22.10.2009

Asenneilmastonmuutos

Tsekatkaapa tämä ilmastomuutoksesta kertova brittiläinen - ja täten myös englanninkielinen - mainosvideo, joka on herättänyt saarivaltiossa aikamoisen vastalausemyrskyn.

Osa kritisoi videossa käytettyjä ilmastomuutoksen argumentteja, osa taas (tarpeetonta) pelonlietsontaa. Kampanja on brittihallituksen energia- ja ilmastoasioihin keskittyvän viraston tilaama ja noudattaa hallituksen uutta valistuslinjaa. Hallitus nimittäin päätti koventaa viestinnän sisältöä sen jälkeen, kun selvisi, että yli puolet briteistä katsoo, ettei ilmastonmuutos vaikuta heihin millään tavallaMitäs mieltä te olette: ärsyttääkö vai pysäyttääkö?Tosin kyllä Suomessakin osataan. Lukekaa vaikka eilisestä Hesarista (C6) Nylenin juttu Yhden suhden kahteenkymmeneenviiteen, jossa hyökätään aika avoimesti tiettyä mainostoimistoa vastaan ja samalla kyseenalaistetaan koko alan arvomaailma ja vilkaiskaa millä tavalla siihen reagoidaan.


12 kommenttia:

 1. Henkilökohtaisesti pidän käsittämättömänä ettei ilmaston lämpenemisestä puhuta enemmän ja kovemmin, selkein sanoin. Siitä puhutaan hämmästyttävän vähän, ällistyttävän moni ihminen ei pidä asiaa vakavana, ei tee itse mitään muutoksia kulutuskäyttäytymiseensä esimerkiksi kierrättämällä (mini-minimi). Moni jopa uskoo että ilmaston lämpeneminen on luonnollinen tapahtuma jonka kehittymiseen ihmisellä ei ole ollut vaikutusta, itse en usko näin. Joka tapauksessa on selvää että päästöjen rajulla rajoittamisella on merkitystä tapahtuvaan, muutoksen hidastumiseen niin että evoluutiolla olisi aikaa sopeutua. Tällä vauhdilla ei todellakaan ole. Ei meillä ole aikaa hissutella enää, se aika on jo mennyt. (Sori saarnaus, mutta itse kysyit...)

  VastaaPoista
 2. Minä odotin jotain paljon raflaavampaa ja rajumpaa. Hitto, tuohan on noin. Tietysti lapsia pitää säästää eikä tuo pätkä ole malli siitä mitä lapsile kerrotaan, mutta minä pidin tuosta. Minusta tuo oli aika nerokas, lyhyt pläjäys. Tiivistettynä.

  VastaaPoista
 3. Aika naurettavaa jos joku ajattelee ettei ilmastonmuutos koske heitä. Tuo oli kyllä mielestäni hyvä mainos. Hienosti tehty.

  VastaaPoista
 4. ärsyttää hyssyttely; ei saa säikäyttää ettei shoppailureissullaa vaan tulis paha mieli.

  itse olen painiskellut sen asian kanssa, missä menee saarnauksen ja tiedon levittämisen raja, mutta yleistä mielipideilmastoa pitäisi mielestäni ehdottomasti muuttaa. jospa sitten saataisiin tästä ihan oikeasti yhteisillä säännöillä säädelty asia, itse kun en usko että pelkkä yksittäisten ihmisten ekoherätys riittää.

  VastaaPoista
 5. Miten niin tarpeetonta pelottelua? Mun mielestä täysin aiheellista! Muhun siis uppos!

  VastaaPoista
 6. Hyvä mainos kyllä. Itse olen sitä mieltä, että ilmastonmuutoksesta on tietoa pilvin pimein ja ihmettelen, jos on pystynyt olemaan epätietoisena asiasta. On tietysti hyvä, että jokainen tykönään miettiin omaa käytöstään ja tekee asioita energian säästämiseksi, mutta globaalilla tasolla ne on isommat rattaat, jotka sitten lopulta vaikuttaa ja jos esim. Köpiksen kokouksessa ei saada Kiinaa ja USA:ta mukaan sopimukseen niin mitäpä tässä auttaa, jos sammuttelee valoja tyhjistä huoneista.

  VastaaPoista
 7. Minusta mainos olisi voinut enemmän kritisoida TURHAA kuluttamista kuin esim. talojen lämmittämistä, se on kun vähän pakko näillä leveysasteilla UK mukaanlukien.
  Tavaroiden valmistuksen ja kuljetusten vähentäminen ovat tärkeitä tekijöitä ilmastonmuutoksen hallinnassa. Ja tietysti myös se mitä tehtaat piipuistaan tupruttelevat. Olen Henkan kanssa samaa mieltä, että on jokseenkin turhauttava sammutella valoja, kun tietää (tai uskoo tietävänsä) mitä joku Kiinan tehdas ulos lykkää.

