28.6.2010

Loman tarpeesta

Hessun (HS 22.6.2010) mukaan yhä useampi päiväkoti pitää ovensa auki läpi vuoden, sillä päivystävän päivähoidon tarve on kasvanut. "Hoitajat joutuvat muistuttelemaan lapsen oikeudesta lomaan."

Onhan se hyvä, että tällaisiin asioihin kiinnitetään huomiota, mutta on hieman skitsoa, että puhutaan lasten lomasta, tarpeesta vuodesta palautumiseen. Loma nähdään ikään kuin arjen vastakohtana, ja lomalla kaikki on paremmin.

Ensinnäkin. Ei aikuisellekaan riitä kesäloma, jos se on todella vuoden ainoa palautumisajanjakso. Ylipäätään konsepti, jossa kesä - vanhemman tai lapsen - pitäisi käyttää stressistä palautumiseen on aivan kieroutunut! Kyllä perheellä täytyy olla aikaa ja mahdollisuus rentoutumiseen muulloinkin kuin heinäkuussa. Jos ei ole, se kertoo enemmän työelämästä kuin vanhemmista. Jotka toki työelämänsä itse valitsevat.

Toiseksi. Päiväkodissa on varmasti hulinaa ja meteliä, mutta ratkaisu on ryhmäkokojen pienentäminen eikä lomailu! Ja heinäkuussahan on ainakin rauhallista. Lisäksi pitäisi katsoa kokonaiskuvaa: jos perhe on onnistunut luomaan stressittömän viikkorytmin, jotta lapsi saa sekä riittävästi unta että kiireetöntä vapaa-aikaa vanhempien kanssa, lapsi ei kärsi päivähoidosta.

Kolmanneksi. Kuten jutussa mainittiin, useimmissa tapauksissa vanhemmilla ei ole lomaa (opiskelijat), mutta hoitovapaalla olevien tai remonttia tekevien vanhempien syyllistäminen oli mahtava veto. Ihan oikeasti. Monessa taloyhtiössä on nimittäin putkiremontti eli kyse ei ole mistään verhojen vaihtamisesta. Haluaisin nähdä sen skidin, joka nukkuu päikkärit betoniporan soidessa.

Ehkä tämä juttu ärsytti siksi, että meilläkin oli tänä vuonna vaikeuksia saada lomat järkättyä viideksi viikoksi, jonka perhepäivähoitajamme on lomalla. Ilman isovanhempia mekin olisimme olleet päivystyksessä ainakin yhden viikon, jos ja kun haluamme pitää lomat samaan aikaan. Onneksi meillä on molemmilla varaa valita loma-ajankohtamme. Kaikillahan ei ole.

Tästä päästäänkin sujuvasti vanhempien hyvinvointiin. Jutussa nimittäin kauhisteltiin, että joskus talvella isovanhemmat tuovat lasta hoitoon, sillä vanhemmat ovat lomalla kahdestaan. Ajatella!

Ps. Kannattaa perehtyä Demos Helsingin WWF:lle tuottamaan onnellisuuspoliittiseen manifestiin ja erityisesti manifestissä mainittuun mielekkääseen tekemiseen. Kiinnostavaa luettavaa myös lasten vanhemmille, vaikka en ihan kaikkea allekirjoitakaan.

25 kommenttia:

  1. Nykyään ollaan ihan hysteerisiä sen suhteen, jos lapsi joskus on erossa vanhemmistaan ja etenkin jos vanhemmat lähtevät kahdestaan lomalle ja lasta hoitaa joku perhetuttu kuten isovanhemmat. Toki tässä tulee huomoida lapsen ikä.

    Ennen lapset olivat koko kesän maalla ja näkivät vanhempiaan ehkä viikonloppuisin ja kesäloman aikana, jos näillä loma oli.

    1980- luvulla ekaluokkalaiset myös tulivat koulun jälkeen tyhjään kotiin ilman mitään iltapäiväkerhoja eikä se ollut lapsen heitteilejättöä niin kuin nykyään. Asenteet ovat muuttuneet kovasti eikä aina niin hyvään suuntaan.

