16.5.2010

Vaihtoehto puurolle

Puhuimme eilen radiossa laihdutuksesta, kevyttuotteista ja terveydestä - kombo, joka herättää ihmisissä yllättävän paljon tunteita! Kun ei itse suhtaudu ruokaan mitenkään fanaattisesti (en ole esim. allerginen tai yliherkkä millekään), on hämmästyttävää seurata ravitsemusalan asiantuntijoiden nokittelua, todistelua ja opetuslasten komppausta. Pointtihan on nimenomaan, että yhtä universaalia terveyden reseptiä ei ole!

No, koska itse uskon puuroon, jaan kanssanne mielenkiintoisen suomalaisen tuotteen, jonka bongasin murohyllystä etsiessäni kevyttuotteita, Taivalkosken Myllyn TalkMURUn:
TalkMURU on talkkunajauhosta valmistettu sokeriton kokojyvämuro. Raaka-aineina ovat suomalainen kaura, ohra ja ruis. Vähäkalorinen TalkMURU on terveydestään ja painostaan huolehtivalle erinomainen valinta. Kuitupitoisuutensa ansiosta TalkMURU on erityisesti kuntoilijoiden suosiossa. TalkMURUssa on suhteellisesti ottaen enemmän kuitua kuin puurossa tai näkkileivässä ja siitä saat energiaa ja hyvää oloa, jolla jaksat pitkään!
Energiaa / 100gr: 1280 kJ/ 300 kcal
  • Proteiinia 12,3 g
  • Hiilihydraatteja 54,4 g, josta sokeria 1,5 g
  • Rasvaa 4,0 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 1,2 g
  • Ravintokuitua 20,7 g
  • Natriumia 0,38 g
Tuotteen nimi on aika kummallinen ja olisikin jäänyt hyllyyn (talkkuna oli muutenkin uusi tuttavuus) ellen olisi syynännyt tuoteselosteita. Lyhyen testiperiodin aikana näistä miellyttävän makuisista papanoista on tullut koko perheen suosikki, ipanakin tykkää. Lämpimänä aamuna ei ehkä huvita lapata suuhun kuumaa puuroa, joten tämä on hyvä vaihtoehto. Menee jogurtin ja maidon kanssa samaan tapaan kuin murot, mutta nappuloissa ei ole mitään ylimääräistä. Varsinkin nyt, kun päiväunituttipullo on siirtymässä historiaan ja sen seurauksena maidonjuonti vähenee radikaalisti, on hyvä että löytyi myös joku suht terveellinen tapa saada kalsiumia.

Talkkuna on ainakin wikin mukaan suomalaista perinneruokaa, mutta kun mummo ei enää elä, en voi tarkistaa mitä kaikkea siitä tehtiin. Kertokaa te, jos tiedätte!

23 kommenttia:

  1. Meillä ainakin talkkunaa syödään yleensä viilin kanssa, ja hyvää on!

    VastaaPoista
  2. Talkkunaa, mustikoita ja maitoa, tosi hyvää.

    VastaaPoista
  3. Minä söin talkkunaa lapsena piimän kanssa ja se oli suurta herkkua. Löysin tuotteen uudelleen kaupan hyllystä jokin aika sitten, maistoin, enkä enää pitänyt niin herkkuna.

    Ystävän lapsi syö talkkunaa aamulla jugurtin kanssa, ajattelin antaa talkkunalle uuden mahdollisuuden. Tämä tuote antaa kyllä ihan uusia mahdollisuuksia. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
  4. Itselleni talkkuna on yhtä kuin talkkunajauhoista tehty puuro. Tämä näköjään Wikipediankin mukaan on kainuulainen tapa käyttää talkkunaa. Näin siis omilla synnyinseuduillani: puuroksi ja sitten syödään voin kanssa.

    Voisi kokeilla kyllä myös muita käyttötapoja.

    VastaaPoista
  5. On siis olemassa kahta eri tyyppistä talkkunaa. Hämäläistä, joka on jauhomaista ja jota juurikin viiliin ym voi laittaa ja savolaista/kainuulaista (meidän pussissa lukee "savolainen"), joka on karkeampaa ja josta siis keitetään puuroa. Talkkuna itsessään on ohraa.

