1.12.2009

Ekotonttu palveluksessanne

Joulukuu! Todella tervetullut käänne. Joulukuusta on vaikea löytää huonoja puolia. Glögikausi on kukkeimmillaan, lomaa tiedossa ja jengi pääsääntöisesti hyvällä tuulella. Jopa vesisade on joulukuussa jotenkin siedettävämpää kuin marraskuussa. Koska kohta tulee talvipäivän seisaus ja sitten päivät alkaa taas pidentyä! Hurraa!

Jatkoa hiukan edelliseen. Meidän perheessä on aina ennen joulua kuuliaisesti sovittu, että eihän sit osteta mitään, mutta ei sitä kukaan ole loppujen lopuksi ottanut vakavasti - paitsi pikkubroidi, joka viime jouluna vähän isomman ei-lahjoja-aikuisille-vannomisen jälkeen ei tosiaan ostanut kellekään mitään ja oli sitten ihan saatanan vihainen, kun sai kaikilta muilta paketteja. Mä en voi yksinkertaisesti jouluna olla antamatta mitään, enkä tiedä millaista sähköshokkiterapiaa mä asiantilan korjaamiseen tarttisin. Lohduttaudun sillä, että siinä on eroa, antaako sen tärisevän ripsarin vai vaikka matkakortin, luomuglögiä tai lastenhoitolahjakortin. Viime joulunahan mä ostin Ruohonjuuren tyhjäksi pesupähkinöistä ja annoin niitä hämmästyneille ystäville - ainakin se lahja muistetaan edelleen!

Koska te ootte jeesannu tosi usein mua, niin mä jeesaan vuorostani teitä. Koska esimerkiksi miehille on joskus sairaan vaikea keksiä mitään niin mä lupaankin, et jos jollain teistä on halua hippeillä mutta tulee tenkkapoo niin voitte kysyä multa lahjavinkkiä! Ekotonttu nöyrimmin palveluksessanne - laittakaa mailia tai kommentti tän postauksen perään - lupaan vastata pian.

Jos ette kehtaa multa kysellä niin apua löytyy muualtakin verkosta. Vihreät Vaatteet blogissa on mainio eettinen joululahjalista, mutta en mä mitään noistakaan ostaisi ellen tietäisi tyypin oikeasti diggaavan tai tarvitsevan sitä. Samaisessa blogissa oli muitakin hyviä vinkkejä mm Älä Osta Mitään -kampanjan lista ja eettisten joulumarkkinoiden tarjontaa. Kyseiset markkinat pidetään muuten ensi sunnuntaina 6.12. Vanhalla joten sinne vaan tsekkaamaan jos kiinnostaa! Lisäksi Suosi ekoa saitilla julkaistaan joulukalenteri, jossa on kestäviä lahjavinkkejä. Eka vinkki on piikkimatto. Varmasti ikimuistoinen lahja vaikka anopille.

19 kommenttia:

 1. Hei Mama,

  Vuoden alussa tämä blogisi muuttui aika ekohörhöksi (ehkä jo aikaisemminkin). Olen koko vuoden seuraillut kamppailuasi ekomman maailman puolesta varsinkin aluksi vinosti hymyillen, mutta... Se alkaa tarttua.

  Tänä jouluna osa joululahjoista tulee olemaan kierrätettyjä/ luomua/ kotimaista käsityötä jne. Ensi jouluna ajattelin pyrkiä siihen vielä enemmän. Itselläni sydäntä lähellä on myös hyväntekeväisyys. Lahjaksi lehmät ovat tulleet tutuiksi jo aikaisempina vuosina, mutta tänä vuonna hankin Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräyksen kautta lahjan kahdelle kotikaupunkini Keravan vähäosaiselle lapselle.

  Myös ei-parafiinikynttilät ovat olleet saalistuksen kohteena, kuten yhdessä aikaisemmassa kommentissa mainitsin ja kotitalouden käyttämä sähkö muuttui muutama viikko sitten tuulisähköksi. Babysteps. Mutta kuitenkin :-) Kiitos herätyksestä ja hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
 2. Satutko tietämään, onko jossain myynnissä ekojoulupaperia? Olen käärinyt kivoihin sanomalehden sivuihin nyt toistaiseksi tarpeekseni, ja kierrätetyt joulukassitkin on jo menneet menojaan...

  VastaaPoista
 3. AnnaB, ihan paras palaute! :D Tää tosiaan tarttuu ja vie vähän enemmänkin kuin pikkusormen mut hyvä niin. Ja mieti, mä en edes koe itseäni mitenkään erityisen hipiksi vaan oon imho ihan tavis, joka tasapainoilee kestävien ja kestämättömien valintojen välillä.

