19.9.2009

Luomuviineistä ja Protect Planetista

Lauantain kunniaksi luomuviinipostaus! Ja vähän myös siksi, että olen yksin kotona eli sotken, kirjoittelen, huudatan stereoita ja kalsarikänneilen with me, myself and I. Herranjumala miten ihanaa.

Lupasin taannoin testailla tuleeko koti-insinöörille silmäkankkunen luomutuotteista (no tulee, että se siitä) ja samalla etsiskellä hyviä luomuviinejä. Olemme kumonneet enimmäkseen punaviinejä, joista parhaaksi on osoittautunut Out of Africa (pinotage-shiraz). Kyseinen viini on täyteläisyydestään huolimatta hyvin tasapainoinen ja hyvä valinta peruskilistelyyn ja sieniruokiin. Mikä parasta, tuottaja toimii sekä reilun kaupan että luomuviljelyn periaatteilla, joten tätä reilummaksi ei enää pääse! Pääosin ekokokemukset ovat olleet tyydyttävää luokkaa, koska punaviinistä nyt harvoin saa kovin pahaa (yksi gruusialainen tuliaispullo toki meinasi viedä kiilteet hampaista), mutta Santa Anan Ecosta en pitänyt alkuunkaan, liian karvas. Huikeaa luomuviiniä odotellessa.

Kuulin muuten Habitaren ekoviinibaarin edustajilta Ranskan valtion myöntämästä Protect Planet-sertifikaatista, jonka on kuulemma so far ansainnut vain yksi tila, Anne de Joyeuse. Kyseessä on kuulemma todella hc-sertifikaatti, jonka saajalta edellytetään voimakasta sitoutumista paitsi luomuviljelyyn myös liiketoiminnallisesti kestävän kehityksen arvoihin: työntekijöidät eivät esimerkiksi asua kaukana tilasta, jotta työmatka on mahdollisimman ekologinen. Härregyyd. Osaako joku ranskaa niin sujuvasti, että voisi lyhyesti tiivistää, mitä tuosta sertifikaatista sanotaan tuolla tilan saitilla? Pari lasia vielä ja ehkä itsekin käännän sen sujuvasti..

Ja kertokaapa myös, oletteko itse testailleet luomuviinejä ja onko löytynyt suosikkeja? Rapujuhlissa testaamani kuohari oli hintaansa nähden aika vaatimaton, luomucava on kuulemma parempi. Hitto, pitäisi pitää luomuviininmaistajaiset!

No anyway, muistakaa, että punaviinissä on flavoideja ja resveratrolia eli nyt vaan itseä ja maailmaa lääkitsemään!

7 kommenttia:

  1. Aloitan lääkinnän heti huomisen puolimaratonin jälkeen. (god damn it, miks noihin pitää ilmoittautua ja ajaa perinteinen nestetankkaus ihan pois raiteiltaan?!)

    VastaaPoista
  2. Hedgerow-luomuvalkkari on hyvää. En normaalisti suostu koskemaan valkoviineihin, mutta tuo on hyvää.

    VastaaPoista
  3. Olikohan tämä se luomuvalkkari, jota jokin aika sitten maistelin. Oli hyvää, mikä on paljon sanottu sillä yleensä valkkari on minusta pahaa.

    VastaaPoista
  4. Italialainen kuiva luomuvalkkari Bianco di Custoza Terre in Fiore, hintakin inhimillinen 8,81 euroa.

    En ole luomuvimmainen, mutta tätä maistettuani olen ostanut monta kertaa ensisijaisesti maun, toissijaisesti "onhan se luomuakin" -ajatuksen takia.

    t. sanna

    VastaaPoista
  5. Hanna, hah! Koti-insinööri ei päässyt kun se oli keikalla. Mulle noi on tosi hyviä saumoja järkätä jotain menoa kun se ei edellisenä iltana voi kuitenkaan lähteä mihinkään pastakattilan äärestä! ;)

    Anni, kiitos vinkistä! Saako udella mistä sun valkkarikammo on peräisin?

    Maria V, kiitos tästäkin vinkistä! Ensi lauantaina on girlfriend ilta joten täytyypä ehdottaa tätä teemaa!

    Sanna, noinhan sen juuri pitäisi mennä! Luomuvimmainen. I like the word. ;)

    VastaaPoista
  6. Epäilen vahvasti, että valkkarikammollani on jotain tekemistä alle kaksikymppisenä nauttimieni lukuisten Liebfraumilch-, El Tiempo- ja Magyar-pullojen kanssa. Vaikka olen juonut useita ihan siedettäviä ja jopa hyviä valkkareita sen jälkeen, niin Liebfraumilch-kännit jättivät jälkensä.

    VastaaPoista
  7. Kysäisepä täältä kotimaisista viineistä. Ymmärtääkseni viljelevät ilman torjunta-aineita tai muita mömmöjä. Hengi kuohari ainakin oli makoisaa, eikä erottunut ulkomaisista kuohareista, muuten kuin ehkä positiivisesti. http://www.hermanninviinitila.fi

    Minna

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...