18.11.2009

Tuikku murheeseen

Kuva: Ruusumanteli
Olen kynttilä- ja tuikkufanaatikko, jonka kämpästä ei löydy pöytää ilman jonkinlaista nuotiota. Nyt kuulin, että kynttilät tuhoavat sisäilman laadun ja että kynttilöitä ei pitäisi polttaa turhaan.

ARGH!

Astmaatikot todennäköisesti kuolisivat meillä jo eteiseen. Oonko mä nyt taas ainoa idari maailmassa joka EI tiennyt tätä vai onko tässä laajempikin salaliitto? Google löysi aiheesta blogikirjoituksen, jossa asiaa käsiteltiin vuosi sitten:

"Parafiinikynttilät on siis nimensä mukaisesti valmistettu parafiinista, joka on jalostamalla saatu sivutuote raaka-öljystä. Näistä kynttilöistä syntyvä musta noki on samaa tavaraa kuin diesel moottoreiden pakokaasut. Lisäksi palaminen synnyttää joukon epäpuhtauksia ja vaarallisia yhdisteitä, mukaanlukien tolueenin sekä bentseenin, jotka ovat molemmat tunnettuja karsinogeenejä. Nämä myrkyt menevät syvälle keuhkoihin, ja voivat aiheuttaa väsymystä sekä päänsärkyä. Polttamalla raakaöljy-pohjaisia kynttilöitä siis saastutat huoneilmaasi."

En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että kynttilät olisivat jotain muuta kuin steariinia, ja mikä oudointa, en löytänyt yhdestäkään kynttiläpaketista tuoteselostetta! Parafiini on Wikin mukaan halvempaa kuin steariini, joten yllättäen Ikean kynttilät ovat parafiinin ja kasvivahan sekoitusta.. Vaikka tuikkupaketissa ei mainintaa ollutkaan, Havin saitilla kerrotaan, että tuotteille on myönnetty Joutsenmerkki:

"Joutsenmerkittyjen kynttilöiden tulee palaa puhtaasti nokeamatta sisäilmaa. Ne eivät saa sisältää raskasmetalleja, tuoksuaineita eivätkä haitallisia kemikaaleja. Jopa kynttilän pakkauksen tulee olla tehokas eikä se saa sisältää kertakäyttöisiä kuppeja tai astioita. Kertakäyttöinen polttoastia ja pakkaus saattavat pahim-millaan moninkertaistaa kynttilän ympäristökuormituksen."
Eli kannattaa suosia joutsenmerkittyjä. Näille perinteisille materiaaleille löytyy toki vaihtoehtoja. Kynttilöitä tehdään myös soijasta (mitä siitä aineesta ei tehtäisi..), mehiläisvahasta ja palmuöljystä (joka tosin on etiikaltaan vähän kiistanalainen). Taidanpa kokeilla tuota soijakynttilää, jota mainostetaan ainakin jonkin verran terveellisemmäksi vaihtoehdoksi.  Haen niitä samalla reissulla sen palovaroittimen kanssa.21 kommenttia:

 1. No ei kyllä ole koskaan juolahtanut pieneen mieleenikään että kynttilä voisi saastuttaa! Tämä info täytyy laittaa korvan taa, sillä itsekin kynttiläfriikkinä tulee polteltua moisia tunnelmavaloja pitkin asumusta. Täytyykin heti luopua Ikean halpistavarasta ja panostaa laatuun, sillä on näköjään tällaisessakin asiassa merkitystä.

  VastaaPoista
 2. "Jopa kynttilän pakkauksen tulee olla tehokas eikä se saa sisältää kertakäyttöisiä kuppeja tai astioita." Ja näinkö todella sanoo Havi? Siis sama yritys, joka uuden masiinan myötä poisti markkinoilta kupittomat tuikut (näin yrityksestä kerrottiin) ja siirtyi takaisin metallikupillisiin tuikkuihin...? Wa?

  VastaaPoista
 3. Heips!
  Havin Joutsenmerkki on siis se Pohjoismainen ympäristömerkki, ei kotimaisuudesta kertova Joutsenlippu. Ja Joutsenmerkin Havi on saanut antiikkikynttilöilleen, jotka täyttävät Joutsenmerkin raaka-aine-, pakkaus- ja laatuvaatimukset. Joutsenmerkin tiedote asiasta niille joita kiinnostaa lukea lisää: http://www.ymparistomerkki.fi/files/1803/Joutsenmerkki_Havi_091009_1.pdf

  VastaaPoista
 4. Tuo asia on kyllä ollut tiedossa ja siksipä polttelen yleensä vaan yhtä tuikkua kerrallaan, vaikka kynttiläfriikiksi itsekin lukeudun. Ja tuikkujen metalliosat vien metallikeräykseen.

