29.5.2010

Lounaaksi nakit ja multaa

Puffailen Uutta Mustaa täällä silloin kun asia koskettaa myös lasten vanhempia. Tänään oli lähetyksessä kiinnostava aihe: ylihygieenisyys. Steriili elinympäristömme vaikuttaa ilmeisesti lasten vastustuskykyyn.
"Parhaillaan käynnissä olevan SALVE-tutkimushankkeen tavoitteena on tunnistaa allergialle altistavia ja siltä suojaavia tekijöitä yhdistämällä monen eri tutkimusalan erityisosaamista. Tutkimuksen yhtenä kohteena on ns. hygienia-hypoteesi, jota selvitetään tutkimalla geeni-ympäristö -vuorovaikutuksia Venäjän Karjalassa ja Suomessa."
Koska ette kuitenkaan jaksa kuunnella ohjelmaa, annan suosiolla tiivistelmän. 

Tutkimushankkeesta vastaava johtaja Heikki Hyöty kertoo ohjelmassa, että 90-luvun alussa esitetyn hygieniahypoteesin pääidea on, että allergioiden yleistyminen voi johtua siitä, että länsimaissa eletään liian puhtaassa ympäristössä. Lapset eivät enää altistu mikrobeille, mikä johtaa puolustusvasteen häiriöön.

Tendenssi on ensiksi havaittu Itä- ja Länsi-Saksassa, mutta myös suomalaisten ja karjalaisten lasten sairastavuudessa on huimia eroja mm. diabeteksen, keliakian, allergiavasteiden ja kilpirauhastulehduksien osalta. Ja mikä yllättävintä, iso merkitys asiassa on ihmisen suolistolla! Pikkulasten tapa työntää kaikki suuhunsa onkin siis tutkimusten valossa evoluution kautta syntynyt tapa kehittää vastustuskykyä.

Vastuullinen vanhempi altistaa siis lasta lialle! Unohda lauantaisiivous ja ota tilalle reissu Haltialaan.

8 kommenttia:

 1. Joo, meillä joka kerta kun konttaava muksu tunkee pihalla suuhunsa multaa, kävynsiemeniä ja risuja sanotaan "vastustuskyky kasvaa" ja pyyhitään suurimmat rippeet naamasta pois.

  Ja aikanaan, kun luin mikrobiologiaa, luin aiheesta aika paljon artikkeleita, joissa puhuttiin samaa mistä puhuit. Ylihygieenisyys lisää allergioita, koska elimistö ylireagoi tarpeettomaan, kun niitä tarpeellisia hyökkäyksiä ei enää tarvitse tehdä. Esim. matoloisten katoamisen epäillään lisänneen allergioita. Lisää tietoa voit hakea vaikka hakusanoilla IgE ja loiset.

  -Krista

  VastaaPoista
 2. Meillä ei ressata siivoamisesta juuri tämän takia :D Saa tenava konttia ja tutkia maailmaa (kämppää) mielensä mukaan. Ja nyt kesällä hiekkalaatikolla on se hiekka välistä mennyt suuhunkin, mutta ei sitä liikoja saa ressata.
  Myös omassa lapsuudessa on jo ollut näin. :) Ja kummisetäni on aina sanonut juuri samaaa mitä ensimmäinen kommentoijakin sanoi: "antaa lasten pyäriä vähä paskas, nii vastustuskyky kasvaa" ;D

  VastaaPoista
 3. Tää on kyllä kiinnostava aihe! Vastustan ylisiisteyttä! ;)

  Oliko teillä puhetta muuten rokotuksista? Oon lukenut muutamia tieteellisiä artikkeleita, joissa on hoksattu, että esim. joidenkin rokkojen sairastaminen lapsena saattaisikin olla positiivinen asia immuunivasteen kehittymiselle ja tässä oli myös mahdollisesti joku vielä täysin tutkimaton yhteys muihin elintasosairauksiin, mutta en tietenkään muista enää enempää..

  En vastusta rokotteita, mutta ilmeisesti ylirokottamistakin pitäisi varoa. Itse sairastin pienenä kaikki rokot ja sikotaudit, mutta eikös niitäkin vastaan nykyään rokoteta?

