22.12.2009

Joulun parhaat juustot


Ajattelin ilahduttaa teitä jouluisilla ruokavinkeillä. Ei hätää. Koska perinteisesti ruokareseptini eivät ole kovin juhlavia (vaan ruokaa-joka-näyttää-skeidalta) ja tässä vaiheessa aikaa mihinkään kahden päivän haudutteluun ei edes ole, ajattelin vinkata muutamasta juustotiskin valiosta. Tämän ruokalajin ja tuliaisen ehtii siis napata mukaan vielä aattona.


Vedimme taannoin ystäväni viininmaistelusynttäreillä äärimmäisen hyviä juustoja, jotka oli valittu Stockan juustotiskin asiantuntijan toimesta juuri viiniä varten. Olin kerrankin niin fiksu että pyysin emännältä nimet jakoon.
  • valkoviinin ystäville näyttävä lehtiin kääritty vuohenjuusto Mothais sur feuille, jonka seuraksi sopii kevytkin valkoviini. Tätä on ainakin kahta eri kypsyysastetta, joten kannatta valita painos valkkarin mukaan.
  • kaikkien suosikki oli hiukan epäilyttävän näköinen harmaapintainen vuohenjuusto le Cabrissac, joka nautittiin keskitäyteläisen Pinot Noirin kanssa. Tämä kiekko tulee ehdottomasti meidän joulupöytäämme.
  • brien ja raskaiden punaviinien ystäville sopii supertuikea brie de Meaux Auguste lepetit. Tämä juusto sitten dunkkaa tottumattomampien nenään aika varpaanvälille, joten suosittelen vain kokeneille konkareille.

Juustoista voi nauttia ilman Stockaakin. Melkein jokaisesta isommasta marketista löytyy jo jonkinlainen juustohylly ja jos sieltä nappaa mukaan sveitsiläistä Appenzelleriä (älä valitse heti mustaa), espanjalaista Manchegoa ja ranskalaista pehmeää Saint Albrayta pääsee jo mainiosti tunnelmaan. Perinteisten rypäleiden ja pähkinöiden lisäksi juustojen kera sopivat myös - ihme kyllä - hunaja ja erilaiset hillot (seikkailunhaluinen voi kokeilla vaikka itsetehtyä viikunahilloa). A-vot.

Kuva: Aamulehti

10 kommenttia:

  1. Ja jos aikaa on himpun enemmän, suosittelen tekemään tutustumisretken Hakaniemen hallin Lentävään Lehmään - samaisessa hallissa sijaitsee myös DeliDeli jossa myydään taivaallisia hilloja juustojen seuraksi. Luomuhillot myös hyvin edustettuina.

    VastaaPoista
  2. Niin totta, halleissa on ihan mahtavia juustoja! Hitto, olenkohan maininnut jo Turun hallista ekan kerran kesällä bongaamani Vilhon, joka on suomalainen voimakas kypsytetty juusto. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Muistaakseni Annis oli ainakin hoodeilta. :)

    VastaaPoista
  3. Tässä vielä Vilhon lisätiedot: http://www.salotalo-adventures.com/herkkujuustola/vilho.html

    VastaaPoista
  4. Oletkos ajatellut hyödyntää juustotarjottimella anopin hillotarjontaa? On karhunvattua, omenaa, eriväristä viinimarjaa, raparperi-vadelmaa, pelkkää vadelmaa, tomaattia, luumua, mm.

    t. anoppi hillokellarista

    VastaaPoista
  5. Tämä postaus aiheuttaa vakavaa kyseenalaistamista jo kerran tehdylle päätökselleni olla hankkimatta kuin ihan perusbrie jouluksi... :)

    En taida kyllä enää ehtiä halliin Vilhoa hakemaan, mutta uudeksi vuodeksi voisikin plänätä kunnon juustotarjottimen hallin ja Stockan kautta... NAM!
    Herkullista joulunaikaa!

    -Annis-

    PS. Anopin hillovalikoima oli aika mahtava, esim. karhunvattu voisi sopia loistavasti juuston viereen.

    VastaaPoista
  6. Toi Brie de Meaux on ihan parasta. Mutta siis toisinaan todella vahvaa. Nam. Söin sitä juuri eilen joulukiireen keskellä, kun en malttanut odottaa aattoon.

    VastaaPoista
  7. Ma RAKASTAN juustoja! nam!
    en voi katsoa noita kuvia kun iskee himo eika himassa ole muuta kuin kippanen pala brieta.
    Ei hataa, uusi lasti hakusessa perjantaina!

    Hei muuten, joko kavit lataamassa mun ilmaisen PEAprojektin mun paablogista? Jos et, niin siita vaan ja hymyilet! :)

    Painun pikku hiljaa bloggaustauolle joten toivotan samalla

    Leppoisaa joulun aikaa!

    VastaaPoista
  8. mihin se luomuilu unohtui juustoja valitessa...?

    VastaaPoista
  9. Todella loistava yhdistelmä on myös savujuusto, leipäjuusto tai munajuusto chilihyytelön kera. Chilihyytelöä valmistaa ainakin Öljypuu. http://www.oljypuu.fi/index.php

    Toinen ihana yhdistelmä on suolakeksi jonka päällä on viipale omenaa ja valkohomejuustoa. Nam..

    Ja kolmas ihana kesäinen jälkiruoka: coctailtikussa mansikka sekä pala valkohomejuustoa ja dipataan kinuskikastikkeeseen...mmmm...

    VastaaPoista
  10. Anoppi HIllokellarista, meillä toki ON jääkaapissa noin 163 purkkia erilaisia hilloja.. ;)

    Annis, hyvä hyvä, pitää syödä ettei ihan olemattomiin kutistu!

    Napaulina, sen jälkeen kyllä makuaisti myös menee niin että mikään ei maistu miltään. Unohdinkin sanoa että kannatta jättää vikaksi juustoksi..

    BLOGitse, kävin lataamassa, kiitos!

    Anonyymi, varaan toki oikeuden suositella muitakin kuin luomutuotteita. Mä valitsen luomua aina kun sitä on, joten jos tiedät hyviä luomujuustoja niin vinkit jakoon vain!

    Anonyymi, chilihyytelö kuulostaa testaamisen arvoiselta! Mut mä inhoan hedelmiä, mutta ehkä ne juustojen kanssa menis.. ;)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...