  VastaaPoista
 5. Kaikki mielihyvä kyllä ihmiseltä evätään :(
  Meillä roikkuu katosta jos jonkinlaista kynttiläkruunua ja tuikkukippoja on joka lähtöön. Ja polttelen noissa tietenkin parafiinikynttilöitä koska melkein kaikki somisteet kynttilöineen on ostettu ihania tuoksukynttilöitä kauppaavalta Partyliteltä ( www.partylite.fi ). Steariinikynttilöitä sieltä ei kai saakkaan eikä ole mieleeni tullut että olisivat keuhkoille myrkkyä. Hitto.

  VastaaPoista
 6. Hehe, hyvä pointti, oletko "ainoa idari" - nyt kun asiasta sanot, niin muistin joskus just vuosi sitten asiasta kuulleeni, mutta kun ei pysty pieni pää hanskaamaan kaikkea negatiivista infoa (kun ne perunalastutkin on niin syöpää aiheuttavia) niin jätin tiedon huomiotta. Kuitenkin selkeästi jotain jäi selkäytimeen, kun tässä päivänä muutamana jotenkin vaistomaisesti valitsin Tiimarista Havin tuikkupaketin puolta halvemman jonkun sekalaisen setin sijasta ja vielä mainostin kaverille, että "nää Havin kynttilät käsittääkseni on jotenkin paljon parempia, savuttaa vähemmän tai jotain".

  VastaaPoista
 7. Noista soijakynttilöistä olen kuullut kovasti hyvää (esim. tässä blogissa ollut juttua: http://dailyeko.blogspot.com/2009/10/ekoteko-18b-soijakynttila.html). Hieman vain harmittaa, että soijakynttilöitä ei ilmeisesti ole kovin värikkäinä. Minulle nimittäin osa kynttilöiden nautintoa on niiden kaunis (eli värikäs ;) ) ulkonäkö.

  Tuon tuikkujen metalliongelman olen ratkaissut polttamalla Havin kuorettomia tuikkuja Partyliten Tuikkiva-kynttilöistä ("tuikku" on Havin rekisteröimä tuotenimi, jota muut eivät saa käyttää, joten Partyliten vastaavat ovat Tuikkivia) jäävissä muovikupposissa. Mutta, jos kerran kuorettomat tuikut on poistettu, ei tästä ole suurta iloa enää :(

  VastaaPoista
 8. Marjaana: näin minäkin tein vielä vuosi sitten eli polttelin niitä Havin kuorettomia tuikkuja juurikin Partyliten votiiveissa. Enpä polttele enää. Luonto kiittää, etenkin kun lähin metallinkeräys on reilun 5 km päässä. :(

  VastaaPoista
 9. No voi hyvä jumala sentään. Elämä on vaarallista juu. Voi vaikka kuolla. ;)

  Onneksi asun keskustassa joten pikku parafiinit ei siinä noessa enää paljon tunnu, mutta hyvä saada vahvistusta mun ajat sitten tehdylle päätökselle ostaa mieluummin vähän hintavampia kynttilöitä - ne kun kestävät pidempään, eivät valuta steariinia pitkin poikin ja ennen kaikkea toivon mukaan on pienempi riski itsestään leimahduksiin (joka on varmaan parafiinin hengittelyä suurempi riski, olen todistanut tästä syntynyttä tulipalon alkua).

  Eilen katsoin A-studiota, jossa kerrottiin, että viina tappaa - really? Siinä on asetaldehydiä, joka aiheuttaa syöpää. Aion elää villiä riskielämää ja juoda edelleen punkkua kynttilänvalossa.

  VastaaPoista
 10. Pikkusisko, hyvä että joltain muultakin on mennyt tämä ohi.

  Marikki, joutsenmerkki sanoo noin. En vaan saa linkitettyä pdf:ään!

  Joutsen, no voi joutsenen munat! Siis koko Havin tuotanto ei ole joutsenmerkin arvoinen?

  Henkka, mä laskin yhdellä silmäyksellä että olohuoneessa on 12 tuikkua. Ja ne kaikki laitetaan tietty kerralla kun kerran ruvetaan.. Mutta metallit kierrätän totta kai.

  Meeri, älä muuta viserrä! Mutta en tosiaan aio lopettaa.

  Anonyymi, good for you! Mäkin kyllä yleensä ostan kotimaista, kerrankin se kannattaa näin konkreettisesti!

  Marjaana, ah, ne on siis mulle täydelliset, koska mulla on kaikki tosiaan lasikupeissa, jolloin värillä ei ole väliä. Haiseeko ne jotenkin tofulle? :D

  Ina, täällä luonnonhelmassa joutuu näitä kynttiläasioitakin miettimään hyvin tarkkaan. ;) Mä muuten tulkitsin siitä asetaldehydi-uutisoinnista että en kuulu riskiryhmään, koska mulle ei tule alkoholista välittömästi huono olo ja voin siis vapaasti jatkaa valitsemallani tiellä. :D

  VastaaPoista
 11. apua! mita enemman tutkitaan sita enemman kaikki on epaterveellista!