  Ikävä myöntää, itselläni olisi tuossa kuluttamisen vähentämisessä myös paljon parannettavaa. Vastaavilla kampanjoilla saisi ehkä omaatunnon soimaamaan vähän kovemmalla äänellä...

  -Annis-

  PS. Katja, joko Maddelle on löytynyt sänky? Kollegalla Espoossa olisi myynnissä päästävedettävä talonpoikaissänky. Tosin hintapyyntö oli 349e, ja muistaakseni asettamasi budjetti oli tiukempi. Mutta jos kiinnostaa, niin voin meilata kuvan. Onhan kierrätetty parempi kuin uusi :)

  VastaaPoista
 8. Olen aikaisemman kommentoijan kanssa samaa mieltä siitä, että mainoksessa olisi voitu keskittyä siihen ylimääräiseen energiankulutukseen.

  Kai nyt lapsikin tajuaa, ettei talojen lämmittämättä jättäminen tai pimeässä kynttilän valossa istuskelu ole realistista. Tuossa olisi voitu vaikka kertoa siitä, kuinka paljon energiaa tärvääntyy lelu- yms. krääsäteollisuudessa.

  Yleisesti ottaen kyllä pidin mainoksesta. Milloinkohan asia otetaan Suomessa vastaavalla tavalla esille?

  Anni K

  VastaaPoista
 9. Mainio mainos. Lisää näitä.

  VastaaPoista
 10. Mielestäni mainos on loistava. Tässä täytyy muistaa se, että valveutuneet, fiksut ihmiset ovat jo perillä ilmastonmuutoksesta ja ovat todennäköisesti aloittaneet toimet sitä vastaan. Se ihmisryhmä, jolle tuo mainos on osoitettu, on yksinkertaisuudeltaan samaa luokkaa kuin se brittijoukkio, joihin ilmastonmuutos "ei vaikuta millään tavalla".

  Tuosta talojen lämmittämisestä: itseasiassa asia on erityisen tärkeä Suomessa siksi, että ajantilasta huolimatta meillä rakennetaan väestömäärään nähden paljon omakotitaloja, sillä meillä on tilaa asua omakotitaloissa. Noin muutenkin Suomen ns. siviilitalokanta on verrattain uutta ja uusiutuu nopeasti. Meillä on siis aito mahdollisuus ottaa lämmitysjärjestelmien valinnassa huomioon ekologisuus. Lämmityksessä nipistäminen on helppoa myös siksi, että se ei suoranaisesti vaadi kulutus- tai elintottumusten muuttamista.

  Erityisesti Suomessa lämmityksestä kannattaa puhua myös siksi, että meillä noin kaksi kolmasosaa sähkönkulutuksesta menee nimenomaan talojen lämmittämiseen - lämmitystottumusten muuttaminen vaikuttaisi siis hyvin nopeasti sähkönkulutusta laskien.

  Olen jatkuvan yllättynyt siitä, kuinka vähän julkisessa keskustelussa puhutaan vaihtoehtoisista lämmitysmenetelmistä ja talojen asianmukaisesta eristämisestä. Kaipaisin jonkinnäköistä liikehdintää valtiolliselta tasolta, kuten esim. verovähennyksiä maalämmön valitseville omakotitalorakentajille tmv.

  VastaaPoista
 11. Olemme siis kaikki yhtä mieltä siitä että mainos on tyylikäs ja osuva! En käsitä yhtään mistä ihmeestä tässä kiihkoillaan - vai onko vaan kalikka kalahtanut.

  Ilmastomuutosjäärillä, joille myös uskon tämän mainoksen suunnatun, on muutama seikka huomioimatta: on täysin kiistatonta että ihminen on toiminnallaan kasvattanut kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehään - tästä ovat kaikki yhtä mieltä. Vaikka luonnolla on omiakin päästölähteitä, me emme voi vaikuttaa niihin, mutta omiin päästöihimme voimme! Lisäksi vaikka tieteenalat vielä riitelevätkin syistä ja seurauksista, ei ole mitään syytä olla toimimatta päästöjen vähentämisen puolesta.

  Kukahan tekisi tämän kampanjan vatioille..

  Annis, Maddella on nyt yksi Huuto-sänky vetämässä - jos se menee ohi, niin sitten voisin ottaa kuvia vastaan. :)

  VastaaPoista
 12. Joko olet bongannut YTV:n vastaavan: http://www.ytv.fi/fin/julia2030/

  En kauhean hyviä pisteitä itse sille anna.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...