  Suolistosta lähtee KAIKKI. Ihmisen perushyvinvointi tai huono vointi lähtee suolistosta, ainakin Aasiassa uskotaan näin. Omakohtaisella empiirisellä tutkimusaineistolla olen päätynyt samaan. ;)

  VastaaPoista
 4. Olen itse suomalaisen rokotus- ja ylihygieenisyysjärjestelmän uhri. Sain "diagnoosin" (lainausmerkeissä siksi, että allergioita ei oikeastaan voi todeta suurella varmuudella mitenkään) allergioista ollessani viisivuotias, enkä sen jälkeen ole syönyt esimerkiksi leipää, kalaa, kananmunaa tai pippuria.

  Anywho - tämän takia olen kiinnittänyt keskusteluun paljon huomiota ja minua on kiinnostanut erityisesti tutkimustulos siitä, että lemmikki- ja etenkin koiraperheiden lapset ovat vähemmän allergisia kuin muiden perheiden mukulat. Tämä voi toki johtua siitäkin, että koska allergiat ovat jokseenkin periytyviä, ei koirallisen perheen vanhemmilla oletettavasti ole hirveästi allergioita (kun eivät kerta ole koirallekaan allergisia), mutta myös siitä, että penskat pääsevät näin päivittämään bakteerikantojaan haukkujen kanssa. Eikä koiraperheissä nyt yleensäkään olla ehkä ihan niin hysteerisiä hygienian kanssa, kun karvoja ja tassunjälkiä on joka tapauksessa kaikkialla.

  Vastuullinen vanhempi ostaa siis lääkintämielessä jälkikasvulleen koiranpennun! Tai ponin!

  VastaaPoista
 5. Halleluja! Meillä tyttärellä on tapana syödä kotona roskia lattialta. Siis koko ajan. Kaikkea kuivuneista ruoantähteistä pölypalloihin. Minä olen yrittänyt sanoa, että ihan kaikkea ei tarvitse maistaa. Nyt tiedän, että hän onkin vain terveystietoinen lapsi!

  VastaaPoista
 6. Mä uskon tähän. Oma 3-vuotiaani ei juurikaan sairasta, vaikka on isossa päiväkodissa ja kuuluisi kai olla sairastelukierteessä.

  Meillä siivotaan huonosti ja unohdetaan usein jopa käsien pesu ennen ruokailua; siinä ne nakit ja multa menee samassa ;)

  Toki siistimmässä taloudessa on kivempi noin muuten olla eli yritämme ihan viihtyvyyden takia petrata siivouksessa, ulkoistetaan lapsi pihalle hakemaan lisäravintoa maaperästä, jotta pysyy terveenä!

  VastaaPoista
 7. Voi, tämä on ollut yksi hyvä syy mulla aina. Kun opettajamme kertoi edellisestä elämästään Lastenklinikan hoitsuna ja kaksosista joilla oli anemia, alipainoa, kakka valkoista ja pissa läpinäkyvää - vaikka tuo Hyvä Äiti siivosi ja siivosi, sterilisoi vaatteet kiehuvassa vedessä ja kaikkea!

  Meillä ei kauheasti edes kielletä pusuttelemasta koira-siskoa. Kunhan ei hanurille…

  Plus, kenen hermo riittäisi pyyhkimään kaikkia niitä läikkiä mm. lattiasta mitä sinne saadaan aikaan tai ylipäätään pitämään 24/7 järjestystä yllä?! Ei meillä ainakaan siihen riitä fyysiset eikä psyykkiset voimat tai kyvyt.

  VastaaPoista
 8. Ihana kuulla, että jollain muullakin on välillä sekaista tai vähän likaista. Ja vielä ihananpaa, että se on hyväksi lapselle! Meillä on kans aina ajateltu, että vastustuskyky kasvaa kun vähän maistelee multaa kukkapurkista :) Pelkkiä tavisnuhia ollut pojalla, eikä mitään muita sairasteluja.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...