26.8.2009

Lapsiperhe ravintolassa

Taloussanomissa esitettiin Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman teettämän tutkimuksen tuloksia siitä, miksi lapsiperheet eivät syö ravintolassa. Kyse on kuulemma ruoan hinnasta. Olisi ollut kiva tietää, millainen kysymyksenasettelu oikein oli.

Meillä on kyse ihan siitä, että
a) lapsi ei erityisesti rakasta ruokaa.
b) lapsi jaksaa istua pöydässä ilman viihdykettä n. 15 minuuttia
c) aikuisilla kestää ruokailussa pitempään kuin 15 minuuttia
d) lasten annokset ovat järkyttävän isoja
e) lasten annokset ovat kamalia

Mainio oli myös yhdeksi syyksi ilmoitettu lasten häiriköiminen ravintolassa. Lapset ovat lapsia, niiden keskittymiskyky on nolla. Yksi ihan mahtava Ruotsista bongattu juttu oli ravintolan nurkkaan sijoitettu telkkari. Kyllä. Aika yksinkertaista kun halutaan palvella koko perhettä.

Tässä olisi taas jollekin ravintoloitsijalle markkinarako.

20 kommenttia:

 1. Kyllä ehdottomasti minua kiinnostaisi arviot ravintoloista, joissa on parhaat lastenleikkipaikat. Tällä hetkellä tuo on ravintoloissa käynnissä aika tärkeä kriteeri.

  VastaaPoista
 2. Lasten annokset ovat kyllä jättimäisen isoja parivuotiaalle ja kun tuo muikelo ei anna äidin tai isän napsia lautaseltaan, vaan huutaa heti kovan Ei:n kun kysyy, että saisko...Lienekö se, että käymme aika harvoin ravintolassa lapsen kanssa, mutta olen törmännyt vain hyviin lasten annoksiin. Entispäivänä söimme Hesan Mayassa ja olisin mieluusti syönyt mielummin lapseni kana-annoksen kuin omani vaikka sekin mainio oli. Myös Bulevardin Toscaninissa lasten lista oli mielestäni hyvä ja lapsikin tuntui tykkäävän. Molemmissa ravintoloissa otettiin lapsi myös huomioon erinomaisesti. Ja luojan kiitos meidän napero istuu tyytyväisenä pöydässä niin kauan kun ruokaa on edessä (syö hitaasti), jaksaa odottaa myös jälkkäriä kärsivällisesti. Uhmaikä ei ilmeisesti ole vielä alkanut :)

  VastaaPoista
 3. cantina westissä on koko perheen fiesta buffet sunnuntaisin, lapsilla hintaa 1€/ikävuosi. ruoka oli hyvää ja hyvää oli myös lastenHUONE lastenHOITAJALLA. vesivärit, paperit, ilmapallot ja vehkeet oli nätisti pöydillä ja tekemistä riitti. kerrankin sai syödä suht rauhassa.

  http://www.cantinawest.net/page.php?action=calendar&event_id=2&language=1

  VastaaPoista
 4. Munkin mielestä lasten annokset on parantuneet huimasti entisajoista. Ainakin niissä paikoissa joissa me olemme käyneet, ja joissa on lasten lista, on ollut yleensä esim. kermaista kanapastaa (Bellan herkkua), ihan hyvin tehtyä lohta (toinen herkku) ja sitten tottakai perinteiset lihapullat (myös herkku, mutta ravintolassa olen tilannut yleensä jotain muuta sille).
  Muuten allekirjoitan nuo muut kohdat. Mulla on nykyään laukussa mukana kynät ja piirustuspaperia ja niillä se jaksaa ylimääräiset 10 minuuttia. Sitten vielä viimeisenä oljenkortena jälkkäriksi rusinoita (pikkupaketti löytyy myös aina äidin käsilaukusta ;) joiden mutustamiseen menee taas se 10 minuuttia. Ja katso, yli puoli tuntia on kulunut! Kyllä siinä on just ja just saanut oman annoksensa syötyä - tosin ei sitä silti miksikään rentouttavaksi yhdessäoloksi voi kutsua.
  Täytyypä tsekata tuo Cantina West! Kiitti vinkistä, Rousku.

