18.7.2010

Kyllä en pahoittanut mieltäni tästä vinkistä

Jos kaipaat lomalukemista, look no further: Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on täydellistä laituriluettavaa. Kiitos Inalle vinkistä!

Novellimaisesti kirjoitetut lyhyet luvut alkavat aina sanoilla "Minä niin mieleni pahoitin..". Kirjan kertoja ja mielensäpahoittaja on kasikymppinen, maalla yksinasuva suomalaisjäärä, jonka mielestä maailma muuttuu koko ajan huonompaan suuntaan. Mielensä kun voi pahoittaa niin monesta asiasta: rintaruokinnasta julkisilla paikoilla, ruokakauppojen tarjonnasta, uudesta moottoritiestä, jouluateriasta ja tietenkin naapureista.

Lainaus kappaleesta "Pitäydytään omissa", jossa mieli pahoittuu siitä, kun miniä lähettää ystävänpäiväkortin.

"Minä ehdotan tilalle Pitäydytään omissa asioissa -päivää. Lähetetään naapurille, sukulaisille, kiertäville kaupustelijoille, Volvo Markkaselle, puhelinmyyjälle ja nuorisohurjastelijoille hyvissä ajoin kortti taikka mikä sähkökirje se nykyisin on. Siinä kerrotaan ne päivät jolloin on turha tulla koputtelemaan, eli aina. Ihan turha soitella taikka vilkutella taikka puhutella etunimellä, vaikka ei varmasti koskaan nähty. Ja sama takaisin, että minä annan olla rauhassa, jos sinä annat olla. Minä aion hakea tälle EU-rahaa."

Nauroin monta kertaa ääneen. Nauroin siksi, että ensin tunnistin luvuista äitini. Äiti oli mielensäpahoittaja isolla M:llä. Hän pahoitti kerran mielensä Marimekon myymälän miesten mallistoon niin, että kirjoitti Kirsti Paakkaselle kirjeen. Hän sai paluupostissa upeat lautasliinat ja kutsun johonkin taideteollisenkorkeakoulun ja design-yritysten symposiumiin keskustelemaan muotoilun tulevaisuudesta. Ei mennyt.

Toiseksi tunnistin kirjasta itseni. Ei omena kauas puusta putoa.

Kerrassaan nautittava lukukokemus, yhtä aikaa humoristinen ja koskettava, loistavia oivalluksia myös vanhemmuudesta ja lasten kasvatuksesta. Suosittelen kaikille, joiden mielestä maailma ei ole täydellinen.


4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Radio Suomen Päivän pätkässähän näitä tarinoita on voinut kuunnella arkisin, mies ainakin on kovasti kehunut. Itse tykkäsin myös Kyrön Isän päivä ja Isän toinen päivä -radiopakinoista, joita kuuntelin ollessani hoitovapaalla, ihan hykerryttäviän hyviä!

  VastaaPoista
 2. Nää muuten sopii varmaan loistavasti radioon! Täytyykin tutustua Kyrön muuhun tuotantoon, jos herralla on huumori näin hallussa. :)

  VastaaPoista
 3. Joo, mäkin luin kirjan männä viikolla hiekkarannalla. Joulunviettotarina muistutti just sitä mitä meilläkin: kovalla suostuttelulla saan äitini meille just ja just kahdeksi yöksi. Ja sitten se jo lähtee joulupäivänä ekalla bussilla takaisin.

  VastaaPoista
 4. Haa, kiitos vinkistä. Pääsin taas lukemisen makuun, tämä pääsee oitis lukulistalleni. :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...