6.2.2010

Hiiliavautuminen

Ilmastotalkoot-kampanjonnin kylkeen pystytetty Pieni Teko-palvelu, jossa voi laskea omien valintojensa vaikutuksen kasvihuonekaasupäästöjä. Laskureissa otetaan kantaa asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan liittyviin valintoihin, pieniin ja suuriin, ja kerrotaan lopuksi minkälaisella prosentilla nämä teot vaikuttavat jalanjälkeen.

Laskeminen varmasti konkretisoi monille valintojen arvoa, mutta mä tarvitsen enemmän. Mähän en lutraa suihkussa, taloudessa ei ole kuivausrumpua, käytän julkisia, energiansäästölamput löytyy melkein joka valonlähteestä, lajittelemme ihan perkeleesti, saunomme hyvin harvoin, sammuttelemme valoja muutenkin kuin Earth Hour-kampanjoinnin hengessä ja syömme tosi vähän maitotuotteita, sikaa ja nautaa. Tällainen laskuri ei enää auta mua vaan sekottaa: pitääkö mun tosiaan vaihtaa juustot keittokinkkuun? Lisäksi mä pohdin paljon muutakin kuin hiiltä. Syödäkö espanjalainen vai suomalainen tomaatti, luomuna vai taviksena, ja jos jätän tomaatin syömättä niin saanko keripukin ja millä aikavälillä, vai mikä olisi paras korvaava tuote leivänpäälle? Tai jos teen soijarouheesta bolognesekastiketta, niin onko se geenimanipuloitua, pelto hakattu jonkun mittaamattoman arvokkaan sademetsän tieltä, tuotettu riistohinnoilla ja onko soija sitten kuitenkaan terveellistä. Ja mistä mä tiedän olenko mä tehnyt osuuteni? Miten paljon on tarpeeksi? Ja hei, mähän olen syönyt kasvispainotteisesti jo 15 vuotta, niin saanko sitten säästetyillä päästöilläni tehdä jotain syntistä? Paitsi jos onnistun pyöräyttämään toisen lapsen. Siinä palaisi vissiin koko loppuelämän kiintiöt, kun koirakin kuulemma vastaa jotain kahta katumaasturia. Entä jos viedään tämä tarkastelu kansalliselle tasolle, jossa otetaan huomioon maamme epäreilu sijainti kaukana pohjoisessa pimeillä ja kylmillä leveysasteilla. Pitäisikö meidät sijoittaa Etelä-Ranskaan koska täällä nyt ei vain kannata asua?

En varmaan ole ainoa kuluttaja, joka näiden asioiden kanssa painii. Onneksi esimerkiksi tuotemerkintöjä on jo tulossa (siitä Uuden Mustan puolella lisää). Mutta mennäänkö kaikella tällä laskemisella siihen, että ihmisillä on kohta henkilökohtaiset päästörajat, joita seurataan jostain rannetietokoneesta ja tulostetaan niistä excel veroilmoituksen liitteeksi? Ehkä saamme tulevaisuudessa kielitoimiston rinnalle hiilimatematiikkatoimiston, jonne voi aina soittaa hädän hetkellä.

Ps. TNS Gallup tutki Ilmastotalkoiden toimeksiannosta suosituimman ympäristöteon ja se on pyöräily. Eikä ihme, sehän on tekona käsitettävissä ihan ilman laskureita.

9 kommenttia:

  1. Minä peräänkuuluttaisin tuottajien ja päättäjien vastuuta. Hiililaskurit ovat ihan hyviä olemassa, mutta onko niistä mitään merkittävää hyötyä? Epäilen. Merkittävää muutosta ei tapahdu ennen kuin päättäjät omalla esimerkillään ja riittävän kauaskantoisia ja painavia päätöksiä tekemällä muuttavat yhteiskunnan rakenteita ja samalla yleistä elämäntapaa. Eikä ennen kuin yritykset lakkaavat pakoilemasta vastuuta sen väittämän taakse, että he tekevät vain sitä mitä kuluttajat haluavat.

