14.8.2009

Missä luuraa luomushamppanja?

Kun laitetaan yhteen shamppanjan ystävä, ekohippeily ja rapujuhlat, saadaan projekti nimeltä luomushamppanjan metsästys. Sitä ei nimittäin ole. Vähän kuin sitä laivaa, jota jäljitetään Välimerellä.

Luonnollisesti käännyin ensin Alkon puoleen: luomutuotteiden listalla on kaikkea muuta paitsi shamppanjaa. Yleistä shamppanjatietoutta jakava ja Mummia siinä samalla mainostava Samppanjaa.fi sivusto (tuo oikeakielisyysmuoto ei näytä hyvältä!) ei maininnut luomushamppanjaa, Bioviini-sivuston shamppanjakategoria ilmoittaa, että tuotteita ei juuri nyt saatavilla, samoin EkoWine nettikauppa vaikenee asiasta. Vin Naturen viinitukun tuotteisiin en päässyt käsiksi ilman tunnareita, mutta hakusanalla luomu ei löytynyt yhtään mitään (vaikka etusivulla oli yksi kiinnostava luomuviiniarvostelu).

Johan nyt. Eikö Champagnen alueelta Pohjois-Ranskasta tosiaan löydy yhtään luomutilaa?! Asia vaivasi niin paljon, että soitin Alkoon. Ystävällinen shamppanja-asiantuntija osasi kertoa, että luomushamppanjaa on markkinoilla vain vähän, koska Champagnen alueella on vain muutama sertifioitu luomutuottaja, ja yksikään iso talo ei ole sertifioitu eli erät ovat pienehköjä. Alueen tuottajien etujärjestö CIVC (Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne) on kuitenkin liputtanut mahdollisimman luonnonmukaisen tuotannon puolesta jo pitkään ja useimpina vuosina normishamppanja onkin luomua! Sertifikaattia ei kuitenkaan haluta hakea, koska luomuun on vaikea sitoutua: jos sato uhkaa mennä pilalle homeen takia poikkeuksellisen runsassateisena kesänä, viljelijät haluavat pidättää itsellään oikeuden käyttää rikkiä torjunnassa. Mikä on toisaalta ihan ymmärrettävää, kun kyse on kuitenkin satojen ellei tuhansien ihmisten toimeentulosta.

Yksi rohkeista sertifioiduista tiloista on Fleury, jonka shamppanjaa tuodaan kyllä Suomeen mutta valitettavasti vain ravintolakäyttöön. Vihjaisin kyllä, että tämä olisi mainio lisä myös Alkon hyllylle - etenkin kun kuulin, että luomutuotteiden suosio on kasvanut tasaisesti -, mutta toistaiseksi sitä pitää siis yrittää bongata vain viinimenusta. Gnääh. Kertokaa jos tiedätte, mistä ravintolasta tätä saa.

Tiristin tädistä vielä juomasuosituksen: vien rapiksiin luomuskumppaa, Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brutia. Eiköhän silläkin pääse tunnelmaan.

Ps. Kun syksy nyt vääjäämättä lähestyy, aion tehdä ihmiskokeita luomupunaviineillä. Koti-insinööri nimittäin saa nimittäin ihan paristakin punkkulasillisesta oikean silmämunan yläpuolelle kohdistuvan jomotuksen. Joistain viineistä jomotus on lievempi ja aionkin nyt testata tuleeko myös luomumerkityistä viineistä tämä sama silmäkankkunen. Jännää.

Ps 2. Niitä joita aihe kiinnostaa enemmänkin: EkoWinen sivuilla kerrottiin mikä tekee viinistä luomua.