  Kuinka paljon noita tuikkuja tai kynttiloita pitaisi olla esim. yksiossa, etta huoneen ilma olisi oikeasti vaarallista?
  Eihan kukaan 24/7 polttele tuikkuja urakalla...

  Ei ota loppuakseen uutiset ja kuohunta sen tai tuon vaarallisuudesta.
  Kohta ihmiset linnottautuu koteihinsa kun ei uskalla menna enaa ulos ollenkaan. Voi saada vaikka raittin ilman myrkytyksen!

  VastaaPoista
 12. No kieltämättä hieman masentavaa, tähän vuodenaikaan varsinkin :(. Täytyypä lukea tuoteselosteet tarkemmin. Olisi tosiaan mielenkiintoista saada tarkempaa tietoa, että mikä kynttilämäärä oikeasti on haitallista terveydelle.

  VastaaPoista
 13. Täälläkin on yksi lukija, jolle kynttilöiden ilman saastuttaminen oli uutta. Jäin miettimään noita parempia vaihtoehtoja. Eikös ekologisuuden kannalta noita paras olisi mehiläisvahakynttilät? Niitä kun saa suomalaisina, niin ei tarvitse soijaa roudata ympäri maailmaa.

  VastaaPoista
 14. Sen jälkeen kun olen alkanut polttaa vain PartyLite kynttilöitä ei ole huusholli enää tullut nokiseksi. Sen huomaa ikkunoita pestessä.

  VastaaPoista
 15. BLOGitse, täytyy varmaan laittaa VTT töihin! Tieto tosiaan lisää tuskaa.

  Pellon pinetareella, kun olisikin ne tuoteselosteet..

  Anonyymi, kun kahlasin tota aineistoa läpi, mehiläsivahakynttilöistä tuli pienhiukkasia lähes yhtä paljon kuin steariinista. Milloinkohan saadaan rypsiöljykynttilä!

  Anonyymi, joku tuolal ylempänä juuri kommentoi että partyLite on juuri sitä parafiinia. Että sinänsä ristiriitainen tulos. Itse en parafiinitavaraan enää koske.

  VastaaPoista
 16. Tuo soijakynttilä on testattu. Oikein oiva tuote, valuu vaan aika lailla, toisaalta ihan kaunis kasa loppuvaiheessa. Suosittelen.

  VastaaPoista
 17. Asiaa hieman sivuten: kuinka te muuten onnistutte kierrättämään tuikkukynttilöiden alumiinikipot? Ainakin Havin tuikuista jää steariinia joka kerta kipon pohjalle vaikka polttaisi niin loppuun, että tuikku sammuu itsestään. Metallikierrätykseenhän ne voi laittaa käsittääkseni vain, jos ei ole steariiniäämiä, joten tässä on mulla aika iso ongelma, kun tekee pahaa heittää kippoja sekajätteeseen ja kierrätykseenkään ei saisi ilman jonkinlaista hankalahkoa puhdistusoperaatiota laittaa...

  VastaaPoista
 18. Onko kukaan löytänyt esim. 100% steariinikynttilöitä (muita kuin ne Havin kruunikynttilät)? Ostaisin mielelläni ekompia kynttilöitä, mutta haluan tuikkuja tai pöytäkynttilöitä, en pitkiä. Eikä yksi kynttilä saa maksaa 9 euroa (kuten jostain luin soijakynttilän maksavan). Vinkkejä otetaan vastaan :-)

  VastaaPoista
 19. No damned, tässähän tarvitaan kohta tutkivaa journalismia. Mikä muuten ei ole enää pitkän ajan päässä, siitä lisää ensi viikolla.. ;)

  VastaaPoista
 20. Stockalta löytyi 100% steariinisia pöytäkynttilöitä. Eri kokoja ja niissä kerrottiin selvästi palamisajat. 42 h palava maksoi 5,90 e ja 46 h palava 6,90 e. Eivät siis ilmaisia nekään, mutta ne nyt ostin kokeeksi.

  VastaaPoista
 21. Olen löytänyt kynttilöille hiljattain ihan hyvän vaihtoehdon. Se on toistaiseksi poistanut murhetta ainakin minulta, kynttiläfriikiltä ja astmaatikolta.

  Bioetanolitakka!

  Fine, kuulostaa tosi ufolta, mutta ei se ole. Näitä on monia erilaisia malleja ja kokoja, meillä on pieni ja tyylikäs pöytämalli. Tulipesään kaadetaan bioetanolia (väritön ja hajuton litku) joka sytytetään. Sammuu itsestään tai takan mukana tulleella tukahduttajalla.

  Bioetanolitakka toki syö happea sisäilmasta, mutta ei nokea tms. Lyhyen kokemuksen perusteella suosittelen.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...