  Anonyymi, hyvä kysymys! Kaikki lehdet tosiaan kelpaa hyvin kääreeksi, Hesarin sää- ja sarjakuvasivut on suosikkeja ja ne voi viedä paperinkierrätykseen, toisin kuin normit lahjapaperit. Ekoljoulupaperiin en ole törmännyt, mutta ruskea voimapaperi lienee ekologisinta paperia - täytyykin vähän kysellä! Jos on askarteluintoinen, voi aina vähän tuunata paperia piirtelemällä siihen sydämiä tai vaikka piparkkkumuotin läpi niitä rinkuloita. Tosi askartelupaskarteluaktiivi koristelee paperin omatekemällä leimasimella, jonka saa vaikka halkaistusta perunasta kaivertamalla (niin ne väittää).

  VastaaPoista
 4. Ei hitto, mitähän Tellu tuumais piikkimatosta XD

  VastaaPoista
 5. Parahin joulutonttu!

  Mitähän ostaisin veljelleni (26-v.)? Hän harrastaa intohimoisesti tietotekniikkaa, mutta saa alaan liittyvää rojua työnsä puolesta tarpeeksi. Hän tykkää karkista ja huumorista, sekä rahasta, mutta sitä en haluaisi antaa, koska hänellä on jo paljon rahaa.

  t. Mahdoton tehtävä

  VastaaPoista
 6. Rakas Kata-tonttu,
  Nyt haastan sinut keksimään ekologisia, mutta tarpeeksi katu-uskottavia ja kivoja lahjoja lapsille. Täällä olisi tarjolla niin tyttöjä kuin poikiakin ikähaitarilla 5-9. Tiedän ettei tämä nyt ole ihan sinun kohderyhmääsi, mutta kun kerran lupasit ekotonttuilla ja tämä asia vaivaa, niin kokeillaan mitä keksit. Nuo omat riiviöni toivovat joulupukilta kaikkea mahdollisimman kamalaa, turhaa ja krääsää. Ja tietysti menevät ja pettyvät jos ei se oma lahjalista toteudu. Tämä haaste on sen verran kova, että muutkin saavat auttaa. Ja ei, lehmä jonkun muun tarpeeseen ei ilahduta meidän penskoja.

  VastaaPoista
 7. Mulla on raskas joululahjaongelma. Mitä voi antaa kuolemansairaalle äidille, kun aikaa on jäljellä max puoli vuotta? Lahjakortteja ei voi käyttää, tavara tuntuu turhalta kun eihän sitä saa mukaan, aikaa rakkautta yhdessäoloa joopa joo lässynlässyn, tärkeitähän ne on mutta oikeesti, joululahjaksiko? Jos ei anna mitään niin onpa kylmä ja julma. Tässä tontulle haastetta.

  VastaaPoista
 8. Tea, avelinkin että saattaisi upota suhun. ;) Mä atteelin oikeasti anopille tota, olen kuullut pelkkää hyvää.

  Sitten vinkkeihin!

  Anonyymi, miehet on kinkkisiä! Tässä voi lähteä kahteen suuntaan eli miettimään jotain ihan muuta tai sitten lähteä tuo nörtteily edellä. :) Karkki on helppo nakki: mistä tahansa ekokaupasta saa jo luomusuklaata ja muuta naposteltavaa vaikka flavonoidipommina tunnettua raakakaakota (cacao nibs) tai piristäviä goji-marjoja (ne oli kyl mun mielestä pahoja). Seccosta saa kierrätetyistä piirilevyistä ja näppäimistä tuunattua kamaa
  http://www.seccoshop.com/index.php?k=3921 tai http://www.seccoshop.com/index.php?k=3923. Toi turvavöistä tehty läppärilauku on sen verta kallis et vois toimia kimppalahjana, on tosin myös supertyylikäs.

  VastaaPoista
 9. Napaulina, tämä on todellakin sydäntäni lähellä oleva aihe, olenhan itse ihan saman miinakentän edessä, vaikka skidi on vasta 2,5. Tämä vaatii sen verta selvittelyä että laitan aiheesta oman postauksen.

  Ja hei, vinkkejä todellakin saa laittaa jakoon. Enhän mä tosiaan kaikkea tiedä vaikka niin annankin ymmärtää! ;)

  VastaaPoista
 10. Anonyymi 19:29, mulla on sattumalta kokemusta samasta asiasta kun isälläni todettiin haimasyöpä muutama vuosi sitten kesällä ja oli suht varmaa että hän ei a) elä jouluun ja b) jos elääkin niin kuolee 90% todennäköisyydellä keväällä. Raskaat hoidot veivät ruokahalun ja pudottivat kunnon sellaiseksi että ei tarvinnut himasta poistua eli kaikki hieronnat, reissut ja ruokalahjat olivat poissa laskuista. Toisaalta se, että en ostaisi mitään olisi todella ankea signaali. Siinä kävi sitten niin, että hän joutui vielä karanteeniin hoitijen takia eli vierailut oli kielletty jolloin pääsin tapaamaan häntä vasta sairaalaan. Yksi mikä faijaa piristi vielä silloinkin oli valokuvat: kokoa läppärille (tai polta cd:lle) hauskoja kuvia vuosien varrelta (onko duunissa / jollain tutulla skanneri?): äidistäsi, muista sukulaisista ja tutuista ihmisistä, maisemista ja hyvistä muistoista ja katsokaa niitä yhdessä. Tee käsikirjoitus että muistat mitä kuvista pitää kertoa. Näin osoitat että välität mutta et anna mitään väkinäistä. Tämä on parasta mitä keksin. Otan osaa ja toivotan voimia.

