13.2.2010

Call 911

Olen aikaisemmin hehkuttanut murtomaahiihtoa parhaimpana mahdollisena paskapolvisen keski-ikäisen lajina ja tämän erinomaisen lumitilanteen myötä olemmekin päässeet Koti-insinöörin kanssa ladulle joka viikko.

Puolimaratoneja huvikseen juoksenteleva ukko on suhtautunut harrastukseemme hieman vakavammin: ottanut gps-satelliittiyhteyksiä, analysoinut harjoitteludataansa ja lukenut Juoksija-lehden rasitustutkimuksia.

Kyseinen aropupu on myös suuri sykemittarifanaatikko. Laite kuulemma auttaisi minuakin treenaaman niin, etten ajaisi itseäni piippuun (sehän on tarkoituskin!) ja jaksaisin täten kuntoilla useammin (as if). Lisäksi aktiviteettitasojen nousu motivoisi säännölliseen harjoitteluun (paitsi jos se vituttaa). Kiinnostuin vasta, kun Koti-insinööri mainitsi, että sykemittarin avulla voisin pitää treenin matalalla, rasvanpolttoon sopivalla sykealueella. Olin valmis antamaan laitteelle mahdollisuuden, kun sellainen paljastui syntymäpäiväpaketista.

Halusin heti lähteä grillaamaan jenkkakahvoja kympin peruslenkillemme. Asensin releet ja testasin, että syke löytyy kaiken vararavinnon alta. Kyllä, levossa 68 eli hiki pintaan vaan.

Sykenoviisina yritin hiihtää tasaisesti ja kartoittaa olotilojani vilkuilemalla mittaria säännöllisesti. Huolestuin lievästi, kun heti ekassa ylämäessä mittari näytti yli 170 lukemia. Olin määritellyt maksimisykkeekseni 186 (yleisesti käytössä olevalla 220 miinus ikävuodet -kaavalla), joten epäilin, että nyt ei selluliitti katoa vaan ollaan piiputuksen tiellä. Seuraavan kerran kun tsekkasin tilanteen pienen ohitusspurtin jälkeen, taulussa oli jo 203. Huusin koti-insinöörille, että nyt on paskana joko kello tai pumppu. Koska oloni oli ihan normaali, jatkoimme lenkin loppuun.

Vehkeen antama lopputulos reilun tunnin ja 10 kilsan perussetistä: keskisyke 194, piikki 213 ja kalorikulutus oli 299. Saatana!? Sykkeeni oli kuin sikiöllä ja kulutus sama kuin löysällä kävelylenkillä. Vaikea kuvailla sitä dismotivaation tilaa, jonka tämä sessio aiheutti.

In my humble opinion: ihan turhaa. Mittarista ei ole mitään hyötyä ellei joku ammattilainen ole tulkitsemassa tuloksia tai toteamassa, että vehje on jotenkin epäkunnossa. En nimittäin nyt tiedä, pitäisikö lähteä olympialaisiin vai pallolaajennukseen - siitä optimaalisesta rasvanpolttoalueesta nyt puhumattakaan.

Toisaalta ei tarvitse koskaan enää hiihtää yksin. Kuolemanpelko on mukavaa kuntoiluseuraa.

16 kommenttia:

 1. Hihih, ehkä pallolaajennuksen kautta Vancouveriin?

  No ei, kyllä siellä on säädöt pielessä. Tuollaisella rasituksella kulutus on kyllä suurempi! Sykkeet itsessään saattavat pitää paikkansa, jos kunto on tosiaan huono, mutta hyvinhän niissäkin voi olla häikkää - tuo keskisyke on ainakin niin hirveä, että rasitus on ollut melkoinen, jos se on totta!

  Muistahan nyt kuitenkin palautella, varmuuden vuoksi, esim. punkku toimii hyvin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos näistä lauantainauruista. Säädöt on kyllä nyt ollut pielessä, jos olo on normaali tuollaisella sykkeellä. Sykemittari tosiaan on oiva kapistus pitkäkestoisessa urheilussa. Lainasin mittarin 10 vuotta sitten maratoonia varten ja ilman sitä olisi voimat loppunut ennen puolta väliä. Omaa en ole halunnut pelkkään treenaamiseen miehen suostuttelusta huolimatta. Ehkä sen voisi sittenkin joululahjatoivelistalle laittaa.

  VastaaPoista
 3. Hehheh.. :D.

  Mä veikkaan et vehje on sökö. Kaverin vehje oli meinaan samalla tavalla. Se kävi ihan suht tyyriissä kuntotutkimuksessa kun hämmästeli niin kovasti mittarinsa kertomaa.

