11.5.2010

Uusi äitiyspakkaus saa kehuja

Kela julkisti vähän aikaa sitten vuoden 2010 äitiyspakkauksen. Nyt HS kertoo, että keskustelu käy kuumana.

En suoraan sanoen oikein tajua, mitä jengi valittaa, sillä saahan sen ottaa rahanakin, jos värit eivät natsaa.

Kuuluin siihen viiteen prossaan ensisynnyttäjistä, joka ei ottanut äitiyspakkausta, lähinnä siksi että sain valtavasti vauvanvaatteita ja -tarvikkeita sukulaisilta, mutta olin myös skeptinen ilmaisen paketin laadun suhteen.

Vilkaistuani uuden pakkauksen kuvaa ja sisällysluetteloa, taipuisin ehkä nykyään ottamaan sen - siellähän on edistyksellisesti luomupuuvillaa, kestovaippoja ja jopa kestoliivinsuojat (tosin en olisi varmaan tajunnut, mitkä ne on, ja pukenut ne ehkä lapselle polvisuojiksi). Mun makuun myös väreissä on menty parempaan suuntaan vuodesta 2006 (yllä).


Multa siis kehut. Olen kuitenkin kiinnostunut myös laadusta. Vaatteiden alkuperästä en löytänyt Kelan sivuilta mitään mainintaa. Osaako joku kertoa, löytyykö vaatteista tieto, missä vaatteet on valmistettu? Entä miten äitiyspakkauksen vaatteet ovat kestäneet? Skidillä oli käytössä valkoinen nauhatakki, joka oli mun vanha. Onko näissä samaa ainesta?

KUVA: Vaula Aunola / Kela

30 kommenttia:

 1. Mun käsittääkseni noita tekstiilejä tuottaa kotimaiset Finnwearit ja Finlaysonit, ellen nyt aivan puhu läpiä päähäni. Meillä oli vuoden 2008 pakkaus ja olin ihan tyytyväinen. Tosin toi uus vaikuttaa vaippojen sun muiden suhteen paremmalta. Pakkaus on kiva ottaa ekalle, mutta en varmaan toiselle enää ottais, kun niitä kynsisaksia tarttee kummiskin vaan ne yhdet ;)

  VastaaPoista
 2. http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1265

  Aika suuri osa siis valmistetaan "ulkomailla", lähinnä vissiin halpatyömaissa. Valitettavasti. Ulkonäöllisesti toi uusi pakkaus miellyttää muakin enemmän kuin monet aiemmat. En tosin enää ottais, meillä oli myös vuoden 2008 pakkaus ja tosiaan ne kynsisakset oli siinä loppujen lopuksi melkein parasta. ;)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kun tulee pakkaukseen kestovaippoja ja luomupuuvillaa. Valmistusmaassa valitettavasti kustannustekijä vaikuttaa paljon. Valitus on kansantauti, eikä mikään koskaan ole hyvää, kun ilmaiseksi saa.

  Mitenköhän noiden kestovaippojen käytön saisi lisääntymään? Ihan käytännössä näytettäisiiin että se on helppoa ja kivaa, halpaa tms.? Olen yrittänyt ystävälle puhua ja paasata, mutta ei vain mene perille. Jotenkin kai päässä on tiukasti se käsitys, että kestovaipat on "hankalia" ja "likaisia". Että vain jotkut omituiset viherpiiperöt käyttää sellaisia. Itsellä ei ole kokemusta vaipoista, joten en osaa puffata enempää.

  VastaaPoista
 4. Hehee, meilläkin eniten iloa on ollut niistä kynsisaksista :D
  Tosin täkki ja pussilakana olivat myös hyvä juttu. Muuta pussilakanaa meille ei itse asiassa vauvalle ostettu, koska aina pestiin ja kuivateltiin se sama.
  Vaatteiden laadsta sen verran että ne n. 4 artikkelia mitä niistä käytettiin repesi kyllä käytön loppupuolella jostain saumastaan. Kyseessä 2007 pakkaus.

  VastaaPoista
 5. Meillä oli paketti vuodelta 2005 ja siihen verrattuna on kovasti muuttunut, mm. ne kammopotkuhousut melkein kokonaan puuttuvat. Hyvä niin.

  Värit ovat ankeat ja varmaan itse ottaisin paketin rahana ja sillä rahalla mieleiset vaatteet.