    Blogisi on muuten aivan mahtava. Meillä ensimmäinen on vähän Maddea nuorempi, enkä yhtään siihen aihealueeseen päinkään viittaavaa blogia ole lukenut mikä ei varsinaisesti ällöttäisi (voihan niitä olla, en vain ole törmännyt) koska en myöskään itseäni ole koskaan mitenkään erikoisen äiti-ihmisenä pitänyt. Pieni avautuminen ja kiitos.

    -eskimo

    VastaaPoista
  6. jatkoa ed. Noi murot maistuu mun mielestä ihan pölylle :D tosin saattoivat olla vanhojakin, kun vähän suspekteille alkuun vaikutti ja syötin sitten ne ipanalle kun tuli kaapista vastaan.

    VastaaPoista
  7. Mun mielestä talkkuna kaikenkaikkiaan maistuu ihan pölylle. Talkkuna saattaakin olla taas niitä tuotteita, joiden makuun on vaikea päästä, jollei siihen sisälly jotain lapsuusnostalgiaa.

    Mut mä olen kyllä puurofani. Odotan innolla pääsyä taas sinne Pohjois-Euroopan puurovyöhykkeelle!

    VastaaPoista
  8. Anna, ok, kiitti vinkistä! Täytyy käydä vilkaisemassa jauhohyllyä(?).

    Anonyymi, nyt mulle tuli joku flashback..! Oonkohan mä sittenkin vetänyt janarina talkkunaa juuri noin.

    -S-, kandee ainakin maistaa! Näitä voi antaa skidille ihan sellaisinaankin ns. naksuina.

    Anonyymi, ok, kiitti!

    eskimo, ah, vastasitkin juuri kysymykseeni onko talkkunapuuro siis sellaista puuromaista vai sileää. Ja hei kiva kuulla että diggailet. :)

    Anonyymi, :D joo, eihän näiden maku ole mitenkään aromikas, mutta mun mielestä siis ihan miellyttävä, ei tökkinyt.

    Dona, mulla oli talkkunasta vähän epämääräinen mielikuva, mutta noiden nappuloiden makuun pääsin helposti. Nauti sä niistä avocadoista siellä kun vielä voit! ;)

    VastaaPoista
  9. Täytyypä kokeilla näitä, itse olen laiska etsimään uusia tuotteita kauppojen hyllyiltä, joten kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  10. Meillä noita talkmuruja kutsutaan "raksuiksi" ja ovat 2,5 v lapsen herkkunapostelua. Ovat käteviä esimerkiksi kauppareissuilla, kun lapsen saa tyytyväiseksi ja hiljaiseksi iskemällä syliin pussillisen raksuja.
    Joskus alle 1-vuotiaana siirryttiin maissinaksuista noihin.

    VastaaPoista
  11. Löysin itse Murut kaupasta pari kuukautta sitten kun lapsen kanssa järkättiin teekutsut (oli silloin ihan must leikki) ja piti löytää jotain suht terveellistä naposteltavaa, kun yritetään välttää yleensäkin kaikkea ylimääräistä napostelua ruoka-aikojen välillä (ostin kyllä myös marenkeja :). Lapsi tykkää syödä Muruja ihan sellaisenaan, minä sekoitan maustamattoman jugurtin joukkoon ja semperin vauva(mustikka)sosetta päälle. Mutta kaura/neljänviljanpuuroa nuo ei voita.

    VastaaPoista
  12. Hyvin suolattua talkkunaa ja tajuton kokkare voita. Sillä minut kasvatettiin.

    VastaaPoista
  13. Mustikkapepu! :D Se on maailman parasta välipalaa! Eli poimitaan tuoreita mustikoita metsästä (pakastetuistakin onnistuu, mutta tuoreista on parasta. Pensasmustikoita en käytä mihinkään kun eivät maistu miltään.) Murskataan mustikat survimella, sekoitetaan joukkoon talkkunaa ja vähän sokeria niin, että syntyy sopivan kostea tahna.

    Sitten NAUTITAAN joko pelkiltään tai maidon kanssa. Tästä tulee lapsuus mieleen, maistuu aivan mahtavalle ja on terveellistä :)

    Olen soveltanut tätä myös mustikkarahkaan, eli sekaan vähän talkkunaa niin mausta tulee täyteläisempi.

    VastaaPoista
  14. Talkkunalla olen onnistuneesti _pilannut_ itse vaivalla poimimani mustikat, kun kummitäti muinoin kannusti laittamaan niitä ja maitoa mustikoiden sekaan. Ei ainakaan miellyttänyt minua, vaikka muuten olen todella epänirso ihminen.