  VastaaPoista
 4. Hah-hah! Hauska kirjoitus! Kiitos! :-D

  VastaaPoista
 5. Hauskasti kirjoitettu. Kovalta kuulostavat sykkeet. Kastelitko sykevyön anturit kunnolla ennen liikkeelle lähtöä? Eiväthän nuo kalorit mitään kerro läskin polttamisesta, eivätkä ne muutenkaan ole kovin luotettavia. Unohtaisin koko kalorit, saahan niitä kaloreita vähennettyä syömällä vähemmän, jos se on tavoite. Tosin itse en kaloreita tuijottaisi lainkaan, vaan söisin terveellisesti (kuten varmaan syötkin), en näkisi nälkää (aliravitsemus ei ole mikään terveyttä edistävä olotila). Ja jos rasvaa haluat polttaa ja lihakset säästää, liiku hitaammin sillä pienemmällä peruskuntosykkeellä, pitkiä aikoja, 1-2 h. Sillä se rasva lähtee taatusti. Sehän tosin vaatii kärsivällisyyttä... Huhkimalla ja nälkää näkien lähtee vain lihakset, kokemusta on.

  VastaaPoista
 6. Täällä toinen, jonka mittari näyttää 10km hiihtolenkillä vastaavia lukemia. Pieleen taitaa mennä täälläkin! :)

  VastaaPoista
 7. Hiihtäminen on helvetin esikartano ja kaikki maailman sukset saisi polttaa. Unohda moinen masokismi.

  VastaaPoista
 8. Kiitokset sympatiasta! Kaikista älyttömintä on, että en tiennyt mulla olevan mitään sykeongelmia ennen tätä!! Kävin tänään jumpassa sen vehkeen kanssa ja sain piikkisykkeeksi suht löysästä pomppimisesta 170 ja kaloreita paloi vajaa 600 eli joku siinä kaloriosuudessa ainakin mätti - ja ajattelin kyllä kysyä huomenna Suunnolta että mikä. Koti-insinööri on varma että olen ulkoavaruudesta.

  Riikka, hoidin sydäntäni laskiaispullalla ja kahdella lasilla punkkua! :D

  Henkka, tosi moni ystäväkin on tukenut tätä Koti-Insinöörin myyntipuhetta joten siksi suostuinkin tähän hullutukseen.

  Romulus, Mä harkitsen ihan samaa. Ehkä tää on joku Suunnon juoni!

  Mannukka, eipä kestä. :)

  Pellon pientareella, no siinähän se just on kun en tiedä mikä sykealue nyt olisi hyvä. Varmaan alle 200..

  Tiipi, sä olet siis ihan perustason kuntoilija etkä mikään Vancouver-ehdokas? :) Mä venaan nyt seuraavaa hiihtolenkkiä et saan asialle vertailukohtaa.

  Nina, mä rakastan sitä masokismia! :D

  VastaaPoista
 9. Mahtavaa, kiitos tästä kirjoituksesta! Kunnon naurut olivat tarpeen!

  VastaaPoista
 10. Kyllä, ihan peruskuntoilija ja tuo sykeongelma on nyt jatkunut kaksi talvea eli sen ajan olen omistanut sykemittarin.

  VastaaPoista
 11. XD Mä olen sykemittari fanaatikko, mutta ymmärrän tuon tuskan. Mä hilpasin eilen juoksulenkin mieheni asetuksilla (paino, pituus, ikä), niin sai niitä kaloreita kulumaan tuplasti, vaikka näytössä oli omat sykkeet. Mutta piristi mieltä polttaa 400 kcaln sijasta 800 kcal!

  Kannattaa kokeilla, jos oikeen alkaa ottaa ottasta... ainakin tällasellä max syke 170 väliin ottaa koko kalorin kulutus näyttö ;)

  VastaaPoista
 12. Hah! Mullakin on takana epäonnistunut suhde sykemittarin kanssa. Takavuosina löysin lenkkeilyn hurman ja siinä hurmoksessa sitten ostaa pamautin sykemittarin. Laskutoimistusten jälkeen pääsin sitten näihin ihannelukuihin ja niitä intoa puhkuen lähdin raitille tavoittelemaan. Vaan kas, rasvanpolttoalueella pysyminen olisi vaatinut lähinnä paikallaan juoksua. Minä kalliine vermeineni siellä ja mummot painaa reippaasti kävellen ohi. Voi god...

