15.8.2010

Nimimerkki "kukkivathan perunatkin"

Ah, näitä YLEn dokumentteja. Hollantilaisen Sunny Bergmanin dokumentti käsittelee kauneutta, vanhenemista, naistenlehtiä, kosmetiikkateollisuutta ja kauneuskirurgiaa. Sitä, miksi kauneudesta on tullut epänormaalia. Mainosten ja lehtikuvien käsitelty kauneusihannepommitus aiheuttaa naisissa epävarmuutta (ja hyvästä syystä, sillä tavoiteltava ihanne on tavoittamattomissa), vaikka käsittelemättöminäkin mallit edustaisivat alle 5% naisista. Erään naistenlehden toimituksen mukaan ne, joita naistenlehtien käsitellyt kuvat kirpaisevat, ovat tyhmiä tai epävarmoja. Jees. Ja jos naistenlehdet saavat naiset tuntemaan itsensä epävarmoiksi, hehän ovat myös otollista maaperää kauneustuotteiden mainonnalle. Ja kas..

Suosittelen tätä kaikille naisille, tyttölasten äideille (haastattelussa muuten kiinnostava äiti ja tytär -kaksikko), ja niille, jotka kokevat että katselevat kauneusihanteiden perävaloja kolmekymppisinä.Ps. Varoitus: sisältää aika hmh.. yksityiskohtaista materiaalia häpyhuulten muotoilusta, joka on olennainen osa ulkoista kauneutta.

18 kommenttia:

 1. Mä olen järkyttynyt katsottuani tuon dokumentin enkä oikein tiedä mitä ajatella, saati tehdä.

  VastaaPoista
 2. Huuh. Tuo lopun lääkäri, 15-vuotias potilas ja äitinsä. Siis etenkin se äiti.

  "Ennen naiset eivät voineet tehdä tälle epänormaliudelle mitään, nykyään on eri meininki, on tää mahtavaa edistystä. Mitäh, eikö vakuutus korvaakaan kun annan silpoa alaikäisen tyttäreni sukuelimet?!?! Epäreilua!"

  Sillä sitä tuo on. FGM. Female genital mutilation. Sama henki siellä taustalla vaikuttaa, olkoonkin että tässä tapauksessa nainen suostuu silvottavaksi vapaaehtoisesti. Käsittämätöntä.

  VastaaPoista
 3. "naisten ja tyttöjen on helpompi tajuta, että kyse on epänormaalista tilasta."
  ...tuo täti itse on vähän epänormaalissa tilassa, kun tuollaisia ajattelee. eikä muuten ole ihan viistoistavuotiaan näköinen tyttölapsi tuo tyttärensä. en yhtään epäile ikäänsä, mutta mielestäni on aika surullista, kun tuon ikäinen selvästi yrittää tehdä itsestään väkisin 25-vuotiaan näköistä.

  mitä kauemmin katsoin tätä, sitä enemmän alkoi kuvottaa kaikki mainokset, joita kaduilla ja lehdissä näkee. ja ne muotilehdien haastatellut naiset. miten kukaan nainen voi puhua sellaisia?!

  tekisi mieli vain sulkea silmät kaikilta mainoksilta, ettei tarvitsisi nähdä niitä. ai niin, sehän tarkoittaakin vain, että mä olen tyhmä ja epävarma, kun ne mua noin paljon häiritsee. :)

  ihan sairasta.

  VastaaPoista
 4. Olipa masentava dokkari.
  Mutta itsestäni opin jotain mikä jäänyt huomaamatta. Vaikka olen "tyhmä ja epävarma", niin en mä lehtien kuvista masennu. Niihin en ole ikinä itseäni verrannut. Mä vartailen vain taviksiin. :)

  VastaaPoista
 5. Huh huh. Minuakin jäi erityisesti kauhistuttamaan tuo äiti-tytär kaksikko. Taisi tuo mamma olla täysin kauneuskirurgien aivopesemä.

  Voin tunnustaa, että itsekin teininä häpesin omia sisempiä häpyhuuliani, koska ne ovat eriparia, toinen siis moninkertaisesti suurempi. Jos olisin tuolloin saanut luvan, olisin varmasti halunnut käydä leikkauksessa. Luojan kiitos näin ei käynyt!! Nyt kolmikymppisenä olen täysin tyytyväinen - ja niin on mieskin. Aviomieheni ei edes huomannut tätä eriparisuutta, ennen kuin itse kysyin asiaa häneltä! Oli aivan muut asiat mielessä... ;)

  Muistan erään aikaisemmankin dokumentin (taisi olla joku 4D) jossa eräs nainen etsi kirurgia, joka suostuisi tekemään rintojensuurennusleikkauksen hänen 16-vuotiaalle tyttärelleen. Aivan yhtä järkyttävää kuin tässäkin dokumentissa tietyt kommentit. Tämä toisen dokumentin äiti oli pöyristynyt, kun useat plastiikkakirurgit kieltäytyivät tekemästä rintaleikkausta nuorelle, vielä kehittyvälle naisenalulle. Valitettavasti he muistaakseni lopulta löysivät halukkaan plastiikkakirurgin, ja teini-ikäinen tytär sai haluamansa suuremmat rinnat.

