16.11.2009

Sikainfluenssa säkissä

Olen välttänyt tätä päivän puheenaihetta aika pitkään, koska olen ns. "kriisi kerrallaan" -ihminen. Sain hyvän syyn postaukseen kun sähköpostiini tipahti (sika)influenssan ehkäisystä kertova niksilista. Koska nämä kuulostavat skeptiselle maallikolle jokseenkin järkeviltä eivätkä ole haitaksikaan, pistän jakoon (testataan samalla lukeeko tätä yksikään lääkäri). Kohdat 1 ja 2 ovat ilmeisiä, kutoskohtaa toteutan vähän laajemmassa muodossa: vedän vihreää teetä, mustikoita ja deetä joka päivä.

Tekstin on alunperin kirjoittanut englanniksi Vinay Goyal, (MBBS, DRM,DNB, sisätautien spesialisti).
Käytännössä ainoat tiet viruksen päätyä kehoosi ovat nenä ja nielu. Globaalin epidemian yhteydessä, mitä tänäkin on, on melkein mahdotonta välttää H1N1-tartunnan saamista kaikista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta. Mutta INFLUENSSATARTUNNAN SAAMINEN on pienempi ongelma KUIN VIRUKSEN LEVIÄMINEN KEHOSSA - ja sitä VASTAAN VOIDAAN TAISTELLA.

Vaikka olet vielä terve, eikä sinulla vielä ole H1N1:n oireita, voit jo vastustaa sen leviämistä ja jälkitautien kehittymistä muutamin yksinkertaisin toimenpitein, joita ei ole tarpeeksi tiedotettu virallisissa tiedotteissa eikä median taholta. Voit tehdä nämä toimenpiteet itse sen sijaan, että miettisit, miten voisit hankkia varastoon N95 - ja Tamiflu -lääkkeitä.

1. Pese käsiäsi usein
Tätä on korostettu myös virallisissa tiedotteissa. Muista myös etanolihuuhde, dilutus tms. Huuhdetta ei tarvitse pestä pois, se jättää iholle vain glyserolin.

2. Kädet pois kasvoilta
Vastusta kaikkia kiusauksia koskea mitään osaa kasvoistasi (muuten kuin peseytyessäsi).

3. Kurlaa kaksi kertaa päivässä lämpimällä suolavedellä
Käytä Listerin tai muuta antiseptista suuvettä, jollet luota suolaan. H1N1 -virukselta vie 2-3 päivää lisääntyä niin paljon nielussa/nenässä, että syntyy virukselle tyypillisiä oireita. Suolavedellä kurlaamisella on sama vaikutus terveeseen henkilöön kuin Tamiflulla on infektion saaneeseen henkilöön. Älä aliarvioi tätä yksinkertaista, edullista ja tehokasta ennaltaehkäisevää metodia.

4. Vastaavasti voit samalla tavalla huuhdella sieraimet lämpimällä suolavedellä.
Kaikki eivät pysty käyttämään antiseptista nenäspraytä tai -huuhtelua, mutta nenän niistäminen huolellisesti ja nenänreikien puhdistaminen suolaveteen kastelulla pumpulipuikolla ainakin kerran päivässä, on hyvin tehokas keino virusinfektioiden vähentämiseksi nenästä.

5. Juo lämpimiä juomia (teetä, kahvia, mehua jne.) niin usein kuin voit.
Lämpimien nesteiden juomisella on sama vaikutus kuin kurlaamisella, mutta se siirtää virukset vastakkaiseen suuntaan. Se huuhtelee virukset, jotka muuten lisääntyisivät, nielusta alas vatsaan. Vatsassa ne eivät voi elää, lisääntyä, eivätkä tehdä mitään vahinkoa.

6. Vahvista luonnollista immuniteettiasi
Immuniteetti vahvistuu ravinnolla, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Jos otat C-vitamiinitabletteja, katso että ne sisältävät myös sinkkiä lisätäksesi vitamiinien imeytymistä.

Rainer Nyberg, Professor em.
Vesterviksv. 162, FIN-65280 Vasa, Finland
Madde saa rokotuksen torstaina, mutta siitä kestää sitten vielä pari viikkoa, että vastustuskyky kehittyy. Duunissa on jo pari todettua sikainfluenssatapausta, mutta olen toistaiseksi itse säästynyt tartunnalta.

