15.9.2009

Luonnon lait

Olen joidenkin uutisten osalta todella iloinen, että Madde on vielä noin pieni.

Hyvä esimerkki aikuisten uutisista on se, että Korkeasaaren leijonat syövät pian city-kaneja. Voin kuvitella, miten kiva on selittää skidille, että leijonat tosiaan syövät muita eläimiä ja ne söpöt pikkuotukset, joita on kiva bongata aamulla matkalla hoitoon, ovat todellisuudessa luontoon kuulumattomia haittaeläimiä.

Mutta onhan se kuitenkin ajan henki, että leijonillekin tarjotaan lähiluomua.

12 kommenttia:

 1. No kärjistettynä, olisko sitten parempi, että Korkeasaaren Leolle ja naisilleen roudataan pakastekaneja Unkarista (mitä tällä hetkellä lehtitietojen mukaan tehdään) ja tsadilaisten narraamat ristiturvat poltetaan ongelmajätteenä (paljon muuta käyttöä niille ei ilmeisesti ole löydetty)?

  Ymmärrän kyllä tilanteen, miltä tuntuu selittää asiaa lapselle, mutta kyllä tämä vaihtoehto on silti mun mielestä parempi, etenkin kun ne kanit on kuitenkin Suomessa vierasperäinen laji, joka aiheuttaa melkoista tuhoa. Täällä Turussa (joojoo, olen kyllä muuten tervepäinen :D) niitä on jo bongattu Ruissalosta, siitähän hyvää seuraa...

  VastaaPoista
 2. Annu, enhän mä sitä kritisoinut! Mulle on ihan sama syötetäänkö niille jalkapallohuligaaneja vai puisto-oravia, lähinnä vastustan tällaista turhaa uutisointia. Lapselle on vaikea selittää että niillä unkarilaisilla kaneilla on paljon isompi CO2 tassunjälki. ;)

  VastaaPoista
 3. Asiaa hieman sivuten - tuossa muutama vuosi sitten oli iso mainoskampanja erektiovaikeuksien hoitoon liittyen. Joka paikassa luki isolla jotain erektiosta. Siinä vaiheessa mulla ei ollut vielä lasta, ja ei kyllä vieläkään ole juuri lukemaan oppinutta, mutta olisi kiva tietää että mitä on äiti bussipysäkillä selittänyt juuri lukemaan oppineelle, että mitä siinä mainoksessa oikein haetaan takaa ;)

  VastaaPoista
 4. Ja lapselle kannatta varmaan jättää kertomatta, että kanit on rauhoitettu niiden lisääntymisaikana (ja mitä vauhtia ne lisääntyvätkään). Ja vasta sitten aletaan metsästämään, kun pikkukaneja vilistää joka puolella.

  VastaaPoista
 5. Mielestäni on hyvä selittää lapselle pienestä asti miten luonnossa eletään. Eli on ihan ihan luonnollista, että eläimet syövät toisiaan ja ihmiset syövät eläimiä. Ei siinä ennen mitään kummallista ollut.

  Tämä ei nyt kohdistu sinuun, olet mielestäni harvinaisen selväpäinen äiti ;)

  VastaaPoista
 6. eikös lapset nimenomaan yleensä ymmärrä jopa meitä aikuisia paremmin tuollaisia luonnollisia asioita, kuten että eläimet syövät toisiaan? näin minä kuvittelisin, ja kuvittelisin vielä, että on tervehenkistä kertoa lapsille näitä luonnon faktoja melko aikaisessa vaiheessa :)
  saatan toki olla täysin väärässäkin.

  VastaaPoista
 7. Karina, ilmeisesti tosiaan lukutaito vasta kunnolla avaa lasten silmät uutisille ja mainonnalle - sitä ennen on suhteellisen turvassa. Ehkä.

  Henkka, aivan aivan. ;)

  Saana, viittaan otsikkooni, luonnollistahan se kyllä on - mä vaan olen itse niin urbaani K-Marketista riippuvainen otus että en halua tietää mitä Korkeasaaren kissapedot vetää lounaaksi. ;) Mutta huom. myös eläimet syövät (tai ainakin tappavat) ihmisiä - jostain syystä se ei sitten olekaan luonnollista..

  Karoliina, mielenkiintoinen pointti. Me ollaan jo käsiteltykin kärpäsen kuolemaa ja se meni aika hyvin perille.
  http://www.projectmama.info/2009/06/karpasen-merkityksesta.html
  Mutta jotenkin olisi helpompi aloittaa sillä että rastas syö koppakuoriaisen. ;)

  Kertokaas, te äidit joilla on keskustelu- / kyselyikäisiä lapsia, miten olette näitä luonnonlakeja selvitelleet ja onko mennyt jakeluun? :D

  VastaaPoista
 8. Ainoa asia muuten joka mulla pisti silmään tuon kanijutun uutisoinnissa oli se räikeän sensaationhakuinen tapa, jolla ainakin iltapäivälehdet sen kertoivat. Kani-parat joutuvat leijonien kitaan! Mä en ymmärrä miksi tämä piti uutisoida ollenkaan :-/

  VastaaPoista
 9. Minä en kyllä muista, koska lapseni ovat saaneet tietää siitä luonnollisesta tosiseikasta, että eläimet syövät toisiaan - meillä ei syödä "broileria ja nautaa" vaan kanaa (jopa järsimällä luiden ja nahan välistä) ja lehmää, possua ja poroa, joten se on ollut läsnä ruokapöydässä aina. Sen verran olen aikuisen herkkähipiäisyydelle antanut periksi, että vastaus kysymykseen "äiti, miten tää kana on tapettu?" sai odottaa kunnes ruoka oli syöty. Itse sain hiukan nieleskellä, mutta kysymyksen esittänyt pikkulikka oli vain vilpittömän kiinnostunut.