  VastaaPoista
 5. Meillä 2-vuotiaalle kyllä maistuu ruoka, mutta on aika nopea syömään, eikä aina jaksa istua pöydässä edes sitä 15min ilman kiemurtelua ja kiukuttelua tyyliin "tahdon HETI POIS" :) Itse haluan ravintolassa nauttia ruuasta ja siitä, että kaikki tulee valmiina pöytään, toistaiseksi siis käydään pääsääntöisesti miehen kanssa kahdestaan ulkona syömässä, havoin kylläkin, mutta osaammepa arvostaa niitä harvoja kertoja sitäkin enemmän :) Tuo telkkari-idea on kyllä hyvä, jos sieltä tulee lastenohjelmia niin aktiivisempikin nappula yleensä jaksaa pysähtyä sen eteen sen verran, että vanhemmat saa syötyä ruokansa loppuun, ilman että täytyy juosta jälkikasvun perässä ympäri ravintolaa ("ei saa ottaa tädin haarukkaa", "älä kulta kisko sitä pöytäliinaa", "varo nyt kun setä kantaa kolmea lautasta, ei saa mennä jalkoihin", "tules tänne, ei saa juosta, älä mene ovesta ulos"). Rentouttavaa...

  VastaaPoista
 6. Lasten annoksissa ärsyttää eniten ranskanperunat, jotka komppaa kaikkea muuta paitsi spagettia. Pahinta on se, että lapsi jumantsuide oppii vaatimaan niitä! Se on itseääntoteuttava circle from hell.

  Ja kyllä, nykyään ravintolan valintakriteerinä on leikkipaikka. Joka taasen on valitettavan harvinainen. Niinpä juurikin kohtien b ja c takia ulkona syömistä tulee harrastettua harvemmin kuin toivoisi, sillä Heseä en laske ravintolassa syömiseksi ja Rosso ei kiinnosta kuin suunnilleen kerran vuodessa. Milloin siis Turkuun saadaan Cantina West, joka kuulostaa lähestulkoon taivaalta?!?

  -Annis-

  VastaaPoista
 7. ongelma täällä on mielestäni lähinnä se, että ne paikat joissa on lastenparkki ei ole vanhemmille ravintolaelämyksinä kummoisia. en halua illallistaa rossoissa yms. ketjuravintoloissa, voin syödä keskinkertaista ruokaa itse tehtynäkin.
  mielestäni muksun pitää oppia olemaan paikallaan, mutta tiedän että siinä on suuria eroja iän/persoonan mukaan. toinen pointti on se, että ei se ole maailman loppu jos ravintolassa vähän on älämölöä ja liikehdintää. Suomessa kun vahvana elää käytäntö, että ulkona syödään äitienpäivänä ja erikoistilanteissä, on tällöin myös odotuksetkin kovat. Kulttuurit, joissa ulkona syömisen kynnys on matalampi, on asenne muksuihinkin mutkattomampi.
  Mutta osataan sitä suomessakin. Sundsmanissa esim. tarjoilija vei kerran muksun tutustumaan keittiöön ja kokkiin , jolloin vanhemmat sai illallistaa hetken rauhassa. muutama kirja ja puuvärit on myös monesti ruokailun pelastus.
  olen tosin osin sitä mieltä, että michelin ravintoloihin ei kannata 2v kanssa mennä, se on vähän kuin helmiä sioille, vaikka kuinka suuri kulinaristi kersa olisikaan. ja pitää vanhemmillakin olla joitain "pyhitettyjä ruokapaikkoja", joissa saa olla rauhassa.

  VastaaPoista
 8. Meikäläistä ihmetyttää lastenannokset... Lihapullia, nakkeja, lehtipihviä. Missä ovat lastenkasvisruoat? Meidän muksu muistelee kaihoten sitä yhtä kertaa kun lastenlistalta löytyi kasvisruokaa. Se oli Sveitsissä...

