5.4.2010

Vastavoima

Kolmea ikävuotta lähestyvällä lapsella on jo monia oikeuksia ja velvollisuuksia. Tässä muutamia havaintoja. Jatkakaa toki listaa, jos tiedätte muita. 

Velvollisuudet
 • Viihdyttäminen. Jos aikuinen on esimerkiksi vessassa, on luontevaa ajatella hänen tylsistyvän kuoliaaksi ilman ksylofoni-musiikkia.
 • Fysiikan lakien testaaminen. Lätäköt, lumikasat, tikkaat, kirjahyllyt, aidat..
 • Rehellisyys. Jos jäätelö ja muumikeksit ovat parhautta, miksi väittää muuta? 
 • Raportointi. Kaupassa voi hyvin huomauttaa kassaneidille että sulla on pimppi. Tai jos peppuun on tullut mustelma, sitä voi kainostelematta esitellä jokaiselle pahaa-aavistamattomalle ihmiselle. 
Oikeudet
 • Laadusta tinkiminen. Jos lapsella on vain yksi vitsi niin kannattaa kertoa vain että "nyt tuli vitsi!" ja revetä päälle.
 • Logiikka. Kysymykseen, mikä on epäterveellistä, vastaus on "lamppu ja verhot".
 • Totuus. Lapsi toimii aina puhun niin totta kuin osaan -tasolla: "kuka on piirtänyt pöytään?" "Mummi."
 • Puliveivaus, kähmintä ja keplottelu. Jos ruokailu on epämiellyttävä leikin hidaste, siitä tulee venkoilla eroon vaikka tekaistulla kakkahädällä. Potalla on aikaa miettiä uutta juonta.
 • Nakuilu. Nudismi on erittäin siistiä ja jos sen voi yhdistää äidiltä pakenemiseen niin all the better


14 kommenttia:

 1. Ihan totaali REPS! :)

  Vessavelvollisuuksiin lisää:
  "Äiti minä istun sylissä kun sinä kakkaat."

  VastaaPoista
 2. Hohohoh:D

  Ihana kuva, kertakaikkiaan.

  VastaaPoista
 3. Tuo ikä on ihan parasta eikö vaan. Oma 2,5-vuotiaan kommentit ja jutut aiheuttaa päivittäin nauruntyrskähdyksiä, tyyliin "oletko äidin kulta" "ei kun olen taapero" tai "isi ja sinä olette poikia ja äiti on tyttö" "eikun äiti on täti".

  VastaaPoista
 4. Aikuiset tarvitsevat vessassa paitsi viihdytystä myös apua. Näin ajattelee ainakin oma 1,5 vuotiaani. Etenkin tamponin ojentaminen ja asennusavun tarjoaminen äidille on hyvin tarpeellista. Ei auta selitys, että ei niitä aina tarvita. Auttaisikohan ylähyllylle siirto?

  VastaaPoista
 5. Oma kolmivuotias poikani kysyi eilen rehdisti: "äiti, mikä on pimppi?" Päästin itseni helpolla, ja selitin, että tytöt pissaa pimpistä, pojat pippelistä. "äiti, onko kaikilla ihmisillä pissahätä?" "Onko jäätelöauton kuljettajallakin pissahätä?" "ja palomiehilläkin?"
  "Saako sängyssä räplätä pippeliä, saako äiti?"
  Kolmivuotiaan ajatusmaailma on kyllä ihan parhautta, meilä nauretaan päivittäin.
  -Krista

  VastaaPoista
 6. mä olen ehkä täys tampio (meidän lapsi on vasta 2 kk), mutta miten 1,5-vuotias voi tietää, mikä on tamponi? pitääkö tuonikäiset lapset ottaa vessaan mukaan joka kerta? kai nyt vessassa voi käydä rauhassa, ja jälkikasvun lukita siksi aikaa vaikka huoneeseensa, nostaa leikkikehään tai pahvilaatikkoon?

  en siis vittuile, kysyn kun en ihan oikeasti tiedä... :-)

  VastaaPoista
 7. Olen taipuvainen olemaan sitä mieltä että vähän-vajaa-kolmevuotias on universumin estottomin tyyppi. Maailmanomistajuus on ihan mahtavaa seurattavaa.

  Salamatkustaja, mistä noista mitään tietää. Lapset oppii pelottavan nopeasti asioita ihan vaan aikuisten juttuja kuuntelemalla. Jotkut sanat menevät kerrasta jakeluun (esim. kiro- ja haukkumasanat). Sit pahinta mitä ne tietää on se, että aikuinen haluaa olla hetken rauhassa (puhua puhelimeen, lukea sähköpostit, kuunnella uutiset tai käydä paskalla), jolloin ne vaan *tulee* sinne vessaan ihan pyytämättä ja yllätyksenä (tai huutaa ja hakkaa oven takana). Toisaalta taas on joskus rauhallisempaa jättää ovi auki kun näkee/kuulee mitä pätkä duunaa sillä välin kun vanhempi on jumissa pöntöllä.

  VastaaPoista
 8. Totta. Jos kaikki ihmiset olisi 3-vuotiaan tasolla, niin maailma olisi vallaton paikka.

  VastaaPoista
 9. Salamatkustaja: Se tietää sen yksinkertaisesti siitä, että on nähnyt! Kertakin todella riittä, varsinkin kun kyse on asioista, joita ei tarvitsisi välttämättä muistaa... Ei toki vielä osaa sitä nimetä, mutta ystävällisesti ojentaa kohti. Toisin kuin itse olen pienenä (en aivan 1,5 vuotiaana toki) kulkenut ympäriinsä lauleskellen ihanaa tuon ajan mainosrallatusta 'Ob, se varma tamponi'. Olkoon tämä nyt siis rangaistukseni omille vanhemmileni aiheuttamasta häpeästä! Ja kuten Katja kirjoitti, on huomattavasti helpompaa jättää se ovi auki ja ottaa seuraa mukaansa, kuin pelätä koko ajan, mihin se seuraavaksi kiipeää ja mitä syö. :)

  VastaaPoista
 10. aahhahhahhaa, mahtava juttu. :D

  VastaaPoista
 11. Kiitos selvennyksestä; opin nämä jutut aikanaan :)

  Olen muuten käynyt kerran kylässä yhden lapsiperheen kotona,jonka vessassa ei ollut lainkaan ovea. Että voihan sen noinkin ratkaista...

  VastaaPoista
 12. Uuh, maha kipeä. Totuus sattuu. Ja naurattaa. Siippakin rähättää tuossa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...