  VastaaPoista
 13. Just joo:-)
  Heitä pois tuollainen mittari ja hiihdä sillä vauhdilla kun hyvältä tuntuu niin kauan kuin haluat.
  Minullakin aikanaan ,kun ihan enemmänkin juoksin, näytti sykemittari koko Pirkan Hölkän, 33kk, lukemia 160-170 m ja joidenkin teoreetikkomiesten mielestä mun ei olisi kuulunut jaksaa juosta ollenkaan niin pitkää matkaa sillä sykkeellä. Ja mulla oli ihan ok olo
  lähes koko ajan. Ja sitä paitsi osa niistä mittarin kanssa pelaavista miehistä jäi taakse tuossa juoksutapahtumassa, vaikka olivat niin huolellisesti valmistautuneet koko kauden.

  VastaaPoista
 14. Mun oma hlökohtainen koti-insinöörini huolestui myös meikäläisen sykkeistä pari vuotta sitten kun leppoisalla pitää-pystyä-puhumaan-juoksulenkillä sykemittari näytti 180. Lukemista huolimatta jaksoin ihan hyvin juosta ja olo ei ollut kummoisempi. Palkkasin itselleni personal trainerin, joka teki minulle kuntotestin jonka mukaan olen rapakuntoinen läski. Tämä rapakuntoinen läski kuitenkin urheilee 4-5 kertaa viikossa urheilusuoritusten vaihdellessa lihaskunnosta (kuntosali/BodyPump) aerobiseen (hölkkä/sauvakävely/uinti) ja liikkuvuuteen (jooga/pilates). Personal trainer kuitenkin kuntotestiä tehdessä kommentoi, että kuntoni vaikuttaa ihan normaalilta, koska vaikka sykemittari näyttikin polkupyörätestissä huimia lukuja, pärstäkerroin mittari näytti kaiken olevan kuitenkin ihan ok.

  Kävin vielä varoiksi tutkituttamassa sydämeni (mm. 24 h sydänkäyrä) jonka mukaan sydän on ihan kunnossa. Mun käskettiin heittää sykemittarilla vesilintua ja urheilla "mikä hyvältä tuntuu"-mittarin mukaan. Näin olen tehnyt ja nauttinut urheilusta suunnattomasti enemmeän kuin sykemittarin kanssa, joka olisi käskenyt menemään mato matala -vauhtia.

  Eli kannattaa miettiä kuinka tarkkaan seuraa lukemia, jotka pätevät suureen osaan väestöstä, mutta ei kuitenkaan kaikkiin. Maksimisykeraja pitäisi käydä mitattamassa esim. Vierumäellä kunnon testeissä.

  VastaaPoista
 15. Dorit, eipä kestä!

  Tiipi, ok, voidaan ehkä jopa olettaa että kyseinen "ongelma" on ollut olemassa jo ennen sykemittaria. :D

  Anonyymi, hei tiedätkö yhtään mihin toi kalorikulutuksen laskeminen perustuu? Suunto ei ole vielä vastannut mun kysymykseen.

  Jenni, mulle tuli vähän sama fiilis siellä jumpassa että oli liian löysää. Urheilu on mulle enemmän mielenterveysden hoitoa kuin rasvanpolttoa..

  Riikka T, meitä friikkejä on siis enemmänkin! Hyvä tietää että muillakin on mahdottomia suorituksia. :)

  Anni, kiitti tästä! On ihan perverssiä että yks saakelin laite saa ihmisen epäilemään omaa terveyttään vaikka olo on mitä mainioin. Kyllä mäkin mun maksimisykkeen haluan selvittää ja Vierumäen kuntotesti on jo käynyt mielessä.

  VastaaPoista
 16. Tähän vanhaan juttuu on pakko kommentoida. Mulla oli joskus sykemittarissa kello samassa ja lenkin jälkeen se kello oli tietysti ranteessa. Lähdettiin kaverin kanssa katsomaan mm-jääkiekkomatsia paikalliseen pubiin. Ihmetys oli melkoinen, kun yhtäkkiä se helvetin mittari ryhtyy näyttämään huimia lukemia, vaikka mulla ei edes ollut sykevyötä... Parhaimmillaan se näytti 306 eli ihan varma kuolema. Seurattiin sit sitä ja todettiin, että aina kun jotain jännää tapahtui, niin mittarin lukemat nousi huimiin lukemiin. Totesin, että tämä ei ehkä ole kaikista luotettavin peli, mutta kyllä se jotain mittasi. Ehkä vieressä olevan näkymättömän kaverin sykettä tai jotain... :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...