16.2.2010

Äiti, tahdon isin tekemää ruokaa

Olen pitänyt lupaukseni ja tehnyt joka viikko kasvisruokakokeiluja. Tässä viimeisin: punaisista linsseistä tehty muhennos jogurttikastikkeella. Kuten huomaatte, olen uskollinen omalanseeraamalleni genrelle. Matilda ei suostu maistamaan edes Muumi-keksien voimalla.


Aasinsiltana kysymys perheellisille - ja miksei muillekin - jokapäiväisen ruoanlaiton kanssa taisteleville kotikokeille: teettekö joka viikko kasvisruokaa? Jos ette, miksi ette?

Yritän löytää hyvää reseptikonseptia Uuteen Mustaan ja pohdin, että mitä ongelmaa lähtisin ensisijaisesti ratkaisemaan.

29 kommenttia:

  1. Kasvisruokaa tulee kyllä tehtyä joka viikko, kun pelkällä kalallakaan ei voi elää... lihaa ei tarjoilla. Eineksiä voi syödä joskus, mutta lähinnä paniikkikiireessä. Teen aika yksinkertaisia juttuja: linssikeittoa, papusalaattia, porkkanalettuja, pastakastikkeita ynnä muita. Lapset eivät valita muusta kuin fetasta ja esikoinen sienistä. :-)

    VastaaPoista
  2. Yritän vääntää kasvisruokaa joka viikko. Tosin en ole terveellisen kasvisruuan kokki, enemmänkin Mysi Lahtisen "enemmän voita, enemmän kermaa" -koulukuntaa.

    Pastaa tomaattikermakastikkeella, sekaan vielä milloin mitäkin. Nopeaa ja hyvää.

    Jenkkiläistä kanakeittoa ilman kanaa, ts. maissia, mausteita, paprikaa ja kermaa. Reilu satsi pakkaseen, niin voi lämmitellä.

    Meksikolaiset kasvischilit ja -burritot (ei kermaa, mutta paljon juustoa!).

    Ja jos ei muuta keksi, niin parasta einestä ikinä: pakastepinaattikeittoa. Toimii aina.

    Linssien liottelua vihaan yli kaiken, samoin koisojen suolailua tai tofua. Kasvisruuan täytyy tulla valmiiksi yhtä nopeasti kuin kalapuikkojen, ja maun pitää olla voimakas ja täyteläinen, kuin kunnolla haudutetussa stroganoffissa.

    Lapsille mene läpi mikään kuiva känttykasvis. Joka ilta pitäisi ylittää itsensä -- Talentit ja X Factorit ei ole mitään tähän raatiin verrattuna.

    Mutta raadin lisäksi vaikeuksia aiheuttaa paikallisen S-marketin susi hevi-osasto. Tekee hommasta hankalaa jos ei halua pelata pakastevihanneksilla. Silloin on päädyttävä kala- tai kanaruokiin.

    VastaaPoista
  3. Joudun viemään työpaikalle lounaan mukanani, mikä on tosi ikävää, mutta kun ei ole pitkää lounastuntia eikä sitä työpaikkaruokalaakaan, niin muu ei auta.

    Kokkaan vain ja ainoastaan kasvisruokaa mukaani töihin; kasvissosekeittoja ja "höystöjä". Kotona nämä samat ruokalajit saavat muilta perheenjäseniltä negatiivista arvostelua osakseen... mitä siinä sitten muuta voi, kun alle 2-vee huutaa nakkia pöydän päässä... Se siitä kasvisruuasta lapsiperheessä

    VastaaPoista
  4. Olen myös päättänyt siirtyä hiljalleen kasvislinjalle.

    Nuo viimeaikaiset jutut eläinrääkkäyksistä sikaloista, laittoivat ryöttänät eläviä sikoja kiehuvaan veteen. Sikaa en enää pataani laita.