  Mutta, jos ne vaatteet ei ole niin tärkeä asia ulkonäöllisesti, niin paketti on kyllä ihan huippu.

  Jostain syystä meillä on muuten kahdet kynsisakset, vaikka paketteja onkin ollut vain yksi.. Oliskohan ihan kaupasta haettu ne toiset...

  VastaaPoista
 6. Meillä on 2009 vuoden paketti, ja kahdesta vaatteesta lähti neppari irti ekan käyttökerran jälkeen :( Lisäksi pakkauksessa on mielestäni liikaa potkuhousuja. Meillä on ainakin kolmet jääneet kokonaan käyttämättä, koska housut ja paita -yhdistelmä on nopeampi pukea. Tai lähinnä pelkät housut kun vaihtaa vaippaa.

  VastaaPoista
 7. Meillä oli juuri tuo ylemmän kuvan pakkaus, ja kun olin ihan pihalla vauvanhoidosta niin se oli pelastus. Toppahaalarit, sukat ja tumput, makuupussi, lakanat, kynsisakset ja kylpyveden lämpömittari oli mahtavia. Vaatteita oli paljon ja aluksi olin niihin tosi tyytyväinen.

  Käyttökokemuksen jälkeen vaatteet alkoivat tympiä, koska vaatteet valmistetaan mahdollisimman yksikertaisesti (halvasti) eli bodyt on pään yli laitettavia eikä kietaisuja, potkareissa ei ole neppareita haaroissa jne. Lisäksi ne eivät tosiaan ole kotimaisia.

  Kannattaisin siis pakkaukseen vähemmän vaatteita ja parempiaatuisia. Kotimaisia, luomupuuvillaa ja pikkuvauvalle sopivia malleja. Jos saan toisen vauvan niin en ota pakkausta: nuo yllä mainitut helmet minulla on jo, enkä tee mitään epäsopivilla ja mielestäni kamalan ruman värisillä vaatteilla. Tuo neutraali ei sovi meille, ei. Elämässä pitää olla väriä! :D

  VastaaPoista
 8. Meillä taitaa olla 08-pakkaus 09 keväällä syntyneellä pojalla, ja tykättiin kyllä kovasti. Toppahaalari oli käytössä koko talven hyvällä menestyksellä, sisävaatteitakin käytin paljon ja tykkäsin niistä. Turhimpia taisivat olla esitteet, ja kortsut todettiin helposti hajoaviksi ja huonolaatuisiksi...

  Edellisestä kirjoittajasta poiketen minä nimenomaan tykkäsin siitä, että bodyt ovat pään yli laitettavaa mallia. Paljon nopeampi sujauttaa sitä kautta kuin alkaa hormonipöllyssä arpomaan, mikä kietaistavan paidantapaisen osa kuuluu mihinkin. Ei riitä minulla hahmotuskyky siihen, että ajattelematta saisin kietaisua pienelle päälle... Haaranepparitkin ovat vähän siinä ja siinä, onko niiden aukominen ja sulkeminen meillä kätevämpää kuin koko puvun pois ottaminen... Minä taisin tykätä poistaa koko puvun, pojan isä useammin lähestyi tilannetta haarahalkion kautta.

  VastaaPoista
 9. Mitä väliä jonkun muutaman vaatteen värillä on? Varsinkaan kun kukaan ei pakota ottamaan pakettia vaan sen voi ottaa myös rahana - pakettikaan ei siis oikeasti ole ilmainen yhteiskunnalle. En oikeasti tajua tätä keskustelua ollenkaan.

  VastaaPoista
 10. Tämän uuden pakkauksen värit ovat kyllä mukavammat kuin keväällä-09 syntyneen vauvan pakkauksessa. Toppahaalari, lakanat ja peitot ovat meillä pakkauksesta olleet paljon käytössä. Vaatteet vähemmän.

  Muistaakseni meidän pakkauksessa ei ollut kledjuja 50cm koossa, joita itse ainakin kaipailin. Olin nimittäin totaalisen pihalla vaatteiden hankintojen suhteen, kun esikoista odotin. Nyt niitä näyttää olevan. Hyvä lisäys siis!

  VastaaPoista
 11. Meillä oli 2007 pakkaus. Lähes kaikkea paketista tuli käytettyä. Naisten kondomi taisi olla ainoa joka jäi hyllylle. Oli sen verran hankalan oloinen vekotin että...

