19.9.2010

Braun-kauden dinosaurus

Ipana kävi hammaslääkärillä. Täti tutki leegot ja kyseli perheen hampaidenhoito- ja syömätavoista. Tädin suurin järkytys tuntui koskevan sitä, että meillä ei ole sähköhammasharjaa.

En ollut tullut ajatelleeksi, että kyseinen vempain olisi hyvän suuhygienian edellytys.

Muistan kun perheeseemme tuli sähköhammasharja jokus 80-luvun lopulla. Kaikki olivat ekstaasissa omista vaihtopäistään ja ihanasta surisevasta laitteesta, joka helpottaisi, tehostaisi ja nopeuttaisi huomattavasti iltatoimia. Alkuun ei haitannut, että akku hyytyi useamman perheenjäsenen sessiossa, ja että joku unohti aina laittaa sen yöksi latautumaan, joten aamuisin ei harjattu ollenkaan. Sitten teho alkoi hyytyä latauksessakin ja jouduimme jynssäämään hampaat manuaalisesti laiskasti mouruavalla sähköharjalla. Viimeinen niitti oli, että kyseisen mallin vaihtopäitä ei enää valmistettu. Vehje pölyttyi kylppärin hyllylle, kun kaikki saivat omat harjansa takaisin.

Nykyään keksin paljon muitakin syitä olla käyttämättä kyseistä laitetta, vaikka tekniikka onkin varmasti kehittynyt. Koska vihaan kaikkea turhaa möykkää. Koska joutuisimme vuorottelemaan aamuin illoin. Koska hampaidenharjaus on meditatiivinen hetki.

Kiitin Tätiä lobbauksesta ja ilmoitin, että olen selvinnyt koko elämäni ilman braunia ja aion selvitä vastakin. Kerroin, että luotan perinteisiin keinoihin kuten ksylitoliin aterioiden jälkeen, sokeripitoisten tuotteiden välttämiseen ja säännöllisiin ruoka-aikoihin.

Tädin naamasta näki, että hän uskoi tietävänsä, mikä tappoi dinosaurukset. Niillä ei ollut sähköistä leegorassia.

KUVA: Flickr / Falasad

22 kommenttia:

 1. mä aattelin pitkään noin, mutta sitten mieheni, joka työskentelee modernia kidutusteknologiaa (ie. hammaslääketiederoinaa) valmistavassa yrityksessä, roudasi kotiin sähköhammasharjan.

  ekan testikerran jälkeen hampaat tuntuivat puhtaammilta kuin ikinä, ja vaikka puhtaaseen tunteeseen on sittemmin tottunut niin, että se on nykyisin normi jota ei huomaa, tulen kuitenkin pesseeksi hampaita pidempään ja paremmin - ja sinnikäs ientulehduskin osoittaa laantumisen merkkejä. loistopeli ainakin kaltaiselleni laiskurille.

  VastaaPoista
 2. Kyllä se vain on oikeasti hyvä!

  VastaaPoista
 3. Vehkeet ovat toden totta kehittyneet sitten 80-luvun! :)

  VastaaPoista
 4. liinan mies on varmaan samassa paikassa mun miehen kanssa töissä, koska meillekin roudattiin samaisesta(ko) firmasta vempele kotiin ja se on ihan paras:)

  VastaaPoista
 5. Uskon kyllä, että laitteelle löytyy uskollisia käyttäjiä. :) Mulle ei vain ole tullut reikiä pariinkymmeneen vuoteen ja ipanankin hampaat olivat kunnossa, joten kyseenalaistan tällaisen turhan tavaran kauppaamisen, kun ongelmia ei ole.

  VastaaPoista
 6. Meille tuli kanssa siinä 80-luvun lopulla sähköhammasharja. Se taisi olla paristoilla toimiva versio eikä ladattava, muistaakseni.
  Se toimi tasan niin kauan, kunnes eräs pieni tyttö (mitään en tunnusta) päätti pestä sen koko hammasharjan vedessä. Se siitä.

  VastaaPoista
 7. mulla ei ole myöskään reikiä, joten olin luokitellut sähköhammasharjan turhakkeeksi. sitten mukelon jälkeen aloin taas juomaan kahvia ja yhtäkkiä hampaani olivat täynnä tummentumia. maksettuani huntin hammastädin puhdistusoperaatiosta mietin miten vältän ylimääräiset kuluerät sekä valkaisevat myrkkytahnat. ostin turhekkeen ja nyt se on ihan mun bestis.

