22.8.2009

Tuoreus my ass

Olen ilahtuneena seurannut keskustelua markettien liha- ja kalatiskien tuoreudesta. Ilahtuneena siksi, että vihdoin tästä julkisesta salaisuudesta puhutaan avoimesti. Tuo Hesarin mielipideosastolla pari päivää sitten julkaistu kalatiskin työntekijän kirjoitus onkin poikinut vilkasta jatkouutisointia ja keskustelua, joka liittyy myös läheisesti kauppojen valtavaan ruokajätteen määrään. Ei siis todellakaan mikään uusi asia. En itse ole aikoihin ostanut mitään marinoitua lihaa, koska veljeni oli parikymppisenä kesäduunissa lihatiskillä ja tiesi kertoa, että marinadin tarkoitus on nimenomaan peittää pitkään seisoneen lihan värivirheet ja eltaantunut tuoksu. Lisäksi marinadeissa on aina natriumglutamaattia (vihaamani E621) ja sataa muutakin keinotekoista aromia ja lisäainetta. Yyh.

Kauppojen hyllyillä ja tiskeillä on yksinkertaisesti liikaa tavaraa, jolloin runsauden tunnetta ja tulosta tehdään tuoreuden kustannuksella. Tähän on varmasti törmännyt jokainen: tuotteiden päivämääriä on pakko syynätä, ettei osta mitään tänään vanhentuvaa. En tiedä miten paha lama pitää tulla ennen kuin jotain tapahtuu. Sillä asennemuutoksestahan kaikki on kiinni. Nyt suomalaiset on totutettu siihen, että hyllyt notkuvat, kaupat ovat aina auki ja ruoanlaittoa ei tarvitse suunnitella, kun on varaa valita (olen itse juuri tällainen kermaperse), mutta kyllä mä olisin paremman - ja ennen kaikkea varmemman - laadun nimissä valmis muuttamaan tottumuksiani.

Ratkaisut eivät tietenkään ole ongelmattomia, mutta eivät nyt järin vaikeitakaan. Tuore liha voisi olla kuluttajille tilaustavaraa (netistä tietty) joko suoraan tuottajalta tai sitten kauppiaalta. Vaihtoehtoisesti vähittäiskauppa ei saisi tilata tuoretuotteita enempää kuin voivat osoittaa viikossa myyvänsä tai sitten lihan pitäisi olla pakastettua. Tämä aiheuttaisi tietenkin sen, että aina ei asiakas saisi, mitä tuli hakemaan. Väitän, että ne, joiden mielestä tuoreus on tärkeämpää, kuitenkin jatkossakin asioisivat kyseisessä kaupassa. Kysymys kuuluu, onko meitä tarpeeksi? Kauppaketjut eivät myöskään käytä tehokkaammin hyväkseen vanhenevien tuotteiden alennuksia, jolloin peli olisi reilumpaa. Ihan varmasti halpa ruoka menisi kaupaksi missä suhdanteessa tahansa.

Berlusconi oli kyllä aivan oikeassa siinä, että elintarvikevirasto ei todellakaan kuulu Suomeen. Ei niin kauan kun syynäämme mieluummin päivämääriä kuin vaadimme tuoreutta. Niin kauan kun valitsemme Saarioisten roiskeläppiä kuhafileiden sijaan. Niin kauan kun määrä korvaa laadun ja Rax Buffet'ssa riittää asiakkaita. Samalla kun marjat ja herkkutatit mätänevät metsään. Parmankinkulla päähän.

9 kommenttia:

 1. Asiaa kirjoitat!
  En ole vuosiin ostanut marinadituotteita juuri kirjoittamastasi syysta.

  Kun Egyptista tulee tanne Suomeen niin ei voi kuin ihmetella kuinka monen laatuista kinkkua voi tarjolla olla!
  Hyllyt notkuvat sellaisesta valikoimasta ettei niista osaa valita!

  Nykyaan pitaisi olla myos joka alan asiantuntija ymmartaakseen mita jokin pakkaus loppujen lopuksi sisaltaa.
  'Ennen' oli helppoa: 100g saunapalvia ohuina siivuina kiitos.

  Mita on taman paivan itse kinkun lisaksi pakkaukseen lisatty?

  Jotain hyvaakin. Onneksi on viela kauppahallit! ja torit! :)

  VastaaPoista
 2. On tosiaan hämmästyttävää miksi kalkkunaviipaleissa on tosi paljon muutakin kuin kalkkunaa! Järkytyin yksi päivä niin että jätin kaikki leikkeleet pois ruokavaliosta. Oi jos kauppahalleja ja toreja vain olisi lähempänä. Olen ruoanlaittajana astetta parempi kun ainekset on tuoreita!

