26.11.2009

Vitosen lapsi

Tiesittekö, että viideltä päiväkodista haettaville lapsille on oma termi. Työkaveri oli nimittäin kuullut, kun hoitaja oli tiedustellut kollegoiltaan "Kuka jää tänään vitosten kanssa?".  

Vitosen lapset. Siis ne, joiden vanhemmat laukkaa kieli vyön alla hakemaan kärsimättömän hoitajan kanssa pihalla toppahaalarissa tönöttävää jälkikasvuaan noin 15 sekuntia ennen kuin dagis menee kiinni.

Termi on varmaan täysin pragmaattinen (ja ehkä aamun ekoille ipanoillekin on joku termi?), mutta silti iski syyllisyys. Ehdimme tähänkin aikatauluun juuri ja juuri, koska toinen vie ja toinen hakee. Meistä kumpikaan ei tee lyhyempää työpäivää.

Samalla tajusin, että Skidi on tällä hetkellä kolmihenkisen ryhmänsä ainoa vitonen. Ystävä totesi, että tämän takia kannattaa tehdä sisarus: on ainakin seuraa siellä pihalla.

Hear hear.

19 kommenttia:

  1. Auts, mullakin on vitonen. :(

    Mä olen todennut elävänä täysin eri työelämätodellisuudessa päiväkodin henkilöstön kanssa. Viljamin päiväkodin johtaja sanoi, että tulee liian kiire uusia hoitosopimus (käytännössä siis allekirjoittaa se), kun hänellä on vain 1,5 tuntia kahden palaverin välissä. 1,5 TUNTIA.
    Mulle 1,5 tuntia tarkoittaa pari lyhyttä palaveria ja päälle vielä kunnollinen lounastauko...

    -Annis-

    VastaaPoista
  2. Aivan! Ja jos se vitoisuus tuottaa joitakin lapsuusiän traumoja, voi nekin jakaa jonkun kanssa! Kannatan!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa - onneksi en ole yksin. Meidän esikoinen kuuluu myös vitosiin (tai nyt olen vuoden kotosalla, mutta "normaalisti").

    Tää on ihan realismia - tällä asuntolainalla ei vaan yksinkertaisesti ole varaa tehdä lyhyempää työpäivää. Anteeksi, lapseni.

    VastaaPoista
  4. minä taas teen 6h työpäivää, mutta silti tuntuu, että kun laukkaan hakemaan lapseni abuot 15.50 niin siellä on enää 3-4 lasta paikalla. Lyhennetty työaika sopii meille nimenomaan sen takia, että tämä mamma on aika stressaavaa tyyppiä ja näin voi ottaa vähän rauhallisemmin ja tarjotan lapsellekin rauhalliset aamut ja hötkyttömät illat. Ja myös mies vie ja hakee lasta. Ymmärrän hyvin, että kaikilla ei ole mahdollisuutta lyhennettyyn työaikaan, mutta me ollaan priorisoitu ykköseksi kiireettömyys ja että, lapsi (2v) ei ole yli 8h hoidossa ja muut menot suhteutetaan sitten näiden tulojen mukaan. Tää nyt varmaan pomppaa, mutta pompatkoon

    VastaaPoista
  5. Mut eikö ihmisillä voi olla myös työaika 9-17, jolloin ei edes tehdä ylityötä? Ja varmaan jos olis ite päiväkodissa töissä, toivois et vanhemmat tulis ajoissa tai jopa etujassa ja puhuis kolmosen, nelosen, vitosen lapsista ja ehkä puolikkaista (puolipäivätarhalaiset)...

    VastaaPoista
  6. Elmo haetaan aina ennen neljää ja jos mä olen hakuvuorossa yleensä viimeistään puoli neljä, koska mulla on lyhyempi työmatka. Meillä hakija menee seitsemäksi töihin, mikä mahdollistaa lähtemisen kolmelta. Viejä tulee kotiin sitten kun ennättää, puoli viiden ja kuuden välissä. Me ollaan päätetty, että kun Elmo on pieni, me tehdään tasan työajan verran töitä. Lisäksi aina toinen tekee nelipäiväistä viikkoa, toistaiseksi minä.

