2.2.2010

Vegepekonia ja nestesavua

Olen taas oppinut uutta. Törmäsin kasvisruokaprojektini tiimoilta vegepekoniinVegepekonia! Käsitteenä vegepekoni on mielestäni samanlainen oksymoroni kuin valoisa pimeä, mutta loppujen lopuksi kiinnostava sellainen.

Aika usein kasvissyöjä törmää konseptiin, jossa ruoan on pakko sisältää lihaa, jotta se on "ruokaa" eikä vain "kasviksia" tai "lisuke". En ole koskaan käsittänyt soijanakkeja, kanafileitä imitoivia tofumötiköitä tai muuta kamalanmakuisia, keinotekoisia lihajäljitelmiä, kasvissyöjähän ei vapaaehtoisesti halua syödä lihaa. Aluksi mietin, että vegepekoni edustaa taas tätä ahdasmielistä ajattelua, mutta ehkei sittenkään.

Vaikka vegepekoni näyttääkin hiukan pekonilta, se todennäköisesti vastaa enemmän mielikuvaan siitä, miltä pekonin kuuluu maistua: rasvaiselta, suolaiselta, rapealta - epäterveelliseltä. Ei-kasvisruoalta. Tässä kohtaa pekoni onkin siis adjektiivi, joka kuvaa pekonin syntistä suutuntumaa!

Noh, tuo on joka tapauksessa tätä laitan viikon kasvisruokaani, jos löydän hyvät ruusukaalit ja nestesavua. Nestesavu näyttäisi olevan ihan ehta luonnontuote, jota täytyy kyllä kokeilla jatkossa vähän muuhunkin. Viimeistään sitten kiukaalle, kun muu perhe kyllästyy savukeittiööni.

(Kuva: Chocochili)

9 kommenttia:

  1. Nyt särähti korvaan tuo "lihajäljitelmä". Minä taas en ole koskaan ymmärtänyt, miksi lihalla olisi muka joku yksinoikeus esiintyä esimerkiksi nakki- tai pullamuodossa. Pitäisikö esim. kaikki maustettu soija muotoilla heksaedreiksi, jottei sitä vahingossakaan luultaisi lihaksi?

    VastaaPoista
  2. Tuota, kyseessähän oli minun henkilökohtainen mielipiteeni. En tarvitse lihannäköistä ruokaa. sinä saat toki tehdä tofusta vaikka joulukinkun. :)

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä. En tarvitse lihannäköistä saati -makuista kasvisruokaa, mutta varmaan monille kasvisravintoon siirtyville ne ovat hyvä vaihtoehto.

    Kiitos herkullisen näköisestä reseptistä!

    VastaaPoista
  4. No ehkä teillä meni sitten mun pointti ohi. Ettekö tee esim. falafeleita? Minkämuotoista se teidän ei-lihannäköinen ruoka sitten on? Musta vaan on hassua, että kun joku on joskus sattunut tekemään lihapullia, niin kaikki niiden muotoinen ruoka, joka ei sisällä lihaa, on "lihajäljitelmää".

    VastaaPoista
  5. Seireeni, kyllä mä tajusin sun pointin, mutta sä et ehkä ole nähnyt pahimpia tofusta väännettyjä lihatuotteita. Aasialaiset on muotoilussa ihan mestareita.. :) Mä en itse asiassa edes ajattele falafeleita lihapullan näköisinä vaan pyöreinä. Anniksella oli pointti siinä, että kasvistuotteet saattaakin olla suunnattu lihansyöjille, jolloin "tuttu" muoto saattaa madaltaa kokeilu- ja laittokynnystä (soijanakki laitetaan grilliin). Toisaalta jos ja kun maku on väistämättä erilainen, eikö elämyksestä tule ristiriitainen ja väistämättä huonompi kuin ns. aito? Tuotekehitys on varmaan miettinyt tätä.

    VastaaPoista
  6. Joo, en tarkoittanut mitään falafeleita vaan soijanakkeja, kasviskinkkua yms. Toisaalta tofusuikaleet ovat kyllä ihan hyviä wokin joukossa, vaikka nekin muistuttavat lihasuikaleita ulkonäöltään. Mutta eipä tämä ole mikään elämän ja kuoleman kysymys. :-D

    VastaaPoista
  7. Itse olen 95-prosenttinen kasvissyöjä eettisistä syistä, ja syön paljon juuri nyt soijanakkeja ja tofumötiköitä siksi, että kaipaan lihan makua ja tuntumaa ja fiilistä. Ja protskuja tietty.

    VastaaPoista
  8. Minä en myöskään voinut moneen vuoteen ymmärtää, mihin tarvitaan soijanakkeja ym. "lihamaisia" kasviseineksiä. Nykyisin kuitenkin, kun minulla on kolme kasvissyöjälasta, soijanakit tuntuvat aika luontevalta lisältä toisinaan. Kun menee lasten kanssa johonkin ulkotapahtumaan, jossa muut grillaavat makkaroita, on tosi kiva voida kaivaa soijanakit laukusta.

    Meillä mies on sekasyöjä, ja lasten kielenkäyttöön kuuluvat sanat "makkara" ja "lihamakkara". Soijanakki on siis makkaran normaalimuoto, ja lihamakkara poikkeus, jota jotkut syövät. :-D

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...