    VastaaPoista
  2. Jep jep, tuota "lapsen oikeutta vapaaseen" käytetään myös syyllistämään (tai ainakin se siltä tuntuu!) perhettä, jossa toinen vanhemmista tekee vuorotyötä. Päiväkodin mielestä olisi suotavaa, jos iltavuoroon menevä vanhempi toisi lapsen vasta töihin mennessään. Mitäs siitä, että toisaalla taas korostetaan lapsen säännöllisen päivärytmin tärkeyttä...


    Ja ehkä sosiaali/opetustoimella (kunnasta riippuen) on mennyt ohi sellainen juttu, että Suomi ei ole enää täysin kiinni heinäkuussa -> kaikilla ei tosiaan ole silloin lomaa.

    -Annis-

    VastaaPoista
  3. Tuota päivähoitojuttua en ole niin miettinyt kun ei ole omassa perheessä ajankohtaista, mutta minustakin on hieman outoa, että lapsi ei muka hyvillä mielin voisi olla vaikkapa isovanhempien hoivissa. Meillä he ovat osa lähiperhettä!!! Eivät siis toki asu samassa taloudessa, mutta perhe kuin perhe. Ja ainahan on sanottu, että mitä enemmän läheisiä ihmisiä lapsella, sen parempi. Siltä kantiltakaan en ymmärrä yhtään tätä vouhotusta, että hirveetä jos lapsi siellä hoidossa (muka liikaa). Juu, siinä tapauksessa ehkä jos isovanhempia ei oikein tunne, ovat jääneet lapselle etäiseksi, mutta sekin on helppo korjata jos molemmat osapuolet niin haluavat. Ymmärrän kyllä, että on isovanhempiakin jotka eivät edes peräti halua nähdä lapsenlapsiaan...

    Meillä lapsi on pieni, mutta esim siskon lapset tykkäävät hirveästi olla vaarin ja mummin luona! Ja se on arvokasta aikaa.

    VastaaPoista
  4. Olen Hesarin kirjoituksesta samaa ja eri mieltä.

    Oma lapseni kaipaa lomaa, inhoaa (pelkää) varahoitoa, haluaisi vähemmän hälyä... Kesän kolmen viikon jakso on tarkoitus olla vain, ja onneksi tänä kesänä se kerrankin onnistuu. Ja kyllä, tunnen helvetin huonoa omatuntoa jatkuvasti työelämäni valintojen vuoksi.

    Mutta: olen samaa mieltä ettei heinäkuun muutamat huilausviikot paranna meininkiä -- eihän se riitä, vaan kuten Katja kirjoittaa, ryhmäkoot pienemmäksi, perusarki inhimillisemmäksi.

    Ja tuo isovanhemmat -asia... Olen innoissani ja onnellinen kun poika hinkuu mummolaan, mutta samalla tiedän vanhempia jotka ovat viettäneet kolme viikkoa etelässä penskojen ollessa täysin hajalla kotona hoitajan kanssa. Viis-kuusivuotiaiden elämässä se on aika iso juttu kun äiti ja isä lähtee "jonnekin kivaan paikkaan" eikä pääse mukaan. Se on mun mielestä hiukan liikaa...

    Mutta tuo syyllistämismentaliteetti sylettää. Ja saa mut samalla syyllistetyksi joka saamarin kerta, vaikka itse vietin kesät maalla, eikä äitiä nähty kuin vasta elokuussa.

