4.8.2010

Mitä jos sitä ei enää ole?

Olen tekemässä isoa ratkaisua. Tulevan putkiremontin tiimoilta pitää ottaa harkintaan suomalaiskansallinen tabu: saunan poistaminen kämpästä. Me emme nimittäin käytä sitä kuin muutaman kerran vuodessa, ja toisaalta luopumalla siitä saisimme reilusti lisää neliöitä kylppäriin ja eteiseen, lapsiperheen tavara-avaruuden mustaan aukkoon.

Mutta voiko suomalainen elää saunatta? Talvella hiihtolenkin jälkeen on pakko laittaa kiuas kuumaksi. Entä joulusauna? Tai jos illanistujaisissa joku haluaa saunaan?

Me käymme talvellakin suihkussa, sillä Koti-insinööri haluaa saunoa 50 asteessa max. 15 minuuttia. Ipana haluaa heittää löylyä, mutta ei istua lauteilla. Ystävien kanssa puhumista ei viitsi pilata saunalla. Ja joulusaunan on oltava puulämmitteinen.

Sitten tulee mieleen jälleenmyyntiarvo. Suomalaiset saunatontut vääntävät jopa kerrostaloihin kahden kuution saunoja, ja rivitalossa odotetaan olevan sauna. Mutta jos myymme tämän 20 vuoden päästä? Onko sähköllä lämpiävä sauna jo liian kallis ja epäekologinen? Olisiko taloyhtiössämme jopa yhteinen sauna? Mennäänkö silloin kapseliin? Voisiko lauantaiksi tilata mobiilisaunan? Onko talvisinkaan enää kylmä?

Saunominen on kyllä kivaa. Mutta ainoastaan silloin, kun löylystä pääsee aataminasussa kuuntelemaan kun metsä puhuu ja meri vastaa. Mökillä. Kaupunkisaunominen on vain kallista korviketta.

Kyllä se nyt lähtee. "It's not you, it's me."

26 kommenttia:

 1. Henk. kohtaisesti en luopuisi saunasta. Muutettiin juuri mun lapsuuden kotiin asumaan ja voih, miten onnellinen olenkaan että meillä on nyt oma sauna, ennen asuttiin 50-luvulla rakennetussa RIVItalossa, jossa oli yhteinen sauna kellarissa, kuten pesutuvat sun muutkin. Ei otettu saunavuoroa, kun oli mahdollista päästä ilmaiseksi saunomaan mun isän luokse millon haluttiin, käytiin noin kerran viikkoon. Mutta nyt kun on oma sauna... Tällä viikolla ollaan saunottu kolmena iltana :D Ja se on koko perheen hupia meillä se. Mutta me asutaankin "maalla", vaikka ihan asuntoalueella naapureiden keskellä ollaan. Halutessaan voi mennä ulos vilvottelemaan, kun omaa pihaa suojaa noin 3m korkea kuusiaita :) Mutta onhan se totta, että parhaimmillaan saunomista on kun on mahdollista pulahtaa järveen vilvoittelemaan :)

  VastaaPoista
 2. Jos saunominen ei kuulu perheenne suosituimpiin hommiin, niin ovathan ne saunan neliöt todella kalliita silloin. Minä tekisin tilasta kyllä sitä tarvittua varasto/kodinhoito/mitävaan-tilaa. Saunominen on melkeimpä pakko ja velvollisuus, kun ollaan suomalaisia ja sitten jos siitä ei nautikaan kuin satunnaisesti, niin sitä ei edes kehtaa tunnustaa. Itse en koskaan innostu saunailloista, koska piipahdan 10minuuttia löylyssä ja se siitä. Jälleenmyyntiarvosta sen verran, että asuntoa voi myydä "mahdollisuus rakentaa oma sauna"-sloganilla...;)

  VastaaPoista
 3. pois vaan, sanon minä.

  mutta olenkin maailman huonoin saunoja - en vaan juuri nauti ahdistavasta hikoilusta. kun ostimme oman asunnon juurikin hiljattain, meinasin juhlia sitä, ettei enää mene hukkaneliöitä saunaan ja järjettömän kokoiseen kylppäriin. ei varattu edes saunavuoroa - jos jotain en halua, se on pakolliset hikoiludeitit pienessä kopissa kerran viikossa. paras sauna on savusauna järven rannalla, mutta ei kalenteriin määritettynä vaan spontaanisti (okei joulusauna on myös tärkeä.)

  ja mitä sitten jos joku illanistujaisissa haluaa saunaan? tuskin haluaa, jos saunaa ei ole. ja sekin on muuten ihan hanurista jos asunnon ainoa vessa on täynnä höyryä ja kaljaan ja pyyhkeeseen sonnustautuneita miehiä. illanistujaissaunat haisee :D

  VastaaPoista
 4. Mä luopuisin mielelläni meidän kerrostaloasunnon saunasta ja ottaisin tilalle säilytystilaa tms.. Lapsikaan (3v) ei ole saunonut oikeestaan kuin maalla, joskus vuosi sitten taisi tajuta, että meidän yks huone tosiaan on sauna ("voiko sekin olla joskus kuuma? No, en tykkää kuumasta!").