  Laadultaan vaatteet olivat melko hyviä. Nappien heikko kiinnitys ihmetytti, lähes kaikista irtosivat, kyseessä kuitenkin vauvan vaatteet, entä jos menisivät suuhun?
  Ulkohaalari oli hieman hassu, se oli kovin ison kokoinen, mutta ei kuitenkaan kestänyt isolla lapsella joka halusi jo maahan mönkimään, polvessa onkin siis reikä.
  Sen vuotisten kestovaippojen kuori oli tosi hyvä, sisälmyksen ei, ne eivät kerenneet muuttua imukykyisiksi sen parin kuukauden aikana jolloin ne mahtuivat.

  Keskustelu kuoseista ja väreistä on melko tyhmää touhua, koska pakettia ei ole pakko ottaa. Mutta uuden paketin kuosit ovat ihanat ;)

  VastaaPoista
 12. Vähän off-topic, mutta kun Pellon Pientareella nosti esiin, niin kerron kokemuksen kestovaippailusta:

  Siskoni ei ole mikään viherpipertäjä ja kuvittelin olevan työn ja tuskan takana saada hänet käyttämään kestovaippoja esikoisellaan kun rahastakaan se ei ollut kiinni. Siskolle kuitenkin riitti tieto, että vaippojen valmistuksessa käytetään 1 dl raakaöljyä/vaippa (korjatkaa joku viisaampi jos tieto on väärä). Lisähelpotuksen kestovaippojen valintaan teki se, että hän ja rakas kummipoikani kävivät jossain ns. "ekan vauvan kerhossa" jonne oli pyydetty kestovaippaesittelijä. Häneltä sai kokeiltavaksi erilaisia ja -kokoisia malleja joka kuulemma helpotti huomattavasti kestovaippailuun ryhtymistä. Ei tarvinnut kaupassa arpoa, että "mikäs malli ja koko se meidän pikku petterin peppuun nyt istuukaan".

  Lisäksi vielä apuna loistava ja mahtava mummi joka osaa ommella mistä tahansa mitä tahansa ja siskoni tietenkin pisti hänet ompelemaan kestovaippoja hauskoilla kuoseilla (mm. kummipojan silloinen suosikki Puuha-Pete löytyi vaipoista).

  VastaaPoista
 13. Mä en kanssa ymmärrä mitenkään oikein minkäänlaista valitusta äitiyspakkaukseta. Kuka kehtaa valittaa, kun ilmaiseksi saa niin paljon kaikkea tarpeellista?! Meille tuli tänä keväänä viime vuoden pakkaus ja se on kyllä ollut suuri pelastus, kun en minään noviisi-tulevana-äitinä olisi osannut miettiä mitä kaikkea sitä tarvitsisi hommata. Noh, jälkikasvu ei ole vielä putkahtanut maailmaan, mutta olen ainakin toistaiseksi hommannut niin vähän itse vaatteita, että uskoisin äitiyspakkauksen vaatteiden tulevan hyvään käyttöön.

  VastaaPoista
 14. Maeve, minulle on jäänyt päähän, että yhden kertakäyttövaipan tekemiseen menee 2 litraa raakaöljyä! Lähdettä en tietenkään muista, mutta kovasti luulen että se oli joku oikea aiheesta tehty tutkimus (lähdekritiikki on niin iskostunut opiskeluajoilta, etten mitä tahansa mutu-heittoa omaksuisi...)

  VastaaPoista
 15. Moi!

  Meillä taisi olla vuoden 2007 paketti.

  Ihan kiitollisena käytimme kaikkia vaatteita, vaikka itsekin vaatteita ostettiin ja saatiin. Joo, osa oli ehkä vähän hassun värisiä, mutta niitä käytettiin sitten kotioloissa.

  Laatu oli vaihteleva, muutamasta vaatteesta irtosi jotakin (sidontanauha, neppari) mutta muut kestivät hyvin.

  On tosi hienoa, että tällainen etu on olemassa.