  VastaaPoista
 11. Heissan,

  en tiedä otatko tällaista haastetta vastaan mutta meillä on muodostunut probleemaksi lahjojen antajat. Monikossa. Ollaan pieni perhe vähissä neliöissä, ekoilemme aina kun mahdollista ja arvostamme kestävää ja ainakin omaan silmään esteettistä designia. Kuitenkin ollaan jumissa tiimaritarjoustalo-ihmisten keskellä (vaikka muuten mukavia ja jopa ihania ihmisiä ovatkin), joiden mielestä määrä korvaa laadun. Ollaan pyritty tekemään selväksi toiveita, sekä perusteluja niihin. Mutta aina vaan paketit on täynnä tavaraa joka on joko rumaa, eettisiä valintojamme vastaan, tai epäkäytännöllistä/huonolaatuista joka hajoaa. Usein näitä kaikkia. Esimerkiksi lapsellemme tahtoisimme vihdoin Eamesin naulakon, johon toivoisimme lahjarahojen suuntauvan (siis keräystyyliin, sentti sentiltä edeten), jos niiden nyt ylipäätään pitää meidän perheeseen suuntautua. Sekin ollaan ilmoitettu että ilmankin pärjätään ja aineellisten lahjojen sijaan voi varsinkin lapselle antaa jotain muuta, vaikka uimahallireissun tms. Mutta ei, tulee muovinukkea, huutavaa ja piippaavaa hilavitkutinta, vaatetta made in *mikätahansaepäeettinentuotantomaa* etc. Mummotkin laittaa tuon lapsiraukan lahjoihin sellaisia summia, että itselle ihan surku tulee kun miettii että ne menee ihan "hukkaan". Toki lapsi leluillaan saa leikkiä, mutta kun leluja on ihan hirveästi, sieltä poimiutuvat vain ne muutamat kestosuosikit millä oikeasti leikitään. Lahjoittaakaan niitä ei voi eteenpäin kun tuntuu lahjan antajille olevan tärkeää nähdä oma panostuksensa tässä tavaramäärän hullunmyllyssä aina kun kyläilevät.

  Joten jos keksit jotakin em. tyylisiin ihmisiin vetoavia argumentteja toiveidemme puolesta, otamme kiitollisina vastaan. Omat perustelut ja ylipäätään jaksaminen selittää samoja asioita vuosi toisensa jälkeen alkaa olla jo melko finito.

  Huoh, tulipa vuodatus. Tässä vaan väsyneenä ja muutenkin koko joulutouhuun (ainakin hetkellisesti) k*rpiintyneenä toivoisi ihmettä joka muuttaisi tätä tilannetta edes hiukankin meidän toivomaan suuntaan.

  Millä te ihmiset saatte eri puusta olevat sukulaiset ja muut tuttavat ymmärtämään tällaiset asiat? Vai kurkotetaanko tässä nyt liian korkealle (hope not)?

  VastaaPoista
 12. Kommentti valokuviin: ei mene ehkä ihan ekoilun piikkiin, mutta itse olen tehnyt täksi jouluksi Ifolorin sivuilla vanhemmille ja veljelle veljen väitösjuhlasta ja karonkasta digivalokuvista valokuvakirjan: helppokäyttöisen ilmaisen ohjelman avulla voi koota kirjan, johon voi laittaa myös tekstejä. Kirjoja saa edullisempina (kierrekansiomalleina), sekä nidottuina ns. hienompina versioina (48 sivun A4 kokoinen nidottu maksaa n.35e). En ole vielä omiani saanut postista, mutta olen nähnyt ystävän tekemän version reissukuvista. Oli tosi hieno ja ihana muisto. Kirjaa olisi ehkä mukavampi läheisen kanssa selailla ja muistella, ja se olisi hänellä käden ulottuvilla silloinkin kun hän on yksin, toisin kuin ehkä tietokone. Kirja jäisi myös muistoksi itselle jälkeenpäin.

