5.8.2010

Sokeri-, rasva- ja suolahuurrettuja

Löysin Taivalkosken Myllyn TalkMurun, kun nuuskimme Nooran kanssa murohyllyä kevyttuoteohjelmaa varten. Siitä tuli heti meille vakiotuote ja nyt se on valittu kirkkaasti parhaimmaksi tuotteeksi monessakin murovertailussa!

Uusin Kuluttaja-lehti huomauttaa, että murot ovat enimmäkseen kaikkea muuta kuin terveysruokaa. Samalla asialla oli päivän Iltis: muromerkkien vertailutaulukosta näkee, että Kelloggsin Honni-Korn Smacks muroissa on 43% sokeria/100 gr. Liki puolet! Vertailun vuoksi: Fazerin sinisessä maitosuklaassa on 49%. Myös rasvaa voi löytyä täysin hämmentävä määrä: Start!in Crisp'n Crunchissa 20%. Murot voivat olla myös voimakassuolaisia.

Parastahan tässä on, että muroja markkinoidaan vahvasti lapsille. Asian on huomannut myös Kuluttajaliitto:
Tuotteita markkinoidaan täysjyväisyydellä, rapeudella, vitamiineilla, prebioottisuudella ja sillä, että tuotosta osa menee luonnon tai lasten urheilun hyväksi. Ostohoukuttimena toimivat myös pakettien piirroshahmot sekä nettipromootiot ja murojen uusi muotoilu muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Muroja kaupataan taas taikalusikoiden, 3D-palapelien ja elokuva-aiheisten lelujen tuella.  
Ja jotta pienokainen saisi varmasti hyvät eväät elämälle, jenkkimerkki General Mills’n Lucky Charms muroissa on vaahtokarkkeja.

Voisko nää tuotteet siirtää makeishyllyyn, jotta vanhemmat osais sanoa kylkiäistä parkuville ipanoille, että Toni "Diabetes" Tiikerin kanssa leikitään vain karkkipäivänä.

KUVA: Flickr/Darwin Bell

21 kommenttia:

 1. vihdoinkin tähän asiaan kiinnitetään laajemmaltikin huomiota.
  murot on ihan pommeja.

  VastaaPoista
 2. Mun lapsuudessa 80- luvulla sokerimurot oli vanhempien mielestä sitä karkkiosastoa ja niitä sai pari kertaa vuodessa; muulloin syötiin puuroa. Riisimuroja sai vähän useammin, mutta nehän eivät olleet kovin hyviä vaan ns. ääniefekti oli se juttu eikä niitä sitten niin usein edes halunnut syödä. Riisimurojen ravintosisällöstä en tiedä.

  Perusteluina oli juuri tuo, että murot ovat kalliita, turhia eivätkä kunnon ruokaa ja se sai riittää meille. Miksi siis tämän päivän lapsille ei voisi puhua samoin?

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus!

  Kiitos muuten vinkistä - edellisen mainintasi jälkeen TalkMurut päätyivät testiin ja kelpuutettiin myös meidän kotiin.

  Lisää vastaavia vinkkejä, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Murot eivät todellakaan ole mitään kunnollista aamiaisruokaa, jollaisena niitä markkinoidaan. Itse syön suklaamuroja silloin tällöin karkin korvikkeena, lapselle en tarjoa lainkaan (tämähän siis onnistuu niin, että muropaketti on piilossa, josta se otetaan esiin vasta lapsen nukkumaanmenoajan jälkeen.. :D )

  VastaaPoista
 5. rousku, todella hauskaa että näiden pommien viestitään ainakin kuvatasolla olevan ns. laihduttajasafkaa. :D

  m. todellakin. Ylipäätään vanhemmat voisi ottaa vanhemmuuden itselleen pois mainostajilta ja "asiantuntijoilta".

  Johanna, eipä kestä! Vinkkaan kyllä heti kun tulee hyvä tuote vastaan, mutta sitä ei tapahdu kovin usein. :(

  juille, epäterveellisten elämäntapojen piilottaminen lapsilta vaatii itsehillintää: klo 21 jälkeen kaapeista löytyy yllättäen kaikenlaista.. :)

  VastaaPoista
 6. Ylipäätään sokeri on aika kauheaa myrkkyä. Olen nykyään ainakin omalla kohdallani vakuuttunut että rasva ei tapa - sen sijaan sokeri kylläkin!

