21.11.2009

Harjoituskirjoituksia osa II

Tänään kirjoittajakurssilla keskityttiin ns. vaikeisiin asioihin ja tuotannolliseen riskinottoon. Yhtäaikaa vaikein ja hyödyllisin keikka - mutta ei todellakaan mitään julkaistavaa. Meidän piti etukäteen miettiä, mitä ilmaisullinen riskinotto ja mukavuusalueelta poistuminen tarkoittaa omalla kohdalla. Monet vastasivat, että kirjoittaminen (ja etenkin vakavasti otettava kirjoittaminen, joka riittää toimeentuloon) on haaste jo itsessään. Lohdullista kuulla, että jopa ne jo jotain julkaisseet painivat samojen uskonasioiden kanssa kuin minä!

Riskinoottoon olin löytänyt kaksi teemaa: joko hempeä rakkaudentunnustus tai uskottava seksikohtaus. En todellakaan osaa kirjoittaa kumpaakaan. Mikä oli todistettava. Kamalaa jälkeä. Mun on ehkä pakko tuhota tää kovalevy. Sitten meidän piti kirjoittaa
a) pahiksen monologi, jossa hän perustelee omaa toimintaansa (miksi vitussa valitsin Kim Jong Ilin?)
b) maisemakuvaus johon piti sijoittaa yllättävä tapahtuma ja
c) epämiellyttävä henkilö tekemässä epämiellyttävää asiaa.
Sairaan vaikeaa improvisoida näitä. Lisäksi huomasin, että vaikka tehtävänanto oli hyvin selkeä ja sisäistin mitä pitää tehdä, osaan tyylikkäästi kirjoittaa aiheen vierestä! Niin, etten vaan tikullakaan kosketa itse aihetta. Hämmentävää. Kirjoittaminen on terapeuttista mutta myös paljastavaa. Tarvitsen ehkä vikalle kerralle mukaan jonkun tukihenkilön.

5 kommenttia:

 1. Alko välittömästi mielikuvitus laukata:

  a) syrjäkylän uusnatsi suunnittelemassa iskua paikalliseen kebaberiaan
  b) rautatientori ennen ja jälkeen vedenpaisumuksen
  c) sairaalloisen lihava ihminen valmistamssa tv-ateriaa

  Mielenkiintonen kurssi sulla, musta aiheen keksiminen on aina vaikein osa. Tehtävänanto toimii jonkinasteisena luonneanalyysina;)

  VastaaPoista
 2. Hah, todellakin! Tohon b-kohtaan liittyi vaiheistus jossa meidän ensin käydä kirjoittamassa ulkona 15 min maisemakuvaus ja sen jälkeen saimme tehtäväksi sijoittaa kuvattuun maisemaan joku kummallinen tapaus. Mä huomasin laskelmoivani ja valitsin suht järkevän kohtauksen, jota pystyisin jatkamaan jos tehtävä vielä jatkuu! Älytöntä.

  Ja kyllä näihin meni aikaa. Kaikilla.

  VastaaPoista
 3. Heh, ainakin osaat varmasti kirjoittaa hauskasti ja itseironisesti, kiitos taas hymyistä tätä lukiessa. Kurssi on varmasti hyödyllinen, monella tasolla.

  VastaaPoista
 4. Mä huomaan joskus pohdiskelevani "pahojen" ihmisten motiiveja ja sitä että perusteleeko ne tekemisiään jotenkin itselleen. Ehkä ne on jotenkin niin kieroon kasvaneita ettei niiden tarvitse.
  Aihe on mielenkiintoinen vaikka itse tuskin pystyisin asettumaan toisen nahkoihin, se olisi vaan hahmo joka puhuisi mun ajatuksiani. Alkaisko sitä hahmoa jotenkin puolustella...?
  Ihan hyödylliseltä kuulostaa, tälläisen vain haavetasolla olevan, kirjoittamisesta kiinnostuneenkin korviin!
  -Viola-

  VastaaPoista
 5. Mina voin tulla vikalle kerralle tukihenkiloksi.
  Pidan sua kadesta kiinni ja kannustan!
  LOL!
  Joskus noilla kursseilla saa oivaltavia kokemuksia itsesta...
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...