    Viikonloppuisin kalaa, muina päivinä kasvisruokaa, maitotuotteet saavat myös jäädä listalleni. Vanhat luuni tarvitsevat kalkkia. Tässäpä sitä on tavoitetta loppuelämäksi.

    Bataattisosekeitto maistui hyvältä tuoreen leivän kanssa.
    Tänään tein pataruokaa savutofusta, kiinankaalista, kikherneistä, porkkanasta, parsakaalista, sipulista ja yrttimausteista. Tuota kiinankaalia olen inhonnut, kun sitä usein oli salaatin joukossa työpaikan ruokalassa. Nyt, kun sitä pikkuisen pannussa kuulottaa ja laittaa pataan, niin hyvää tulee. Kypsyy tavallista kaalia nopeammin.
    Maustaminen on avainsana kasvisruoassa.

    VastaaPoista
  5. Noin 99% kasvisruokaa. 8-vuotias on ollut jo vuosia OMASTA tahdostaan kasvissyöjä ja sitä kunnioitamme. Joskus laittelen poronlihaa itselleni...

    Nopeus ja helppous ovat avainsanat täälläkin.

    Linssikeitto on ollut suosikki ruoka pitkään!

    Nutanan Nuttolene(maapähkinää)on kätevä höyste, sillä saa esim. salaatista helposti ruokaisan.

    Kun tarvitsee einestä, käytämme Hälsan's Kök pyöryköitä yms, ne maistuvat hyviltä tämän perheen suussa.

    Ja kokojyväpastasta saa helposti ruokaa ja lasten suosiota...

    VastaaPoista
  6. Ilman muuta teen kasvista. Wokkia, kasvislasagnea, kasvispihvejä melkein mistä tahansa kasviksesta, soseutettuja kastikkeita. Kasvispihveihin voi jauhaa erilaisia papuja, jos niitä haluaa suosia. Kasvisruokien hyvä puoli on se, että ne ovat värikkäitä ja jo sillä perusteella ruokahalua herättäviä. Kaveriksi puolukkaa, raejuustoa yms. Hyvin kelpaavat!

    VastaaPoista
  7. Ööö...en, kun lapsille ei kelpaa...No okei, nykyään teen ja annan lapsille sitten jotain muuta, esim. tähteitä. Kasvissosekeitot kelpaavat (päälle lihahöystettä) ja kasvislätyt ovat suursuosikkeja. Tytär kyllä rakastaa papuja ja ituja, poika ei...

    VastaaPoista
  8. Teen itselleni kasvis- tai kalaruokaa, mies syö töissä tai tekee itselleen liharuokaa, tytölle pitää tehdä napostelulautasia, kalapuikkoja tai pinaattilettuja, koska ei suostu syömään mitään muuta, pojalle pitää tehdä mössöjä...

    VastaaPoista
  9. Kasvisruoka on suhteellinen käsite. Mun 2-vuotias on lievästi sanottuna selektiivinen vihannesten syöjä (lempiruoka pekoni), mutta tänään tuli tehtyä peräti kaksi jättimenestystä, joissa sattumalta ei ollut lihaa: lounaaksi klassinen italialainen sienirisotto ja illalliseksi kotitekoinen margherita-pizza, jonka päälle tuli vielä meille aikuisille oliiviöljyssä, sitruunamehussa, persiljassa ja valkosipulissa marinoituja tölkkiartisokkia (lapsi pitää yllättävän pikanteista jutuista, mutta kerran vilkaistuaan niljakasta artisokkaa lautasella siirsi pikavauhtia sen isänsä syötäväksi). En tiedä onko tämä yhtään yleispätevää, mutta mun lapsi syö lähes kaikkea missä on oliiveja tai kapriksia.

