5.5.2010

Kreikka, Kreikka, Kreikka

Oy Kreikka Ab on raunioina. Myönnän heti alkuun, että en tajua kansantalouden instrumenteista ja dynamiikasta riittävästi rakentaakseni tästä jotain syväluotavaa kritiikkiä, mutta muutama sana taviksen näkökulmasta. Tässä EU:n tähänastisen elämän suurimmassa haasteessa on aineksia sekä EU/EMU/EURO- että pankkikritiikkiin.

EU on kertakaikkiaan huonosti johdettu ja sekava kokonaisuus. Minkälainen amatöörien talousliitto ei valvo millään tasolla jäsenmaidensa taloudenpitoa, vaikka riskit koskettavat kaikkia? Entä, jos kupruja paljastuu lisää? Kukaan ei uskalla edes spekuloida asialla, sen verran isoista rahoista ja mellakoista on kyse. Ilmoitammeko  jossain vaiheessa, että pitäkää kioskinne, meillä menee vähemmän huonosti ilman teitä? Hyvä puoli tässä lienee se, että ehkä suomalaisetkin nyt alkavat kiinnostua EU:sta.

Entäpä pankit, joita jatkuvasti pelastetaan erilaisista sotkuista? Kuten Arhinmäki totesi: voitot ovat yksityisiä ja tappiot julkisia. Olisko syytä miettiä ihan uusiksi rahoituksen pelisäännöt? Kuka nämä uudet oikeudenmukaisemmat ehdot laatisi? Olenko järjiltäni, kun haluaisin omille säästöilleni turvallisen, valtio-omisteisen pankin, jonka tärkein intressi ei ole voiton maksimoiminen keinolla millä hyvänsä?

Summa summarum: ihan turha kuikuilla pelokkaasti itärajalle, Painajainen Wall Streetillä löytyy lähempääkin.

Ps. Jos aihe kiinnostaa niin Sanna Lauslahden Uuden Suomen postauksesta ja Jyrki Kataisen kirjoituksesta saa suht selkokieliset näkökulmat asiaan (kertokaa, jos olette törmänneet muihin kansantajuisiin spekulaatioihin aiheen tiimoilta). Huom. Sama puolue, täysin eri kannat.

Kuva: Flickr / Eustaquio Sentimano

6 kommenttia:

  1. http://lapintie.vuodatus.net/

    Tuolla myös hyvä postaus asiasta

    VastaaPoista
  2. Jä täällä samoin.

    http://www.soininvaara.fi/2010/05/05/toteutuneesta-riskista-pitaisi-maksaa-edes-jotain/#more-3047

    VastaaPoista
  3. Kiitokset Tarza ja Envi! Oli molemmat hyviä postauksia!

    Päätin, että en postaa mitään ennen kuin saan kommentteja tähän, koska mä haluan herättää täällä myös poliittista keskustelua. Uskon vakaasti että politiikasta voi puhua, vaikka ei taustoista kaikkea tiedä ja b) täältä löytyy porukkaa joilla on mielipiteitä muustakin kuin vauvojen rakastamisesta. :)

    VastaaPoista
  4. Tuntuu epäreilulta että taantumasta hypätään suoraan euroalueen pahimpaan kriisiin. Tuntuu kohtuuttomalta, että valtava määrä liituraitoja istuu räknäämässä talousasioita päivästä toiseen, eikä kukaan a) huomannut mitään(?) b) vaivautunut kertomaan mitään silloin kun tilanne olisi vielä ollut jotenkin hallittavissa.

    Sama tilanne kuin Islannissa: kukaan ei ihmetellyt mistä islantilaiset ovat yhtäkkiä saaneet rahaa ostaa Euroopan suurimpia yhtiöitä, kun maassa ei ole kuin laavaa ja tuhkaa? Mutta ei sotketa puuroja ja vellejä. Talousnobelisti Paul Krugmanin mukaan Kreikan olisi kaiken järjen mukaan syytä poistua rahaliitosta ja olen samaa mieltä. Kreikkalaisten on pakko myös niellä isot palkkaleikkaukset kilpailukyvyn ja uusien työpaikkojen hyväksi. Ei tässä nyt mielenosoitukset auta.

    Varsin huolestuneet tunnelmat täällä siis.

    VastaaPoista
  5. Minusta se on megaperseestä (anteeksi poliittisesti epäkorrekti ilmaisu), että valtiot ovat valmiita syytämään miljardikauhalla rahaa pelastaakseen pankkeja, rahoitusjärjestelmiä ja tasoittaakseen finanssimarkkinoita. Kukaan ei ääneen epäile, että onko tässä mitään vitun järkeä.

    Samaan aikaan ei saada aikaan sellaista ilmastosopimusta, jolla sitouduttaisiin laittamaan resursseja (=rahaa) ilmaston lämpenemisen estämiseen. Kun se on niin kallista. Ei haluta sitoutua, tehdään vapaaehtoisesti jne. jne. Valtioiden johtajat eivät ole myöskään innoissaan rahoittamassa esim. vedenpuhdistusjärjestelmiä sellaisille alueille, joissa ei ole puhdasta juomavettä ihmisille. Samaan aikaan tungetaan miljardeja ihmisten verovaroja joihinkin vitun pankkeihin - eli ylläpidetään systeemiä, joka on jo osoittanut että se ei tällaisenaan toimi. Juu mulla on tää kaulavaltimo auki - ei se mitään, pistetään siihen päälle kasa laastareita niin toi verenvuoto loppuu vähäksi aikaa.

    Mua alkaa niin kutittamaan kun mietin, mitä kaikkea noillakin rahoitusjärjestelmään tungetuilla sadoilla miljardeilla euroilla oltaisiin saatu aikaan. Miten paljon niillä oltaisiin voitu pelastaa ihmisiä ihan konkreettisesti.

    "Hyvinvointi valuu yläkerroksista alakerroksiin ja kapitalisimi pelastaa kaiken. Siksi nää rahoitusmakrkinat pitää pitää toiminnassa." Anteeksi, taisin juuri nielaista vähän oksennusta, yyh.

    VastaaPoista
  6. Tuotatuota - eikös noilla varoilla ole ennemminkin tarkoitus rahoittaa Kreikan valtiota? Että sitä paikallista terveyskeskustakin? Siitähän se vaje on sinne syntynyt kun tulot eivät riitä kattamaan menoja. Tästä toki on syyttäminen paikallista hallinnointia.

    Mitä ilmastosopimukseen tulee, olen täysin samaa mieltä, mutta kun esimerkiksi vaikkapa tällä Kreikalla ei ole varaa ylläpitää sitä terveyskeskustaan, ymmärrän hyvin nihkeän suhtautumisen ilmastotalkoisiin. Kaippa siitäkin sanomista tulisi jos ilmastolle häviäisi vaikkapa neuvolatoiminta?

    Yhteiset palvelut maksetaan verovaroilla. Jos rahaa ei tule tarpeeksi sisään (tai sitä törsätään holtittomasti), mutta palvelut halutaan silti säilyttää tulee ongelmia kuten Suomessa. Jos Kreikka vetää koko euroalueen lamaan, meillä menee nykyistäkin huonommin. Ja sitten on taas vähemmän ilmastotalkoita.

    Tämä nyt näin hyvin pelkistetysti esitettynä. Aika hankala yhtälö.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...