    VastaaPoista
  5. Syyllistäminen ja syyllisyys ovat vanhemmuuden suola! Teet niin tai näin, niin aina se on väärin. Minä olen ollut kotiäitinä neljä vuotta, eikä sekään tunnu oikea vaihtoehto olevan. Kätevää näissä keskusteluissa tuntuu kyllä olevan se yksisilmäisyys ja tasapäistäminen: ulkopuoliset ovat parhaita määrittelemään kunkin elämäntilanteen, ja kaikilla oletetaan olevan samanlaiset resurssit ja mahdollisuudet. (Oikeasti mielipiteet muokkautuvat puhujan intressien mukaan: enempi puhutaan kunnan rahoista, kanssaäidin mielipahasta tai mummin tahdosta kuin lasten - saati vanhempien! - parhaasta. Vaikka se "lapsen paras" kuningasargumenttina toimiikin.)

    VastaaPoista
  6. "Viis-kuusivuotiaiden elämässä se on aika iso juttu kun äiti ja isä lähtee "jonnekin kivaan paikkaan" eikä pääse mukaan."
    Aamen!! Varsinkin kun lapsi sen ajan on päiväkodissa ja illat hoidossa sukulaisilla.
    Miltäköhän se oikeasti tuntuu pienestä lapsesta.

    Suomi on täynnä vanhempia, jotka vievät lapsen kesälomansa aikana hoitoon 7-17. Joka ikisenä päivänä.
    Jotta itse saa olla lomalla. Lapsesta.

    VastaaPoista
  7. "Suomi on täynnä vanhempia, jotka vievät lapsen kesälomansa aikana hoitoon 7-17. Joka ikisenä päivänä.
    Jotta itse saa olla lomalla. Lapsesta."

    Onkohan tämä nyt ihan totta? Itse en ennen hesarin juttua ollut edes kuullut tuollaisesta vaihtoehdosta.

    Ja jos vanhemmat lähtevät viikon omalle lomalle ja lapset viikon omalle lomalle mummolaan, niin ovatko lapset niin pahoillaan? Toki fiksu vanhempi vielä korostaa sitä lapsen kivaa lomaa, ettei tämä tunne jäävänsä jostain paitsi.

    t. eka anonyymi

    VastaaPoista
  8. Mitä pahaa siinä on että vanhemmat haluavat 'vapaata lapsesta' eli viettää aikaa kahdestaankin ja hoitaa parisuhdetta?

    Musta olis rankkaa (jos lapsia olis) että sitten ei enää ikinä koskaan ole omaa aikaa, kun joka puolelta tulee syyttävää sormea - jopa silloin jos puolison kanssa haluaisi pienelle kaksinkeskeiselle lomalle...

    Eikö tässäkin tapauksessa ole se lapsen paras taas huomioitu: perhe voi hyvin, vanhemmat voivat hyvin, lapsi voi hyvin...

    Elämä on tasapainoilua; yhteiskunnan kanssa, asuinympäristön kanssa, sosiaalisten sidosryhmien kanssa, lähipiirin kanssa, perheen kanssa. Meidän on vain jätettävä asiat, jotka sotivat vastaan omaa oikeudentajua omaan arvoonsa ja elettävä niin, minkä koemme meidän perheelle olevan tärkeää ja mielekästä!

    Lapset vieköön hoitoon vaikka isoisomummi mun puolesta. Olkoon lomalla lapsilla millaista tekemistä tahansa kun itse haluavat touhuta. Ja arjessa ollaan yhdessä.

    VastaaPoista
  9. anonyymi 8.20 : Voi kyllä se on totta:( Itse alalla töissä ja tämä on valitettavan yleistä.

    anonyymi 9.25: Ei siinä olekaan mitään pahaa,että vanhemmat viettävät aikaa keskenään, mutta siinä on, että lapsi viedään vanhempien kesäloman ajaksi joka päivä tarhaan 7-17. Se oli pointti!

    En sano, etteikö pienten lasten vanhemmat saisi ikinä lomailla kahdestaan, tottakai pitää olla kahdenkeskistä aikaa! Tarkoitin kommentillani, että varmasti isompi lapsi ajattelee miksi hän ei pääse mukaan "sinne kivaan paikkaan". Lapsi ei ymmärrä miksi aikuisilla pitää olla aikuisten aikaa, hän yksinkertaisesti saattaa ajatella olevansa "ylimääräinen", koska häntä ei mukaan oteta. Lapsen tapa ajatella asioita on kuitenkin kovin mustavalkoinen. Lapsella on varmasti mukavaa esim.isovanhempiensa kanssa vanhempien loman aikana, mutta tämä lapsen ajatusmaailma vaan pitää ottaa huomioon.