    VastaaPoista
  10. Ilman muuta teen kasvisruokaa, vähintään 2 kertaa viikossa. Yritän vähentää punaisen lihan käytön kertaan viikossa ja broileria en käytä (kun ekologisempaa ei ole saatavissa). Joten vaihtoehdot ovat vähissä, meillä syödään paljon kalaa ja kasviksia. Erilaiset kasvispihvit pähkinöillä, linssikeitto, juurekset ym. kelpaa kohtuullisesti (joskus jopa hyvin) 3-, 5- ja 7-v. pojista koostuvalle raadille. Mutta tähän mennessä nälkä on aina lähtenyt, en tee useampaa vaihtoehtoa. Jos muu ei auta niin ketsuppia päälle niin johan syövät :)
    Suosittelen Tuija Ruuskan kasviskeittokirjoja, reseptit sopivat lastenkin makuun!

    VastaaPoista
  11. Meillä tehdään kasvisruokaa varmaan 4 päivänä 7:mästä ja lapselle uppoaa hyvin kaikki kypsennetty. Mitään tuoretta ei suostu laittamaan suuhunsa, ei edes maistamaan. Linssikasviskeitto on ihan bravuuri ja sillä lapsi voisi ilmeisesti elää jos mahdollista. Me yritetään syödä punaista lihaa niin vähän kuin mahdollista, mutta ihan kokonaan ei olla siitä kuitenkaan vielä luovuttu.

    VastaaPoista
  12. Useita kertoja viikossa eikä tee tiukkaakaan. Kasvisvokkia juureksista, tomaattikeittoa (lisänä raejuustoa), papu- ja linssiruokia, kesäkeittoa, kasvispastaa.

    Yksi menestysresepti on tomaattinen halloumiherkku, jonka joskus bongasin Oliviasta Olga K:n reseptinä. Itse laitan porkkanaa tuplasti ja halloumia puolet reseptin määrästä, lisäksi varsiselleriä. Ja itse asiassa usein tuoreet yrtitkin jäävät, jos ei niitä satu olemaan kotona. Resepti löytyy täältä http://paivanpiristys.blogspot.com/2007/05/tomaattinen-halloumiherkku.html - saat sen sopimaan y-genreen ihan helposti! :-)

    VastaaPoista
  13. Meillä kanssa tehdään ainakin 4/7 päivänä kasvisruokaa. Jos lapsi ei yhtenä päivänä syö, niin syö sitten seuraavana päivänä enemmän. (Näin meillä, mutta meijän lapset onkin aina olleet hyviä syömään).

    Tehdään usein pastaa, se on helppo ja nopea. Kasvissosekeitto toimii aina ja meillä myös salaatit uppoo lapsiin aika hyvin. Kun laittaa paljon pähkinää ja hedelmää ja jotain hyvää juustoa, niin kyllä ne ainakin meillä syö. Vihreät osat pitää sitten lopuksi pakottaa syömään. Risotto, wokit ja mieto intialinen menee kaikki aika hyvin. Ja kalaa on sitten nuo 3/7 päivää, kun ei meilläkään lihaa saa kun sellasilla aterioilla joilla minä en ole mukana syömässä. Ja kun halutaan lapsia oikein kiusata, tehdään uunivihanneksia. Niistä tykkää aikuiset ja lapset taas vihaa.

    VastaaPoista
  14. Vegejä koko perhe, joten kasvisruokaa tehdään joka päivä.

    Meidän lasten suosikit:
    Uunikasvikset, jossa seassa kikherneitä, papuja tai savutofua proteiinilähteenä
    -Meillä lapset tykkää tunnistettavista kasviksista, voivat helposti maistella ja poimia joukosta suosikkinsa. Least favoritejakin pitää toki aina maistaa edes kerran. Välillä myös dippikastiketta tarjolla, joka tekee maistelusta entistäkin hauskempaa.

    Tofupyörykät pastan ja tomaattikastikkeen kera
    -Resepti tosta kirjasta:
    http://www.amazon.com/Dolce-Vegan-Livin-Made-Easy/dp/1551521873

    Linssikeitto
    -Punaisia linssejä, sipulia, porkkanaa, broccolia ja perunaa. Kasvisliemijauhetta, paprikajauhetta ja pippuria sekaan. Uppoaa yleensä kaikkiin lapsiin.