    VastaaPoista
  2. Todellakin! Hiililaskurit lakkaavat olemasta yksiselitteisen hyödyllisiä juuri noiden perusasioiden jälkeen. Kuluttajien tahtotilaa pitäisi ehdottomasti tukea ihan globaaleilla toimenpiteillä, mutta hitaasti etenee.

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän, että kasvikset ovat lihaa ekologisempi valinta, mutta miten paljon? Ja mitkä kasvikset? Entä viljat ja hedelmät? Kun ne karjatalouden lietteet kaadetaan kuitenkin juuri sinne pelloille. Talon lämmittäminen kuluvana talvena on paisuttanut hiilikuorman valtaviin mittoihin - siinä rinnalla ei enää yksi lomalento paljon paina.

    Kyse on kai pohjimmiltaan siitä, mikä on välttämätöntä ja mikä ei, mutta välillä koko touhu tuntuu aikamoiselta jeesustelulta. Usko meinaa loppua kun lukee, että vaikka koko Eurooppa siirtyy energiansäästölamppuihin, se on yksi kärpäsen lika Kiinan saastekuormassa.

    Painiskelen siis aivan samojen kysymysten äärellä. Sun tutkimuksista on suurta iloa :)

    VastaaPoista
  4. Voi voi, niin tutun kuuloista pohdintaa. Onneksi on (näitä) blogeja, joista ideoita, tietoa ja apua saa.

    VastaaPoista
  5. kaipaisin enemmän keskustelua esim. energiansäästölampuista ja niiden suhteellisesta ekologisuudesta. kuinka paljon energiaa ja materiaaleja niiden valmistamiseen kuluu vs. hehkulamppu?

    tein itse laskelmia pienloistelampun ja hehkulampun välillä lampun ostohinnan ja käyttöiän sekä sähkönkulutuksen suhteen, pohdin valon väriä ja ongelmajätteyttä sekä öljylämmitystä ja hehkulampun tuottamaa lämpöä. päädyin ostamaan kassillisen hehkulamppuja varastoon.

    en ole nähnyt missään ohjeita pienloistelamppujen hävittämiseksi, vaikka ne sisältävät elohopeaa ja ovat ongelmajätettä.miten ekologista minun on ajaa autolla 15km kaatopaikalle viemään rikkinäistä energiansäästölamppua?
    jos niiden kierrätys on hankalaa, niin kuinka monta päätyy sekajätteenä kaatikselle ja sadeveden mukana maaperään?
    mikä taho voisi painostaa kuntaa/jäteyhtiöitä tiedottamaan energiansäästölamppujen elohopeasta ja sijoittamaan ongelmajätteen keräyspisteitä tiheämpään? vai onko elohopean määrä niin alhainen ettei maksa vaivaa? energiaahan se kerääminen ja erottelukin vie.

    oisko tässä aihe Uuden Mustan pohdittavaksi?

    VastaaPoista
  6. Laitoin sulle linkin vesijalanjälkilaskurista, sellainenkin on! Lisää paineita talouteenne...
    Nuo "koira vastaa kahta katumaasturia" -heitot ovat tosi tehokkaita, mutta - taidan olla yksinkertainen, sorry - en ihan ole ymmärtänyt, miten tuo päätellään. Joskus tulee mieleen myös, että noita vastaavuuksia voidaan perustella lähestulkoon miten vain, ja maallikon aika vaikea väittää vastaankaan. MItä mieltä sinä olet Katja? Ja muut?

    VastaaPoista
  7. Kävin tästä just töissä tiukkaa vääntöä: kollegat syyllisti mua tropiikin lomamatkasta, johon vastasin, että mun tropiikin matka vastaa heidän vuoden työmatka-autoilua. Siis koska tulen julkisilla töihin, "voin" niillä päästöillä tehdä yhden kaukomatkan vuodessa ja olla silti tasoissa heidän kanssaan. (ekologisintahan olisi istua loppuelämänsä kotona neljän seinän sisällä)

    Insinöörikollegat innostuivat tätä oikein laskemaan ja tulos vaihteli laskurista riippuen todella paljon: toisen mukaan tropiikin matka oli lähes tasoissa vuoden työmatka-autoilun kanssa (riippuen autosta, matkasta jne), toisen mukaan se vastasi kahden vuoden autoilua. Eli voisin tehdä tropiikin matkan vain joka toinen vuosi.