  VastaaPoista
 9. lastenannoksista.. eli kantsii kysyä että suostuvatko keittiössä tekemään jostain normilistan ruoasta pienemmän annoksen. useimmissa hyvissä paikoissa tämä on onnistunut! meidän 2-v:lle menee esim kalakeitot, suurin osa pastoista jne, tai siis periaatteessa kaikki kunhan ei oo liian tulista. kotonakin kun syödään koko perhe samaa safkaa...

  VastaaPoista
 10. "mielestäni muksun pitää oppia olemaan paikallaan"

  mä olin ennen täysin samaa mieltä, ja sitä mieltä, että kaikki on kiinni kasvatuksesta.kunnes meidän kolmas tyttäremme syntyi.
  tuulta ei voi kahlita.

  VastaaPoista
 11. Juicyburger, väittäisin että lapsiperheet olisivat jopa valmiit maksamaan vielä kalliimmiin jos vain fasiliteetit olisivat kunnossa.

  Henkka, hyviä vinkkejä! Ja tosiaan onnea vaan lapsesta joka pitää ruoasta ja ruokailemisesta. Helpottaa elämää aika paljon.

  Rousku, O_o tätä ei kyllä ollut vielä vuosi sitten? Toi hinnoitteluhan on enemmän kuin oikeudenmukainen!

  Karina, mä myönnän että vedän johtopäätökseni nyt kahden ravintolan (joista toinen ankea ketjuravintola ja toinen kesäravintola saaressa) perusteella. Paa jakoon noi teidän kokeilemat raflat?

  Eija, aivan, miksi lähteä koko perheen kanssa syömään kun toinen aikuisista ramppaa kuitenkin ympäri ravintolaa ipanan perässä ja toinen syö jäähtynyttä ruokaa yksin pöydässä muutaman palapelin keskellä ja kaatuneen mehumukin seassa..

  Annis, eiks nyt jossain ihanassa Blankossa tms olla lapsiystävällisiä? Turussahan on ihan huippurafloja.

  Anonyymi, oletko uskaltanut viedä lapsen Sundsmaniin..?! *kumartaa* Meillekin tosiaan ruokailu ravintolassa tarkoittaa yleensä Postresia tms joten kyllä, haluan todellakin pyhittää sen hetken aikuisseuralle.

  Ansku, ne nakit ja ruskeat kastikkeet (jota kaadetaan lautaselle kaksi desiä) muakin etoo. Hyvää kasvisruokaa ei saa normiravintolassa aikuinenkaan, joten on kai liikaa toivottu että ipanoille vegeannoksia olisi..

  Roza, joo pitäis ehdottomasti pyytää tollasta palvelua, jotenkin sitä vaan lamaantuu niihin nauraviin nakkeihin. Kalasoppa on Maddenkin herkkua, kunhan liemessä on runsaasti valkkaria ja suolaa..

  Rousku, ymmärrän. Pipa ja Madde on vähän sukulaissieluja. ;)

  Vielä muuten avaudun siitä, että lasten syöttötuolit on yleensä kammottavassa kunnossa. Tahmaisia ja täynnä kaikkia jämiä - yök yök. Tulee mieleen, että toivottavasti keittiö ei ole samassa kuosissa!

  VastaaPoista
 12. Mainostan tässä jälkijunassa vielä Kauniaisissa olevaa lounasravintola Björndahlia, jossa lapsille saa ottaa lounaan noutopöydästä hintaan 2 e. Ravintolassa lapsille on oma leikkinurkka, jossa paljon leluja, pieni penkki ja pöytä. Ulko-oven sai kiinni pyydettäessä (kun lapsi karkasi ulos). Palvelu on hektistä, mutta mielestäni kuitenkin lapsimyönteistä. Täällä olemme poikani kanssa lounastaneet monet kerrat ihan kahdestaankin ja hyvin on mennyt. //HM

  VastaaPoista
 13. No mitään vähempää ei granilaiselta raflalta voi odottaakaan! ;)