    VastaaPoista
  15. Marde, eipä kestä!

    Elina, joo, uskon että toimii. Mylly voisi brändätä tästä materiaalista maissinaksujen rinnalle jonkun lasten pökäleen.

    Henkka, meillä sama yhdistelmä!

    Hanna, ilmeisesti hyvä tuli? ;)

    Taapertaja, mun on pakko kyllä testata toi homma, koska mulla on nyt muistikuva jostain tollasesta jälkkäristä.

    pilami, ..mutta ehkä kokeilen vasta sitten kun mustikoita on taas metsät täynnä eikä yksi pilalle mennyt annos aiheuta raivaria. ;)

    VastaaPoista
  16. Eksyin tänne tänään ja riemastuin. Kynäsi on naseva ja aihekenttäsi makuuni!

    VastaaPoista
  17. Oi! Talkkunaa, ripaus sokeria ja piimää!

    VastaaPoista
  18. Ihanaa että joku innostuu talkkunasta! Se on mun suurta herkkua - lahdentakaisen lapsuuden peruja. Itse tykkään jauhoista paljon enemmän kuin noista muroista.

    Parasta se on mun mielestä bulgarian jogurtin ja mustikoiden kanssa (se on tällä hetkellä ihan vakkariaamupala). Mutta toimii tosiaan myös rahkan ja mustikoiden kanssa. Anna seistä vähän aikaa ennen kuin syöt, niin talkkunajauho vähän pehmenee.

    -Iti

    VastaaPoista
  19. Talakkunapuuroa ja sirveliä, lurpsis. Sirveli on lihakäristystä, pieneksi silputtua tai vuoltua lihaa paistettuna rapeaksi.

    VastaaPoista
  20. Hämäläinen mummoni tapasi sekoittaa talkkunajauhoa piimään ja kutsua tulosta nimellä piepo. Muistaakseni se oli kamalan makuista, mutten toisaalta ole maistanut sitä muulloin kuin ihan lapsena.

    Tiesitkö, että tiibetiläisillä on samanlaista jauhoa kun talkkuna (en muista, miksi sitä kutsutaan) ja he sekoittavat sitä jugurttiin. Vanha sikäläinen perinneruoka sekä siellä että meillä!

    VastaaPoista
  21. Päivittyykö tämä blogi ikinä?

    VastaaPoista
  22. Talkkunaa nam, piimän tai jogurtin kanssa, vähän sokeria täytyy kyllä myös lisätä. Lapsena meillä Hämeessä talkkunaa laitettiin myös mustikkapiirakan taikinaan, ja äiti teki jotain ihanaa kermaista mustikka-talkkunaherkkua.. Pitääkin kysyä reseptiä kun en enää muista!

    VastaaPoista
  23. Talkkunaa valmistetaan monella eri tavalla. Hämäläinen talkkunajauho valmistetaan joko puhtaasta kaurasta tai lisäämällä siihen hieman ohraa. Puhtaasti kaurapohjainen käy lähestulkoon kaikille keliaakikoille oivana dieettiruokana. Kokonaiset jyvät keitetään kypsiksi sopivasti suolaten, kuivataan ja jauhetaan hyvin hienoksi jauhoksi. Aitoon hämäläistalkkunaan kuuluu myös lievä savun tuoksu ja maku, mikä voidaan saada kuivatuksen yhteydessä.

    Itse hämäläinen talkkuna valmistetaan sekoittamalla talkkunajauhot viilin, piimän tai jogurtin kera. Itse olen ihastunut käyttämään vähälaktoosista AB-piimää. Talkkunasekoitukseen lisään joko hieman sokeria, pakastemustikoita tai -puolukoita.

    Päivittäisessä aterioinnissa olen korvannut aamiaisen täysin talkkuna-annoksella. Kesän lämpiminä päivinä talkkuna myös välipalana auttaa janon pitämisessä loitolla. AB-piimä hoitaa vatsaa, runsas kuitu, mukaanlukien kauran helppoliukoinen betaglukaani, auttaa kolesterolin pitämisenä alhaisena sekä suojaa paksusuolen syövältä. Runsaasti anatioksidantteja sisältävät mustikka ja puolukka terästävät hyvinvointia omalta osaltaan.

    Puhtaasti kaurasta valmistettua talkkunajauhoa tuottaa tietääkseni ainakin Ussan mallastamo Viialassa.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...