1.11.2009

Amerikkalaiset perinteet kunniaan!

Johan nyt. Suomessa juhlapyhänä tunnettu pyhäinpäivä tai pyhäinmiestenpäivä, joka minun mielessäni on liittynyt lähinnä vainajien muistamiseen, on yhtäkkiä muuttunut Halloweeniksi. Vaikka yleensä pidän varauksetta kaikista juhlista, niin tälle kurpitsojen kaivertamiselle on vaikea nähdä pointtia. Ja juhlaan pitää olla joku syy.

Myönnän, että on ankeaa olla suomalainen, koska kansanperinteemme juhlat ankkuroituvat tylsästi kristinuskoon tai satokauden siirtymäriitteihin, mutta ei tämä all hallow's eve:n originaali kotikaan ole kaksinen:

Yleisesti irvistävä kurpitsa kuitenkin tunnetaan nimellä Jack O’Lantern. Erään tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa perinteinen nauris on vaihtunut mahtipontisempaan kurpitsaan.

Eli olemme nyt apinoineet Suomeen tällaisen juopon sielun muistojuhlan. Sinänsä osuvaa. Mitä seuraavaksi? Ehkä joku juutalaisten juhla? Thanksgiving? Kiinalainen uusivuosi? Olisihan noita. Jos lapsille halutaan uusi naamiaisjuhla, jonka varjolla voi vinkua karkkia naapurin tädiltä, niin kaiverretaan edes se nauris.


16 kommenttia:

 1. Halloweenia miellyttävämpi juhlinta olisi nimenomaan Kekri. Vois naamioitua ja kierrellä talosta taloon. Iki oma (unohtunut) pakanaperinne.

  VastaaPoista
 2. Meillä ei huomioitu halloweenia millään tavalla.

  VastaaPoista
 3. Ja se hiton ystävänpäivä. Olisi edes YSTÄVÄNpäivä, eikä mikään valentine's...

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä halloweenista, ja mokoma juhla menee miellä ihan huomaamatta ohi. Länsi-Suomessa pukujuhlista parhain omassa lapsuudessa oli Nuutinpäivä. Laitettiin sukkahousut päähän, meikkiä naamaan ja muut releet niskaan ja ovelta ovelle kiertelemään. Joku lauluesitys oli harjoiteltuna ja palkaksi sai sitten karkkia tms. Nuutipäivä yhdistettiin myös jouluajan loppumiseen ja sitkeimmät veivät varisevan joulukuusenkin pihalle juuri tuona päivänä. Nykyään ei kuulemma nuutipukkeja enää näy, harmi.

  VastaaPoista
 5. Hittoon Halloween - ihan oikeasti. Tuntuu kylä niin kovasti kauppiaiden juhlalta. Taas yksi syy myydä lisää kertakäyttöistä krääsää (vai kuinka moni oikeasti kaivaa kurpitsa- ja haamukoristeet esille seuraavana vuonna?) ja karkkia.

  VastaaPoista
 6. Niin samaa mieltä! Ei oikein lisättävää....Meillä on jo vappu jolloin pukeudutaan naamiaisasuihin. Se kyllä riittää! Mut hei; kauppiaat on innoissaan...

  VastaaPoista
 7. Olen ihan samaa mieltä kurpitsajuhlista. Mrs. Marplen idea kekrin naamiaisperinteen elvyttämisestä on ihana! Kannatetaan! Samoin Nuutinpäivä. Ihan totta, elvytetään omiamme eikä apinoida muilta.

  VastaaPoista
 8. Loistavaa! Uskallan vasta Maman merkinnän jälkeen ulos kaapista mielipiteineni.Kun vain harva tiesi Halloweenin ajankohdan muutama vuosi takaperin, onhan se selvää, että markkinamiehet tässä ovat isolla asialla.

  Naamiaiset sinänsä ilahduttavat aina ja hauskoja pukujahan kaupungilla on nähnytkin, mutta juhlan ideologia jää aika vieraaksi. Ehken ole ainoa josta tuntuu, että varsinainen kirkollinen juhlapyhä, pyhäinmiestenpäivä, jää tässä tohinassa markkinahumun jalkoihin? Että ihan jonkinlaisella hartaudella on tottunut tähän pyhään hiljentymään ja haudoilla käymään, eivät zombit ja draculat oikein kuulu kuvaan...Voi aikoja, voi tapoja ;)

  VastaaPoista
 9. Hei nyt kamoon, eikö sitä just vähän aikaa täsäskin blogissa pohdittu, millä kaamoksesta selviää ja mitä hyviä puolia pimeässä vuodenajassa on? Eiks siinä tapauksessa ole ihan sama, millä tekosyyllä sitä kokoontuu ystävien kanssa yhteen juomaan glögiä tai skumppaa?