    Erilaiset linssipannut tai moussakamaiset ratkaisut linsseillä

    Papupihvit

    Salaatit, joissa ainakin ituja ja avocadoa, yleensä myös papuja

    Iskän tekemä makaroonilaatikko, jossa liha korvattu soijarouheella


    Valmiimmasta tavarasta:

    Luomuviljapihvit (lisäillään yleensä niihin soijaa, sieniä tms. sekä mausteita) perunamuussilla ja kastikkeella

    Pakasteesta peruna-sipulisekoitusta ja joku pakastevihannespussi. Mausta (saa maustaa vähän reilumminkin, kun ei tule muita mausteita) soijarouhetta n.1.5 dl, turvota ja sekoita pakasteisiin. Kaada päälle pari desiä kaurakermaa ja koko komeus uuniin n. 45 minsaa.
    Helppo ruoka, vähän tiskiä ja voi mennä valmistumisen ajaksi ulos leikkimään. :)

    VastaaPoista
  15. Edellä tuli jo niin paljon vaihtoehtoja ettei jäänyt paljon lisättävää. Paitsi että ihailen vilpittömästi annoksesi asettelua, en ole itsekään mikään esteettinen väkertäjä, mutta toi on jo taito :D Voisin nähdä tossa vivahteita afrikkalaisesta keittiöstä?

    Ammennan paljon kasvisruokavinkkejä arabian ja aasian (intia! thaimaa, kiina jne.) keittiöistä. Kreikkalaisilla ja italialaisilla homma on myös hanskassa; kasvislasagne, moussaka ym. Erilaiset uunikasvikset on helppo lisäke. Kokonaisuuteen vaikuttanevat aika paljon lapsosen mieltymykset?

    Vartissa valmistuu myös couscous-höystö pakastevihanneksista (jos käytät). Aikuiset voi maustaa omansa vaikka chilikastikkeella. Possua meillä ei ole syöty vuosiin, muuta lihaa kyllä, mutta protskujahan saa mm. pavuista. Eettiset ruokavalinnat onkin mielenkiintoinen aihe josta vois käydä enemmänkin keskusteluja?

    Hengessä mukana :)

    VastaaPoista
  16. Täällä saman aiheen parissa tuskaileva perheenäiti on monet kerrat pelastunut pirkka luomuporkkanasosepötkylällä. Luomuruokakermaa (tai maitoa) joukkoon ja avot soppa on siinä. Iso läjä raejuustoa joukkoon, vihreitä asiota voi asetella sopan koristukseksi... ja löytää ne sitten pöydästä liisteröitynä.

    Ehkä jonakin päivänä täälläkin rimaa saadaan Hiu-kan edes korkeammalle.

    VastaaPoista
  17. Taidanpa kuulua blogisi lukijoiden vähemmistöön kunnon lihansyöjänä... mulla ei kasvisruoka pidä nälkää loitolla, joten syön kyllä lihaa lähes joka aterialla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suuri osa lautasesta täyttyisi kasvikunnan tuotteilla.

    VastaaPoista
  18. Meillä suosikkeja ovat kaikista yksinkertaisimmat ruoat:

    1) tomaattikeitto (öljyssä kuullotettua sipulia + valkosipulia, paprika, tomaattimurskaa, vettä, vuohenjuustoa - soseutetaan, pinnalle raejuustoa)

    2) risotto (täysjyväriisin kanssa keitetään pieniä porkkanakuutioita sekä parsakaalia kasvisliemessä, lisätään loppuvaiheessa cashew-pähkinöitä, maustetaan soijalla, lisukkeeksi vaikka raejuustoa tai puolukkahilloa)

    Anna

    VastaaPoista
  19. Yritän, mutta harvoin onnistun ellen tee sosekeittoja, pastaa, pelkkää salaattia tai jotain, johon tulee muuten vaan kilo juustoa lihan tai kalan sijaan (halloumi on tässä hyvä). Yleensä yritän panostaa kasvislounaaseen iltaruuan sijaan.