    Valintoja, valintoja.

    VastaaPoista
  7. Joo just. Musta tuntuu että mäkin olen aivan eri työelämätodellisuudesta. Tuo viiden lapsien epäsuora arvottaminen on taas yksi syy, miksi mun lapseni ei ole päiväkodissa toivottavasti vielä pitkään aikaan. Siis Suomessa pitää tuntea syyllisyyttä jo siitäkin, että vanhemmat ovat uutteria ja ahkeria veronmaksajia (joka välillisesti rahoittavat tuonkin järjestelmän)??? Mulla ja miehellä on sellaiset ammatit, jotka joustavat ajoittain varsin huonosti (nytkin odotan miestä vajaa viikon työmatkalta kotiin) - hoitaja kotiin onkin meille ainoa järkevä ja oikeasti toimiva ratkaisu. Koska se on Suomessa hankalaa ja kallista, yritämme pysytellä pois Suomesta niin kauan kuin lapset ovat ihan pieniä.

    VastaaPoista
  8. Jotenkin tuntuu että toi vitoiksi nimittely on vielä aika lievää, vaikka toki ärsttävääkin. Mulla on sellainen fiilis, että meidän vanhempien selän takana puhutaan paljon pahempia juttuja, ehkä jopa lasten kuullenkin. Toivottavasti olen kuitenkin väärässä.

    VastaaPoista
  9. ai sille on tullut nimikin!
    Aikoinaan molemmat poikani ovat olleet vitosia. Se oli silloin.
    Muistan kuinka yksinaisen vitosen haku valilla otti pannuun. Tuli hiukan syyllinen olo, 'ainoa joka tulee just ennen' mutta ei ollut muuta vaihtoehtoa.
    Mukavaa perjantaita!

    VastaaPoista
  10. Annis, niin, myös minä näen 1,5h yhden hyvän palaverin tai tarjouksen pituisena slottina!

    kris, mistä Madden sukupolvi kirjoittaisi kasvutarinansa ellei vitosuudesta! ;)

    Tintti, niin ei siinä työpäivän pituudessa ole aina kysymys mistään aidosta valinnasta, on hurskastelua väittää että aina on vaihtoehto.

    Henkka, ymmärrän hyvin kiireettömyyden arvon. Mutta miksi se on aina nainen kun joustaa?

    Anonyymi, mullahan on just normipäivä 9-17 jolloin tulee sairas kiire kun pitää lähteä jo varttia yli neljä. En ehkä nyt tajunnut pointtiasi?

    anu, me arvostetaan unta aivan liikaa venyäksemme moisiin aamuihin! Valintoja siis siinä mielessä kyllä, samoin kuin se, että en ikinä tekisi lyhennettyä viikkoa/päivää. :)

    Dona, mä tappelen tässä koko ajan sitä vastaan että yritän olla selittelemättä sillä se jos mikä kuuluu SYYLLISYYTEEN. Että Madde menee hoitoon vasta ysiksi, että toinen meistä vie ja toinen hakee, jolloin päivä on se 8h. Eikä me kumpikaan tehdä kovin pitkiä päiviä edes niinä ilotina jolloin ei ole hákuvuoro. Ja että mummi hoitaa yhden päivän viikossa. Tulihan se sieltä.

    Anonyymi, kuten jo totesin, terminä varmasti täysin pragmaattinen ja hoitajien työaikaan liittyvä. Itsehän kukin sen mielessään arvottaa.

    BLOGitse, mä olen tietty valinnut osani ihan itse, koska en edes halua tehdä lyhyempää työpäivää. Pitäisikö vitosen lapsille olla omat päiväkodit niin ei olisi ykisnäistä? :)

    VastaaPoista
  11. Sori, luulin, että tarkoitit lauseella "vanhemmista, jotka eivät tee lyhyempää työpäivää" sitä, että joudutte jäämään usein ylitöihin ja menette siis jo ainakin kasiin töihin...