    VastaaPoista
  10. Eikös lapselle monesta muustakin asiasta sanota, että tämä on aikuisten juttu, lapsen ei tästä tarvitse huolestua, tätä asiaa haluta, tehdä jne. Miksi siis vanhempien loman ei voi vain sanoa olevan aikuisten juttu niin kuin se onkin?
    Onhan työssäkäyntikin aikuisten oma juttu, samaten muut aikuisten menot. Ei pienet lapset ravintolassa käymisestäkään niin perusta, kun eivät jaksa istua pitkiä aikoja paikallaan. Miksi siis aikuisten oma loma pitäisi lapselle markkinoida kivana paikkana, jonne lasta ei oteta mukaan?

    Ja kuinka yleistä oikeasti on lasten pitäminen päiväkodissa joka ikisenä aikuisen lomapäivänä ja vielä 7-17... Tuollaista toki pitääkin kritisoida.

    VastaaPoista
  11. Päiväkotipäivä käy lapselle työstä, vaikka lapsi viihtyisikin ja olisi hoidossa mielellään. Jokainen tekee omat ratkaisunsa, mutta valitettavan paljon nykyään on niitä lapsia jotka aloittavat hoidon elokuun alussa, ovat joulun välipäivät päivystyksessä, palaavat omaan pk:hon heti tammikuun alussa ja jatkavat kesäkuun loppuun. Ja menevät taas heinäkuuksi päivystävään. Kaikilla ei toki ole mahdollisuutta lomailla, mutta kyllä nämä lapset jotenkin surettavat.

    -tarhatäti-

    VastaaPoista
  12. Laittakaas anonyymit hiukan tilastoja kehiin, pliide. "Paljon" tai "Suomi on täynnä" ei sano yhtään mitään.

    VastaaPoista
  13. Oma aika on hyvä juttu parisuhteelle, mutta mun ymmärrys ei yllä sinne asti, että muksut viikoksi isovanhemmille, kun vanhemmat pyyhältävät las pulmas palmasiin.

    Katjan kanssa samaa mieltä siitä, että ryhmäkokojen pienentäminen auttaisi moneen pulmaan ja vaivaan. Päivähoito hyvin hoidettuna ei vaurioittane lasta, mutta en usko että kovin monella on mahdollisuus hoitaa päivähoidon laatua ja kestoa niin, etteilasta yhtään stressaisi. Näitä on "Suomi täynnä". Vaikka loma ei ole juhlaa ja stressinpoistoa vanhemmille, uskon että lapsella on kuitenkin himpun stressittömämpää kotona.

    Niin, ja meidän molemmat skidit vetivät hienosti hirsiä betoniporan soidessa. Kyllä ne tottuivat.

    VastaaPoista
  14. Huoh tuo holhousmentaliteetti. Mihin tuo jättää pätkätyöläiset (lomaoikeutta ei kerry, lomat otettava ulos rahana) tai työpaikan vaihtajat, joilla ei ole tänä kesänä luvassa lomaa ollenkaan, kiitos huonoon saumaan ajoittuneen työpaikan vaihdoksen? Mä olen ollut reilusti yli 10 vuotta työelämässä, mutta elämässäni on ollut vain muutama oikea palkallinen kesäloma - eikä tuo ole ollut oma valintani. Mä luulen että tuo on taas tuota naisille tyypillistä epäsuoraa ja syyllistävää viestintää, viestin todellinen pointti on että kaikki päiväkodit haluttaisiin sulkea koko kesäksi, ja tämän tempun estävistä lapsista luodaan valtavaa yhteiskunnallista ongelmaa.