  VastaaPoista
 3. Minua on alkanut ällöttää valmismarinoitu liha viime aikoina, ja kesän aikana siirryin ostamaan vain marinoimatonta lihaa. Kauppahalleja ei valitettavasti ole lähimaastossa, mutta ainakaan en enää suostu ostamaan virallisen elintarvikkeen makuista marinadilihaa. Yök.

  (Kirjoittaja otti itseään niskasta kiinni yllä olevan uudemman kirjoituksen johdosta ja kirjoitti tämän kommentin.)

  VastaaPoista
 4. Meidän perheessä käytetään mahdollisuuksien mukaan itse metsästettyä (tai no ukin metsästämää) peuran lihaa, jota toki pakastamme. Se kuitenkin säilyy pakasteena vuoden päivät ja ylikin. Lisäksi aina kaupasta lihaa ostaessa yritän katsoa ne lihat, joihin on lätkäisty -30%/-50% leima. Niitä kun meidän pikkukaupassa on ja löytyy, parhaimmillaan kaksi päivää ennen viim. käyttöpäivää. Lihatiskeiltä en kuitenkaan ole tottunut lihoja ostamaan. Ehkä näin opiskelijana tulee miellettyä se jostain syystä kalliimmaksi vaihtoehdoksi? mene ja tiedä. Mutta näin meillä.

  VastaaPoista
 5. marinoimatonta lihaa/broileria on liian vähän kaupoissa tarjolla. pitäisi äänestää jaloilla.

  VastaaPoista
 6. parhaillaan aamu-tv:ssa kerrotaan kuinka kaupan oveen tulisi hymy/itku smiletarra - mita mielta tuosta olet?

  miten kaikkien kauppojen ovenpieliin tuollaiset tarrat saataisiin?
  miten valvonta sujuu; kerran vuodessa vai useammin?
  takaako tarra laadun TAI toisaalta estaisiko kerran itkutarran saatuaan ei sielta koskaan enaa paase hymyluokkaan....

  aikuiset ihmiset suunnittelevat tarramaailmaa aikuisten ostopaatosten tekoon - eiko kuluttaja itse voi avata suutaan ja kertoa asiasta suoraan kauppiaalle?
  myos blogeissa voisi kertoa suoraan mista huonoa lihaa/kalaa on ostanut - puskaradio on hyva valine!

  VastaaPoista
 7. Minusta olisi hyvä asia, jos Eviran suunnitelma tehdä julkisiksi kauppojen saamat huomautukset ruuan laadusta toteutuisi. Se todella pelottaisi kauppiasta enemmän kuin huomautus paperilla tai uhkasakkokaan. Itkutarra kuulostaa vähän lapselliselta, mutta jokin keino on oltava. Pienillä paikkakunnilla ei aina voi äänestää jaloillaan (esim. nykyisessä asuinpaikassani on kolme ruokakauppaa) kovin montaa kertaa, joten jokin muukin keino (= maineen menettämisen uhka tms.) olisi oltava.

  VastaaPoista
 8. Itse ehdotin kuhan kalastamista Inkoon edustalla, mutta ideaani suhtauduttiin hyvin epäilevästi kotona. Jos meitä olisi kaksi, voisimme hyvinkin saada kyydityksen Inkoon kalavesille =)

  VastaaPoista
 9. Onna, hieno ryhtiliike! ;) Valmispakatuilla marinadeilla tosiaan huijataan myös painossa: jossain kanankoipiboksissa saattaa olla kolmasosa sitä oranssia peruslitkua, joka sopii kaiken kanssa..

  Hanski, budjettiruokailijalle voi myös hyvin suositella sitä tummaa soijarouhetta vaikka bolognese-kastikkeeseen. Edullista ja säilyvää. Pitääpä laittaa resepti jakoon..

  Rousku, niin on. Ja kauppiaallehan saa valittaa. Mä en tajua miks mä en valita sille kun valitan kuitenkin surutta kaikille muille. ;)

  BLOGitse, mua hiukan hymyilytti toi tarrajuttu. Miten sieltä tosiaan pääsee ns. hyvien kirjoihin? Ja sen tarranhan saa helvettiin siitä ikkunasta, tuskin kukaan sitä vapaaehtoisesti siinä pitää. Mun mielestä toi kuulostaa ihan kuluttajaviraston palvelulta, joka voisi toimia netissä ja infon voisi tilata myös tekstarina.

  Onna, on totta että pienillä paikkakunnilla on ankeat valikoimat, mutta tuottajat voi olla lähempänä kuin täällä pk-seudulla eli kannattaa huhuilla suoraan farmarille. Sitäpaitsi lihan tilauspalvelut saattaa yleistyä tän kohun myötä.

  Marde, mukana ollaan, painostusta siis kehiin! ;)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...