19.2.2010

Avokado-autuus leivän päälle


Maailmassa on muutamia taivaallisia makuyhdistelmiä, joihin tulee aika ajoin himo, kuten mozzarella di bufala, kypsät tomaatit ja basilika. Tällä hetkellä himolistallani ovat avokadot. Luomuavocadoja saa mm Svarfvarsin luomutilalta - pieniä, mutta äärimmäisen hyviä.

Jaan teille nyt yhden himoreseptin, vaikka se ei vege olekaan. Jäin kerrasta koukkuun ystäväni Hannan tekemään.. noh.. sotkuun, jota voi laittaa vaikka leivän päälle.

Tarvitset:
  • pari haarukalla muussattua avocadoa
  • paketti silputtua kylmäsavulohta
  • murskattuja cashew-pähkinöitä
  • sekä mausteiksi hiukan suolaa (riippuu kalan suolaisuudesta), pippuria ja sitruunamehua.

Tätä hapankorpun tai ruisleivän päälle kursailematon läjä ja joku tukevahko valkoviini seuraksi. Kelpaa katsoa vaikka olympialaisia.

Löytyykö parempia?

Kuva: DarwinBell

20 kommenttia:

  1. Avokadon puolikkaaseen sitruunamehua, sipulia, smetanaa, mätiä tai katkarapuja, sitruunapippuria ja tilliä.

    Minna

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä, tätä pitää kokeilla hetimiten.

    VastaaPoista
  3. erityisen paljon tykkään tästä Jamien guacamolereseptistä: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetarian-recipes/quesadillas-with-guacamole

    sopii myös leivän päälle.

    VastaaPoista
  4. Ei perskutarallaa, meitsin resepti winterwebissä, johan on aikoihin eletty. Mutta joo, hyvää se on ja stewiewonderitkin osaa kokata ton kasaan. Koita hei auringonkukansiemeniä ja pinjansiemeniä sekaan, kun alkaa cashewt tulla korvista ulos.

    VastaaPoista
  5. Kokeilepa lisätä avokadoa tuohon pyhään tomaatti-mozzarella-basilikakomboon. Toimii esim. leivän täytteenä, ehkä pieni loraus oliiviöljyä päälle. Taivaallista.
    Pizzantäytteenä avokado myös toimii mulle.

    VastaaPoista
  6. Ensimmäinen kommentti käsittelikin jo katkarapuja, joista aioin kirjoittaa ja kysyäkin... Minun suosikkini on avokado puoliksi halkaistuna, kivi pois ja kuoppa täyteen hyviä katkarapuja. Päälle sitruuna- tai limemehua ja mustapippuria! Se on siinä.

    Mutta Arvon Rouva Blogisti, mikä on katkarapujen pyynnin tilanne maailmassa? Tonnikalalla on omat 'sertifikaatit' yms, mutta mikä on katkarapujen laita - mitä niistä voi edes puolihyvällä omallatunnolla ostaa vai voiko mitään?

    VastaaPoista
  7. Anonyymi, aivan varma hitti!

    Henkka, olen iloinen, että pystyn jakamaan joskus hyvänkin reseptin!

    m, itse tehty guacamole onkin ainoa oikea tahna. Tässä Santa Marian valmiin guacamole-dipin sisällysluettelo ihan vaan fyinä:
    Ainekset: Vesi, sipuli, tomaatti, auringonkukkaöljy, paprika, muunnettu tärkkelys (tapioka), heraproteiini, avokado (1,5%), suola (1,5 %), jalapeño, sokeri, valkosipuli, hapot (maitohappo, sitruunahappo), happamuudensäätöaine (E575), aromit (mm. avokado, lime), arominvahvenne (E621), muut mausteet, maltodesktriini, sakeuttamisaine (E415), hapettumisenestoaine (E338), emulgointiaineet (E450A, E472), väriaineet (E141, E100).
    AVOCADOA 1,5%!!! Saman verran kuin suolaa. O_o

    Hanna, sä oot tietämättäsi ihan keittiöiden partaveitsi!