  VastaaPoista
 16. Pakko vielä lisätä yksi asia. Mä olen samaa mieltä siinä, että tavallaan on vähän tyhmää valittaa väreistä sun muusta epäolennaisesta (vaikka itsekin siihen syyllistyn), kun pakkaus kuitenkin on ilmainen ja sen saa halutessaan valita myös rahana. Ihmettelen kuitenkin laatuongelmien lisäksi sitä, että suurin osa pakkauksen vaatteista on vastasyntyneelle kertakaikkiaan liian suuria! Itse ainakin olisin kaivannut pakkaukseen nimenomaan niitä pieniä vaatteita, isompia ehtii hankkia myöhemminkin.

  VastaaPoista
 17. Samaa mieltä siitä, että valittaminen on asiatonta. Ei kai kukaan voi odottaa, että veronmaksajien rahoilla kustannettava pakkaus sisältäisi juuri niitä minun lempivärejäni? Tai olisi jotenkin muuten juuri minulle räätälöity. Kyseessä on äitiys_avustus_, ei täydellinen setti muodikkaalle vauvalle hänen äitinä lempikuoseissa. Ja totta kai asioista saa olla eri mieltä, ja saa olla tykkäämättä väreistä, mutta se pidetään sitten ihan omana tietona, ja avaudutaan korkeintaan Katjan erikseen sitä pyytäessä täällä :) Eli tämä puheenvuoro ei ollut suunnattu ketään täällä kommentoinutta vastaan, mutta näitä valituskommentteja kuulee vaan livenäkin aika paljon. Ja valitettavan usein juuri siltä porukalta, jolla on ihan itse varaa ostaa juuri sitä mitä huvittaa.

  Hienoa pakkauksessa on mielestäni sekin, että Kela taajaan kehittää sitä palautteen perusteella. Tämänvuotiseen kaiketi toppalakki oli korvattu pipolla, koska käyttäjien kokemus oli, että lakki on liian kuuma. Ja oliko peräti niin että pakkauksessa on ollut kertavaippoja, mutta ihan parin vuoden aikana on siirrytty pelkkiin kestoihin. Se on mielestäni aikaa nopeaa ja edistyksellistä Kelalta.

  Tietyllä tapaa ymmärrettävää että yhteiskunnan kustantamaan pakettiin halutaan ostaa sen kokoisia vaatteita, että ne sopivat vähän pidempään. 50 cm:n vaatteita tarvitsee toki alussa ja on tylsää jos ei niitä ole, koska on hankalampi lähteä niitä hankkimaan, mutta keskimääräisen kokoisella vauvalla niitä ei kuitenkaan niin kauaa kerkeä käyttää. Hyvä idea voisi olla jos pakkauksessa neuvottaisiin, että kannattaa yrittää hankkia pienimmät vaatteet käytettyinä.

  VastaaPoista
 18. Juu en minäkään ymmärrä pakkauksen vaatteiden värien tai kuosien kritisointia. Vaikka itse käytin aika vähän niistä vaatteista, niin loput meni lähipiirin vauvoille, joiden äidit taas sitten tykkäsivät niistä. Muuten pakkaus on mielestäni mielettömän hyvä idea ja oli tosi jännittävää saada se esikoista odottaessa :)

  VastaaPoista
 19. Semi-off topic, olen nyt käyttänyt reilun kaksi vuotta kestovaippoja ja en voi varauksetta puolustaa hommaa. Parhaat kestovaipat ovat polyesterisiä; mikään rätti ei pidä taaperon megapissoja yli yön; herkkäihoiset saavat kestoista ihottumaa, hautovat pahemminkin kuin parhaat hengittävät kertikset. Mutta ennen kaikkea, kestojen huoltaminen vaatii p-o-h-j-a-t-t-o-m-a-n määrän vettä. Eivät todellakaan puhdistu millään eko-ohjelmalla, ja niitä pitää huuhtoa käsin ja liotella. Meillä pestäisiin muuten pyykkiä ehkä kerran viikossa, mutta kestojen vuoksi päivittäin, pitkällä ohjelmalla ja monin huuhteluin. Ja jos haluaa saada tehokkaat imut kuivaksi siten että kämppä ei homehdu, oikeastaan pitäisi olla kuivuri. Eli joo, kyllä kestoissa voi olla kivoja apinakuosia, mutta musta nekin kyllä tuhlaavat valtavasti sekä vettä että sähköä että ennen kaikkea myös omaa kortilla olevaa aikaani.