  VastaaPoista
 10. Niin samaa mieltä! Jos mun ovelle olisi joku tullut karkki-keppostelemaan, niin olisin nimenomaan käskenyt tulla Nuutipukkipäivänä uudelleen. Kyllä Länsi-rannikolla ainakin vielä nuutitetaan, ei se ole kuollut perinne - täällä sisä-Suomessa se vaan ei ole tainnut koskaan olla perinne. Kuulin muuten, että vuosi sitten kun tutu olivat vastanneet noille karkinkerjääjille "kepponen", niin piha oli ollut täynnä tamponeja tai seinät sotkettu!

  VastaaPoista
 11. Hei! Minun mielestäni tässä menee kaikilta ohi se huomio, että TÄSSÄ ON TAUSTALLA SAMA JUHLA!!! Meksikossa se on "El dia de los Muertos", eli kuolleiden juhläpäivä - aika hämmästyttävästi sama nimi kuin täällä. Siellä luurangot yms kuuluvat kiinteästi kuvaan, ja jenkit apinoineet sieltä.

  Mutta katolisissa maissa kaikkine luurankoineen muistellaan siis ihan oikeasti kuolleita, siellä se on ihan normaalia yhdistää tuo krääsä hengelliseen juhlaan.

  En tarkoita että täällä pitäisi apinoida kaikki, mutta hei, ei tässä ole mistään ihan oudosta asiasta kyse, kunhan nyt vanhalle tutulle hieman uusi kuosi... vaikkakin hyvin ei suomalais-melankoliaan istuva.

  VastaaPoista
 12. Katja, kirjoitit just osuvasti: kehiteleltaisiin omia bileita.
  Mutta sehan vaatii ponnisteluja...kopsaaminen on helpompaa!
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 13. meillä lasten takia "vietettiin" halloweenia. lapset sai pukeutua hassuihin asuihin ja menimme erään koulun järjestämiin koko perheen halloween partyihin. siellä oli kammokahvilaa ja kammokujaa:) mehusta nousi savua ja koko koulu oli puettu hämähäkkeihin ja seitteihin, lepakoihin ja kaikki aikuiset olivat pukeutuneet teeman mukaan.
  hienosti järkätty ilta ja mikä parasta, tuotto meni lasten hyväksi:)

  VastaaPoista
 14. Mrs Marple, kekri kuulostaa hyvältä! Nopea googletus kertoo kekristä seuraavaa: "Kekri kuuluu suomalaisten työnjuhlien piiriin. Se oli ilon juhla. Silloin laulettiin, leikittiin ja tanssittiin. Kekrinä alkoi palveluväen vapaaviikko. Kun talossa oli syöty, juotu ja juhlittu, saivat piiat ja rengit lähteä vierailemaan kotiseudulleen."
  Kuulostaa helvetin paljon paremmalta kuin jotkut kurpitsajamit.

  Unelma, ei meilläkään.

  Anonyymi, naulan kantaan! Mikä hiton ystävä, jenkeissä kyse on nimenomaan deittipäivästä. Ei sen puoleen etteikö ystävät ansaitsisi omaa juhlaa.

  Henkka, on outoa että Suomessa ei leviä tällaiset nuutinpäivät mutta halloweenit kyllä..

  Aimo, sitähän se tietenkin on, myynnin juhlaa.

  Anonyymi, vappu on kyllä toinen juhla, jossa tuntuu rekvisiitta olevan pääasiassa, mutta on se kuitenkin huomattavasti juurevampi kuin tämä.

  Heidi, tähän tarvitaan varmaan joku elvytyskomitea. :)

  Katjaii, no niin puhunki. ;)

  Polly, joo se epäsuomalainen zombiehulina ja lasten karkinkerjäys oli jotenkin liikaa. Mä mielellään sästäisin kaikkien hermoja pääsiäistä varten.

  Anonyymi, no juuri siksi! Ystävien kanssa glögittely on niin siistiä että ei siihen nyt mitään kurpitsoja tarvita. :D

  pilami, O_o voin kuvitella että toi keppostelu ei ole ehkä sitä mitä haluaisin Maddelle perinteisitä suomalaisjuhlista jakaa..

  Anonyymi, eihän se mennyt ohi, ekassa lauseessahan jo totean että tää juhla on amerikkalaistunut. Ja nimenomaan se kuosi on paska - mun mielestä. :)

  BLOGitse, niinpä. Mutta apinointi on apinoille.

  Rousku, lapsille soisi enemmänkin naamiaisia, varsinkin jos tuotto menee hyvään tarkoitukseen. Jotenkin tää zombieteema ei vaan puhuttele mua yhtään.

  VastaaPoista
 15. Niin naulan kantaan! Perkuleen Halloweeni. Kehittelen juhlat mielummin vaikka lapseni toisen tai jopa kolmannen nimen nimipäivästä kuin Halloweenista!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...