    Syy: mies on kuin Madde eikä innostu pelkästä vegeruuasta ja ihan rehdisti sanoen, vähän vaikeaa on mullakin. Syitä: 1) lähikaupan vihannestiski on talvella aika säälittävä 2) kasvisruoka vaatisi arkena enemmän aikaa (esim. uuniruuat sopivat paremmin viikonloppuun) ja tärkein 3) olen kokeillut kaikenlaisia linssejä ja tofuja, mutten ole ilmeisesti vain löytänyt oikeita reseptejä, koska harvoin tulee hyvää. Tomaattivuohenjuustokeitto punaisilla linsseillä oli viimeisin epäonnistuminen.

    Eli jos onnistutte tekemään jonkun vegereseptioppaan "hyvää helposti myös miehelle" niin suurkiitos - mulle on ihan turha antaa ohjeita, joiden ainesosia ei saa kuin erikoisliikkeistä tai joissa ohje alkaa "liota ensin 1,5 tuntia, marinoi sitten 2 tuntia". ;)

    VastaaPoista
  20. Kiitän kommenteista! Olipas valvautuneita kommentoijia, eivätkö lihansyöjät uskaltaneet tuoda kantaansa julki vai edustaako tämä tulos todella blogini keskimääräistä kävijää.. Jos edustaa, koko ruokakonsepti on turha! :)

    Hei, jos joku ujo, epävege lukija ei vielä kommentoinut niin ole kiltti ja kerro miksi vegepöperöä ei tule tehtyä! Pliide!

    VastaaPoista
  21. Ujoksi en tunnustaudu, epävegeksi kylläkin. Tottumus on varmaan suurin syy, lisäksi paikkakunnan kauppojen valikoima rajoittaa. En lähde ajamaan 25 km/suunta ostaakseni eksoottisia aineksia ruokaani. (Eksoottinen on tässä suhteellinen käsite: mikä on normivalikoimaa suurehkon kaupungin lähikaupassa, ei ole sitä maaseudun pikkupaikkakunnalla.)

    Pitäisi ehkä olla simppeleitä ja hyväksi havaittuja vegereseptejä, joita voisi lähteä testaamaan. Linssejä en ole esimerkiksi koskaan itse kokkaillut. Pähkinät ovat pannassa vastikään havaitun allergisen reaktion jälkeen. Arkena ruoanlaitto ei saa vaatia pitkällisiä liotuksia tai marinointeja tai ylipäänsä liikaa hifistelyä.

    VastaaPoista
  22. vegepöperöä ei tule tehtyä, kun en osaa. itse kaipaan simppeleitä mutta makoisia ohjeita niille, jotka pitävät kalapuikkojen sulattamista kokkaamisena. halua siis löytyisi, muttei taitoa. eikä aikaa alkaa yrityksen ja erehdyksen kautta etsimään.

    VastaaPoista
  23. Mähän ilmoitin syöväni lihaa, kun kasvisruoka ei pidä nälkää loitolla. Pohdiskelin tätä lihan syömistä enemmänkin ja tietysti yksi syy on se, että olen tottunut koostamaan ateriani tietyllä tavalla ja tietyistä raaka-aineista - näin ei tarvitse miettiä saanko kaikki tarvittavat ravintoaineet ym. Jos rupeaisin kasvissyöjäksi, pitäisi siihen touhuun perehtyä ihan kunnolla, etten hankkisi itselleni jotain puutostilaa. Tosin mä jotenkin muutenkin kartan kaikkea ehdottomuutta etenkin ruoan suhteen: mua kyllästyttää ruoan kanssa pelaaminen ja se, että välillä suositaan sitä ja välillä tätä ja nyt uusi tutkimustulos kertoi tästä ja nyt tää on paha mutta vuoden päästä taas hyvä. Eniten ärsyttää kaikki kalorinvahtijat ja häpeäkseni tunnustan, että jotenkin siihen itsekin sortui parikymppisenä - ympäristö vaikuttanee. Heti kun lopetin turhan tarkkailun ja siirryin rasvattomista tuotteista takaisin paremmanmakuisiin rasvaisempiin tuotteisiin, laihduin ja olen siitä lähtien ollut tyytyväinen elopainooni. Jos nyt joku ruokamantra pitää mainita, niin pyrin käyttämään "aitoja" ruoka-aineita: voita ja kermaa (ei mitään ruokakermoja tms.). Pääasia on mielestäni, että ruoka on hyvää ja se vie nälän pois. Olen valmis maksamaan enemmän luomutuotteista tms. mutta pihvistä en luovu. Liha nyt vain yksinkertaisesti maistuu mielestäni hyvältä.

