20.4.2010

Mitä yhteistä on Feeniks-linnulla ja iltapäivälehdillä?

Islannin tulivuorenpurkaus on ollut viime aikojen pääuutisaihe ihan jokaisessa mediassa kyllästymiseen asti. Etenkin iltapäivälehdet ovat ottaneet vulkaanisesta tuhkasta kaiken irti ja revitelleet nyt jo viereisen Katla-tulivuorenkin purkauksella tyyliin "kesä on pilalla". 

Virpi Salmi kiteytti "tuhkakatastrofin" hienosti tämänpäiväisessä postauksessaan, jossa on hyvin lakonisesti kerrottu olennainen: tulivuori saattaa purkautua tai olla purkautumatta.

Lisäisin vielä, että paljon muutakin saattaa tapahtua. Maapalloon saattaa myös törmätä joku helvetin meteoriitti - kannattaisiko ruveta miettimään onko vuoden 2024 kesä pilalla? Ilmastonmuutos saattaa myös aiheuttaa ennennäkemättömiä myrskyjä ja lumikatoa Alpeille - perkele, siitä saattaa mennä talvikin pilalle!

Sitäpaitsi islantilaisia pelottaa ehkä hippasen verran enemmän kuin niitä, jotka ei oo ihan varmoja päästäänkö nyt Barbadokselle.

Olen tullut siihen tulokseen, että nämä uutiset myyvät, koska ihmiset eivät kestä minkäännäköistä epävarmuutta. Spekulointi helpottaa. Omat ongelmat saadaan vaikuttamaan suurilta ja elämässä on taas merkitystä ja makua!

Sääli, että elintarvikealan lakko iski nyt tähän samaan saumaan, koska nälänhätähän meitä nyt uhkaa.

Me suomalaiset emme ole joutuneet olemaan luonnonvoimien armoilla kovin usein. Vaikka olenkin pahoillani siitä, että ihmiset eivät pääse koteihinsa ja kansantaloudelle koituu tästä tappioita, olen ihan tyytyväinen, että meille muistutetaan, että suomalaisenkin pitää kumartaman näkymätöntä tuhkaa.

14 kommenttia:

 1. Joo, mua suoraan sanottuna ihan ärsyttää se, miten tätä asiaa on käsitelty suomalaisessa mediassa. Olen siis itse Islannissa ja täällä keskitytään kyl aika lailla eri asioihin uutisoinnissa. Täällä(kin) pelätään Katlan purkausta mutta ehkä hiukkasen eri syistä... Ei ihan ensimmäisenä itketä, että Kanariansaarten matka ei ehkä onnistukaan.

  VastaaPoista
 2. Minä en enää jaksa edes paljon lukea lehtiä, kun tuntuu, että Hesarikin nykyään oikein mässäilee sodilla, lakoilla, katastrofeilla ja poliitikkojen toilauksilla. Ei voisi joku Tiuran loikkaus vähempää kiinnostaa.

  Tulivuorista on kyllä mielenkiintoista lukea, mutta mässäily/kauhistelu ärsyttää. Asiat asioina kiitos - vaikka maapallo sitten tuhoutuisi. Turha lietsoa paniikkia.

  VastaaPoista
 3. Voisiko enää paremmin sanoa!

  Unelmalomat on peruttu, eikä ikinäkoskaanmilloinkaan tarjoudu mahdollisuutta uusintaan - ei varsinkaan jos olet pikkulapsi jolla on elämä edessä. Suomi menee konkurssiin kun tuhka eristää maamme saareksi jne. jne.

  Onneksi on edes tämä internetin ihmemaailma...

  VastaaPoista
 4. Tuossa Taistelua takaisin elämään oli toinekin näkökulma Islannin tuhkakaaoksen aiheuttamaan lentokieltoon. Elinsiirrot taitaa olla aika jäissä niitä ei voida kuljetta junilla eikä autoilla.

  VastaaPoista
 5. Mira, olisi kiva kuulla mistä Islannissa puhutaan? Jengi täällä ei usko että teillä on siellä mitään hätää kun Reykjavikissa on lentokenttä auki..

  Helena, no iltapäivälehdet on mullakin boikotissa, en vaan jaksa.

  Polly, niin, pääseehän reissuun ehkä myöhemmin.

  Anonyymi, totta. Kysyn, koska en tiedä: paljonko elinsiirtoja tulee Suomeen ulkomailta?

  Jäin itse pohtimaan vielä sitä miten suhtautuisin jos olisin itse jumissa jossain ulkomailla lapsen kanssa. Kyllähän se vituttaisi ihan hulluna. Toisaalta lapsenkin on hyvä huomata, että aina ei homma suju niinkuin pitäisi.

  Aikuisten tehtävä on tuottaa lapselle pettymyksiä, jotta nämä osaisivat oppia käsittelemään niitä, mutta kenen tehtävä on tuottaa aikuisille pettymyksiä - tulivuorien?