    VastaaPoista
  15. Totta kai päiväkotien pitää olla auki kesälläkin juuri siksi, että kaikilla vanhemmilla ei ole lomaa. Päivähoito on siksi olemassa että vanhemmat voivat tehdä töitä, ei siksi että he voivat pitää lomaa lapsesta ja vaalia parisuhdettaan. Uskomatonta miten kaikki halutaan laittaa yhteiskunnan vastuulle ja kun annetaan ymmärtää että työn sallimissa puitteissa olisi hyvä antaa sen lapsenkin levätä ja lomailla, aletaan kitistä syyllistämisestä. Voi voi, on se rankkaa kun pitää lomallaan omaa lastaan hoitaa.

    VastaaPoista
  16. Säädin kommentoinnin nyt anonyymien ulottumattomiin. Pahoittelen kaikkien niiden anonyymien puolesta, joilla on ihan asiallistakin sanottavaa, mutta kasvoton huutelu on sen verran turhaa, etten jaksa sitä näillä aamuilla katsella.

    VastaaPoista
  17. Suomi on myös täynnä vanhempia, joiden lapsilla olisi ihan todella paljon parempi olla jossain muualla kuin vanhempiensa kanssa. Vaikka sitten edes päivähoidossa, kunhan edes jossain olisi raitis ja täysjärkinen aikuinen huolehtimassa heistä. Mitäs jos lasta pelottaakin mennä kotiin eikä varahoitoon? (Vähän sivusta aiheen mutta silti.)

    VastaaPoista
  18. ikuisuusaihe ja sata mielipidettä.
    yhtä montaa riitaa jokaikisessä jutussa, jossa netissä aihetta on käsitelty.
    olen myös kuullut ja huomannut itsekin näitä juttuja, joista tarhatäti kirjoittaa, valitettavan paljon. samaa mieltä myös ninan kanssa..joillekin päiväkoti on parempi paikka olla kuin koti. mutta siinä ollaankin jo uuden, oikean ongelman edessä:(

    VastaaPoista
  19. Hesari kirjoittaa ehkä yleistäen, mutta itselle tuli mieleen, että voisiko taustalla olla kuitenkin tapaukset, joissa hoitoa käytetään "turhaan". Itse tiedän ainakin muutaman opetustyössä olevan nauttivan kesälomansa, joka ovat vielä melko pitkä, siten että lapsi on hoidossa. Muutama päivä voidaan lasta pitää enemmän kotona. Minusta juuri tälläiset tapaukset pitäisi jotenkin havahduttaa tajuamaan, ettei se hoidossa ympärivuoden olo ihan rutiinien säilyttämisen vuoksi ole lapsellekaan herkkua! :(

    VastaaPoista
  20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  21. En muuten ymmärrä ollenkaan, että miksi vanhemmat eivät voisi lähteä viikoksi Kanarialle ja jättää lapsia isovanhempien kanssa? Itse oikein odotan sitä aikaa, että lapset on niin isoja, että niin voisi tehdä! esikoinen viettää jo nyt isovanhempiensa kanssa usein viikonloppuja ja viihtyy erinomaisesti, vanhempani ovatkin tärkeä osa lapseni perhettä. Samalla saan ieheni kanssa aikaa parisuhteelle. Tämäkin on varmaan joku perhekohtainen juttu, koska itsekin vietin lapsena paljon aikaa isovanhempieni kanssa (mm. ne perinteiset "kaikki kesät maalla") ja koen sen aivan luonnollisena osana lapsen elämää.
    Toki lapsenkin kanssa matkailemme, mutta välillä on mukavaa jättää lapsi/lapset kotiin. Myös lapsi saa lähteä matkalle ilman meitä, esim. isovanhempiensa kanssa sitten isompana jos tulee tilaisuus. Emme me mikään lonkasta toisissamme kiinni oleva yksikkö ole ;)
    (ja kyllä minuakin ne ympärivuotiset tarhailijat säälittävät, jos tilanne on normi ja vanhemmat "vain" lomailevat sen ajan kun lapsi on varatarhassa. Ehkä sen Hesarin artikkelin, jota en ole lukenut, oli tarkoitus kritisoida näitä?)