  Mitä vähemmän syön sokeria ja mitä enemmän syön rasvaa, sitä paremmin voin: päänsäryt vähenevät, energia lisääntyy, ei tule verensokerin heittelyitä eikä kauheita nälkäkohtauksia, iho, hiukset ja kynnet on parantuneet, veriarvot parantuneet jne.

  Olen siis tasan yhden ihmisen otos ;), joten mitään suurempia johtopäätöksiä en tästä tee, mutta itselleni sokeri (ylipäätään nopeat hiilihydraatit) tuntuu olevan se kaikista pahin. Muroja ei siis ole ikävä! Enkä lapselleni niitä syöttäisi - ainakaan aamupalaksi jolla pitäisi jaksaa olla tarhassa/koulussa!

  VastaaPoista
 7. Mun lapset eivät noita talk-muruja suostu syömään. Kuitenkin pyytävät muroja aamupalaksi välillä, kun ovat niitä isällään ja mummolassa tottuneet syömään. Meillä syödään elovena kauratyynyjä ja rölli-muroja. Molemmat tuotteet olen valinnut kuitupitoisuuden perusteella. Rölleissä taitaa olla jopa 15% kuitua, jos en kovin paljon väärin muista.

  VastaaPoista
 8. Nää on tätä samaa roskaa ja skeidaa, johon niitä terveysväittämiä liitetään ja joista kannattaa pysyä kaukana ja syödä kunnon ruokaa. Sitä paitsi tosi moni on (tietämättään) yliherkkä gluteenille ja tuhoaa sisuskalunsa ja altistuu muille vaikeille sairauksille. Viljaa ja raffinoituja, teollisesti käsiteltyjä "ruoankaltaisia" hiilareita syödään ihan liikaa, lihotaan ja hankitaan elintasosairauksia.

  VastaaPoista
 9. Vihdoin joku huomaa! Olen kiukkuuntunut todella paljon noihin muroihin. On pakko luvata ipanalle edes 2 muropäivää viikossa, jotta lopun aikaa söisi kaurapuuroa. Nyt on kesän takia helpompaa, kun voi puuroon upottaa vadelmia, mustikoita ja mansikoita, joilloin puurokin uppoaa paremmin. Mun lemppari on Ruohojuuren luomukaurajättihiutaleet, mutta hitsi kun niitä ei saa muualta. Niissä on todella hyvä maku.

  Ja toinen pommi on kyllä noi makupikapuurot ja muut makupuurot, ihan yhtä pahoja kuin murot. ja TÄTÄ suurinosa ei ole huomannut, kun aina ajatellaan puurojen olevan terveellisiä. Olen saanut monesti kulmakarvojen kohoilua aikaiseksi, kun olen huomauttanut, että oletko katsonut, kuinka paljon sokeria ja suolaa noissa esim. Eloveenan omena/kanelipuurossa on? Jo pelkän suolan puolesta menee melkein sipsikategorian puolelle.

  Ja sitten suututtaa, kun jotain Fitness-muroja markkinoidaan LAIHDUTUSMUROINA! Ihan sama kuin söisi karkkia aamupalaksi. Talk-murot menee etsintään seuraavaksi, muut sallitut murot kun ovat vain kaurakuitumurot ja weetabix. Ja niistäkin tietty napistaan välillä tyyliin "mutta kun Annikin saa suklaamuroja aamupalaksi". 3-vuotiaani on siis jo suorittanut hoitopaikassaan aamupalavertailua. Hohhoi.

  -Krista

  VastaaPoista
 10. Krista: miten niin on "pakko" luvata ipanalle 2 muropäivää viikossa, jotta lapsi syö muina aamuina puuroa? Eikö nykyään vanhemmat päätäkään mitä syödään?

  En minäkään lapsena tykännyt kaurapuurosta, mutta joko söin sitä tai voileivän, koska meillä aamulla syötiin puuroa ja/tai voileipiä; piste. Ei todellakaan ollut lasten asia valita menuuta. Toisinaan sai toivoa mitä syödään päivälliseksi, mutta ei nekään toiveet aina toteutuneet.

  Missä on vanhempien auktoriteetti nykyään, ihmettelen.

  VastaaPoista
 11. Edellisellä kirjoittajalla ei taida olla omia lapsia..

  VastaaPoista
 12. Mä en ole tullut ikinä tarjonneeksi muksulle muroja eikä se ole (onneksi!) kotona niitä pyytänyt, vaikka hoidossa on niihin tutustunutkin. Aamupalaksi syö kotona puuroa, paitsi sunnuntaisin on leipäpäivä. Jep jep, meillä taitaa olla aika tiukkista, kun voileipä on lapselle "herkkuaamiainen"...

