26.9.2009

Vettä vaan

Erilaiset haasteet ovat kiehtovia juttuaiheita. Viime aikoina ovat tulleet muotiin ns. ekohaasteet, joissa mitataan onko urbaanin ihmisen mahdollista toimia ekologisesti kestävällä tavalla. Hesarissa seurattiin, miten valokuvaaja Petri Krook yritti selvitytyä viisi päivää 20 litralla vettä päivässä, kun keskivertosuomalainen lorottelee vuorokaudessa yli 150 litraa viemäriin. Testimäärä perustuu YK:n kehitysohjelman UNDP:n vuonna 2006 julkaiseman Inhimillisen kehityksen raportin mukaiseen minimimäärään, joka jokaisella tulisi olla päivittäin käytettävissään. Krook jäi ihmettelemään, onko tuolla minimimäärällä todella mahdollista elää ja päätti kokeilla.

Krook huomaa projektissaan pian, mistä kaikesta joutuu tinkimään, yllättyy piiloveden kulutuksestaan sekä esittelee niksejä ja tekniikkaa veden säästämiseen. Esimerkiksi se, että suihkussa voi kulua 30 sekunnissa jopa 10 litraa vettä oli itselleni yllätys, puhumattakaan siitä miten paljon menee yhteen vessanvetoon - 20 litran katto tulee siis vastaan aika nopeasti.. Viimeisessä videossa Krook pääsee vähän itsestäänselvään ytimeen: vaikka elämme Suomessa, jossa on mittavat ja laadukkaat pohjavesivarannot, ei ole mitään syytä olla säästämättä sitä. Kysehän on vain tiedostamisesta.

Videot on nähtävissä täällä, kannattaa katsoa, valveutua ja kauhistua.

5 kommenttia:

 1. Ma luin ja valveuduin jo muutamia vuosia sitten ja sen jalkeen mun rakastamista pitkista kuumista suihkuista ja kylvyista on totisesti tullut guilty pleasure silloin kun niihin sorrun.

  Aihe ei ole ihan kauheasti esilla taalla Kanadassa. Johtunee juuri siita harhaanjohtavasta tunteesta, etta kun Kanadalla on maailman kolmanneksi eniten uusiutuvaa makeaa vetta, niin asia ei muka kosketa.

  VastaaPoista
 2. Niin, tässä on vähän sama asia kuin 70-luvullä käytetyssä perustelussa että Afrikan lapset näkee nälkää, joten sun on pakko syödä lautanen tyhjäksi. Se, että edestä ei ole puyutetta ei ole syy olla säästämättä sitä.

  VastaaPoista
 3. Tässä asiassa voin suorastaan elvistellä ekologisuudellani: kun on vain kantovesi (sisään ja ulos) ja ulkovessa, ei vettä todellakaan kulu paljon! 20 ltr päivässä on jo hulppea määrä. Sauna sitten erikseen, eikä siellä läträtä joka päivä, kantovedellä sielläkin.

  VastaaPoista
 4. Mua suututtaa mys suomalainen vesihuoltosysteemi; meillä voisi käytännössä juoda vessanpöntöstä. Suorastaan hävettää huuhtoa eritteensä viemäristä alas monella litralla juomakelpoista vettä.

  Mies esitti kerran vertauksen, että tulevaisuudessa tuosta haaskauksesta puhutaan samalla tavalla silmiä pyöritellen kuin nyt historiantunneilla jostain kleopatran maitokylvyistä.

  Onko syynä sitten suomalaisten jotenkin todellisuudesta vieraantunut hygieenisyyden tarve, että meillä ei voi olla harmaan veden kierrätyssysteemiä? Onko kyse samasta likaisuudenkammosta kuin siinäkin, että maatuvia kertakäyttövaippoja ei saa laittaa biojätteeseen, kun "biojätemullan maine huononee jos ihmiset tietää, että siihen on saatettu maaduttaa pissaa, yök."
  tämä oli siis käytännössä perustelu, kun maatuvien vaippojen biojätesoveltuvuutta aikoinaan tiedustelin ytv:ltä.

  VastaaPoista
 5. Pellon pientareella, ette vissiin tossa Hegin keskustassa asu. ;)

  Anna V., pitääkö toi YTV:n perustelu tosiaan paikkansa..?! Pissahan on puhtaamapaa nestettä kuin se mitä 60% maailman ihmisistä vetenä juo.

  Mä olen täysin samaa mieltä tosta vedenkierrätyksestä. Mielenkiintoista ajatella mille meidän sukupolven jutuille järkytytään 20 vuoden päästä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...