  Sikäli musta on rasittavaa että äitiyspakkauskin nyt panostaa kestoihin, että nyt hyvä äiti on sellainen, joka kiltisti lutraa nämäkin vielä loppuiltansa muutamasta vapaasta minuutista ajan nipistäen. (Seuraava askel: kaikkien naisten pakko vaihtaa kestoterveyssiteisiin - eli paluu 50-luvun virkattuihin lappuihin.) Vai kuinka monessa perheessä mies on ottanut täysvastuun kestovaippailusta?

  VastaaPoista
 20. Kiitos kestovaippakommenteista puolestani. Mielenkiintoinen aihe.

  Kestositeitä en symppaa enkä käyttäisi, koska kuukautisiin on keksitty nerokas ratkaisu eli kuukautiskuppi. Olen käyttänyt sellaista kohta 10 vuotta. Eipä ole kulunut rahaa siteisiin tai tamponeihin, ei kestosidepesurallia eikä jätettä. Kestävät monta vuotta.

  VastaaPoista
 21. Kiitokset infosta! Paketissa voisi siis ehkä miettiä tuota etiikkaakin ja lisätä kotimaisuusastetta ja laatua. Mutsi oli säästänyt mun (ja sen jälkeen vielä pikkuveljen) vanhoja vaatteita enemmänkin, ainakin Tutta on hyvin kestänyt kun jopa lappu on luettavissa.

  Mäkin olisin kaivannut niitä 50cm vaatteita mutta kaipa pakkaus on silloin joskus suunniteltu enemmänkin taloudelliseksi avustukseksi vauvan ekoihin kuukausiin kuin vauvanoviiseille.

  Hyvää kestovaippakeskustelua myös! Kestovaipat olivat ja jäviät mulle täydeksi mysteeriksi. Yritin useita kertoja tilata netistä ja kerran olin jo Ruohonjuuressa hyylyn äärellä, mutta jumituin ostosprosessissa lukemattomiin kysymyksiin mm. toteamukseen että sähän voit itse ommella ne imut. Mitkä vitun imut. Ommella?! Jossain myös luki, että kestovaippoja varten täytyy olla joku etikkaämpäri juuri tuota Donan mainitsemaa liotusta varten. Meillä pestään pyykkiä neljä koneellista yhtenä päivänä kuukaudessa.. Kuulosti siis vähän liian eksoottiselta siihen mielentilaan. Nyt kestovaipoista on tehty jopa kirja. En ole ihan varma onko tuote tarkoituksenmukainen jos sen käyttö vaatii kirjan lukemista, mutta varmasti nykyään yrittäisin enemmän.

  Kuukupista mun onkin pitänyt tehdä juttu, kiitos Pellon Pientareelle kokemuksen jakamisesta!

  VastaaPoista
 22. "Seuraava askel: kaikkien naisten pakko vaihtaa kestoterveyssiteisiin - eli paluu 50-luvun virkattuihin lappuihin."

  Kyllä kestositeissä on 50 vuodessa edistytty melko tavalla. Itse käytän pääasiallisesti kuukuppia, mutta pahimpina päivinä minulla on oltava varmistuksena myös kestopikkuhousunsuoja tai -side. Minun siteeni eivät ole virkattuja vaan laadukkaista materiaaleista ommeltuja; esimerkiksi parhaista käsipyyhkeistäni tuli todella tehokkaista imuja kestositeisiin, kun ne menivät ruman näköisiksi. Uskomatonta, mutta parhaimmillaan kestoside on 1) imukykyisempi kuin kertakäyttöside, 2) huomaamattomampi kuin kertakäyttöside (tätä en todellakaan olisi uskonut, ennen kuin itse kokeilin) ja 3) miellyttävämpi kuin kertakäyttöside. Kukin toki valitsee vapaasti, mitä kuukautissuojaa haluaa käyttää, mutta tämä kestoilulinja on tehnyt elämästäni niin paljon helpompaa ja mukavampaa, että yritän parhaani mukaan kumota siihen liittyviä ennakkoluuloja ja kannustaa muitakin harkitsemaan sitä.