    VastaaPoista
  24. Meillä siis tehdään kasvisruokaa lähinnä sattumalta - se ei pidä riittävästi meidän aikuisten nälkää, ja papu- ja linssipitoinen ruokavalio aiheuttaa liikaa vatsavaivoja, ja ilman niitä riittävästä proteiinin saannista tulee helposti ongelma.

    Maailman ruoka-aitassa Brasiliassa asuvana voin muuten myös todeta, että soija ei todellakaan ole mikään ekotuote (eikä myöskään täkäläinen riisi) - arvatkaa mitä kasvatetaan karjan ohella siellä mistä sademetsiä raivataan? Ja arvatkaa miksi Brasilia aikoo aggressiivisesti karsia joutavia metsiään viljelysalan tieltä tulevaisuudessakin? Kotikaupunkini ympäristö on täynnä viehättäviä geenimanipuloituja soijapeltoja. Niiden uskomattomaan biodiversiteetin puutteeseen verrattuna kaikenlaisissa monimuotoisissa maastoissa harjoitettu karjanhoito alkaa näyttää suorastaan luomupuuhastelulta. Ja täältä meiltä siis lähtee vientiin noin kolmannes maailmankaupan soijapavuista.

    VastaaPoista
  25. Toi riisi on muuten sellainen asia, että ole itse ihmetellyt miksei sen ympäristövaikutuksia nosteta koskaan esiin: riisinviljely tuottaa varsin paljon metaania silloin, kun sitä viljellään veden alla (mikä lieneekään oikea termi, käsittääkseni ainakin todella suuri osa riisistä viljellään näin) + siitä on aina suuret kuljetuspäästöt Suomeen roudattaessa. Jotta miksei syödä kotimaisia juureksia ja perunaa?! Tuo Donan maininta soijapapujen viljelystä oli myös mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  26. Kaikkihan tämän jo nykyisin kai tietää, mutta soijasta n. 80 prossaa menee eläinten rehuksi. Itse kasvissyöjänä suosin soijatuotteita, jotka on luomua tai vähintäänkin GMO-vapaita ja pavut mielellään kasvatettu Euroopassa. Yleensä pyrin turvaamaan proteiinin saannin linsseillä, pavuilla ja siemenillä, mutta toki soija tuo oman helpotuksensa arkeen. Kotimainen härkäpapu ja auringonkukansiemenet ovat mainioita vaihtoehtoja protskun tarpeeseen, eivätkä ne ympäristöä liiemmin kuormita.

    Lyhyesti: ihan eka keino vaikuttaa Donan kuvailemaan tilanteeseen on lopettaa Brasiliassa tuotetun lihan ostaminen Suomessa (jo ihan kuljetuspäästöjenkin vuoksi) sekä varmistaa, että niille eläimille, joiden lihan kaupasta ostaa, ei syötetä Brasiliassa kasvatettuun GMO-soijaan perustuvia rehuja. :)

    VastaaPoista
  27. Lomailun takia tämä lihansyöjä ei ole ilmoittautunut aiemmin, mutta kun oikein pyysit eriäviä kommentteja, niin täältä tulee.