  VastaaPoista
 5. En luovu saunasta mistään hinnasta :)
  Asunto ilman saunaa on kuin kakku ilman kermaa.

  Kyllähän saunaakin voi käyttää säilytystilana ;) Sinne mahtuu punkka, vieraspatja, pyykkikori, muovilelut, lisää muovileluja jne. (Olen näin ainakin nähnyt jonkun tekevän)

  No joo. Jos saunaa ei tarvi niin mitäs sillä sitten tekee ja jos tietää ettei ole ihan seuraavina vuosina asuntoa myymässä. Mutta jos vähänki epäilee, että saattaa myydä, niin sauna vaan on isosti plussaa ostajille.

  -san-

  VastaaPoista
 6. Itse pidän saunomisesta todella paljon, mutta ennen asuttamassamme kerrostalokolmiossamme arvostin todella paljon enemmän kunnollista vaatehuonetta. Johon siis asunnon vaihtoehtoinen ostaja olisi halunnut rakentaa saunan. Minkä ihmeen takia? Niinkuin Liina sanoi, asunnon ainoa vessa täynnä höyryä, vituttaa ihan muutenkin jos kylppäri ei ole mikään neliöhirmu. Meidän taloyhtiössä oli varsin toimiva sauna, kävin siellä muutaman kerran lenkkisaunassa (ei mitään yleisömenestyksiä, saatiin ihan rauhassa kavereiden kanssa juoruta yömyöhään) ja joulusaunassakin aattopäivänä.
  Mutta vanhempien luona saunominen isossa puusaunassa nousi arvoonsa :)
  Eli pois pois vaan. Löytyy niitä saunoja muualtakin ja pää räjähtää huomattavasti harvemmin jos on enemmän säilytystilaa/kylppäri, jossa mahtuu kääntymään. Sähkösaunahan sitä sähköäkin jonkun verran vie (ei ehkä kylläkään teidän käytössä).

  Tosin nythän meillä on 8 hengen PUUsauna, joka lämpiää 3-4 x viikossa, jotta paraskin saunan tarpeettomuudesta puhumaan...

  -eskimolapsi

  VastaaPoista
 7. Kalliita neliöitä, jos ette käytä. Itse tykkään saunoa, mutta aiemmin saunoin vain pari kertaa vuodessa, kun mieluiten saunon mökillä. Nyt taloyhtiössä on sauna, joten tulee saunottua useammin.

  Itse en kyllä ole kokenut, että Suomessa "olisi pakko saunoa tai tykätä saunomisesta". Joskus tuntuu, että nämä kaikenlaiset paineet ovat ns. keksittyjä ja reagoidaan toisten sanomisiin liian henk.kohtaisesti.

  VastaaPoista
 8. Vaatehuoneeksi tai/ja kodinhoitotilaksi!

  Pieni, sähköinen koppi ei edes ole oikea sauna! Mies ja jopa koira ovat hulluja saunomaan, mutta ei meillä tarvinnut miettiä tai "jutella", että jos saadaan lisäneliöitä, niin tuleeko ne mm. asuinkäyttöön vai saunaksi.

  Taloyhtiössä kun olisi kunnollinen sauna, missä saisi otettua +70 asten kosteat löylyt, niin aaah. Mutta ei ole, ei saa. Ei haittaa mua. Mieskin voi mennä kylään sinne missä on sauna.

  Itsestäni olisi paljon, paljon järkevämpää, että taloyhtiöissä panostettaisiin kunnon saunatiloihin. Että ne olisivat siistejä ja jopa viihtyisiä. Olisi kunnon kiuas jne. Mutta uima-altaat ovat minusta turhakkeita. Vaikka käyttäjiä olisi enemmän kuin yksi ruokakunta. Tai viisikään.

  VastaaPoista
 9. Hei vaan!

  Omiin tarpeisiin kaikki tällaiset ratkaisut täytyy tehdä. Ihan turhaa lähteä miettimään jotain jälleenmyyntiä (ellei se nyt ole ihan näköpiirissä) tai muiden näkemyksiä. Jos laitatte tilat sellaiseksi kuin te haluatte, se tuottaa iloa teille. Se on hyvä!

  On se kyllä kummaa, miten metsästä me tosiaan taidetaan olla lähtöisin, kun niin monen mielestä ainoa oikea asumismuoto on omakotitalo omalla pihalla ja saunalla. Itse valitsisin sen viimeiseksi. Toisaalta, useamman polven helsinkiläisenä kerrostaloasujana en vaan ehkä tajua... :)

  Paras sauna on kesällä koivuhaloilla lämmitetty aitokiuas-sauna maalla järven rannalla. Se riittää minulle.

