7.10.2009

Valomerkki

Tänään Hesarissa oli juttu siitä että hehkulamppujen vaihtaminen energiansäästölamppuihin ei välttämättä olekaan ympäristöteko.

Teknillisen korkeakoulun vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta selviää, että hehkulamppujen energia palautuu käytännössä kokonaan asuntojen lämmöksi. Tällöin lamppujen vaihtaminen voi kasvattaa hiilijälkeä.

Jos hehkulamput poistetaan, niiden tuottama lämpö pitää korvata lämmityksellä. Kun lämmitys on fossiilipohjaista, lopputuloksena on hiilijalanjäljen kasvu, sanoo TKK:n sähkötekniikan professori Matti Lehtonen.

Kumpikin lamppumalli siis kuluttaa ensin tavalla X tuotettua sähköä, mutta hehkulamppu tuottaa myös lämpöä. Olen ihan yössä. Kasvattaako siis valojen sammuttelukin hiilijalanjäkeäni, jos kämppää tosiaan lämmitetään myös hehkulampuilla? Miten hehkulamput pitäisi sijoittaa, jotta niiden lämmityskapasiteetti pääsisi parhaiten käyttöön? Onko kynttilöiden preferoiminen ympäristöteko vai ei? Oliko hellankin vaihtaminen keraamiseen, nopeasti lämpenevään ja jäähtyvään liesitasoon, huono päätös? Pitäisikö ihmisiä ohjeistaa, että se muutama tunti illassa, jolloin kotona tarvitaan valoja, kannattaa pistää patterit pois päältä? Tämä on klassinen esimerkki siitä, kuinka vaikeaa yksittäisen kuluttajan on tehdä aitoja ekotekoja.

Olen luonnollisesti juuri saanut suuren osan lampuista korvattua energiansäästölampuilla (vain osan, sillä joihinkin lamppuihin ei löydy riittävän pientä energiansäästölamppua). Huoh. Taidan olla vaan pimeässä kunnes toisin ilmoitetaan.

Ps. Koti-insinööri totesi - puolen tunnin energian säilyvyyslakien luennon jälkeen - että tämä teoria ei edes päde meillä koska meidän paskat patterit eivät millään tavalla reagoi sisäilman lämpötilaan vaan ovat joko tulikuumia tai jääkylmiä. Helpottavaa.

7 kommenttia:

 1. Tuota samaa lämpöjuttua tuli tässä vasta pohdittua yhden ystävän kanssa. Heillä on kilpikonnia, joille riittää lisälämmöksi 75 tai 100 watin hehkulamput ja tämä ystävä mietti, että mitähän sitä sitten keksii, kun nämä hehkulamput poistuu kokonaan.

  VastaaPoista
 2. Niin monta muttaa on muutenkin tässä matkassa, esim. energiansäästölamput on ongelmajätettä. Eikä ne kestä talvipakkasia täällä meillä Pohjolassa, joten ulkonahan on pakko kuitenkin käyttää hehkulamppuja. Ja eihän energiansäästölamppujen valossa edes näe lukea tai muuta tärkeää! (Oikeesti!)

  VastaaPoista
 3. Hoitakaa tuo patterihomma kuntoon. Tod. näk. termostaatit kosahtaneet.

  VastaaPoista
 4. Toisaalta täytyy myös muistaa että hehkulamppuja kuluu useampi yhden energiansäästölampun käyttöiän aikana, ja kuluuhan niiden valmistuksessa ties mitä materiaaleja ja energiaa. Ja jätettä tulee siis suhteessa enemmän kuin energiansäästölampuista, vaikkakin se taas on ehkä hiukan ympäristöystävällisempää kuin energiansäästölamppu-jäte... Tai ehkä siis tai sittenkin tai ei. Ei ole helppoa ;)

  VastaaPoista
 5. Meillä insinööri vaihtoi kaikkiin lamppuhin energiasäästölamput ja koti oli kuin sairaalamiljöö. Kait niitäkin on erilaisia, mutta meillä lamput vaihdettiin takasin hehkulamppuihin saunaa lukuunottamatta ihan tunnelman vuoksi. Meillä pyritään hillitsemään sähkönkulutusta sitten muilla keinoin esim. kaikki off-tila sähkölaitteet katkaistaan kokonaan kerralla samasta pistorasiasta.

  VastaaPoista
 6. Susikairan akka, en usko että hehkulamput ihan kauhean pian poistuvat. On vain liikaa asioita joita ei ole ajateltu. Kuten tämä.

  kte, todella! Kävin ilmastofoorumin sivuilla http://www.ilmastofoorumi.fi/2007/10/02/mediatiedote-hehkulamppujen-kieltaminen-ei-pelasta-maailmaa/
  ja seuraava lause pisti silmään:
  "On siis selvää, että jos vanhoja energiansäästölamppuja ei hävitetä ongelmajätteinä vaan normaalin kotitalousjätteen seassa, tavallisella kaatopaikalla ei tarvitse olla montakaan rikkoutunutta lamppua, jotta koko kaatopaikka on vaarallinen."
  Auts. Kuinkahan moni tietää tämän?!

  Anonyymi, onhan noita käynyt pari huoltoäijää katsomassa ilman merkittävää muutosta. Taloyhtiö 50v vanha ja patterit sen mukaiset - putkiremppaa odotellessa..

  Eija, my point exactly: ehkä, ehkä ei. :)

  Henkka, meillä on es-lamput (ikean malli) on joissain huoneissa ihan ok, esim kylppärissä ja vessassa, joissa ei tarvitse tunnelmasta välittää. ;) Meillä on sisällä aika viileä ja tosiaan myös nuo kytkinpitsorasiat.

  VastaaPoista
 7. Mua askarruttaa myös tuo energiansäästölamppujen ongelmajäteluonne - kämpässäni on nimittäin edelleen noin 15 v vanhoja rikkinäisiä loisteputkia, joita nyt kerta kaikkiaan vaan ei ikinä jaksa lähteä kuskaamaan minnekään kaupungin toiseen ääreen ongelmajätteiden talteenottoon. Onko mun kohtalo että pian hautaudun ongelmajätelasivuoren alle? Asun ulkomailla, meilläpäin jänniteheilahtelut ja rajut ukkoset ovat yleisiä, ja valitettavasti kalliita energiansäästölamppuja rikkoutuu ihan yhtä tiuhaan kuin vanhoja low tech -hehkulamppuja - mikään koko maailmaa pelastava ratkaisu niistä ei voi tulla, täällä ainakin meidän kanssa samassa huojuvassa sähköverkossa asuu noin 190 miljoonaa ihmistä. Lisäksi uusien energialamppujen värispektri on jotenkin kalseampi ja rumempi kuin perinteisten lämpimien hehkulamppujen, hello oksennuksenvihreä naama kylppärin peilissä, vaikka yrittäisi varta vasten hakea niitä lämminsävyisempiäkin. Luulenkin että niiden energiansäästöluonne perustuu siihen, että niiden valo on niin hirveää, että sen kääntää joka tilaisuuden tullen pois päältä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...