  Olipa kyse genitaalialueesta, rinnoista, vyötäröstä, pepusta, kasvoista, mistä vain, tuntuu että leikkaukset menevät koko ajan hurjemmiksi. Yritetään tavoitella lehtien ja mainosten photoshopattujen kuvien näköä. Itse en usko Jackie-lehden erään toimittajan (?) mielipidettä siitä, että kaikki _tietävät_ kuvien olevan käsiteltyjä. Erityisesti nuoret eivät sitä välttämättä tiedosta! En itsekään vielä muutamia vuosia takaperin tiennyt, mitä kaikkea kuvista käsitelläänkään. Lähinnä ajattelin, että ihonsävyä parannellaan ja häivytetään ryppyjä. Vasta viime aikoina, kun muutamat julkkikset ovat julkaisseet mainoskampanjansa kuvia myös käsittelemättöminä, olen tiedostanut, mitä kaikkea niissä käsitelläänkään. Aivan kuten tämän dokumentin valokuvaaja muokkasi jo todella hoikan mallin vyötäröstä entistä laihemman ja luonnottomamman.

  Ei voi kuin päätään pyörittellä. Ei voi käsittää...

  VastaaPoista
 6. Katsoin tämän dokkarin Areenasta jo aikoja sitten ja ajattelin, että kaikki on varmaan sen nähneet jo kauan sitten, kun mitään keskustelua en asiasta löytänyt.

  Mutta siis, tuohan on ihan järkyttävää. Erityisesti se kauneuskirurgi saa mulla karvat nousemaan pystyyn! Mieshän tunnustaa ihan avoimesti, että tekee sitä vaan rahasta, ja ISOSTA rahasta. 350 000 dollaria kuussa!! Kumma juttu, että naisista löytyy niin paljon vikoja.

  Ja se häpyhuulten muotoilu... Sille on toinen nimi kuten Athelas jo ylempänä sanoi: ympärileikkaus. Hiphei, tuo naisten alistamisen ja seksuaalisuuden yksi pöyristyttävin muoto on täällä taas. Ja nyt naiset on vielä aivopesty maksamaankin siitä.

  Se miesten määrittelemä playboypimppi on muovimaisuudessaan jotain niin kuvottavaa, että voi saakelin saakeli. Kyllähän tottakai pitää napsia naiselta häpyhuulet ja mielellään ylimääräistä nahkaa klitoriksenkin ympäriltä pois, ei seksi muuten tunnu miltään.

  Just. Poistun höyryämään takavasemmalle.

  VastaaPoista
 7. Kassinen, aika sanattomaksihan toi vetää.

  Atherlas, todellakin, naiset suostuvat tuohon vapaaehtoisesti ja maksavat siitä. Kuinkahan plajon tätä tehdään Suomessa, pitäsköhän selvittää..

  Anonyymi, silmien sulkeminen on niin sairaan vaikeaa kun mainoksia on joka puolella.

  Tiitu, taviksiin onkin huomattavasti palkitsevampaa vertailla, koska taviksissa on myös virheitä. :)

  Leena, on aika epäinhimmilistä vaatia, että naiset osaisivat kuvitella miltä photaroitu malli OIKEASTI näyttää. Jos ei osaa itse käyttää kyseistä ohjelmistoa niin eihän sitä voi kukaan tajuta.

  taapertaja, niin, mulle tuli mieleen että mihin sitä naista loppujen lopuksi tarvitaan jos nautinto on kiinni siitä, että tavara näyttää direktiivin mukaiselta. Eiks se lehti oo sillon ihan hyvä vaihtoehto.

  Anyway, mä olen aina vastustanut sitä, että naiset laittavat helvetisti rahaa tehottomiin mutta kauniisti pakattuihin kauneustuotteisiin - maailmassa köllöttelee nimittäin pari kosmetiikkapohattaakin Bahamalla. Kielletäänköhän joskus maailmassa photoshopattu mainonta ja laitetaan purkkeihin teksti että "voi vahingoittaa talouttasi, sijoita viisaammin".

  VastaaPoista
 8. Aivan kamala dokkari.

  Syntyy tunne, että onneksi mä olen turvassa ja parisuhteessa, joka perustuu ihan muihin kuin ulkoisiin arvoihin.

  Mutta miten suojella lapsia?