  VastaaPoista
 10. Olen leikkinyt samalla ajatuksella, itse haluaisin saunan tilalle tosin ihanan tassullisen kylpyammeen. Sille tulisi kyllä enemmän käyttöä kuin ahtaalle sähkökiukaalla varustetulle saunalle!

  VastaaPoista
 11. Minä rakastan omaa sähkösaunaamme kerrostaloasunnossamme! Tyylikäs lasiovi, vaaleaa puuta ja ikkuna ulos. Se on paras sauna se. Hankala puulämmitteinen sauna mökillä hyttysten keskellä järven raunalla ei ole vertailukelpoinen, kuten ei myöskään vaatehuone. Sähkösaunaa ei voita mikään! :-)
  Ja meillä on myöskin kaksi vessaa, kun joku tuossa mainitsi että heti on vessa varattu jos on sauna päällä. Ei meillä vaan.

  VastaaPoista
 12. Meilläkin on rivarikolmiossamme kyllä vessa ja kylpyhuone-/saunatilat erikseen. Eli ei saunominen vessaa höyrystä. Mutta saunasta: itse pidän omaa saunaa luksuksena, josta en luopuisi. Mutta minäpä pidänkin saunomisesta ja harmittelen, kun naiset keskimäärin eivät koskaan halua saunoa kanssani yhtä kauaa eivätkä kunnon löylyissä! ;) Eli mä pidän saunailtoja ihan vaan mieheni kanssa. Mutta enpä kyllä ymmärrä miksi siitä ei luopuisi, jos sitä ei tarvitse / halua. Jälleenmyyntiarvosta sen verran, että ei voi koskaan tietää josko se saunattomuus olisikin myyntitilanteessa se tarvittava plussa potentiaalisille ostajille... ihan turhaan mun mielestä aina mietitään, että mitäköhän sitten muut tykkää, kun kämppä myydään. Olen kuullut, että parhaiten kaupaksi menevät ne, joissa on persoonallisia ja rohkeitakin ratkaisuja. Sitä peruskauraa valkoisilla seinillä on ihan riittävästi tarjolla. Sorry vaan kaikille, jotka tykkää valkoisista seinistä... :P

  VastaaPoista
 13. Koska itse juuri katselen potentiaalisia asuntoja, voin kertoa, että meitä saunattomien kämppien etsijöitäkin on.

  VIHAAN just niitä minisaunaratkaisuja ja tämän hetkisessä asunnossa plussaa on se, että yhteissaunan siivoaa joku muu kuin minä.

  VastaaPoista
 14. Siskoni perheineen poisti saunan omakotitalostaan. Tilalle tuli roppakaupalla arvokasta kodinhoitotilaa. Kukaan perheestä ei ole kova saunoja, joten he eivät tässä vaihtarissa mitään menettäneet. Päinvastoin. Ovat käsittääkseni olleet oikein tyytyväisiä. Itse en luopuisi saunasta, mutta se on vain oma mielipiteeni.

  VastaaPoista
 15. En muista lukeneeni asutteko rivarissa vai kerrostalossa? Jälleenmyyntiarvoa ajatellen en rivarista poistaisi saunaa, kerrostaloasunnosta ehkä. Osaatko NYT ihan varmasti sanoa että asutte nykyisessänne seuraavat 20v.?

  Voisiko tilajakoa miettiä uudestaan sen saunan kanssa? Millainen pohja on? Voisiko saunan korvata esim. tällaisella http://www.saunastore.fi/?gclid=CLC62ar6oqMCFRArDgodInB14w tai jollain muulla vastaavalla ratkaisulla? Entä infrapunasauna? Siellähän ei pitkiä "löylyjä" oteta. Valmiuden ainakin jättäisin, ja saako sitä tilaa silloin muuhun käyttöön?

  Vaikkei se saunominen muakaan kiinnosta, miettisin silti sitä jälleenmyyntiarvoa.

  VastaaPoista
 16. Pidän kovasti saunomisesta, jopa harrastan sitä, mutta tyypillinen kerrostalokaksion tai -kolmion sauna muropaketin kokoisine kiukaineen on kyllä aikamoinen tragedia. Pois vaan. Itse vaihtaisin oitis kylpyammeeseen, joka on myös ihana kylmällä kuraisella viimaisella säällä (=9kk vuodessa Suomessa). Kodinhoitotilasta en ole yhtä varma. Tarpeellinen, joo kai, mutta ihan yhtä epäseksikäs kuin beiget nylonpolvisukat. Vai *viihtyykö* joku teistä kodinhoitotilassa mankelin, kuivurin, silityslaudan ja kurasuihkun välissä?