    Eeva, oikeesti pizzaan? Maistuuko tosiaan lämpimänä? Siistiä.

    Anonyymi, oli niin kohtelias puhuttelu että selvitän katkarapujen tilan oitis. Sellainen hytinä on, että ei niin paha ku tonnikala, mutta kannattaa katsoa mistä ne on peräisin. Esimerkiksi joissain aasian katkaravunkasvattamoissa syötetään katkiksille ruoan seassa natriumglutamaattia, jotta maku paranisi. Jes.

    VastaaPoista
  8. Hytinäni osui ainakin WWF:n kalaoppaan mukaan oikeaan: opas näyttää vihreää valoa Pohjanmeren katkaravulle, mutta trooppisten vesien katkaravuille punaista.

    "Pohjanmeren katkarapukannat eivät ole liikakalastettuja, ja sivusaaliin määrää on saatu pienennettyä kalastusmenetelmiä muuttamalla. Tämän vuoksi suositus on muuttunut keltaisesta valosta vihreäksi. Suosi norjalaisia katkarapuja, sillä Norjan kalastuslainsäädäntö vaatii sivusaalismäärien pitämistä mahdollisimman pieninä."

    Lisää infoa kalaoppaasta

    VastaaPoista
  9. Meillä avokadosato on alkamassa, ja tämä on vuoden parasta aikaa!!! Jos pääsen taivaaseen, syön alkuun pelkkiä avokadoja, artisokkia ja parsaa...

    Vuosia sitten New Mexicosta poimittu pätevä

    Talviguacamoleresepti:
    1 kypsä avokado
    noin 1/2 limetin mehu
    hiven hyvää suolaa
    ripaus mustapippuria
    pieni muskattu valkoisipulin kynsi

    Pehmeät avokadot murskataan kahdella ruokalusikalle samettiseksi tahnaksi (jonhon mielellään saa jäädä hieman könttejä. Toki tätä perusseosta voi kuormittaa korianterisilpulla ja kevätsipuleilla, ja ehkä lorauksella oliiviöljyä, mutta me syömme tämän kyllä yleensä aivan simppelisti paljaaltaan tortilla chipsien kanssa.

    VastaaPoista
  10. Tässä oma suosikkini, jota lienet kerran saanutkin:

    jokiravunpyrstöjä (ei liene uhanalaista syötävää, kun on ainakin wikipedian mukaan yleisin rapu euroopassa).
    avokadoa siivuttuna
    keitettyjä kananmunansiivuja
    sinappikastiketta
    sitruunaa
    rucolaa
    pippuria

    Krista

    VastaaPoista
  11. Nyt rupes tekeen mieli avokadoa!

    VastaaPoista
  12. Voihan mielettömyyttä. Tehtiin tänään lounasleiviksi tällä mössöllä eikä tehty viimeistä kertaa. Harmillista ettei ollut tilkkaa viiniä leipien kera. Lapselle ei kakistelematta mennyt, vaikka yritin cocktail-teemalla ja pienien paahtoleipäpalasten päällä. Ensi kerralla menee lapsellekin varmaan jo paremmin. Kiitos vielä vinkistä. Meni myös omille ystäville kiertoon.

    VastaaPoista
  13. Donalle ja Kristalle kiitokset resepteistä! Olispa Suomessakin avocado-kausi.. :(

    Henkka, no eipä kestä! Madde sylkee toistaiseksi avocadot veke mutta en luovuta. ;)

    VastaaPoista
  14. Meillä on kestitysvakiona ollut Jamien perunasalaatti, jossa sekaisin avokadolohkoja, keitetyn perunan lohkoja ja ituja. Mausteeksi öljyä, puristettua sitruunan mehua, suolaa ja halutessa pippuria. Sikahelppoa ja todella hyvää. Tämä onkin ainoa ruoka jossa käytän ituja, täytyy varmaan laajentaa niidenkin käyttöä, hyviä kun ovat.

