13.5.2010

Aivoituksia älykkyydestä

Luin ihan sikahyvän kirjan! Dosentti Jussi Viitalan kirja Älykäs eläin kertoo älykkyyden ilmenemisestä ja antaa kaupan päälle paikoin hyvinkin yksityiskohtaisen selvityksen ihmisen aivojen rakenteesta, älykkyydestä ja lahjakkuudesta sekä älykkyyden ilmenemismuodoista ja mittaamisesta. Samalla tiputellaan pieniä yksityiskohtia, jotka osoittavat älykkyyden olevan paljon monimutkaisempi tutkimuskohde kuin kuvitella saattaa:
  • Einsteinilla oli keskimääräistä pienemmät aivot.
  • Eniten sosiaaliseen älykkyyteen liitettyjä glia-soluja löytyy valaiden aivoista.
  • Eräältä yhdysvaltalaiselta shakkimestarilta puuttuu puolet aivoista. 
  • Linnut osaavat puhua ja käyttää työkaluja vaikka niiden aivokuori on sileä.
  • Naiset ja miehet käyttävät samaa tehtävää ratkaistessaan täysin eri osia aivoistaan.
  • Merivuokko, jolla ei ole aivoja ollenkaan, tunnistaa vihollisensa.

Eläinten älykkyyden vertaaminen ihmisen älykkyyteen ja toisaalta ihmisen älyn todisteleminen erilaisin ihmisen määrittelemin testein on suorastaan älytöntä. Samalla älykkyyden päteväksi mittariksi julistettu mensa-älykkyys on nostettu ihmisen tavoitelluimmaksi kyvyksi, vaikka korkea tulos ei takaa rahaa, ystäviä, onnea tai ylipäätään parempaa elämää. Viitala huomauttaa myös ihan naulan kantaan, että miten älykäs on olento, joka itsekkäästi tuhoaa jopa oman elinympäristönsä. Eiköhän ihmisen paras älykkyystesti ole aika, jota parhaillaan elämme.

Viitala nostaa vähän turhankin varovasti esiin myös sukupuolten välisen älykkyysvertailun - aihe, josta aina joku provosoituu. Älykkään vastakohtahan on TYHMÄ (mitä kukaan ei halua myöntää olevansa) ja silloin voidaan helposti vetää johtopäätöksiä ja vaikka rajata tyhmät pois yhteiskunnan johtopaikoilla (tirsk). Älykkyydelle on nykyään löydettävissä niin paljon erilaisia lahjakkuuden mittareita (looginen ajattelu, rationaalisuus, luovuus, liikunnallisuus, sosiaaliset taidot, mekaaninen lahjakkuus), että sukupuolen alleviivaaminen ei ole kovin relevanttia. En itse tajua Mensan kuvioista mitään (hermo menee jo puolivälissä). Voi hirveää, mitä se tarkoittaa? Sitäkö, ettei musta koskaan tule ydinfyysikkoa, shakkimestaria tai rakettitieteilijää - älykkyyden symbolia? Olisin voinut kertoa sen ilman testiäkin. Mut hei, testatkaa innokkuutta tai palaverivitsailua, niistä mä saan hyvät pisteet!

Aivojen tutkiminen kehittyy koko ajan uuden teknologian myötä tarkemmaksi ja nopeammaksi, joten uusia paljastuksia on luvassa. Sillä välin suosittelen lukemaan tämän kirjan vaikka hiirenkorvien puhkeamisen kunniaksi.

Lisäys 14.5.: niille, joita tää aihe kiinnostaa (onko teitä?) tiedoksi, että lauantaina tulee YLE Teemalta uusintana kiinnostava ohjelma Syntymäjärjestyksellä on väliä: Onko perheen esikoinen viisain? Oletus näyttää pitävän paikkansa. Mutta lasten syntymäjärjestys vaikuttaa jopa heidän elämänkumppaninsa valintaan.

5 kommenttia:

  1. Aamulla miehen kanssa just puhuttiin tosta syntymäjärjestys jutusta. Täytyy dokkarikin katsoa.
    Meillä on kolme poikaa, johon toi yleistys ei ihan sovi. Keskimmäinen on aina ollut NIIN VAATIVA, ettei ole ikinä päässyt tipahtaan väliinputoajaksi. Enemänkin meillä vanhin käyttäytyy keskimmäisen tavoin. Diplomaattinen sovittelija jne. Ja vaivaton, lähes huomaamaton.

    Mites se kumppanin valinta kuuluis mennä? Meitä on nyt kaksi esikoista naikkarissa keskenään...

    tiitu

    VastaaPoista
  2. Katsoin dokkarin epilepsiaa sairastavasta tytöstä, jolta poistettiin kokonaan toinen puoli aivoista. Toipumisen jälkeen tyttö pystyi taas elämään normaalia elämää, kun toinen puolisko otti poistetun puolen tehtävät hoitaakseen.

    Mielestäni älykkyys on yliarvostettua. Viisaus on se, jota pitäisi arvostaa ja tavoitella.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi, Mä en nähnyt tota ohjelmaa eilen mutta lauantaina siis tiedetään! Meillä myös esikoisvanhemmat.. Mun omassa perheessä toi kyllä pätee pikkuveljen osalta, on ehdottomasti luova ja rauhan asialla. :)

    Helena, toi on jotenkin ihan käsittämätöntä että toisaalta yksi kolhu päähän voi sitten aiheuttaa ihan vegetilan. Älykkyys todella on yksinään yliarvostettua.

    VastaaPoista
  4. Olen eri mieltä siitä, että mensa-älykkyys olisi tavoiteilluimpia ominaisuuksia, sillä nythän arvostetaan sosiaalisuutta ja tunneälyä, joissa me mensamenestyneet emme ole useinkaan niin hyviä. Mutta onneksi ihmisiä on moneen junaan, erilaisten lahjakkuuksien kombinaatiosta syntyy parhaimpia juttuja. ↲↲

    VastaaPoista
  5. Anonyymi, ehkä se vaan tuntuu aina siitä toisen junan tyypiltä että viereisessä on paremmat penkit. ;) Mutta on ehdottomasti hyvä että lahjakkuuksia on ainakin huomattu olevan enemmän kuin yhtä laatua.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...