  -Venla

  VastaaPoista
 23. Kestovaippailu ei ole vaikeaa - oikeesti! Meillä (kyllä, mieskin vaihtaa kestovaippoja ja pyykkää niitä) kynnystä laski nimenomaan ne äippäpakkauksen paljon parjatut Imse Vimset, jotka meillä palveli niin hyvin, että pyysin kaverilta toisen setin, kun heillä niihin ei koskettu. Olen samaa mieltä siitä, että löysää kakkaa huuhtoessa vaipasta kuluu vettä enemmän kuin afrikkalainen kylä käyttää vuodessa, mutta silti pidän siitä ajatuksesta, että kiinteää jätettä syntyy vähemmän. Meillä yhden lapsen kestovaippoja pestään joka toinen päivä. Ja hei, ei niitä tarvi liotella, jos ei pelkää länttejä!

  Vaippailuun pääsee käsiksi hankkimalla yhden vaipan, ei tarvitse olla koko settiä kerralla! Asiantuntevissa liikkeissä tuskin käsketään ompelemaan mitään itse, koska kaiken tarvittavan saa kyllä valmiina. Ja parhaita tietolähteitä kuitenkin oikeesti on ne perheet, jotka kestoja käyttää.

  hmm... ei mun pitänyt alkaa saarnaamaan, sori! ;)

  VastaaPoista
 24. Kestovaippoja ei tarvitse liottaa missään vesi-etikkaliemessä, vaan ne voi säilyttää ennen pesua ilmavasti jossain korissa. Näin olen antanut itseni ymmärtää. Eli siinä säästyy kyllä vettä.

  Ja asiasta kukkaruukkuun: siis hä? Miten ihmeessä, Katja, teiltä voi tulla noin vähän pyykkiä? Meitä on toistaiseksi vielä kaksi ja silti kone pyörii lähes joka päivä. Jo pelkästään urheilu-/hikivaatteita saa pestä ainakin yhden koneellisen viikossa. Mun sukkavarannotkaan eivät riittäisi siihen, että pesisin vain kerran kuussa pyykkiä... ;)

  VastaaPoista
 25. Meillä yritettiin kestoilla. Ostin läjän Imse Wimsejä ennen lapsen syntymää ja oltiin ajateltu käyttää vain niitä.

  No, lapsi syntyi pienikokoisena ja ne vaipat oli TOSI isoja. Sitten kun olivat sopivia, paljastui karu totuus. Eli ihan syvältä koko vaippa. Vaihdoin niitä välillä tunnin-kahden välein, koska ne olivat ihan läpimärkiä... Lapsen peppu punoitti ensimmäistä kertaa ja heräili kesken päikkäreiden märän vaipan vuoksi, mitä ei tapahtunut kertaakaan kertiksella. Yritin laittaa lisäimujakin, mutta vaipasta tuli tosi paksu ja silti se oli todella märkä.

  Käyttämättä lopulta jäivät. Enkä tosiaan suosittele kenellekään ko vaippoja - valitettavasti - vaikka itsellänikin oli niin tarkoitus kestoilla.

  VastaaPoista
 26. Liitynpä tähän off-topic kestovaippakeskusteluun.
  Olen nyt kestoillut vajaan 2-vuotiaan kanssa ja väitän, että ei ole vaikeaa. Itsekin kauhistuin aluksi kaikenmaailman vaateita erikoisista pesuaineista ja juuri tästä etikkaliotuksesta, mutta hyvin pärjää ilmankin. Meillä vaipat säilytetään saunan lauteilla ja joskus jopa ihan tunkkaisesti kannellisessa sangossakin. Kyllä, haisevat, mutta kyllä sen hajun kanssa pärjää. Ja lähtee pesussa pois.

  Myönnän, vettä kuluu paljon, kun kakkoja liottaa. Veikkaisin kuitenkin, että vähemmän, kuin vaippojen valmistuksessa. Ja vaippapyykkiä pesen melkein joka toinen päivä, kuten pyykkiä muutenkin. Ja pesen kyllä kaikki sekaisin... Kuivausrumpu on ja siitä vähän itseäni syyllistän, mutta on se niin kätevä, juuri näiden vaippojen kanssa. Ilmankin toki pärjää.

  Ja kuten muutenkin elämässä, kaiken ei tarvitse olla joko-tai! Meilä esim. yöllä käytetään kertiksiä ja välillä muutenkin. Isomman lapsen kanssa kun pissaa tulee jo vähän enemmän, niin ei imut tahdo välillä riittää. Isompiahan nuo vaipat on, mutta ei ole haitannut menoa ainakaan meillä. Ja vaihtovälit on lyhyempiä, mutta ei kai se kotona haittaa? reissussa sitten kertikset kehiin. Ja meidän lapsi muuten kestoilee päiväkodissakin. Olen kiitollinen edistyksellisestä porukasta siellä, jotka ottivat vaippamme vastaan ilman mutinoita!

