15.7.2010

Malja kupille

Pahoittelen: nyt tulee kirjaimellisesti alapään juttu, joka tuskin kiinnostaa mieslukijoita.

Parasta nykyisessä duunissani on se, että erilaisia uskomuksia ja ennakkoluuloja saa karistella melkein joka viikko. Jäimme miettimään, miksi lapsellaan kestovaippoja käyttävät äidit eivät tule ajatelleeksi, että itsekin voisi kerran kuussa kestoilla! Otimme testin kestokuukautissuojat: kestositeet, kuukupin ja luonnonsienet. Myönsin avoimesti, että mulle kuukuppi tarkoitti reilua lasia punkkua pms-vaivoihin.

Mulle osui testijakso - tietenkin - mökille, jossa on fasiliteettina vain kylmää kaivovettä ja huussi eli menkat mökillä ovat siis jokseenkin rasittava rupeama. Nyt otin kupin kauniiseen käteen.

Silikoninen kuppi on aika simppeli tuote, alkuvalmisteluiksi riittää keittäminen. Kupissa on myös "antenni", josta kuppi vedetään ulos, ja se kannattaa lyhentää itselle sopivaksi. Täytyy sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt tuotteesta: suhteellisen helppo ummikonkin käyttää ja pitkä tyhjennysväli on iso plussa.

Muutama note to self:
1. Sen enempää menemättä yksityiskohtiin: älä helvetissä käytä kuumaa vettä kupin tyhjennyshuuhteluun. Trust me.
2. Älä ota kuppia pois kiireessä ellet tykkää kohdunpoistosta ilman puudutusta. Tässä kannattaa muutenkin olla tarkka, ettei mene kuppi nurin.
3. Valitsin synnyttäneenä naisena suuremman kupin, mutta pienempi toimi ainakin loppuvaiheessa ihan yhtä hyvin. Kannattaa kokeilla molempia kokoja.

Kuukupin ohjeessa muuten luki, että kuppia ei saa käyttää yhdynnän aikana. Ainakin näin heteronormatiivisessa mielessä näen tällaisen käyttötapauksen aika epämielekkääksi yllätykseksi vastapuolelle.

KUVA: Lunette.fi

8 kommenttia:

 1. Ostin viimeiset kertakäyttöiset jakopääntiivisteet tammikuussa 2002! Kuppi on pop!

  VastaaPoista
 2. Täällä kans yksi tyytyväinen kuukupin käyttäjä, tosin ennen raskautumista ehdein vain yhdet kuukautiset kokeilla. Ja toimi kyllä tosi kivasti! Simppeliä ja siistiä, yhtäkään ylivuotoa ei tullut sen viikon aikana. Suosittelen myös!

  VastaaPoista
 3. arkitehti, jakopääntiiviste oli mulle uus termi. :D

  Hanski, mä olen toistaiseksi kuullut vain yhden poikkipuolisen kommentin kuppeilusta! Mut hetkinen siis, onks sullekin tulossa toinen vai jäikö menkat pois pysyvästi? ;)

  VastaaPoista
 4. Kuppi ollut käytössä parisen vuotta, mutta noita kestositeitä en ole vielä(kään) kokeillut, joten saisiko niistä samanlaista testijuttua, pliis?! Itse käytän kupin kanssa pikkuhousunsuojaa, koska silloin tällöin esiintyy hiukan ohivuotoa ja siihen tarpeeseen ehkä voisin harkita kestosidettäkin. Vaikka periaatteessa en ole kovin innostunut pesemään verisiä rättejä...

  VastaaPoista
 5. Annis, siellä ON kestositeet myös testissä. :) Ne oli ihan ok, tosin keskityin kuppiin nyt ekalla kerralla joten hc toimintaan ne ei joutuneet.

  Mua epäilyttää kans toi peseminen, koska meillä pestään puyykkiä ihan hirveän harvoin ja siloin useampia koneellisia kerralla. Mut katsotaan.

  VastaaPoista
 6. Mä käytän kestositeitä kuin vauvan kestovaippoja - eli käytön jälkeen huuhtelu tai tahrat veks sappisaippualla ja etikkaveteen pesua odottamaan. Pesen sit valkopyykin joukossa parin-kolmen päivän välein. Paljon kivampia käyttää kuin kertikset tai kuppi.

  VastaaPoista
 7. Olen käyttänyt kuukautiskuppeja noin 10 vuotta, enkä pois vaihtaisi. Itse pidän luonnonkumisesta selvästi silikonista kuppia enemmän. Luonnonkuminen on jotenkin pehmeämpi ja joustavampi, silikoninen on jotenkin vähän jäykkä. Kuppia poistettaessa tosiaan kuppia pitää vähän rusentaa kasaan pienemmäksi, "kaksinkerroin" etusormen ja peukalon väliin, jotta ei tunnu pahalta. Eikä se saa tietty silloin olla liian täynnä tai sisältö vyöryy yli. Ohivuotoja tapahtuu äärimmäisen harvoin, kunhan vain varmistaa että kupin asettaa oikein, että se "imu", tyhjiö syntyy. Oikein asettelu vaatii vähän opiskelua ja ohjeiden lukemista. Kuppi pitää sisällään tehokkaasti myös hajun kaiken muun hyvän lisäksi. Opetteluun ei mene kuin 1-2 kuukautiset, sen jälkeen on pelkkää juhlaa. Suosittelen ehdottomasti, joka tavalla (ekologisesti, rahallisesti, käytön helppouden ja huomaamattomuuden ym. kannalta) hyvä vaihtoehto.

  VastaaPoista
 8. Katja, jep kyllä se toinen nyt sitten viimein on tulossa :) syyskuussa on laskettu aika, nää helteet ei ihan oo ollut mun mieleen :D

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...