  VastaaPoista
 9. Hmm... mulle tuli kaiken ällötyksen jälkeen mieleen, että ne kirurgithan oli miehiä. (eli naisten alistamispointti kuten ylempänäkin jo mainittiin) Mahtaisiko kukaan nainen pistää bisnestä pystyyn tälle alalle, tälle alapääalalle... Itku meinaa tulla, ei parane tarkemmin pohtia.

  VastaaPoista
 10. Mun maailmani ei ole enää sama katsottuani ton dokkarin. Olin jo menossa nukkumaan, mutta en saanut silmiäni irti tosta, oli pakko katsoa loppuun. Mun teksi mieli lyödä naamaan sitä Dr Matlockia, joka kertoi toimittajalle, "että sun häpykummussa on liikaa rasvaa" ja miljoona muuta asiaa, jotka tekivät toimittajasta KANDIDAATIN. "You are definitely a candidate".
  Mä en ollut tätä ennen kuullutkaan häpyhuulikauneuskirurgiasta. Mä olen niin surullinen. Kaikki työ, mitä on naisten tasa-arvoon tehty ja päädymme siihen samaan, mitä tapahtuu Somaliassa ja jonka tuomitsemme. Sydämeni itkee verta tuon yksinkertaisen oloisen 15-vuotiaan tytön puolesta. Ei helvetti soikoon. Päässä raksuttaa mielipiteitä niin paljon, että nukkuminen on mahdotonta.
  MÄ en jotenkin ollut tajunnut tätä ennen, että missään, ei missään naistenlehdessä tosiaan koskaan haukuta jotakin kosmetiikkatuotetta. "ttu kun tää purkki maksoi 120 euroa ja ei kyl tee mitään. Apteekin voide on parempi. Pistäkää rahanne johonkin muuhun" Meidät on aivopesty. Minutkin. Mun käy niin sääliksi tämän päivän teinityttöjä.

  VastaaPoista
 11. Kyllä plastiikkakirurgeja on naisiakin, ja kun tämä kyseinen leikkaus yleistyy, varmasti myös naislääkärit haluavat osansa rahoista...

  Ja vaikka leikkaajat olisivatkin pelkkiä miehiä, naisilla itsellään on tässä suuri vastuu. Naisten ympärileikkauksenkin suorittaa aina toinen nainen; toki tapaa perustellaan miehen kautta, että tyttö pääsisi myöhemmin naimisiin, mutta veitseen/kiveen/metalliin tarttuu toinen nainen, joka itsekin on sen kauheuden kokenut.

  Tässä leikkauksessa on mielestäni sen verran samaa, että siihen menevät naiset tulkitsevat ympäristönsä viestejä ja luovat niistä itse itselleen järjettömät paineet - sen sijaan, että etsisivät sen kumppanin, jolle alapään ulkonäkö ei ole ratkaiseva tekijä. On miehiä, jotka ajattelevat pornolookin olevan se ainoa oikea kauneusihanne, mutta paljon (toivottavasti suurin osa!) on myös heitä, jotka arvostavat luonnollisuutta.

  Valitettavan usein nainen on itse itsensä pahin vihollinen.

  VastaaPoista
 12. Ympärileikkaukset tehdään nimenomaan miesten takia, jotta tyttö pääsisi naimisiin, sillä ilman sitä tyttö ei ole mitään (ei asuta siis Suomessa, jossa naimaton nainenkin elättää itsensä ja elää vapaasti hyvää elämää...). Ja samaa varmaan ajattelevat nuo, jotka leikkauttavat "kauneuden" takia.
  Mitäs sillä väliä miltä seksi leikkauksen jälkeen naisesta tuntuu, pääasia, että näyttää "oikealta"? Toisaalta miehet voivat käydä sitten muuallakin ja voivat olla varmoja, ettei oma vaimo petä, koska seksi tekee kipeää (myös tämä pointti on näissä ympärileikkauksissa).

  Minusta on ihan absurdia, että miehen pitäisi näyttää tietynlaiselta leffastaralta myös genitaaleiltaan, joten onko tämä ajatus oikeasti yleistä muidenkin kuin hyvin nuorten miesten keskuudessa? Onhan seksi toisen ihmisen kanssa ennen kaikkea ihan muuta kuin miltä se näyttää.

  VastaaPoista
 13. Kyllä, ympärileikkaus tehdään meidän näkökulmastamme miehen takia, mutta sitä terää heiluttaa nainen, joka uskoo tekevänsä sen myös leikattavan tytön omaksi parhaaksi. En tiedä mitä tapahtuisi, jos kirjaimellisesti kaikki naiset näissä kulttuureissa yhtäkkiä kieltäytyisivät jatkamasta tätä perinnettä.

  Vikaa on siis molemmissa sukupuolissa, etenkin tässä länsimaisessa muotiversiossa, johon nainen suostuu vapaaehtoisesti. Oman pään sisäiset paineet ovat usein biljoona kertaa pahemmat kuin ympäristöstä tulevat.

