25.1.2010

Äiti uhrautuu

Siivooja oli kipeä. Tästä seurasi luonnollisesti kotityöriita, kun ymmärsimme, että viikonloppuna pitäisi imuroida. Koska emme ole kumpikaan a) kovin joustavia ja b) siivousintoisia, päädyimme keskustelemaan siitä, miksi juuri toisen pitäisi hoitaa homma.

Uhosin kohtuullisen marttyyrikohtauksen vallassa tekeväni kirjallista listan kaikista niistä puhdetöistä, joita MINÄ JA VAIN MINÄ AINA teen.

Ja niitä olisi satoja! Jos minä kuolisin, niin monet oleelliset asiat jäisivät kokonaan tekemättä ja koko talous olisi täysin hunningolla! Otin pinkan aanelosia noin alkuun ja aloin dokumentoida merkittävää panostani kodin siisteyteen..

1. Kastelen basilikan (mitä kertoo se, että minulle tuli juuri tämä ensimmäisenä mieleen..).
2. Koristelen joulukuusen (ja siihen ei muuten koske lapset ja miehet kuin sen kuolleen ruumiini yli).
3.- Pyyhin mikron sisältäpäin (ai, mutta sen tekikin viimeksi koti-insinööri)
3. Pesen sohvanpäälliset (ainakin vuonna 2006 muistaakseni).
4. Tiedän mistä kohtaa työkalupakista löytyy se pieni kuusiokoloavain, jota tarvitaan keittiön lamppua vaihdettaessa (..ja kuinka usein tämä tapahtuukaan).
5. Vaihdan kukkamullat (Katso kohta 3.)

Ja sitten en keksinytkään enää mitään. Viisi hikistä kohtaa. Kiusallista ja yllättävää. Ja voi myös olla, että jos kuolen, perhe ei ensisijaisesti ole kiinnostunut yrttien osmoosista tai siitä, missä olkipukit on.

Koska bluffini kuitenkin meni läpi ("..ja tässä on vain murto-osa, voin kyllä jatkaa"), teimme vain alakertaa koskevan Tilapäisen ja Hätätilassa Sovellettavan Siivoussopimuksen, jonka puitteissa minä imuroin (koska oikeasti siihen menee vartti) ja koti-insinööri pesee vessat.

Täytyy ensi kerralla rehellisyyden nimissä vedota vaikka siihen, että minä jouduin synnyttämään - siitä on vasta kaksi ja puoli vuotta.

16 kommenttia:

 1. tasajako vai miten se nyt meni:)

  mutta pakko antaa sulle ja kaikille yks tipsi tohon mikron putsaukseen:
  kulhoon vettä(+pari tippaa sitruunaa) ja mikroon n.5-6min täpöllä teholla. sen jälkeen senkun vaan pyyhkäsee kaikki roiskeet ja liat pois seiniltä. raikas tuoksu ja helposti irtoava lika.

  VastaaPoista
 2. Voi myös imuroida kämpän puoliksi niin ei kummankaan tarvii uhrautua :)

  VastaaPoista
 3. Naurattaa kovasti tämä juttu. Meillä minä olen uhrautunut jo runsaan kolme vuotta ja jotenkin se vaan tuntui luonnolliselta ainakin silloin kun olin perhevapaalla sen 2 vuotta. Mutta nyt tässäkin perheessä on päätetty viikottaisen siivouspalvelun ottamisesta ja kun asiaa selviteltiin, niin kävi mielessä, että olenko ollut ihan sekopääkreisi kun en ennen ole tähän suostunut. Mies on monta kertaa ehdottanut siivoojan ottamista ja nyt kun kustannukset selvisi (että se on aikasen halpaa kotitalousvähennyksen jälkeen) niin miksi pirussa olen itse tehnyt aiemmin kaiken. Mutta onneksi tällaisestakin hulluudesta voi parantua :) ja voin vaan toivoa, että siivooja ei sairastu useasti. Se on sitten perheriidan paikka aina siinä kohtaa.