  VastaaPoista
 6. Mutta mitä jos mikään lehti ei kirjoittaisi asiasta?? Se on selvä, että iltapäivälehdet pyrkivät myyvään otsikkoon, mutta kyllä niissäkin sisällä on ollut ihan asiaa tästä Islannin tapauksesta. Minäkin olen sitä mieltä, että on hyvä välillä tajuta, että ei me täällä Suomessa sittenkään olla suojassa luonnonvoimilta. Mutta musta olisi aika vakavaa jos mikään ei tuntuisi miltään. Ja tarkoitan tällä sitä, että jos oma jo hankittu lomamatka tms. peruuntuu niin mitä pahaa siinä on, että se harmittaa. Musta so what, hällä väliä -asenne on melkein pahempi kuin toiseen äärilaitaan menevä.

  VastaaPoista
 7. Aijaajoo, varmaan se harmittaas jos matka menis myttyyn ja mikä vaiva järjestellä kaikki taas uudestaan ja saako niitä lomia enää pidettyä ja kaikki tuo. Mutta vain kuolema on lopullista, ei yksi tulivuorenpurkaus. Että ehkä häviävän pieni mahdollisuus on, että joskus vielä tulee uusi loma joka onnistuu, vai mitä? Ja elämähän ON taynnä pettymyksiä ;)

  Kysymys: liittyykö tuo Fenix -lintu jotenkin tulivuoreen tai Islantiin? En itse keksi yhteyttä ja nyt pohdin hätääntyneenä onko mulla aukko sivistyksessä? Voisitko taivuttaa ajatuksen rautalangasta Mama?

  VastaaPoista
 8. En tiedä tehdäänkö elinsiirtoja kansainvälisesti, mutta Suomi itsessään on iso maa. Luin jostain lehtijutusta, että esim. sydäntä voidaan kuljettaa maksimissaan muutamia tunteja. Siinä ei autolla ehdi, jos tarvitsija on pohjoisessa ja elin etelässä (tai todennäköisemmin toisin päin, missähän kaikissa sairaaloissa elinsiirtoja tehdään?) Lisäksi muualta Suomesta kuljetetaan esim. kiireellisiä leikkauksia varten vastasyntyneitä Helsinkiin Lastenklinikalle lentäen. En ole mikään asiantuntija tässä, mutta Lapissa kasvaneena tulee ajatelleeksi näitäkin puolia.

  VastaaPoista
 9. Moi!

  Ymmärtääkseni Suomessa käytetään vain kotimaisia siirteitä (syynä turvallisuus ym. seikat). Irrottamiset tehdään paikallisissa sairaaloissa, mutta elimen saavat potilaat odottavat Helsingissä. Koska elimet eivät kestä kuljetusta pitkään, voidaan autokyydeillä hakea niitä vain muutaman tunnin matkasäteeltä.

  Lentojen sujumattomuus vaikuttaa todella monella sektorilla, mm. tavaroiden kuljetukseen, matkailu- ja lentoalaan laajemmin ja saattaa osaltaan pidentää Suomen kansantalouden toipumista - kyllä siihen aika vakavasti kannattaa suhtautua.

  Möttösten lomamatkan peruuntuminen ja lehtien lööppiuutisointi asiasta on aika sivuraiteella kokonaisuudesta.

  VastaaPoista
 10. pohjoismaissa toimii yhteinen elinsiirtorekisteri...eli elimet liikkuu. tai liikkuivat.

  VastaaPoista
 11. Hyvä korjaus, Rousku. On sellaistakin siirtomateriaalia, joka kestää säilytystä ja kuljetusta kauemmin, ja tällöin voi tulla muista Pohjoismaista.

  VastaaPoista
 12. Polly, mun mielestä tää oli paras otsikko koskaan: molemmat nousevat tuhkasta!

  Kiinnostavaa seurata päästäänkö nyt puhumaan oikeista asioista esimerkiksi elinkuljetuksista kun lentokentät on taas saatu auki. ;)

  VastaaPoista
 13. Thänks! Jotain tollasta aavistelinki vaikka toinen nousee tuhkasta ja toisesta nousee tuhkaa. No, same same but different...Taloudellisesti Islanti-parka ei kai nouse tuhkasta vielä vuosiin..?

  VastaaPoista
 14. Täällä puhutaan tällä hetkellä lähinnä tuhkalaskeuma-alueelle koituneista vahingoista; siellä sijaitsee suuri osa Islannin maatiloista. Viljelyskausi olisi alkamaisillaan mutta pellot ovat etenkin tulivuoren välittömässä läheisyydessä myrkyllisen tuhkan peitossa, samoin tuhkalle altistunutta karjaa joudutaan lopettamaan. (Kaikkia eläimiä ei millään saada ajoissa turvaan.)

  Toinen "päähuoli" liittyy Katlan purkautumiseen, tosin toistaiseksi siitä ei ole mitään merkkejä. Purkautuessaan se kuitenkin aiheuttaisi sen verran mittavia vahinkoja muun muassa maataloudelle, eläimille, teille ja silloille, että huoli on todellinen.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...