Olen lähinnä ihmetellyt miten rampa tämä suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on, vaikka kyse on ihan perusharjoituksesta - tiedottamisesta ja jengin rokottamisesta. Ihan ensimmäinen juttu olisi tietysti laittaa nopeasti selkeää informaatiota kaikkien saataville (hyvä esimerkki huonosta esimerkistä ovat nämä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen possunuhasivut), nyt tietoa saa lähinnä hesarista kuolintilastojen muodossa. Google tarjoaa ensimmäisenä hakutuloksena sikainfluenssa.fi osumaa, mutta: "Sikainfluenssa.fi on yksityisen suomalaisyrityksen tuottama kaupallinen verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on tarjota A(H1N1)-viruksesta kootusti ja tiivistetysti tietoa suomalaisille. Palvelussa esitetyt tiedot ja ohjeet eivät ole viranomaisten tai lääketieteen ammattilaisten laatimia tai hyväksymiä." Kiva.

Näitä kulkutauteja tulee vielä pahempiakin. Siihen mennessä olisi tärkeää saada homma toimimaan. Millaisia kokemuksia teillä on ollut?

14 kommenttia:

  1. Meillä päin ei ainakaan rokotukset toimi.. Tai rokotusjärjestelyt - rokotetaan vain yhdessä paikassa ja seurauksena valtavat jonot.. Saa nähdä ehditäänkö saamaan rokotuksia ennenkuin epidemia on ohi x).

    Siihen asti pestään käsiä ja yritetään olla välittämättä siitä että nenänvartta alkaa kutittamaan HETI kun alkaa ajattelemaan että kasvoihin ei saa koskea

    VastaaPoista
  2. Minä tietysti lisäisin noihin nenänpesukannun, auringonhattu-uutteen ja c-vitamiinin. Haittaa niistä ei ainakaan ole.

    Päätöksen tekemistä rokottamisesta tai rokottamatta jättämisestä helpottaa ainakin se, ettei kukaan perheestämme täkäläisessä systeemissä ole siihen oikeutettu :)

    VastaaPoista
  3. Tässä olit listannut hyviä asioita. Tällaiset varotoimet ovat tärkeitä varsinkin meille vanhoille, jotka yhteiskunta on jo jättänyt oman onnensa nojaan. Rokotusannoksia on tilattu liian vähän ja tänään luin, että sairaalaankin pääsee vain hyödylliset henkilöt. Kaari Utrion kuolemanpilleriä ei kohta enää tarvitsekaan suunnitella. Ymmärrän toki, että rokotus- ja hoitojärjestys on hyvä, enkä suinkaan haluaisikaan mennä sinne mitään itselleni vaatimaan. Ihmettelen vaan minkälaiseksi tämä yhteiskunta on muuttunut.

    VastaaPoista
  4. Mulla ei ole kyllä mitään kritisoitavaa rokotteesta itsestään tai sen saamisesta. Raskaana olevana sain sen ihan normaalilla neuvolakäynnillä ja sivuvaikutuksetkin olivat lieviä (käden kipeytyminen ja illalla vähän vetämätön olo). Muuten olen sitä mieltä, että aiheesta uutisointi on mennyt ihan lööppi-linjalle jo monissa sanomalehdissäkin. Ja viranomaiset tosiaan sörssivät tiedottamisen ihan tosissaan - toivottavasti ottavat oppia. Sinällään itse löysin kyllä THL:n sivuilta tietoa kun tarvitsin - en tosin helposti. Mielenkiintoista muuten, että en ole itse koskaan törmännyt muiden rokotteiden kohdalla tietoon / keskusteluun mahdollisista haittavaikutuksista. Hepatiitti A&B -rokotteen sivuvaikutuksenakin on kuulemma autoimmuunitauti - heheh, ei onneksi osunut viisi vuotta sitten omalle kohdalle. Ihmettelen eniten sitä, että miksi tästä H1N1-rokotteesta on noussut niin mieletön rokotepelko.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Katja, hyvä listaus! Uusimmassa Tiede-lehdessä oli hyvä juttu D-vitamiinista, itse syön samoin sitä c:n lisäksi.