  Mutta itelle vois olla joskus parempi rapistella silloin ysin jälkeen muropakettia kuin karkkipussia, joten kiitän karkinkorvikevinkinstä!

  VastaaPoista
 13. Athelas, sokerin tuputtaminen lapsille on ihan järkyttävää. Mä toivoisin aikuiseen makuun vähäsokerisia tuotteita herkutteluun esim. jäätelöä. Suurin osa on nykyään järkkyimeliä.

  Riina, varmaan aika vaikea yhtäkkiä vaihtaa jos skidit ovat päässeet jo tottumaan supermakeaan. Kokeile tehdä sekoitusta: kaadat Röllimuroihin osan nappuloita. Näin saat ainakin vähän sokerimäärää alas. Ja voihan noita nappuloita vetää marjojen kera.

  Pellon pientareella, huomasitko tutkimuksen jonka mukaan aikuislihominen on Suomessa pysähtynyt, mutta lasten lihominen jatkuu?
  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/08/suomalaiset_aikuiset_eivat_enaa_liho_1884664.html
  Valistus vastaan mainonta 1-0. Ehkä.

  Krista, mä laitan ipanalle noiden nappuloiden kanssa mustikkaa, maustamatonta luomujogurttia ja teelusikallisen hunajaa - ihan varmaan menee läpi. :)

  m. olen kanssasi samoilla linjoilla - lasten ja terroristien kanssa ei kandee neuvotella. Ja teenkin tästä oman postauksen, koska saadaan varmaan kunnon älämölö aikaan. ;)

  juille, mun mielestä on vissi pointti että vanhemmat on vastuussa perheen safkavalinnoista. Mä oon tiukka sen takia, että pidän tätä asiaa tärkeänä, joillekin homma ei ole ehkä niin olennainen.

  -Annis-, :) hoidossa syö Maddekin muroja, mutta täällä ei. Mut oo tarkkana, muroissa voi olla vielä enemmän energiaa kuin karkeissa, sillä niissähän on myös rasvaa ja proteiineja, toisin kuin vadelmaveneissä.

  VastaaPoista
 14. Vielä ei ole lapsia ja tiedän, että monet periaatteet muuttuu, sitten kun se lapsi on, mutta mm. ruoka on asia, josta en jousta. Kylässä, tarhassa jne. minusta on suotavaa, että lapsi syö mitä tarjotaan (vaikka se ei omia kriteerejä niin täyttäisi) ja sama pätee kotona.
  Ja kai lapsetonkin saa osallistua lapsia käsittelevään keskusteluun ja omata mielipiteitä ilman, että vasta-argumentti on ainoastaan "sulla ei taida olla lapsia"..? :)

  Toisekseen, olen näin vanhemmiten huomannut, että olen palannut lapsuuteni makumaisemaan ruoan suhteen eli syön pääasiassa "tavallista" itsetehtyä ruokaa ilman lisäaineita ja herkkuja, varsinkaan teollisia, hyvin harvoin. Muistaakseni tästä on tehty tutkimuskin, että lapsena opitaan tapa syödä ja itsellä se ainakin päti.

  VastaaPoista
 15. Ei kai nyt kahteen muropäivään se vanhempien auktoriteetti ole kaatunut? En usko että on vanhempia, jotka eivät koskaan ole myöntyneet/ tulisi myöntymään joihinkin lapsen mielitekoihin. Toiset vain ovat järkähtämättömiä ruuan, ja toiset esimerkiksi pyssyleikkien suhteen. Merkityksellistä on se, miten asia käsitellään perheessä.

  Ja hunajan kera menee alas vaikka pikkukivet ja männynkävyt.

  VastaaPoista
 16. Kommentti tuli ehkä liian jyrkästi, mutta en jaksa sitä että toisten vanhemmuutta arvostellaan, varsinkaan minkään niin vähäpätöisen kuin kahden muropäivän perusteella. Jos ei ole lapsia, ei aina ehkä ymmärrä että joskus periaatteet saattavat jäädä todellisuuden tielle. Aina ei kaikkea jaksa eikä halua kieltää, vaan pienemmissä asioissa on ihan kiva (ja ehkä terveellistäkin) välillä joustaa. Tosin, vaikka omia lapsia olisikin, niin en näe varsinaista syytä siltikään muita lähteä arvostelemaan, kaikki lapset ja perheet kun ovat niin erilaisia (mikä siis on ihana asia! :)

  VastaaPoista
 17. Täällä kommenttiosiossa luetaan kommentteja ja reagoidaan niihin; en siis pidä sitä niinkään arvosteluna vaan ajatustenvaihtona.