  VastaaPoista
 4. No mulle tulee kyllä heti montakin juttua mieleen, jotka minä hoidan aina yksin: suihkuverhon pesu, joululahjojen päättäminen, liesituulettimen suodattimen pesu, pesukoneen ja kahvinkoneen kalkinpoisto, keittiöroskisten alta ja takaa putsaaminen (+keittiöroskissankojen putsaaminen), tuttien keittäminen, lelujen pesu, pakastimen sulatus...tää lista on oikeesti loputon. Ja meillä käy siivooja :)

  VastaaPoista
 5. Marttyyrikohtaukset on täälläkin tuttuja (nimim. ootko muka elämäs aikana YHTÄÄN kertaa järjestäny keittiön maustekaappia??!1) Tosin sain neuvoteltua parisen vuotta sitten hyvän diilin: mies halusi kissan, "suostuin" "sillä ehdolla" että sen saniteettipuuhat hoitaa vain ja ainoastaan mies. Toiminut tähän asti ;)

  VastaaPoista
 6. Minä teen kotona kutakuinkin kaiken, ja vetoan siihen silloin kun jotain pitäisi maksaa. Että perheen elättäminen ja autolainan erät eivät missään tapauksessa kuulu minulle. Jos kuitenkin jostain toimeksiannosta siunaantuu täppiä, maksan työeläkemaksuni, tankkaan auton ja investoin johonkin sellaiseen jonka "perheenpää" on jättänyt huomioimatta (lue: sukkia ja alushousuja)

  :)

  VastaaPoista
 7. Tietenkin tuossa listan tekemiseen menneessä ajassa olisi vaikka ehtinyt hoitaa sen imuroinin, mutta ymmärrän - en olisi itsekään ihan vaan periaatteesta suostunut.

  P.S.
  Meilläkin käy siivooja :)

  VastaaPoista
 8. Hei!

  Sinulla on tosi kiva ja hauska blogi! Olen jo jonkun aikaa lukenut, kommentoimatta...

  Meilläkin käy siivooja, sillä oikeastaan ainoat tuliset riidat tässä perheessä käytiin nimenomaan siivoamisesta. Sain vielä neuvoteltua että, se joka EI siivoa, maksaa siivojan. Valitettavasti pyykinpesu, järjestyksen ylläpitäminen kaapeissa ja lastenhuoneissa on jotenkin jäänyt edelleen yksin minun vastuulleni. Muutama vuosi kotiäitinä ehti opettaa miehen huonoille tavoille...

  Asiasta kolmanteen, kyselit joskus helppoa sämpyläreseptiä ja tässä yksi, jolla ilman hiivaa ja kohottamista olen hurmannut jopa aamiasvieraat. (Enkä todellakaan ole aamuihmisiä.)

  Nopeat juustosämpylät

  n. 3,5 dl vehnäjauhoja
  0,5 dl leseitä (miksei kaurahiutalettakin)
  1 dl juustoraastetta
  3 tl leivinjauhetta
  1 tl suolaa
  100 g voita
  2 dl maitoa

  pinnalle juustoraastetta, voidellaan maidolla.

  Uuni 225 astetta
  Sekoita kuivat aineet keskenään.
  Nypi pehmeä voi käsin sekaan ryynimäiseksi massaksi.
  Lisää maito ja sekoita tasaiseksi.
  Mätki pellille n. sentin paksuisiksi palleroiksi. (Jauhoisilla käsillä helpompaa.)
  Voitele maidolla ja laita pääle juustoraastetta.
  Paista uunin keskitasossa 10-15 min.

  Tekemiseen menee max vartti ja ovat tosi hyviä!

  Tiina

  VastaaPoista
 9. Meillä ei käy siivojaa ja kotityöt jaetaan melkolailla tasan, mutta aina jos on jotain vähemmän inspiroivaa hommaa, josta haluaisin luistaa, vetoan miltei kaksi vuotta sitten antamaani työpanokseen. Olin lähes kuukauden anoppilassa lasten kanssa ja siinä on saavutus, jonka avulla voin edelleen kiristää lähes mitä tahansa mieheltäni. Siis puiden hakua kaatosateessa, lasten nukuttamista vaikka olisi oma vuoro jne.