    Jaa, no rokotteesta ei ole paljon sanomista kyllä - jos en ehdi ennen siihen pääsyä (joskus ensi vuonna) saada tartuntaa, niin tuskin saan koskaan. Riskiryhmätiedotus ei myöskään ole ollut erityisen aktiivista, eniten saan tietoa kavereilta, jotka ovat saaneet rokotteen (selvitettyään ensin itse, että jonkun sairauden takia ryhmään kuuluvat). Mieluummin saisin tartunnan jo nyt, enkä joululomalla kun rokotteesta ei ole toivoakaan.

    Eniten samoin huolestuttaa se, jos kyseessä olisi oikeasti tappava epidemia... Mutta kiva, että nyt tietää ainakin kuuluvansa ryhmään, joka voi testata darwinismia ihan omakohtaisesti. Kääk.

    VastaaPoista
  6. Meillä on listalla myös D-vitamiini, tällä hetkellä (pimeenä aikan) ihan tuplana koska suositukset suomalaisille on liian alhaiset.

    Ja samoin toivon, että tästä otetaan nyt opiksi, kun tämä ei todellakaan ole viimeinen tauti, ei edes ensimmäinen, joka tulee ravistelemaan globaalisti.

    Ja kannatan kovasti sitä, että Suomessa alettaisiin taas tekemään rokotteita lisenssillä.

    VastaaPoista
  7. sen vielä haluaisin sanoa, että musta tuo käsidesi on itse helvetin keksintöä. Sen käytön ohjeistus on jäänyt kanssa ihan retuperälle ja ihmiset hysteerisinä räiskii sitä käsiinsä sieltätäältä pesemättä ensin käsiään. Ja tuo toiminta voi aiheuttaa resistenssejä bakteereja jotka ei kuolekaan sitten millään. Käsienpesu saippualla ja vedellä on riittävä ja jos haluaa olla ihan putsplank käsidesi käsien pesun jälkeen.

    VastaaPoista
  8. Olen taalta kaukaa seurannut Suomen mediaa, blogikirjoituksia, lukenut kavereiden sahkoposteja siita kuinka ala-arvoisesti koko rokotusprosessi on hoidettu.

    Mita ihmetta on tapahtunut kun oikein mikaan ei ota toimiakseen, kaikissa asioissa sorssitaan oikein kyballa.

    Yksittainen ihminen tekee tietty parhaansa
    eli
    onko nyt joka puolella paattavissa elimissa eli johdossa jokin perustavaa laatua oleva vika?

    Ihan niin kuin Unelma kirjoitti, vanhukset on jatetty oman onnensa nojaan...
    On jarkyttavaa seurata sivusta kuinka hyvinvointivaltio Suomi on pikku hiljaa pahoinvointivaltio!

    Jokainen kansanedustaja vahintaan viikoksi ja pitkiksi paiviksi vaihtamaan vaippoja vanhuksille ennen kuin aloittavat virassaan!

    VastaaPoista
  9. Kiitos listasta! Tuollaisia tapoja noudatan itsekin ja vielä olen säästynyt possulta.

    Yksi huomio tosin, luin joku vuosi sitten jonkun suomalaisen tartuntatautilääkärin juttua ja hänen mukaansa flunssapöpöt kulkeutuvat elimistöön ensisijaisesti nenän ja SILMIEN kautta. Hän piti esim. suutelemista vähemmän haitallista kuin sitä, että hieroo likaisilla käsillä silmiään.

    En tiedä mikä on totuus, mutta välttämällä nenän ja silmien koskettamista julkisilla paikoilla olen selvinnyt jo pari vuotta ilman ainuttakaan flunssaa/influenssaa :)

    VastaaPoista
  10. Hei hienoa, että kirjoitit aiheesta. Olenkin jo odottanut, etä koska sanot mielipiteesi tähän asiaan. Arvelinkin, että samoilla linjoilla ollaan.

    D-vitamiini suositusannokset ovat Suomessa aivan liian alhaiset. Meillä 2-vuotiaamme saa 25 mikrogrammaa päivässä (kahdessa erässä, ruoan kanssa) ja aikuiset ottavat 60 mikrogrammaa. Lisäksi syömme kaikki monivitamiinivalmistetta ja probiootteja ja aikuiset myös omegakolmosta.
    Tämä ihan yleisestikin immuniteetin vahvistamiseksi, ei vain sikainfluenssan aikana.