    En tee kasvisruokaa joka viikko, mutta en tosin tee mitään muutakaan ruokaa. Elikkä siis, meillä mies hoitaa pääsääntöisesti ruokapuolen. Ja hän suosii lihaa, enimmäkseen jauhelihaa ja broilerinsuikaleita (jotka on lapsiperheen suosikkeja), mutta kesällä tulee kyllä grillailtua myös possun pihvejä (ja mielihyvin myös syötyä niitä).

    Kuitenkin juuri päättynyt Intian loma antoi hyviä viboja, sillä mieskin tajusi, että kasvisruokakin voi olla hyvää ja täyttävää. Joten toivoa on, että myös meillä alkaa olla useammin kasvispöperöä pöydässä. :)

    Kasvissosekeittoja meillä ei kuitenkaan tulla näkemään, sillä minusta ne on pahoja eikä niistä tule kylläiseksikään.

    -Annis-

    VastaaPoista
  28. Mun on pakko laittaa tänne tosi hyvä ja helppo tomaattikeiton resepti - ja tästä tulee myös ulkonäöllisesti nättiä (ei oksun näköistä ;)). Tämän reseptin olen joskus löytänyt Kalastajan vaimon blogista ja keitto on parivuotiaan poikani suurta herkkua. Kasvisvaihtoehtoon korvaa kanaliemi kasvisliemellä.
    TOMAATTIKEITTO
    (4-6 annosta)
    750g kirsikkatomaatteja
    3 valkosipulinkynttä
    2 rkl oliiviöljyä
    1 tl kuivattua basilikaa
    1 tl "pizzamaustetta"
    suolaa ja pippuria myllystä
    3 rkl punaista pestoa
    6 dl kanalientä/kasvislientä
    1 tl ruskeaa sokeria
    1 paketti mozzarellajuustoa (olen käyttänyt myös ihan raejuustoa)
    (hieman chiliä)

    Laita uuni 225 asteeseen.
    Huuhtele tomaatit ja jaa kahtia. Silppua valkosipuli. Kaada öljy uunin kestävään vuokaan, lisää päälle tomaatit, valkosipuli ja yrtit (ja halutessasi chiliä). Sekoita hyvin ja paista uunissa noin 15-20 min.
    Kaada lämmin tomaattiseos tehosekoittimeen tms. ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Kaada seos kattilaan, jossa on kanaliemi ja punainen pesto. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä ja mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Maista. Tarjoa mozzarellan (tai sen raejuuston) ja tuoreiden basilikan lehtien kanssa.

    Ruokaisemman saa sitten jos jaksaa leipoa tuoretta focacciaa (sopii hyvin tämän kanssa), mutta aina ei jaksa, joten olen suoristanut mutkia ja tehnyt lämpimiä voileipiä keiton kanssa. Olen käyttänyt esim. maalaisleipää tms. vaaleaa leipää, jonka olen siivuttanut suht ohuiksi siivuiksi, voidellut oliiviöljyllä, laittanut päälle siivutettuja aurinkokuivattuja tomaatteja ja pilkottuja oliiveja, maustanut rosmariinilla ja pippurilla. Sitten vain päälle juustosiivuja tai -raastetta, uuniin siksi aikaa että juusto sulaa ja leipä saa väriä - sitten syömään. Maistuu!

    VastaaPoista
  29. Dona, mä en osaa muodostaa mielipidettä soijasta juuri noiden syiden takia. Lisäksi siitä on tosi ristiriitaisia terveystutkimuksia. Ärsyttävää.

    Kiitän edelleen kaikkia kommentoineita! Konsepti tullee nojaamaan kasvisruokapainotteiseen suomalaiseen lähiruokaan ja uusmarttalaiseen ruoanlaittoon, joka todellakin vie nälän. Mä itse vihaan kaikkia papuja, joten teen tätä osaksi myös omaan tarpeeseen. Ainakin kasvisruoka on aihe, joka ei jätä ketään kylmäksi.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...