    Ja oot muuten oikeassa tosta tomaatti/mozzarella/basilica-yhdistelmästä. Miten se onkin sellainen makukimara jota himoitsee aina välillä?

    VastaaPoista
  15. Kun olin lapsi, niin äiti teki seuraavanlaista avokadomössöä Euroviisujen ja Syksynsävelen aikaan (mikälieperinne):

    2 avokadoa
    1 sitruunan mehu
    2 - 4 rkl sokeria

    Tuota sitten pullasiivujen päälle.
    Herkkua.

    VastaaPoista
  16. Arvon "avokado-fanit" :)
    seuraavaa reseptiä sopii kokeilla.. testattu mm. appivanhemmilla = toimii! :)

    salaatti:
    - parsaa (1 kpl, pilko suupaloiksi)
    - avokadoa (muutama, pilko suupaloiksi)
    - varsiselleriä (4-5 kpl, pilko pieneksi)
    - halloumijuustoa (1 pkt, pilko pienemmiksi paloiksi)
    - cashew-pähkinöitä (naturell, kourallinen)

    kastike:
    - oliiviöljyä (1/2 dl)
    - valk. balsamiviinietikkaa (1/4 dl)
    - suolaa
    - pippuria
    - hunajaa (1 rkl)
    - pari valkosipulin kynttä (puristettuna)

    - keitä parsat - n.4 min
    - paahda pähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla
    - ruskista juuston palat pannulla
    - lisää sekaan loputkin salaatin ainekset
    - sekoita kastike ja valuta se salaatin päälle + sekoita

    - toimii pelkästään leivän kanssa, tai halutessaan lihan tai kanan lisukkeena.

    Resepti on mukailtu versio, alkuperäinen löytyy: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/B/Broccolisallad-med-grillad-halloumi/ (kielenä toinen kotimainen)

    VastaaPoista
  17. Hihii :) yksi pikku selvennys edelliseen.. älkää siis laittako niitä loppuja salaatin aineksiakin sinne pannulle (kuten tuosta ed. viestistäni saattoi ymmärtää), vaan ihan salaattikulhoon. Parsa, juusto ja pähkinät ovat salaatin lämpimiä aineksia (jäähtyvät suht nopeasti), muut ainekset lisätään siis kylminä.

    VastaaPoista
  18. Tästä postauksestahan tuli ihan avocadoreseptien mekka!

    Karina, mäkään en käytä ituja juuri koskaan, mutta ehkä pitäisi kokeilla. Tämä salaatti tosiaan on munkin tehtävissä. ;)

    Mrs. Marple, makeaa avokadotahnaa pullan päällä! Kuka vielä väittää että suomalainen keittiö on mielikuvitukseton. :D

    Helmi, kiitti tästäkin - mut mä vihaan selleriä! Onko se kokemuksen kannalta pakollinen? :) Toi kastike onkin muuten ihan meidän perheen vakio!

    VastaaPoista
  19. :D Niin vihaa miehenikin, mutta kas kummaa, kastike teki niistäkin syötäviä. Ei sillä, alkuperäisessä reseptissä niitä ei ole (kuten ei avokadoakaan, lisäsin ne itse saadakseni ruokaisamman ja raikkaamman salaatin), joten hyvin voit jättää ne poiskin tai korvata halutessasi esim. kurkulla. Pikaista paranemista!

    VastaaPoista
  20. Ei pidä unohtaa ihan tavallista paahdettua ruissaria avokadon ja tomaatin kera. Ai, ai! hiukka suolaa ja pippuria päälle.

    Kivan herkkulisukkeen saa myös kuutioimalla avokadoja, tomaattia ja fetaa ja sekoittamalla ne.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...