23.2.2010

Rakastaako ihminen väkivaltaa?

Kyllä kerrankin oli hyvä olla kipeänä kotona. Katsoin ykköseltä Prisman jakson, joka käsitteli väkivallan fysiologiaa, kemiaa ja evoluutiota. Todella kiinnostava jakso, jossa toimittaja todistaa mm. Milgramin koetta, jossa lavastetussa koetilanteessa ihminen voi antaa kuolettavan sähköshokin väärästä vastauksesta.

Ohjelmassa käsiteltiin myös ihmisen ympäristön vaikutusta itsehillinnän kehitykseen. Ihminen on aggressiivisimmillaan kaksivuotiaana. Tämän huomaa meilläkin läpsimisenä ja tönimisenä, kun uhmaikäinen saa raivarin. Hetken mielijohteiden vietävänä lapsi on kolmevuotiaaksi asti, sitten alkaa harkinta puuttua peliin. Tästäkin on jo merkkejä - raivostunut käsi kohoaa, mutta jää ylös. Kun tietynlaisesta käytöksestä palkitaan, aivojen rakenne muuttuu. Itsehillintä kehittyy pikkuhiljaa, mutta aikuisen pitää siihen aktiivisesti opastaa - ja olla itse johdonmukaisena esimerkkinä. Ei mikään helppo juttu. Mun on vaikea muistaa että lapsen osoittama aggressio on ihan eri asia kuin aikuisen (mieti, jos kollegasi löisi sinua lounaalla lusikalla päähän). Kun tilanteen saa hallintaan, lapsi unohtaa asian nopeasti - mutta minä olen se, joka jää murjottamaan että taas tällainenkin kohtaus piti järjestää pikkuasiasta! Tsekkasin Mannerheimin lastensuojeluliiton sivut, kun mediassa oli juttua teinien vanhemmille avatusta osiosta, mutta siellä on asiaa uhmaikäisenkin vanhemmille.

Lisäksi ohjelmassa pasifistiksi itsensä luokittelevan juontajan Michael Portillon aggressiivisuustaipumus testattiin ensin normaalioloissa ja sitten väsyneenä. Unen puute nimittäin laskee aivojen serotoniinitasoa ja lisää aggressivisuutta. Unen puute aiheutettiin juontajalle kahden ajoittain parkuvan nukkevauvan kanssa 60 tunnin ajan (huom. vain 2,5 päivää!) ja teki uudestaan testin: sen lisäksi että juontaja muuttui hieman vainoharhaiseksi, hän mm. tulkitsi aikaisemmin neutraaleiksi kategorisoimansa kasvot aggressivisiksi. Vaikka juontaja ei käynyt kehenkään käsiksi, hänen aggressivisuutensa oli lisääntynyt. Tästä löytänee jokainen väsynyt vanhempi analogian omaan perhe-elämäänsä, kun ihan viaton kysymys päivän ruokatarjonnasta muuttuu ilmiriidaksi.

Ohjelmasta jäi puuttumaan suomalaisten kannalta kiinnostava aihe: kansamme paljon puhuttu väkivaltaisuus. Onko se opittua, alkoholin aiheuttamaa vai perinnöllistä?
Miehillä, jotka humalassa ovat taipuvaisia impulsiiviseen väkivaltaan, on aivoissaan tavallista vähemmän välittäjäaine serotoniinia. Serotoniinin puute liittyy yleisesti masennustaipumukseen ja alkoholi puolestaan erityisesti miesten käyttämä masennuksen "itsehoitolääke".
Jätän tämän aiheen pohdittavaksi jollekin muulle, mutta miettikää, jos alkoholin käyttöön pitäisi jonain päivänä "ajokortti": ensin pitää läpäistä teoriaosuus ja sitten mitataan aggressiokynnys, riippuvaisuustaipumus, serotoniinitasot, mielenterveys, yleiskunto..

Ohjelma tulee uusintana lauantaina 27.2. klo 11.10.