  VastaaPoista
 13. Rebecca: ihanaa, että joku muukin painii samana ongelman kanssa :) Meillä ei "onneksi" ole lasta, joten leluvuorien kanssa ei tarvitse taistella. Mutta molempien äidit ovat sitä mieltä, että vaikka lapset ovat kaikki aikuisia, niin kaikille pitää olla sama määrä lahjoja ja saman arvoisia. Eli vaikka me sanomme, että emme tarvitse mitään, niin äidit ovat sitä mieltä että pitää ostaa jotain, koska muutkin "lapset" saavat lahjoja.

  Tälle vuodelle olemme saattaneet keksiä miten välttää tämä lahjaruljanssi: olemme kovia käymään teatterissa ja nyt olemmekin sanoneet, että jos meille jotain haluaa ostaa, niin sitten Lippupisteen/-palvelun lahjakortti.

  Katsotaan kuin käy...

  VastaaPoista
 14. Oi voi, Rebeccan ongelma kuulostaa jossain määrin tutulta. Voin silti valaa uskoa; toivoa on! Meillä on jo päästy likemmäs sitä, että lahjoissa todellakin less is more.

  Itse bongasin joku aika sitten Kodin Ykkösestä kierrätyspaperista valmistettua oikeinkin kivan näköistä lahjapaperia. Nyt oikein harmittaa, kun en tullut ostaneeksi, me kun pärjätään vielä tänäkin jouluna tapetinjämillä. Kirjottelin aiheesta itse asiassa juurikin tänään blogimme joulukalenteriin (tervetuloa kurkkaamaan, aavistuksen materialistisenkin blogin syövereistä löytyy myös ekoilu-asiaa mm. otsakkeen "Kukkahattutäti" alta.

  Ninja

  VastaaPoista
 15. Rebecca, niin tuttua!!! Tämä on myös oman postauksensa arvoinen juttu!!

  Anonyymi, ihan totta, kirja on miellyttävä käyttöliittymä vanhemmalle ihmiselle eikä aiheuta mitään jätekuormaa saajan poismenon jälkeenkään, onhan sillä arvoa antajallekin.

  Anni, tästä probleemasta kärsii aika moni! Kaikki keräyskohteet toimivat yllättävän hyvin jos toiveen saa vaan riittävän selkeästi kommunikoitua.

  Anu & Ninja, kiitos vinkistä, käväisen Kodin ykkösessä ja blogissa tsekkaamassa. :) Materialismissahan ei ole mitään vikaa, siinähän materiaa arvostetaan, jolloin siitä pidetään huolta - toisin kuin kertakäyttökulttuurissa..

  VastaaPoista
 16. Kiitosa ekotontulle näistä joululahjavihjeistä ja -linkeistä! Löysin jo monta ideaa :)

  Lahjavuoreen kyllästyneille: ainakin aikuisten kesken (tai vähän isompien lasten kanssa) voi sopia, että jokainen ostaa vain yhden lahjan (lahjan saaja siis arvotaan etukäteen). Tämä tosin vaatii, että kaikki noudattaa sitä, ettei joku sitten intoudu ostamaan lahjoja kaikille... Meillä tämä on nyt toista vuotta käytössä, ja hyvin toimii, vähentää lahjastressiä huomattavasti, kun ostaa vain yhden lahjan (ja siihen päälle satunnaiset muut lahjat esim. kummilapsille). Kaiken lisäksi on jännittävää, kun tarkoin varjeltu salaisuus, kuka kenellekin lahjan ostaa, paljastuu lahjan avaamisen jälkeen ;)

  VastaaPoista
 17. Reiluille hipeille vinkiksi että kauppakeskus Arabian Earth Collection -liikkeessä tarjoillaan lauantaisin koko joulukuun ajan glögiä ja kotitekoista pullaa (...sain sisäpiirin vihjeen kyökkipuolelta), joten sinne vaan ostoangstia hoitamaan!

  VastaaPoista
 18. Anonyymi kiittää ekotonttua ja toista anonyymia valokuvaideasta. Juuri tätä olen etsinyt: välittämisen näyttämistä konkreettisesti tavalla, joka ei kuitenkaan tunnu kornilta.

  Sairauskin on sama kuin isälläsi, eli oikeaan osui siinäkin.

  VastaaPoista
 19. Tämä nyt ei välttämättä auta kaikkia, mutta olen tänä vuonna tehnyt lahjat aikuisille itse: saippuaa, huulirasvaa, kermakaramellejä ja omena-kanelihilloa. Aikuisten kanssa suosin muutenkin kosmetiikka- ja ruokalahjoja, ne eivät yleensä jää käyttämättä ja suosimalla ekoa ne ovat olleet saajilleen tavallisesta poikkeavia. Lapsille ostan usein ekologisia vaatteita, kirjoja tai ekologisia leluja. Lasten suhteen perhepiirissä on myös suosittu kimppalahjoja, viime vuonna uusi polkupyörä veljenpojalle.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...