8 kommenttia:

  1. Oletpa tehnyt paljon salapoliisin työtä luomushamppanjan löytämiseksi. Pelkään pahoin, että tuote on kallista, jos onnistut sitä löytämään. Pidän itsekin kuohuvista viineistä. Parasta juomaa saa aikaiseksi kun sekoittaa viiniin
    1/2 Spriteä.
    Minulla toi päänsärky johtuu hiiva-allergiasta, ja sitähän on viinissä ja oluessa. Joten kyse ei pelkästään kankkusesta.
    t Annu

    VastaaPoista
  2. viinipäänsärystä http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00786

    VastaaPoista
  3. Ranskan luomuviljelyn edistämis- ja kehittämisbyroo listaa vuodelle 2009 13 sertifioitua samppanjatilaa. Pahoittelut majuskuleista, tää on copy-paste:

    CHAMPAGNE CHRISTIAN

    Champagne Beaufort Constant

    CHAMPAGNE BRUNO MICHEL

    CHAMPAGNE LARMANDIER BERNIER

    CHAMPAGNE QUENTIN BEAUFORT

    CHAMPAGNE RAYMOND BOULARD ET FILS SARL

    CHAMPAGNE SCHREIBER

    CHAMPAGNE VINCENT BLIARD

    EARL CHAMPAGNE COUCHE

    SA CHAMPAGNE FLEURY

    SARL CHAMPAGNE FRANCOISE BEDEL & FILS

    SCEV CHAMPAGNE RODEZ

    SCEV DOMAINES DE CHAMPAGNE


    Tarkempaa detaljia, mm. tilojen yhteystiedot: http://annuaire.agencebio.org/default.asp -> producteurs ja hakusanaksi champagne.

    Ei mitään käsitystä, miten näitä saa Suomesta. Suurin osa tiloista maistattaa jaa myy tuotteita myös yksityisillle. Osa myy myös postimyyntinä (toimituksista Suomeen en osaa sanoa). Jos ei muuten onnistu, niin sitten vaan itse hakemaan paikan päältä...

    Lista ei ole kattava, koska tässä ovat vain tälle vuodelle sertifioidut tilat, ja osa tiloistahan ei edes sertifikaattia hae, vaikka luomuviljelyehdot sinänsä täyttäisivätkin.

    VastaaPoista
  4. Annu, varmasti on tyyristä. Mutta niin shamppanja saa ollakin. :)

    Anonyymille kiitos linkistä!

    Eberg, kiitokset tästä listauksesta! Kyllä kait Alko voisi näitä valikoimiinsa tilata siinä missä muitakin, taidan vielä soittaa sille avuliaalle rouvalle ja pakottaa sen ainakin kokeilemaan. ;)

    VastaaPoista
  5. Kävin tänään Hakiksen Silvopleessä lounastuksella ja huomasin seinällä roikkuvan kyltin tyrkyttävän luomukuoharia (ja oisko ollu myös roseeta tarjolla..), eli sieltä ainakin taitaa saada!

    VastaaPoista
  6. Tiedän ettei aitoa shamppanjaa mikään korvaa, mutta kai perusongelma on se että juoma käy jo nykyiselläänkin niin hyvin maailmanmarkkinoilla kaupaksi (=kaikki menee, vaikka tuotantoaluettakin juuri laajennettiin) että valtavia paineita muuttaa tuotantomenetelmiä ei ole. Mutta voin suosittaa lämpimästi suosikkiluomucavaani, Can Vendrelliä - kai sitä vielä Alkosta saa?

    VastaaPoista
  7. Roza, olen shamppanjan perässä mutta kylä tietty kuoharikin lämmittää. ;) Silvopleessä pitäis muutenkin joskus käydä.

    Dona, näinhän se tietysti on. Toisaalta luomuviljely on nyt niin vahva trendi että luulisi tuollaisen luksustuotteen hyötyvän siitä. Ja aina voi lohduttautua sillä, että norminakin se saattaa olla standardien mukaista. :)

    VastaaPoista
  8. Sattuneesta syystä tiedän, että Vin Nature myy ainakin ravintoloille luomushampanjaa. Ja kallista on!

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...