  Itse ainakin sain kuvan, että jotta lapsi suostuu syömään puuroa, pitää hänen saada joinakin aamuina muroina, kun taas itse ajattelen, että vanhemmat pääasiassa päättävät mitä syödään ja miten eletään. Ei auktoriteettikysely siis kohdistunut mihinkään muropäiviin vaan oli ihan yleisestí...

  VastaaPoista
 18. Laitetaanpa täältäkin lukijalta kommenttia ekaa kertaa!
  Mulla on lapsi, joka syö riisimuroja aamiaiseksi, mutta ei puuroa. Rajoittunut ruokavalio allergioiden takia, toki tattari- ja gvinoa on tuttuja, mutta lapsi ei pidä niistä. Antakaa toki vinkkejä, mitä syötätte lapsellenne jos puuro ja leipä jätetään aamupalapöydästä pois!
  Itse olen "kasvanut" kaurapuurolla (siis aamupuurolla) ja mm. laskettelureissuilla äiti aina sanoi, ettei jaksa lasketella, jos ei syö puuroa! USKOIN. Mitä tapahtui, kun tapasin nykyisen mieheni? Mieheni ei ole KOSKAAN suostunut syömään puuroa ja arvatkaa mitä, hän on lasketellut jopa kilpaa! Ja aivan aikuisten oikeasti, miten se on OIKEASTI jaksanut?
  Toivon hyvää ruokaa kaikille lapsille. Toivon, että vanhemmat tajuaisivat myös, että mikään YKSI JA TIETYNLAINEN ajatusmalli ei tee autuaaksi eikä ole tae YHTÄÄN MISTÄÄN. Niin ja meilläkään ei syödä suklaamuroja.
  Mutta kiinnostaa kuulla, mitä te haette ruokafanaattisuudella loppujenlopuksi (fanaattisuus on ok, mutta kiinnostaa mitä sillä tavoitellaan). Tervettä elämää ilman sairauksia vai mitä?

  VastaaPoista
 19. Ihan hauska keskustelu.

  Meillä ei syödä muroja. Meillä ei myöskään syödä puuroa. Ihan vaan koska ne eivät maistu - eivät aikuisille, eivätkä lapselle.

  Meillä syödään karkkia kimpassa koko perhe - eivät aikuiset lapsen nukkumaanmentyä. Joskus muulloinkin kuin karkkipäivinä.

  Meillä ei yleensä syödä eineksiä. Eikä pullaa, keksejä, jälkkäreitä. Ihan tavallista ruokaa vaan. Ja aamupalalla maitoa ja ruisleipää, juustoa ja kurkkua ja hedelmiä ja marjoja.

  Ei tää ruokahomma oo niin kummallista. Kuka nyt mitenkin vetää. Kunhan vetää. En usko autuaaksitekeviin malleihin. Enkä siihen että jollakin yhdellä asialla voidaan tuhota koko ruokavalio.

  VastaaPoista
 20. Jollain tasolla syömisongelmaisen lapsen äitinä olen aika herkkänahkainen tähän liittyville jyrkille mielipiteille. Meillä ei syödä muroja, mutta ei kyllä paljon mitään muutakaan..

  Tuossa mietittiin vaihtoehtoja aamupalalle ja usein teen itselleni (ja tarjoan myös lapselle, pari lusikallista saattaa jopa mennä) siemenpohjaista tuorepuuroa marjoilla, mukaan vähän rusinoita tai taateleita makeuttamaan. Uskon, että monelle lapselle voisi upota hyvin, koska maistuu makealta (vielä jos tekee jäisistä marjoista, saa sorbettimaisen koostumuksen) mutta on kuitenkin terveellinen :)

  VastaaPoista
 21. Mun mielestä ongelma on nimenomaan "terveellisinä" markkinoitavat tuotteet, jotka ovatkin sitten sokeripommeja. Ja juuri tulleen tiedon mukaan:
  http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/08/sokeri_on_sittenkin_rasvaa_pahempi_1896348.html
  Voihan se olla, että tämäkin tieto kumotaan jossain vaiheessa, ja syylliseksi osoittautuu Marsin vihreät miehet. ;)

  Yhdellä asialla ei tietenkään tuhota mitään, mutta pysyykö se kokonaisuus sitten hallussa? Mä syön sokerini psykologisistakin syistä mieluummin jätskissä kuin muroissa. :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...