  VastaaPoista
 17. Kiitokset kommenteista! Tästä huomataan että sauna on melkein yhtä hyvä puheenaihe kuin säät, jokaisella ON mielipide! :D Hyvä tietää, että potentiaalisissa asunnonostajissa voisi olla tyyppejä, jotka eivät arvosta lauteita.

  Jos toi meidän base olisi hyvä (kostea, hapekas ja miellyttävä), päätös olisi vaikeampi. Mutta kun se on siihen mökkisaunaan verrattuna aivan susi. Ja meillä itse asiassa on toinen kylppäri, jossa on ihana istuma-amme joten tämä tila menisi juuri tuohon Donan tukisukkalinjalle eli pyykkihuoltoon. ;)

  Tietääkö joku mikä on suomalaisen asuntokannan saunapenetraatio ja mikä on esim Ranskan vastaava luku?

  Kiinnostavaa nähdä meneekö saunavillitys joskus ohi ja alkaako tulevaisuudessa minikerrotalosaunojen purkaminen.

  VastaaPoista
 18. Rakastan saunomista (jopa siinä hikisessä nimikopissa), mutta siitä huolimatta annan ääneni saunattomuudelle. Meillä ainakin tilantarve on niin suuri, että olemassaoleva sauna on nykyisellään varastokäytössä, eikä sitä kukaan jaksa tyhjentää saunomista varten. Ollaan viimeksi saunottu kotona muistaakseni vappuna.

  Nyt olemme mukana rakennuttamassa yhteisöllistä kerrostaloa, jossa panostetaan yhteisiin saunatiloihin, eikä mieleenkään tullut käyttää omia neliöitä piskuiseen pikkusaunaan. Tuskinpa sitä kukaan kuitenkaan haluaisi käyttää, jos vaihtoehtona on oikeasti toimiva, hyvä ja iso yhteinen sauna merinäköalalla.

  VastaaPoista
 19. Sanoisin, että sauna on aiheena monesti yhtä arka kuin politiikka, uskonto ja lastenkasvatus. Siinä monesti kihahtaa hiki otsalle.

  VastaaPoista
 20. Musta kodinhoitohuone on hyvinkin seksikäs, siellähän ne pyykit ja muut on poissa silmistä pilaamasta tunnelmaa. :)
  Eihän siellä olekaan tarkoitus viihtyä vaan se lisää viihtyisyyttä kodin muissa huoneissa. Paitsi jos siitä tekee kohtuukivan huoneen niin sinne voi välillä vetäytyä vaikka läppärin tai kirjan kanssa pesemään pyykkiä...

  VastaaPoista
 21. Teillä on vääränlainen kiuas, jos löylyt ei ole hyvät :)

  VastaaPoista
 22. Hesassa on niin kalliit neliöt, että ne kannattaa ottaa käyttöön. Näin sanon, vaikken ole edes insinööri ;).

  VastaaPoista
 23. Näin omistusasuntoa varovaisesti etsivänä tulee pillahdeltua raivoitkuun uudiskohteita katsellessa. 1h+kk ja sauna, jumalauta, 33:ssa neliössä! Aivan turhaan nousee hinta tuhansilla euroilla, mutta säästää siinä sentään lämmityksessä; kerranko noissa neliöissä vaikka talvipakkasilla lämhäyttää pöhinät käyntiin, niin saa viikon kuivata huuruja ikkunasta. Moro. Mä en ymmärrä, miksi se sauna on pakko tunkea joka kämppään.

  Joku puusaunaomarantakoivukujaplaaplaa on ihan toinen juttu.

  VastaaPoista
 24. Sauna on turha energiansyöppö meidän perheen mielestä. Ei haluta, ei tarvita - onneksi meillä ei sitä olekaan. Klitsuun on rakennettu upouusi taloyhtiön sauna, mutta eipä kiinnostele sekään.

  En mielelläni sauno mökilläkään, enkä varsinkaan illanistujaisissa. Ehostus menee ja tulee jälkihiki ja tukka on taas perseestä ja mitävielä.

  Käyttötilaksi vaan! Vaikka viini"kellariksi"!

  VastaaPoista
 25. Tiitu, kerro lisää! Mitä muuta sinne tehdään yhteiseksi?

  Kiuas on varmasti huono mutta niin on matalan siipirakennuksen ilmanvaihtokin. Vaikka meidän sauna vie viisi neliötä, mun henkilökohtainen saunakapseli, jonne mä voin mennä sulattamaan hanurin hiihtolenkin jälkeen (tai muuten vaan nakkisuojaan), alkaa kuulostaa jo ihan hyvältä. ;)

  VastaaPoista
 26. Muuta stadin keskustaan, jossa peruskorjauksen yhteydessä rakennetaan sauna talon katolle. Terassi, merinäköala ja moderni sauna. Että näin!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...