  Ei tätä usein tapahdu, ja kyllä siinä samalla naureskellaan, mutta sisimmässäni olen, niin noloa kuin se onkin, täysin tosissani. :D

  VastaaPoista
 10. Rousku, mainio kikka! Meillä ei vaan koskaan ole sitä sitruunaa silloin kun mikro näyttää siltä että ovea ei voi enää hyvällä omallatunnolla laittaa kiinni..

  Anonyymi, se ei jostain syystä ollut vaihtoehto. Mut olihan toi uhrauskin aika marginaalinen. ;)

  Henkka, mainiota, onnittelut hyvästä päätöksestä! Ja parissa tunnissahan se siivooja kaiken hoitaa että ei tosiaan ole kovin kallista.

  Seireeni, kiitos kiitos! Sain tosta roskakaapin siivouksen ja pakastimen sulatuksen! Muista en ole kuullutkaan. ;)

  Statisti, hyvät sopimukset ovat onnellisen parisuhteen aa ja oo!

  arkitehti, ai kauhia. Se meillä varmaan onkin ongelmana että molemmat mieluummin maksaa. Poikkeuksena silitys, josta veloitan vähintään viisikymppiä laaki.

  Anonyymi, kättä väännettiin kaksi päivää! Siinä ajassa olisi jo siivonnut koko taloyhtiön pyöräkellaria myöten.

  Tiina, kiitti kehuista ja reseptistä, ehkä kokeilen viikonloppuna!

  Anonyymi, jes, ihanaa et joku muukin! Mutta parastahan on jos se tehoaa, niin mies ymmärtää uhrauksen arvon. Tai on vaan kiltti. :)

  VastaaPoista
 11. Lasten kynsien leikkaus, korvien puhdistus, vaatekaapin organisointi, pienten vaatteiden pois laittaminen, sukkahousujen, sukkien ja alushousujen osto lapsille, järjesteleminen, joulukorttien kirjoittaminen, kylpyhuoneen järjestäminen, erikoispyykin pesu, lelujen säilytyksen miettiminen...

  Olenpa minä ahkera! Miten he selviäisivätkään ilman? Tällaisen listan aikaansaatuaan tuntuukin nyt hyvältä ja kunnolliselssta! ;-D

  VastaaPoista
 12. Hahaa, synnytyskortti! Se jos mikä muuten kannattaa pelata näissä keskusteluissa.

  VastaaPoista
 13. Ansku, kiitti tosta kynsienleikkauksesta! K-I on tehnyt sen vaan kerran koko tänä aikana koska on niin järjettömän vasenkätinen että lähtee sormet mukana.. Mut mitä on erikoispyykki? Nimimerkillä pitäisikö tietää?

  Anonyymi, synnytyskortti, paras kortti! Myös imetysvitutuskortti ja raskauskortti kannatta lyödä pöytään samassa setissä.

  VastaaPoista
 14. Mun on aina pakko muistuttaa itseäni, että omakotitalo ei nousis senttiäkään jos isäntä ei rakentais (musta ei ole kuin avustaviin hommiin - kun joku ensin sanoo mitä pitää tehdä). Toki silti muistutan isännälle hänen siivouksettomuudestaan JOS hän kehtaa valittaa että on sotkuista.

  Että vapaasti saa ottaa imurin käteen.

  VastaaPoista
 15. Mä väitän, että suurimmassa osassa perheitä naiset tekevät suurimman osan kotitöistä, koska heidän mielestään miehet _eivät_ osaa tehdä niitä juttuja "oikein". Ainakin omaa ystäväpiiriäni tarkkaillessani olen ihmetellyt miten kauan mies jaksaa a) siivota vessan, kun saa aina kuulla, että se pitää kuitenkin pestä uusiksi hänen jälkeensä, b) imuroida, kun kerran nurkat jäävät vaimon mielestä aina likaisiksi, c) hoitaa pyykkihuoltoa, kun kerran ne paidat on aina viikattu väärin jne.jne. Onneksi meillä mies imuroi paremmin kuin minä ja pesee vessankin tarkemmin. ;)

  VastaaPoista
 16. Ei se erikoispyykki sen kummempaa kuin vaan pyykkiä, jota ei voi pestä muun pyykin seassa. Jos mä en niitä pese, lojuu ne pyykkikorissa vuosia! Niin, paitsi jos ÄITINI hoitaa ne... ;-0

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...