  VastaaPoista
 8. joo oikeassa oot, ilman pärjää yhtä hyvin, kuin sen kanssakin:)
  ja se mikä nyt tuli asiasta mieleen on, että esim. kotikuntani useat hammashygienistit ja lääkärit kehuvat potilaille erään johtavan merkin laitteita ja harjoja potilasskäynneillä. hyötyyköhän ne siitä itse?

  VastaaPoista
 9. Mulle myös hammaslääkäri suositteli viime käynnillä sähköhammasharjan ostoa. Ehkä niitä on lobattu?

  VastaaPoista
 10. testasimme kotona jotkut iiiiihanat disney-härpäkkeet: yksi kolmesta valitti että käsiin tulee kummallinen olo, toinen että surinasta ja tärinästä tulee päänsärky ja kaikki kolme kieltäytyivät ensimmäisen viikon jälkeen laittamasta aparaattia enää suuhunsa.

  Totesin että jatkamme tällä paheksuttavalla aataminaikuisella linjalla, ja olemme edes yhdessä asiassa energiansäästäjiä.

  VastaaPoista
 11. Erik pesee sähkärillä kaksi minuuttia aamuin illoin, kun sen jälkeen siihen näyttöön tulee hymyilevä ukko, sitä se jaksaa odottaa.
  Helppo on noita lapsia huijata moisella.
  Saman tekee muuten mies ja minä. Eli helppoja ollaan mekin. Tavisharjalla hinkataan tilastojen mukaan nelisen kertaa nopeammin, joten teho on melko olematon.
  Ja totta, sen jälkeen kun on tuohon möykkäävään täristimeen tottunut, tai lähinnä sen aikaansaamaan lopputulokseen, tavallinen hammasharja tuntuu tehottomalta.
  Jos legot on pysyneet ehjänä tavallisella harjalla, niin tuskinpa on mitään syytä lähteä muuttamaan tottumuksia, meillä tämä uudistus osui oikeaan saumaan ja nyt ollaa tyytyväisiä.

  VastaaPoista
 12. Hampaiden reikiintyminen tai reikiintymättömyys on monen tekijän summa. Koska kyseessä on karies-bakteerin aiheuttama ilmiö, on se sellainen "suukemiallinen" juttu.

  Sähkärillä tulee tutkitusti pestyä huolellisemmin sekä nimenomaan oikein eli kevyin, nykyttävin liikkein. Lapsilla erityisesti on taipumus jurnuttaa hampaita käsiharjalla ihan väärin.

  En ainakaan kieltäytyisi sähkäristä ekologisista syistä!

  t. Outi

  VastaaPoista
 13. Sähköhammasharja rules! Pesujälki on ihan toista kuin manuaalisella hankaimella ja ainakin mulla oli se tapa, että hankasin voimalla ikenet ylös. Kannattaisi kokeilla sähkäriä. Ehkä teidän perheessä voidaan ne kaksiminuuttiset jotenkin sopia tai, että annettaisiin ainakin sinun rauhassa jurruttaa ennen seuraavan vuoroa. Jos harjus tavallisella harjalla on meditatiivista niin sähkärillä se on extrameditatiivista, muiden on edes turha ängetä samaan tilaan kun kerran vehje on varattu.

  VastaaPoista
 14. mulle hammaslääkäri sanoi pari vuotta sitten asiaa kysyessäni, että voihan sähköhammasharjan hankkia, mutta manuaalisellakin pärjää ihan hyvin. ehkä braun on sen jälkeen tarjonnut hyvät illalliset tai laskettelureissut ammattikunnan edustajille. ;) miehelle hammaslääkäri muuten sanoi, etä taidat käyttää sähköhammasharjaa + hammaslankaa aamuin illoin, kun on legot niin hyväkuntoiset. juu ei.

  VastaaPoista
 15. Täällä myös yksi, joka turvautuu ihan tavalliseen käsikäyttöiseen hammasharjaan, ja vielä halvimpaan malliin mitä hyllystä löytyy... Hammaslääkäri tuossa noin kuukausi sitten sanoi,ettei ollut vähään aikaan nähnyt yhtä puhtaita hampaita. Tämä mies oli mieltä,että sähköharjalla toki tulee helpommin puhdasta, mutta perinteinen malli on ihan yhtä hyvä jos tekniikka on kunnossa. Kukin tyylillään :)

  Mutta tuommoinen kauhistelu on kyllä omituista, lääkärin suusta.

