6.1.2010

Tutkimustarkoituksia ja muuta paskaa

Mun sisäistä kettutyttöä rupesi ankarasti vituttamaan toi japanilaisten valaanpyyntialusten ja luonnonsuojelijoiden yhteenotto. Mä tiedän, että Hesarin - tai minkään muunkaan ison keskustelupalstan - kommentteja ei pitäisi koskaan lukea, mutta menin sitten lukemaan. Akuutti päänsärky.

Kaupallinen valaanpyynti on ollut kiellettyä melkein neljännesvuosisadan, mutta Japani pyytää tutkimustarkoituksiin 1000 valasta vuodessa. Mihin helvetin tutkimuksiin? Missä näitä tutkimustuloksia voi lukea? Kuka tutkimusta rahoittaa? Miksi juuri Japanissa tehdään näitä tutkimuksia? Jos taas tutkimuskäytöstä selvästi valehdellaan, miksi sitä siedetään?

Noh. Merialueen valvonta kuuluu Australialle, mutta se ei aio ottaa selkkaukseen mitään kantaa vaan "pyytää osapuolia pysymään rauhallisina", sillä kuten jutussa todetaan, Japani on Australian tärkein vientimaa. Jälleen kerran ajavat kaupalliset intressit etiikan yli.

On todella hämmästyttävää, että kansainvälinen kaikki velvoittava laki on säädetty, mutta sen rikkomisesta ei seuraa mitään. Kaikkien mielestä on myös ihan ok, että aktivistit hoitavat poliisin hommia. Kuin myös se, että kuusi ihmistä jouduttiin evakuoimaan valaanpyyntialuksen törmättyä tahallisesti aktivistien alukseen.

Eikä EU:lla ole yhtään sen puhtaammat jauhot pussissa.

Liikakalastuksen (ja laittoman kalastuksen) sen seurauksista on tehty aika pysäyttävä elokuva The End of the Line - käykääpä tutustumassa. Mielenkiintoista asiaa mm. japanilaisesta Mitsubishi-yhtiöstä.. Traileri alla.Ainoa kala, mitä koko perheemme boikotoi (eli ei syö vaikka tarjottaisiin), on juuri tonnikala (muistattehan, että MSC-sertifikaatti takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla), vaikka rakastan sitä. Sinievätonnikalan on ennustettu loppuvan Välimerestä jo parin vuoden sisään, kaikki syötäväksi kelpaava kala loppuu kuulemma 2048. Tosi hyvä, joutuu kato muutkin boikotoimaan.

Tarvitsen nyt ibuprofeenia anarkiapunkun kera.

8 kommenttia:

 1. Mullakin on muoviahdistus ja valaanpyyntiahdistus ja vaikka mitä... Mutta toivoa ei saa heittää, vaikka välillä tuntuu, että kaikki on päin persettä. Kuulun useisiin järjestöihin ja toimin sitten niiden kautta. Työssäni valistan ja arkena yritän tehdä oikeita valintoja ja kannustaa muita. Joukossa on voimaa.

  VastaaPoista
 2. Pakko suositella aivan mieletöntä valaanpyyntiä ja japania sivuavaa dokumenttia: The Cove. Kaikkien pitäis mun mielestä nähdä se, vaikka itse sainkin siitä painajaisia.

  Kiinnostavaa elokuvassa on muun muassa kuuluisan amerikkalaisen delfiinikouluttajan elämä, kyseisen dokumentin tekoon käytetty vaiva sekä Japanin delfiininpyynnin peittely ja sen mielettömät terveyshaitat (delfiininlihaa syötetään ihmisille salaa, vaikka se on täynnä elohopeaa).

  Yksi parhaista dokkareista joita olen ikinä nähnyt.

  http://www.thecovemovie.com/

  VastaaPoista
 3. PS. Tanskalaiset lahtaavat Färsaarilla delfiinejä ihan yhtä verisesti.

  VastaaPoista
 4. Niin. ihmiset ei tajua, että ihan yhtä tärkeää on säilyttää myös vesistöjen monimuotoisuus. Se ei vaan kuulosta niin pelottavalle asialle, että kala kuolee sukupuuttoon vaikka sen pitäis säikäyttää yhtä pahasti, kuin esim. joskus pandojen uhanalaisuus. Kyseessä on kuitenkin sitten meriekosysteemi, joka muuttu, jos yksi on poissa jne....jne...:/

  -San-

  VastaaPoista
 5. Joo tonnikala meni boikottiin myös täällä! Onneks sitä ei oo tullut muutenkaan syötyä niin paljon, mut nyt ei kyllä enää sitäkään vähää!

  VastaaPoista
 6. Annie, kiitos tästä positiivisesta muistutuksesta! :D

  Rahien, joo mä tiedän sen, mutta en varmaankaan pysty katsomaan. Hmh. Ehkä pitää kuitenkin yrittää.

  Annie, mahtavaa.

  -San-, niin siis jengi ei tajua että kyseessä on yhtä iso juttu kuin se että kaikki lampaat kuolis sukupuuttoon. Siitä vasta haloo nousisi. Miksi kalakantojen jatkuvuus ei kiinnosta ketään?

  Tea, hyvä hyvä! En mäkään suurkuluttaja ollut mutta toivoisin että joku suomalainen kauppaketju alkaisi tehdä eettisiä valintoja valikoimaansa.

  VastaaPoista
 7. Voi viddu niin, kyllä noi vaan ihmetyttää ja ahdistaa. Taisin lukea Malmin Prismassa lapun kalatiskillä, että ketju on poistanut ympäristönsuojelullisista syistä erinäiset kalalajit myyntilistaltaan, ja siinä oli vaikka mitä kaloja, ainakin just kai tonnikala, jos oikein muistan ruijanpallas ja ties mitä. Tosin kirjoittivat, että päätös tai lista ei ole lopullinen, vaan saattaa muuttua kalakantojen muutosten myötä. Onhan tuokin pientä edistystä. Oli sitten takana mitkä syyt tahansa.

  VastaaPoista
 8. Go Malmin Prisma!! Toi on just sitä vastuuottoa jota mä kaipaan kun polittiset tahot eivät tee paskaakaan!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...