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. On ihan selvää, että väsyneenä tai aineiden vaikutuksen alaisena itsehillintä pettää helpommin. Itsehillintä ja yhteiskunnan tuki/ilmapiiri ovat avainasemassa, koska väkivaltainen puoli on meillä jokaisella - toisilla se vain tulee helpommin esiin.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista tosiaan, kiitos. Tuo vanhempien ohjaaminen ja esimerkki lapselle on varmaan yllättävänkin tärkeätä. Ja niin, että lapsen tunteita ei tukahduteta, kielletä ("ethän sinä nyt voi olla vihainen") mutta ohjataan rakentavasti ja kehittävästi. Että lapsi oppii kohtaamaan, tunnistamaan ja käsittelemään vihan ja muita tunteita. Mitenköhän meillä asia oli omassa lapsuudessa...

    VastaaPoista
  3. Luin taannoin muistaakseni Tiede-lehdestä jutun miesten ja naisten aggressiivisuuden eroista. Siinä tiivistetyn tutkimustuloksen mukaan miehet ja naiset eivät eroa aggressiivisuustasoiltaan toisistaan, mutta miehet ovat kuitenkin naisia väkivaltaisempia. Miesten taipumusta väkivaltaiseen käyttäytymiseen selitettiin tarpeella näyttää, viihdyttää sivustakatsojia ja pönkittää omaa asemaansa. Minusta selitys on paras, jonka olen koskaan kuullut, sillä omien empiiristen (...) tutkimusteni perusteella vaikuttaisi siltä, että väkivaltaiset miehet ovat väkivallattomia selvästi epävarmempia.

    Mutta tuo Prisma on kyllä ehdottomasti katsottava.

    Oman uhmaväkivaltaisuuteni legendaarisin ilmentymä oli kaikkien liikenevien hampaiden (ja kaiken puruvoimani) upottaminen ruokaalaittavan äidin takalistoon. Juttu on saanut sukulaisten suissa parissakymmenessä vuodessa niin karmaisevat mittasuhteet, että pitäisin sitä lusikalla hakkaamista tehokkaampana keinona saavuttaa asema maailmankaikkeuden kammottavimpana penskana :D

    VastaaPoista
  4. Kävin myös tsekkaamassa nuo MLL:n sivut ja ne rauhoittivat kummasti. Lapsi on just 2v5kk ja pieni nyrkki heiluu nyt melkein päivittäin äitiä päin. Isälle ei iskuja satele, ilmeisesti samaa sukupuolta ei lyödä. Karjasut "äitiä ei lyödä" ovat onneksi jo tehonneet sen verran, että nykyään anteeksipyynnöt tulee nyyhkyttävältä (ehkä siis katuva) lapselta. Kun vielä joku aika sitten lapsi vaan hymyili ja pyysi näennäisesti anteeksi (oli ihan horror-fiilis kyllä silloin). Eniten mua ärsyttää, että saamme joka jumalan päivä kuulla päiväkodissa, että taas on lapsi töninyt muita. Kun olen kysynyt asiasta enemmän on selvinnyt, että on töninyt, kun on ärsytetty. En haluaisi kasvattaa lapsestani liian kilttiä, mutta en tietenkään myös toisten kiusaajaa. Miten pirussa sitä tuonikäiselle selvittää, että jos joku ärsyttää niin sano, että lopeta ja jos ei lopeta niin tönäse takasin sillain vähän vaan, että se toinen ymmärtää. Joo, pitäisi varmaan antaa tätien juttujen mennä toisesta sisään ja toisesta ulos ja ottaa asia käsittelyyn kun lapsi on 3 ja alkaa ymmärtämään syyseuraus asioita.

    VastaaPoista
  5. Helena, yks erittäin hyvä perustelu sille miksi mun ei todellakaan pitäisi hankkia toista lasta on se, että kestän väsymystä tosi huonosti. Musta tulee hyvin nopeasti hy-vin kärttyinen.

    Pellon pientareella, niin on, ja varsinkin johdonmukaisuus. En uskalla edes ajatella kuinka epäjohdonmukainen olen..

    kris, kiinnostava tuo itsetuntopointti, myös järkeenkäypä. Koti-insinöörin yksi proffa on sitä mieltä että mies ei tekisi mitään ellei sillä jollain tavalla tekisi vaikutusta naisiin..

    Henkka, olen monta kertaa miettinyt mistä tietäisi jos lapsi olisi hullu. Siis oikeesti, niin sosiopaattista ja pahansuopaa toi käytös joskus on. Tarhapäivä on helvetin hienoa aloittaa silleen että oma ipana kävelee sisään ja tönäisee pienimmän kumoon. Been there, done that.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...