  VastaaPoista
 16. Mun äiti on hammaslääkäri ja juu, niitä EI lobbata eikä sponssata. Valitettavasti ;) mut oikeesti sähköhammasharja tekee siinä kahdessa (useimmiten kumminkin alle) minuutissa enemmän kuin perinteinen. Kannattaa sellainen hankkia, sanoo lääkäri(ei hammas- ) jolla on kokemuksia myös asiakkaiden kannalta molemmista.

  VastaaPoista
 17. Heehe, leegorassi :D

  Kivisen ja Sorasen perheessäkään ei moista peliä ole, paitsi tyttärellä. Voisin kyllä hankkia, ehkä, jos vaikka jatkuvan teenjuonnin kellastamat leegot tuosta vaalenisi.

  Mutta aika vaikea uskoa ettei jotain lääkäriryhmää lobbailla millään tasolla, johan niille yksi lääkefirma sponssaa matkan välikorvatulehdusseminaariin, ja toinen firma antaa hiirimaton, arvaas kummalla on "ihan objektiivisesti" parempi laajaspektrinen antibiootti? :O

  VastaaPoista
 18. Mä rakastan sähköhammasharjaa, kun ei tarvi aamulla unenpöpperössä tai illalla väsyneenä kauheesti miettiä mitä tekee. Mulla on sellainen malli joka ilmoittaa puolen minuutin välein, että pitää vaihtaa aluetta ja sammuu kahden minuutin päästä - aivan mahtavaa kun ajatukset usein harhailee kuitenkin muualla, niin tulee tasaisempaa laatua harjaukseen. Mutta vaati se sähkiksen käyttö totuttelua, aluks se tuntui tosi voimakkaalta se liike.
  Mulla on aika herkät hampaat ja ne vihloo helposti, joten käytän edelleen tavallista hammasharjaa jos tarviin erityisen hellä varaista käsittelyä, tai jostain syystä en jaksa käyttää sähkistä (nykyään kyllä se on alkanut tuntua helpommalta vaihtoehdolta, vaikka ei aluksi sitä ollutkaan). Mutta matkoille en kyllä yleensä jaksa raahata sähkistä, ja sen huomaa yleensä kun on pari päivää pessyt tavallisella - se huonompi teho alkaa kasautua.
  Mutta hammaslaadusta ja tekniikastahan se on paljolti kiinni, itselläni ei varmaan kumpikaan ole maailman parhaita.

  VastaaPoista
 19. Täällähän on fiilis ku herätyskokouksessa, ilmankos Täti oli hämmästynyt löytäessään yhden vääräuskoisen! :D Hyvä Reeta ja pilami, meidän pitää ehkä perustaa facebook-ryhmä. Ja ei, en todellakaan osta mitään höpövitkuttimia. :)

  VastaaPoista
 20. Tämä(kin) keskustelu on loistava esimerkki siitä miten ihmisille luodaan tarpeita. Mulle ei ole koskaan tullut mieleenkään, että pitäisi ostaa sähköhammasharja tai, että ylipäätään olisin ajatellut koko hampaiden pesua sen enempää - pesen aamuin illoin eikä siitä sen enempää. ;)

  VastaaPoista
 21. Meinasin KUOLLA, kun jätin vahingossa sähköhammasharjan mökille ja sain sen takaisin vasta seuraavana viikonloppuna.. :) Mutta uskon kyllä, että ilmankin pärjää jos on tottunut (ja ahkera harjaamaan ja ei syö karkkia). Sama juttu varmaan hammaslangan kanssa, en osaa kuvitella miten pärjäisin ilman kaksi kertaa päivässä tapahtuvaa lankaus-sessiota, mutta toiset ei voi kyseistä toimenpidettä sietää.

  Ja muuten, mun äiti on hammaslääkäri ja se ostaa suunnilleen jokaisen uudenlaisen markkinoille tulevan sähköhammasharjan joko itselleen tai meille lapsilleen(ja kyllä, omilla rahoillaan) ja suosittelee potilailleen sitä, jonka olemme parhaaksi kokeneet. Eli ainakin yksi hammaslääkäri on takuuvarmasti lahjomaton! :D

  VastaaPoista
 22. Hammaslääkäri vastaa:
  ei suoda meille laskettelureissuja eikä edes lounaita. Uutuusharjan saa ostaa vähän edullisempaan hintaan, mutta niitäkin rajoitetusti vain yhden kappaleen!

  Hyvä vekotin on juu, mutta hampaat saa puhtaiksi ihan tällä perinteisellä harjallakin, kunhan sitä käytetään oikein. Harjaus on tekniikkalaji!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...