  Olen myös selittänyt lapsille, miksi ostan vapaan kanan munia: minun mielestäni eläinkunnan tuotteiden käyttämisessä ei ole mitään väärää, mutta se pitää tehdä eläintä kunnioittaen. Nykyään niin ei aina ole, mutta parempaan ollaan menty ja siihen voi itse valinnoillaan vaikuttaa. Hyvin tuntuu aika pienetkin lapset ymmärtävän, kun jaksaa selittää silloin kun lapsi jaksaa kuunnella.

  En ole itse nähnyt iltalehdistön otsikointia tästä aiheesta, mutta ainakin kouluikäisen tyttöni kanssa taitaisin ottaa moisen mediakasvatuksen kannalta. Eskarilaisenkin kanssa yrittäisin, vaikkei hän varmaan vielä ihan ymmärtäisikään. Itse asiassahan ei ole mitään mikä heitä järkyttäisi kun itsekin lihaa syövät, vaan järkyttävää on tapa jolla siitä uutisoidaan. Voihan lapselle kertoa niin?

  Hiilijalanjäljen käsite ei sentään ole isommallekaan tuttu, mutta molemmat ovat ymmärtäneet jo pitkään, että asioiden kuljetteleminen maasta toiseen kuluttaa bensaa ja siksi saastuttaa. Ruokakaupassa (kiireettä yhdessä käydessä) on kovin luontevaa aloittaa maltillinen ympäristökasvatuskin.

  VastaaPoista
 10. samoilla kannoilla suvin ja karoliinan kanssa. lapsille kerrotaan totuus lapselle sopivalla tavalla. yllättävän hyvin muksut jaksaa kuunnella (ja ne oikeasti kuuntelee, koska aina tulee lisäkysymyksiä), jos vaan aikuisella on aikaa.
  lapseni tuossa vajaa vuosi sitten oli selvästi keskustellut isänsä kanssa kuolemasta. Kertoi mulle polleena, et "kun ihminen kuolee, se haudataan ja siitä kasvaa vaikka porkkana". ei se ollut siitä moksiskaan. kuolemasta keskustellaan aika säännöllisesti, vaikka lähipiirissä ei olekaan kukaan kuollut, näyttää olevan kiehtova. Ja kun ei olla noita Jeesuksen miehiä, olemme jutelleet, että kurjaahan se kuolema on, kun muille jää niin kova ikävä, mutta et se, joka "lähtee" jää kuitenkin elämään perheen ja ystävien sydämiin.
  nyt tämä maailmasta kiinnostunut 5v lukee jo niin sujuvasti, et on tullut aika ottaa mediakasvatus osaksi arkea. tässä maailmassa on tärkeä taito osata lukea ja tulkita kaikkea tota sontaa, mitä eri muodoissa silmillemme hyppii, mitä nuorempi sitä parempi. Mut kyl toi "puput leijonan ruokana" on aika kevyttä kamaa ja helposti selitettynä, jos vertaa kaikkiin Fritzeihin ja muihin "kellarin kingeihin" joita on ollut ihan liikaa ja liian kauan tabloideissa.

  VastaaPoista
 11. Viime päivinä työt ovat haitanneet blogimaailmassa liikkumista ja siksi näin jälkijunassa vasta kommentoin. Mutta kommentoin kuitenkin, koska Mama erityisesti kyselit meidän kyselyikäisten äitien kokemuksia.

  Ainakin Viljami on ottanut tiedon siitä, että eläimet syö toisiaan, aivan luonnollisen asiana. Olemme keskustelleet siitä mm. kun sudet raatelivat/söivät lampaita jossain päin Varsinais-Suomea, ja Turun Sanomat uutisoi asiasta ison kuvan kera ja kun krokotiilit pistivät gnuita poskeensa luonto-ohjelmassa. Eikä hän mitenkään järkyttynyt tai hämmentynyt, kun kesällä hauen vatsasta löytyi kokonainen pikkukala, vaan oli pikemminkin riemastunut löydöstä. Itse olen rinnastanut asian siihen, että me ihmisetkin syömme kanoja, possuja, kaloja, hirviä jne. ja quite bluntly, näin vaan on. Minusta tuntuu, että useimmiten lapset suhtautuvat näihin luonnonlakeihin asenteella, että jaaha, näin sitten on, ilman suurempaa dramatiikkaa.

  -Annis-

  VastaaPoista
 12. Meidänkin kyselyikäinen suhtautuu asiaan ihan ok. Meillä on kissa, joka syö hiiriä ja sen metsästystä on ikkunastakin nähty.
  Pahimpana olen pitänyt sen kun vastaan tulee teurasauto ja joutuu sanomaan mitä siinä menee. Mutta ihan ok on ollut sekin.. Nykyään possuista "tehdään makkaraa". Täällä maalla elämän raadollisuus varmaankin näkyy ihan luonnolisena osana, eikä sitä peitellä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...