  VastaaPoista
 14. No munkin kokemukset on pitkälti ketjuravintoloista, eikä olla mihinkään fiiniin uskaltautuneet meidän tuuliviirin kanssa. Mutta siis tältä kesältä käynnit Hgin, Jyväskylän ja Tampereen Amarilloissa, Chicoseissa ja Memphiseissä ovat olleet yllättävän positiivisia kokemuksia, kuten myös Scandic-hotellien ravintoloiden ruokalistat.
  Hgissä ollaan lounastettu ja syöty aikaista päivällistä Stockan ravintolamaailmassa (lasten lihapullat oli ihan mielettömän hyviä - ei yhtään teollisia! Ja syöttötuoleista riittää iloa lapselle joksikin aikaa ;)), Cafe Engelissä (siellä on kirjojakin ja ihana kanapasta) ja etenkin suosittelen Stockan 6. kerroksen ravintolaa joka mainostaa itseään lapsiystävälliseksi heti ovella ja siellä on leikkihuone. Se on ihan must lounaspaikka.

  VastaaPoista
 15. Ihan aiheen ulkopuolelta: koti-insinöörin bändi oli näemmä päässyt MeNaisten levy-arvosteluun, onneksi olkoon!

  VastaaPoista
 16. Merimakasiinissa oli ok lasten lista (vaikkakin suppea, 4 annosta, mutta oli lihaa/kalaa/kanaa eikä vaan iänikuista lihapullaa ja pastaa).

  Lihapullista herkkua on Wanhan Myllyn lihapullat, kesällä terassialueella hiekkalaatikko leluineen.

  Tapiolan Gardenissa uudistettu ravintola (oke, Sevilla eli "ketju") viime talvena ja siellä hyvä leikkinurkkaus!

  Lauttasaaressa ravintola Persiljassa myös lasten leikkialue.

  Tervasaaren Savussa alle 4-vuotiaat syövät lastenlistalta maksutta ;)

  Lapsi siis 2v ja yritetään lukea kirjoja, syöttää rusinoita ja vahtia, että ei juoksisi jatkuvasti tarjoilijoiden jaloissa ;) Osaa jo tilata laskun ja jälkkäriä eli tapakasvatusta, vaikkakin aika rankkaa välillä...

  VastaaPoista
 17. Lisäys edelliseen: Omenapuussa on hyvä leikkinurkkaus

  Tallinnaan jos suuntaa, niin Stockalla kahvilan vieressä on lasten leikkitila pallomerineen, missä lastenhoitaja! Ja hotelli Meritonin Grill & Sushiravintolassa parivuotiaalle tehtiin maksutta wokia valitsemistani ainesosista ;)

  VastaaPoista
 18. Loistavia vinkkejä, etenkin tuo Cantina West täytyy käydä tyyppaamassa.
  Oma ratkaisu rauhallisiin ravintolahetkiin on ollut miniläppärin raahaminen (ei ole paljoa raahattavaa) ravintolaan mukaan. Kun muksu on syönyt 15 minuutissa, jaksaa se katsoa piirrettyjä läppäriltä n 20 min kuulokkeet päässä ja vanhemmat nauttivat ah niin leppoisasta ravintolahetkestä. Eikä häiritse muita. Tosin joskus myös naapuripöydistä alkaa valumaan lapsia meidän pöytään eikä vanhemmat vastustele....Tulevat vaan kehumaan, että "hyvä idea"....Haluavat hekin hetken rauhaa...

  VastaaPoista
 19. Pakko oli tulla kommentoimaan vanhempaa tekstiä. Luin uusinta Meidän Perhe -lehteä, jossa oli maininta lukijoiden vinkeistä lapsiystävällisistä ravintoiloista. Eli surffailemaan www.perhe.fi/reseptit, jos haluaa kuulla lisää näitä edellä tulleita hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
 20. Miniläppäri on hyvä idea! Meillä käytössä vanhanaikaisesti piirustusvälineet/pienet palapelit/kirjat...

  Vinkki hyvästä ravintolaruoasta: Ravintola Olo (siinä Cantiinaa vastapäätä) tekee lapsille samat ruoat pienempinä mitä aikuiset syövät. Ja alle 5v syö aksutta ;)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...