    Siis se, että useimmat vanhemmat joutuu tekemään 8 tunnin työpäivää, on minusta aika fakta (kaikilla aloilla ei vain ole mahdollista joustaa), joten huomaat varmaan, että mulla ei vielä ole lasta enkä siksi ymmärrä termistöä. Mulle oli sekin yllätys, kun kuulin yhden isän olleen 3 päivää päiväkodissa totuttamassa lapsiaan tarhaelämään... en tiennyt sellaisen olevan mahdollista.

    VastaaPoista
  12. Mä kanssa alkuun hiukan epistelin lyhennettyä työviikkoa, mutta nyt kun teen sitä, en millään haluaisi vaihtaa pois. Kolmen päivän viikonloppu on ihan loistava juttu! Konsultin hommissa se ainakin toimii: ottaa vain sen verran duunia, että ehtii neljässä päivässä tehdä.

    VastaaPoista
  13. Anonyymi, nope, mä olen itse asiassa duunissa mun vientiaamuina puoli kymmeneltä.. Jengi tietää jo ettei ne buukkaa paltsuja mulle aikaiseen. :)

    anu, varmaan yhden kokonaisen vapaapäivän pitäminen on helpompaa kuin 6h tekeminen. Ikävä totuus on se et Madde ei nuku päikkäreitä missään muualla kuin hoidossa eli siinä kotihoitopäivässä on vähän haasteita.

    VastaaPoista
  14. Heh, onko Rouskulla lapsi/lapsia? Jos ei niin voin vannoa, että ei ne kolme vapaapäivää ole lomailua :) Jos on niin ihana asenne sulla.

    VastaaPoista
  15. haha, mullekin pisti silmään toi lomapäivä - mutta Rouskulla on tosiaan kokemusta ja rutiinia jo.

    Mä myönnän ihan avoimesti että mulla perusduunipäivä on henkisesti helpompi - eikä edes mitenkään marginaalisesti - kuin kotihoitopäivä. Duuni on mulle siinä mielessä lomaa.

    VastaaPoista
  16. Kauhistus, en tiennyt että tarhat menee kiinni jo klo 17. Mitäs sitten jos on sellaiset työt kuin mulla ja siipalla, joissa klo 9-17 tarkoittaa, että töistä ei tosiaan voi livistää ennen viittä? Pitäiskö meidän lapsi tämän takia laittaa vuoropäiväkotiin (joihin on muutenkin kiitettävä tunku)?

    VastaaPoista
  17. Huolestuttavaa taitaa olla se, että yksi (monista) positiivisista lapsuusmuistoistani on se, kun kerran minut haettiin aikaisin tarhasta (varmaan neljältä sen normiviiden sijaan) :) Muistan tosin myös kuinka tylsää oli odottaa omaa hakijaa, kun kaverit pihalta vaan harveni..

    VastaaPoista
  18. Anonyymi, sun tosiaan pitää etsiä hoitopaikka tai hoitaja, joka suostuu pitämään lasta viiden yli, mutta ei se välttämättä tarkoita 24h hoitopaikkaa, joissain tapauksissa on mahdollista neuvotella, mutta esim Madden hoitajalle ei makseta yli viiden menevistä työajoista joten that's it.

    Manna, anteeks mutta toi on mahtava muisto! :D Mun ja broidin päivähoito oli mummolassa joten a) mulla oli aina seuraa ja b) se oli käytännössä meidän toinen koti.

    VastaaPoista
  19. Voi rähmä - poikani on vuoden päästä vitonen :( Eikä auta mikään, ei edes kiireettömyyden valinta kun tuo työ mihin "lomani" jälkeen palaan, on jo 6h/pv ;P Ja työaika 11-17.00 ;o

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...