    Tämähän on tietysti ihan järjetön laskelma joka tapauksessa: autoilevat kollegat myös lentävät vuosittain ja itse istun muiden autojen kyydissä useinkin.

    Mutta uskon, että tähän maailma on menossa ja jonain päivänä meillä kaikilla on omat päästökiintiöt - sitten vain valitsemaan syökö lihaa, ajaako autoa vai lentääkö...

    VastaaPoista
  8. Äh, ihan perseestä tuo laskuri (ei kai tätä pienet korvat ja silmät lue...). Me asumme kerrostalossa 65 neliön asunnossa kohta nelihenkisenä perheenä ja meillä on sälekaihtimet eikä kuivausrumpua ja käytetään taloyhtiön saunaa vähemmän kuin kerran viikossa ja suurimmaksi osaksi julkisia jne jne. Eikä muuten matkusteta ulkomaille juuri ollenkaan koska säästetään putkiremonttia varten. Eli tekeekö tämä minusta pyhimyksen joka saakin syödä mielin määrin lihaa ja lentotomaatteja ja käyttää kertiksiä?? :D
    Mulla alkaa valitettavasti tulla kohta jo korvista näitä "mitä voit itse tehdä"-juttuja ja ne melkein melkein alan toimia ihan päinvastoin, oikein kapinallisen teinin tavoin. Edelleen peräänkuulutan, niinkuin moni muukin, päättäjien ja suurien tahojen vastuuta ja ihan mielelläni osallistun ilmastotalkoisiin paljon enemmän jos minulla kaupassa kerrotaan että tämä elintarvike on 100 kertaa parempi ilmaston kannalta kuin tämä - ja että siihen voi luottaa. Laiska kuluttaja haluaisi vaan elää ja huolehtia omista asioistaan ja myös vähän varmistaa että lapsensakin voisivat tulevaisuudessa elää rauhassa ja huolehtia omista asioistaan. Tämän vuoksi äänestän ja valitsen viisaita ihmisiä edustamaan itseäni, koska en itse siihen kykene ;)

    VastaaPoista
  9. Polly, kai nää on näitä informaatioyhteiskunnan ongelmia kun tietää liikaa, mutta ei sitten kuitenkaan tarpeeksi. Kun yhtlöön lisätään vielä olemattomat vaikutusmahdollisuudet niin alkaahan se vituttaa.

    Pellon pientareella, onneksi on näitä blogeja jossa voi purkaa turhautumistaan. ;)

    m, energiansäästölampuista olen jo jotain kirjoitellutkin http://www.projectmama.info/2009/10/valomerkki.html ja uusi musta ottaa kyllä kantaa tähän. Olen nimittäin vähän samoilla linjoilla. Lisäklsi huomauttaisin, että en ole kovin tyytyväinen lamppujen sairaalamaiseen valoon! Onneksi tulee kesä ja tarvii vaan pimennysverhoja. :D

    Becky Sharp, mä henkilökohtaisesti vihaan noita heittoja, koska heittäjä ei usein tiedä miten koko homma on laskettu. MOT. :)

    Ina, tämä oli just se mun pointti. Ongelmahan on siinä että tällä pallolla kaikki ei voi elää länsimaisittain, muuten loppuu happi, luonnonvarat ja kaikki. Kyse ei ole siis siitä saatko sä käydä etelässä kun et aja autoa koska molemmat aiheuttaa päästöjä vaan sitä että mikä riittää. Sitä ei tiedä kukaan.

    Karina, mulla vaihtelee joka toinen päivä fiilis että me kuollaan kaikki ja toisaalta että pakkohan tähän on joku metani-imuri-innovaatio (mahtava yhdyssana tuli vahingossa!) löytyä.

    Sun vikast pointista pitääkin tehdä oma postaus: onko edustuksellinen demokratia paras tapa hoitaa näitä hommia..

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...