    VastaaPoista
  22. Totta kai kaikki lapset, jotka ovat ympäri vuoden hoidossa säälittävät ajatuksena, mutta subjektiivinen päivähoito-oikeus luottaa siihen, että vanhemmat valitsevat mikä on lapselle parasta.

    Artikkelissa todettiin nimenomaan että suurin osa näistä lapsista on opiskelijoiden lapsia (ja todennäköisesti voivat viettää lapsensa kanssa viikolla enemmän aikaa) ja kätevästi jätettiin mainitsematta millaisella prosentilla lapsia jätetään kokovuosihoitoon. Otsikkohan toi ilmi, että hoitopaikat pitävät ovensa auki läpi vuoden, mikä voi tarkoittaa myös sitä, että joillain vanhemmilla on lomat muussa kuussa. Noh, näistä artikkeleista syyllistyvät aina ne, joiden ei oikeasti tarvitsisi syyllistyä.

    Ja ihan totta on, että ongelmavanhemmista ei Suomessa puhuta. Siis ihmisistä, jotka eivät osaa tai halua olla vanhempia (mitä erilaisemmista syistä). Tällä hetkellä maailmassa on kaikilla (paitsi kiinalaisilla) oikeus tehdä lapsia ja se oikeus on suurempi kuin lapsen oikeus syntyä rakastavaan kotiin. Minusta se on väärin.

    VastaaPoista
  23. Meidän kotiäitien lapsille sais joku järjestää kesäpäiväkodin. Onhan se kiva et lapsilla koko kesä vapaata, mutta mua aina hieman ahdistaa kun kaikki lapset KAIKEN PÄIVÄÄ kotona.
    Jos päiväkotilapset tarttee lomaa, niin tarttisko kotilapsetkin lomaa kodistaan? Vai pitäsikö kotiäitien mennä kesällä vaikka töihin? ;)

    VastaaPoista
  24. Minä ainakin ymmärsin, että hesarin artikkeli oli tarkoitettu herättelemään juuri niitä vanhempia, jotka viettävät KAIKKI lomansa ilman lapsia siitä syystä, että eivät jaksa tai ei kiinnosta hoitaa omia kakaroitaan. Siitä tuli jotenkin surullinen olo, en ollut artikkelia ennen edes tajunnut, että sellaisia vanhempia voi olla.

    Kyllä lapsikin nauttii etelän lomasta ja ravintolaruuasta ja muistelee pitkään näitä kokemuksia (on reissattu 5 reissua 0-3 vuotiaiden lasten kanssa). Voin kuvitella, minkä raivarin oma 3-vuotiaani saisi, jos kertoisin, että isi ja äiti lähtevät taas viikoksi Kanarialle ja jäät pikkuveljen kanssa mummolaan (vaikka siis rakastaa mummolaa). Lomakuvia on mukava katsoa yhdessä jälkikäteen ja muistella lomaa. Vauva nyt ei kyllä varmasti muista mitään, mutta jo 2-vuotias muistaa.

    Viestiketjusta näkee, että jokainen on tulkinnut artikkelia omalla tavallaan ja suurin osa varmasti tuntenut syyllisyyttä aivan turhaan omasta tilanteestaan. Uskoakseni ne, joille artikkeli oli tarkoitettu, tuskin edes osaavat tuntea syyllisyyttä. Jos perhe ei halua pitää koskaan yhteistä lomaa ja sitten kerran kun pitäisikin yhteiskunnan pakottamana, oikein pelottaa, että mitä kaikkea silloin tapahtuisi...

    Olen myös sitä mieltä, että vanhemmat tarvitsevat joskus lapsetonta aikaa parisuhteensa hoitamiseen. Onnelliset vanhemmat, onnellisemmat lapset.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...