    Rokotteen mekin kuitenkin menemme tänään ottamaan lapselle. Ei vaan uskalla olla ottamatta. Pelottaa tuo rokote silti ihan yhtä paljon kuin itse tautikin.

    Kiitos tästä listasta, uusia vinkkejäkin sieltä löysin.

    VastaaPoista
  11. Meillä täällä Lounais-Suomen pienessä maalaiskunnassa on rokoteasiat hoidettu mallikkaasti. Se vaan on niin, että kun homma toimii, niin siitä ei olla kovin kiinnostuneita julkisesti. Kuntayhtymän nettisivuilla lähes päivittäin päivittyvä rokotusaikataulu ja erikseen ihminen puhelinpäivystyksessä rokoteasioihin vastaamassa. Eilen jonotettiin vain 35 min. perusterveen 2-v. lapsen kanssa rokotetta, viikko sitten riskiryhmälapsen kanssa 5 minuuuttia.

    VastaaPoista
  12. Hei! Olen seurannut sivusta blogiasi mielenkiinnolla jo jonkin aikaa. Pidän kirjoituksistasi ja oivalluksistasi, kiitos niistä!

    ...Ja eihän näin mehukkaaseen aiheeseen voinut olla tarttumatta ;) Noh, eihän noista vinkeistä mitään haittaa todella ole!

    C-vitamiiniakin on hyvä syödä, jos ravinnosta ei saa sitä tarpeeksi. Epäilen kuitenkin vitamiinien vaikutusta sikainfluenssan torjunnassa, oma immuunipuolustus ei nimittäin tunnista kantaa eikä näin ollen pysty tuottamaan vasta-aineita, vaikka solut olisivatkin hyvässä kunnossa ja runsaina. Ennen kuin sitten taudin jo iskettyä. Virus pääsee elimistöön "vapaamatkustajana", eikä solumuistia saa kuin sairastamalla tai ottamalla rokotuksen.

    Suurin osa listan vinkeistä liittyy mekaaniseen torjuntaan ja se onkin tärkeää jos tahtoo välttyä virukselta. Loppujen lopuksi kaikki on kuitenkin arpapeliä. Suurien ihmismassojen välttely olisi hyvä liittää edelleen listaan, se vain ei ole usein mahdollista. Enkä tuosta kurlaamisen mahdollisuudestakaan oikein tiedä, ainakaan jos niissä ihmismassoissa liikkuu...

    Minuakin ihmetyttää tuo rokotejupakka kaikkinensa, omituista ja pökerryttävää. Edes terveyskeskustyöntekijät eivät osaa kertoa rokotusaikataulua aamua pidemmälle.

    Ärsyttävää. Mutta minkäs teet.

    /Jespa

    VastaaPoista
  13. Kiitos kaikille kokemusten jakamisesta ja kommenteista! Olen huomannut olevani hiukan virkeämpi tuon d-vitamiinin aloittamisen jälkeen ja vähän ihmettelen miksi Suomessa ei toitoteta sen saantisuosituksia tämän enempää. Muistan muuten joskus lukeneeni jonkun tutkimuksen, että C-vitamiinin flunssanehkäisytehoa ei ole pystytty tieteellisesti todistamaan - en tiedä miksi siitä sitten meuhkataan. Luotan siihen että mustikasta saan kaiken mitä tarvitsen.

    Maikkarilla on muuten video aiheesta, jossa haastatellaan lääkäri Antti Heikkilää: http://www.studio55.fi/2009/11/16
    Hän kritisoi nimenomaan tiedotusta.

    Madde sai tänään rokotuksen, eikä näytä mitään sivuoireita kehittävän. Saas nähdä onko siitä mitään iloa.

    VastaaPoista
  14. Ja tässä vielä linkki Heikkilän rokotepohdintaan:

    http://www.studio55.fi/artikkeli/996668/

    Tässä on nyt vähän sama asia kuin ilmastomuutoskeskustelussakin. Johonkin on pakko luottaa! Eli jos Suomen valtio laatii rokotusohjelman ja investoi rokotteisiin, niin siinä on oltava joku perustelu, jonka suurin osa lääkärikunnasta allekirjoittaa. Varmasti on rokotteista ylipäätään ristiriitaisia mielipiteitä mutta juuri tällaiset artikkelit ovat omiaan aiheuttamaan täydellistä epätietoutta.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...