29.11.2009

Harjoituskirjoituksia osa 3

Kirjoituskurssin viimeisessä sessiossa tehtiin dialogi-, rytmi- ja novelliharjoituksia - ja nautittiin hiukan glögiä. Novelliharjoituksen ideana oli parityönä tehty mainio nyysitty juttu -konseptin kokeileminen eli mun pari kertoi mulle jonkun jollain tapaa merkittävän tapahtuman elämästään ja mä sitten kirjoitin tapahtuman ympärille pienen tarinan, hiukan muunnellen. Sillä niinhän juuri kirjailijat toimivat: kuulevat kummallisia juttuja, muuttavat niitä vähän ja pistävät kirjaansa. Siitä tuli niin pitkä, että en viitsi sitä tähän tuutata (ellette vaadi). Bloggerissa pitäisi olla liitetiedosto-feature!

Ryhmäkirjoittaminen on yllättävän siistiä, siinä on hyvässä suhteessa kirittämistä ja vertaistukea. On toisaalta kiinnostavaa tietää, miten hyvä pitäisi olla ollakseen hyvä ja toisaalta, että niiltä hyviltäkään ei aina lähde. Sitä kautta löytyy myös ne omat vahvuudet ja heikkoudet. Kurssilla havaittuja juttuja:
- pitäisi kirjoittaa ajatuksia enemmän ylös, vaikka yöllä!
- en osaa kirjoittaa minkäänlaista aidon kuuloista dialogia.
- osaan kirjoittaa luonnostaan hyvällä rytmillä.
- mulla on suuria vaikeuksia aikamuodon pitämisen kanssa. Perkeleen preesens.
- mä saan tekstiä aikaan jos mulla on henkilöiden motiivit kasassa.
- mä en ehkä koskaan kirjoita romaania, mutta novelleja voisi tippua.

Päätän raporttini tältä erää tähän. Joulukuu jatkuu siis normimerkeissä. Tai ei ihan. On nimittäin tapahtunut yllättäviä käänteitä. Siitä lisää ensi viikolla.

Ps. Ai, että mua vituttaa kun jengi antaa noita tiisereitä ja jättää ihmisen pohtimaan että mitä nyt taas.

6 kommenttia:

 1. Tiiserit kiellettyjen listalle ja uutisia eetteriin ettei me lukijat kuvitella omiamme ;).

  Tuo kirjoituskurssi vaikuttaa erittäin pätevältä ja antoisalta. Omasta tekemisestä on todella tärkeä saada palautetta monelta eri suunnalta. Ja ulkopuolinen osaa helposti paremmin vinkata, missä seuraava kehityksen arvoinen paikka on. Toivottavasti postaat vielä kirjoitusharjoituksiasi lisää, ne tuo mukavaa vaihtelua :)

  VastaaPoista
 2. Tää on niin klisee kommentti - joko tulee se toinen ;-)

  VastaaPoista
 3. Ei romaani ole ainoa autuaaksi tekevä tekstin muoto. Eikä fiktiokaan. Mä lukisin mielelläni ihan kansienkin välissä sulta vaikka esseekokoelman, tai vaihtoehtoisen äitiysoppaan (ja tällä en siis todellakaan tarkoita jotain luomurahkaturvevaippakirjaa).

  VastaaPoista
 4. Marjaana, kurssi oli kyllä hyvä, lähinnä samasta syystä kuin kurssit aina ovat: saa aivoille tuuletusta. Pahoittelen tiiseröintiä, mutta oli pakko mainita jotain kun on niin siisti juttu! Paljastan heti kun voin.

  Tintti, :) Tää on mun asteikolla paljon paljon kiinnostavampaa! Ja itse asiassa juttu, jonka takia sitä toista ei nyt vähään aikaan tule.

  Dona, haa! Osuitpa asian ytimeen, kuten yleensä. Sain tosiaan yhden idean kurssilla, jonka voisi toteuttaa juuri faktan ja fiktion yhdistelmänä. Eikä hätää, turvevaippa-asiaa ei ole luvassa.. :)

  VastaaPoista
 5. Hah! Aivan asian vierestä mutta johtui nyt jotenkin mieleen tuosta turvevaippa-asiasta, että tää sun blogi on aina mahtava reality-check kun alkaa blogien keskimääräistä pahempi tekotaiteellisuus, tekosielukkuus ja tekovaihtoehtoisuus korpeemaan. Ihanan lakonista ja ah, niin viihdyttävää! Toivottavasti fiktiosuonesi kukkii :).

  VastaaPoista
 6. Kommentoisin tätä jotenkin, mutta kuulet sen sitten ensi kerralla. Ähäkutti. :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...