  Kannattaa siis ainakin kokeilla, yksikin kertis vähemmän on hyvä!

  VastaaPoista
 27. Hih. Jopas on huonoja kokemuksia kestovaipoista. Meillä on kestotettu kaksi lasta. Vaippoja ei todellakaan liotella missään vedessä. Vaan suurimmat kikkareet pudotetaan pönttöön. Ja sitten avoimeen pyykkikoriin odottamaan pesua. Vaipat eivät falskaa. Alla sisävaippa, johon on lisätty imut sisälle. Eli kuivuvat nopeaan. Eivät todellakaan homehdu, vaan kuivuvat nopsaan. Ja päälle kutittamattomat villahousut ja paketti on valmis. Esipesua koneessa käytän, samoin lisähuuhtelua. Puhtaaksi on aina tullut ekopesuaineilla. Taitaa niiden kertsienkin valmistukseen kulua vettä aika paljon.

  Onnistunutta kestoilua takana kahden lapsen kanssa. Ja en voi kuin suositella. Toki alkuun täytyy ottaa hieman asioista selvää. Mutta ei kestoilu mitään salatiedettä sentään ole. Ja sujuvasti tuo mieskin osaa kestoja käyttää. =)

  Ja itse olen siirtynyt vuosia sitten kestositeiden ja kuukupin käyttäjäksi. Ja markettien kuukautissuojiin en enää palaa. Syynä ihan vaan mukavuus. =)

  VastaaPoista
 28. pilami, ongelma on just se että mun vaatevarastot riittää ja pyykkikone on aika iso.. Olihan toi vähän karrikoitu versio, täytyy tietty lakanapyykkiäkin pestä välillä, mutta yksi koneellinen viikossa on varmaan keskimääräinen arvio kuukaudesta. Mä pyrin pesemään vaatteita mahdollisimman vähän eli käytän samaa vaatetta monta kertaa pelkän tuuletuksen avulla. Yöksi henkariin ulos, siis.

  Meidän perheessä voidaan siis hyvin olla pesemättä pyykkiä pitkään ja vaikutti siltä, että kestovaippojen käyttö vaatisi vähän tomerampaa otetta kotitöihin.

  VastaaPoista
 29. Kuukuppi on ihan paras keksintö aikoihin, olen käyttänyt pari vuotta enkä enää muuhun vaihtaisi. Tee Katja niistä juttu, joo!

  VastaaPoista
 30. Sanoin tuolla aiemmin että äitiyspakkauksen kestovaipat oli meillä susia. Pysyn edelleen kannassani, mutta silti meillä käytettään kestovaippoja. Alkuun ompelin vanhoista pyyhkeistä sisävaipat ja äitiyspakkauksen kuoret päälle. Toimi loistavasti. Ne vaipat on tällähetkellä lainassa seuraavalla vauvalla. Tämän jälkeen siirryttiin kaupan vaippoihin, jotka mahtuvat edelleen, hoikalle kaksivuotiaalle. Ei mitään liotuksia, kakat huuhdellaan pois ja päälle sappisaippuaa. Pestään omana koneellisenaan ilman lisähuuhteluita. Kuivataan narulla kun kuivuvat niin tuhottoman kauan ettei kannata kuivurissa pyörittää. Kätevää.

  Kestositeistä taas, ne on kyllä hyvin kaukana virkatuista lapuista. Omani tein itse kun lompakko ei antanut periksi ostaa valmiita. Ovat mukavat, huomaamattomat, imukykyiset ja ennekaikkea hiostamattomat! Kerään ne pesupussiin ja heitän muun pyykin joukossa peruspesuun, siitä narulle kuivumaan. Menkkojen aikana tämän hurjan pesurulianssin joutuu tekemään kerran tai kaksi. Kuukuppikin on ollut käytössä, mutta synnytyksen jälkeen jälkivuotoon ei saanut käyttää kuppia, joten siirryin kestositeisiin ja niihin jäin ;) Suosittelen!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...