22.1.2010

Kovaa peliä Ichiban-Sushissa

Keskustelu minun ja myyjän välillä Kampin Ichiban-sushissa torstaina.

- Moi, ottaisin 8 lohi-sipulirullaa.
- Ok, tuleeko muuta?
Tiedostavuuden puuskassa innostun.
- Joo. Tiedustelisin onko käyttämällänne purkkitonnikalalla MSC-sertifikaatti?
- Ai mikä..?
- Siis sellainen kestävän kalastuksen sertifikaatti. Se kertoo onko kalastus eettistä.
Myyjä menee keittiön ovelle ja huutaa keittiöön.
- Hei onks meillä eettistä tonnikalaa?!
Neljä merilevää rapistelevaa tyttöä jähmettyy ja tuijottaa ilmeettömänä takaisin. Joku asiakas tirskahtaa takanani. Myyjä kääntyy. Tajuan, että olisi pitänyt laittaa vihreä pannumyssypiponi laukkuun ennen tilausta ja jättää WWF:n kangaskassi kaupan ulkopuolelle, vaikka siellä onkin mun macci.
- Siis miksi sä kysyt?
Hermostun. Hiki valuu, jono kasvaa. Kohta koko saatanan kauppakeskus pitää mua Greenpeacen aktivistina, joka ihan just heittää köyden tiskin yli ja ryntää keittiöön spreijaamaan kaikki vaivalla väkerretyt nigirit.
- Koska te näytätte tarjoilevan tuoreena tuota pandapihviin verrattavaa yellowtailiakin! Haluan tietää voinko ostaa noi tonnikalasalaattirullat hyvällä omallatunnolla!
Myyjä nyökkää ymmärtävästi ja menee hakemaan tonnikalapurkin.
- Joo, on tää! Tässä lukee dolphin-safe.

Luovutan. Ostan tonniakalasalattirullat ennen kuin myyjätär hälyttää stevarit paikalle. Maailma ei ole vielä valmis tähän.

Ps. Kauppakeskus Sellossa toimii sushiliike Masabi, joka ei myy a) yellowtailia ja b) tonnikalaa joka päivä. Hatunnosto.

9 kommenttia:

 1. Hyvä, että joku uskaltaa. Saavatpa muutkin ajattelemisen aihetta.

  Minäkin olen luullut, että tonnikalaa voi nykyään syödä suht huoletta. Pitää varmaan ryhtyä särkilinjalle, kun lohtakaan ei saisi enää syödä, eikä turskaa.

  Tai ehkä alan kokonaan vegaaniksi.

  VastaaPoista
 2. En tiedä mitä enää voi syödä huoletta.. Aina löytyy joku tutkimus, jossa kyseinen ruoka-aine tuhoaa maapallon, tekee hedelmättömäksi tai perustuu kaupalliseen riistoon.

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Suomen Lääkärilehdessä oli taannoin juttu tuoreen tonnikalan aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä. Pointti oli se, että kalan lihaan oli vapautunut histamiinia huonon säilytyksen vuoksi ja myrkytysoireet johtuivat siitä.
  Mutta luettuani tuon ns. tuoreen tonnikalan kulkureitin Suomeen, päädyin siihen, että toistaiseksi en tonnikalaa syö. Se kala oli nimittäin pyydystetty yhdeksän kuukautta aiemmin jossain Indonesiassa ja jäädytetty ja sulatettu vähintään kahdesti ennen kuin se päätyi lautaselle. Ei kiitos!

  VastaaPoista
 4. Heippa! Mistä on peräisin tieto, että tonnikalaa olis nykyään ok syödä? Olisin onnellinen, jos pitäisi paikkansa, koska rakastan sitä, mut käsitykseni mukaan juuri tonnikalaa pitäis välttää huolimatta sertifikaateista koska se on kirjaimellisesti loppumassa.

  VastaaPoista
 5. Riikka T, yyh! Jos ja kun Välimeren tonnikala loppuu, kaikki Eurooppaan rahadattava tonnikala on varmaan just vuoden vanhaa.

  Anonyymi, ei nimenomaan ole ok syödä tonnikalaa, se todellakin on joka ikisellä hälytyslistalla. Kalaopas kertoo lisää http://www.wwf.fi/ymparisto/ekovinkit/ruoka.html
  MSC-merkintä on ainakin WWF:n mukaan paras sertifikaatti kalatuotteille, mutta en tiedä onko sitä yhdelläkään tonnikalatuotteella.

  VastaaPoista
 6. Yrittäminen kannattaa aina. Kokeilin samaa ravintolassa ja tarjoilija ei ymmärtänyt lainkaan mistä puhuin ja hämmentyi niin, ettei koskaan enää palannut pöytäämme lähdettyään kysymään kokilta että mistä tonnikala on peräisin ja onko sertifioitu :)

  VastaaPoista
 7. Niin paljon kuin rakastan tonnikalaa, tein Ison Uhrauksen nähtyäni yhden luontodokkarin, jossa kerrottiin tonnikalan katastrofaalisesta uhanalaisuustilanteesta ja edelleen epäilyttävistä pyyntimenetelmistä, serfikaateista huolimatta. Massiivisissa verkoissa kitui pari kilpparia ja haita, se riitti mulle. Olkoon vaan propagandaa. Mä voin kuitenkin pysyä hengissä ilman tonnikalaa ja sitä paitsi rakastan kotimaistan kalaa.

  Päätin lopettaa kokonaan purkkitonnikalan syömisen ja ehkä lopettaa tonnikalan syömisen ylipäänsä. Sitä en lupaa, mutta oon jo pari kertaa syönyt vain graavilohisushia tonnikalan sijaan. Tiukkaa teki, mutta I will survive.

  Vielä isompi törkeys on mun mielestä tosin haiden uhanalaisuus ja pyydystäminen pelkästään evien takia - sitten ne heitetään mereen kitumaan. Kun en syö haineväkeittoa, niin tähän boikottiin on vaikea ryhtyä. Kiinalaiset, lopettakaa heti se eväkeitto!!

  VastaaPoista
 8. Löytyiskö jotain lähdettä siitä, että Yellowtail on uhanalainen? Nää sushikysymyksiä on meidän perheessä kovasti mietitty ja tutkittu ja juuri esimerkiksi tonnikalan kanssa ollaan tarkkana. Oon kuitenki ymmärtäny, että Yellowtail ois ihan ok: http://wwfsassi.mobi/ListDetail.aspx?speciesId=1092

  VastaaPoista
 9. Tukeudun yleensä WWF:n kalaoppaaseen, joka kertoo, että kaikki tuore tonnikala on punaisella listalla, sillä fileitä tehdään isoista, kalliista lajeista kuten yellow tailista. On tietenkin merialueita, jotka eivät ole ylikalastettuja, mutta niin pitkälle en jaksa asioita selvittää vaan jätän tuoreen kokonaan ostamatta. Purkkitonnikalasta löytyy pienempiä lajeja, mutta olen ollut ilman sitäkin, jos ei löydy MSC-merkittyä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...