  VastaaPoista
 14. Kulttuurissa, jossa nainen on alisteisessa asemassa, mies päättää millaisen vaimon haluaa ja tällä hetkellä jostain syystä ympärileikatun. Jos miehet alkavat suosia leikkaamattomia vaimoja, ei tyttöjä enää leikata, koska he eivät pääse muuten naimisiin. Tytöille parasta on päästä naimisiin edes jonkun kanssa (ja tähän pohjautuu myös lapsen naittaminen vanhalle miehelle) ja toisaalta naimaton nainen on perheelleen lähinnä taakka. Siksi naiset mielellään leikkauttavat tyttärensä, koska heidän maailmassaan se on parasta.

  Meillä Suomessa taas tyttöjä kannustetaan esim. opiskelemaan itselleen ammatti ja käymään myös palkkatöissä - mikä nähdään joissakin kulttuureissa lähinnä naisten riistona. Erona ympärileikkauksiin on kuitenkin se, ettei toiselle tehdä fyysistä (ja psyykkistä) peruuttamatonta väkivaltaa.
  Siksi joidenkin länsimaalaisten halu vapaaehtoiseen "kauneus"kirurgiaan on niin erikoista ja toisaalta he kyllä kelpaavat monille miehille oikein hyvin. Toivottavasti siitä ei tule samanlainen normi kuin ympärileikkaukset jossakin toisaalla... Ja tuskin tulee, koska parisuhteellahan on meille niin paljon muitakin funktioita kuin vain lisääntyminen ja omaisuuden säilyttäminen suvussa.

  VastaaPoista
 15. Juu siis me olemme pohjimmiltaan ihan samaa mieltä, yritin vain tuoda esille sitä että tässä asiassa on hyvin monta pieleen mennyttä, kieroutunutta, suorastaan sairasta tekijää (ei voida vain sanoa että miesten syytä kaikki). Eikä tämä leikkaus tosiaan ole sama asia kuin ympärileikkaus, mutta sama henki siellä taustalla on. "Sinut on silvottava, jotta pääset naimisiin, jotta saat hyvän elämän" vs. "Sinut on silvottava, jotta näytät pornotähdeltä, jotta joku mies rakastaa sinua ja olet onnellinen". Täytyy tosiaan toivoa ettei tällainen yleisty.

  VastaaPoista
 16. Itse en tätä(kään) asiaa ajattele naiset vs. miehet lähtökohdista vaan pohdiskelin vain syitä tällaiseen käytökseen. Molempien silpomisten taustalla on hyvin samanlainen ajatusketju; vaikkakin ympärileikkaus tehdään pienelle lapselle ja "kauneus"kirurgiaa useimmiten jo aikuisille ihmisille. Vaan onko 18- vuotias tässä asiassa aikuisen veroinen ajatuksiltaan, eipä taida...

  Kauneuskirurgia varmasti lisääntyy tietyn joukon parissa, mutta me muut... En taida kyllä viitsiä katsoa koko dokkaria.

  VastaaPoista
 17. Itse en tätä(kään) asiaa ajattele naiset vs. miehet lähtökohdista vaan pohdiskelin vain syitä tällaiseen käytökseen. Molempien silpomisten taustalla on hyvin samanlainen ajatusketju; vaikkakin ympärileikkaus tehdään pienelle lapselle ja "kauneus"kirurgiaa useimmiten jo aikuisille ihmisille. Vaan onko 18- vuotias tässä asiassa aikuisen veroinen ajatuksiltaan, eipä taida...

  Kauneuskirurgia varmasti lisääntyy tietyn joukon parissa, mutta me muut... En taida kyllä viitsiä katsoa koko dokkaria.

  VastaaPoista
 18. Tämän kommentiketjun perusteella jätän dokkarin katsomisen imetyksenjälkeiseen aikaan kun hormonit ei aiheuta ääritunnereaktioita.
  Tämä vähän nyrjähtää, mutta kertoo ehkä vähän tästä omituisesta ajasta:
  Mun vastaanotolla (lääkäri) kävi tässä kerran poika 18-20-v, joka oli selvästi pitkään miettinyt ja ollut huolestunut ja tuskissaan kun peniksessään oli näppylöitä. No, siinä tutkittuani ja todettuani, jotta täysin normaali on eikä mitään poikkeavia näppylöitä ole, kysyin miksi poika oli niin huolissaan ja wtf? Vastasi että, ei pornossakaan kenelläkään tuommoisia ole.
  Jotta näin, alkoi lähinnä pelottaa, että mille tämä poika kuvittelee normaalien naisten näyttävän ja muutenkin millä nykyisen teinisukupolven maailmankuvaa luodaan?

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...