18.8.2009

Ei eineksille

Apua, näittekö tämän mielenkiintoisen artikkelin, jossa kansainvälinen syöpäjärjestö kehottaa vähentämään brittilasten ruokavaliosta eineslihan määrää?

Järjestön mukaan lasten kannattaisi välttää muun muassa kinkun, salamimakkaran ja hot dogien syömistä. Järjestö perustelee kehotustaan eineslihan mahdollisella syöpäriskillä sekä sillä, että lapset pitäisi totuttaa terveelliseen ruokavalioon pienestä pitäen.

WCRF:n mukaan eineslihan yhteydestä aikuisiän suolistosyöpiin on yhä enemmän todisteita. Tätä seikkaa ei voida järjestön mukaan enää väheksyä lasten ruokasuosituksia laadittaessa.


Au Pair -kokemukseni mukaan brittilapset kyllä syövät ihan järjettömän epäterveellisesti enkä usko, että asia on mitenkään parempaan suuntaan kehittynyt 15 vuodessa. Harva se päivä oli nugetteja, ranskalaisia, hillo- ja maapähkinävoilla kuorrutettua valkoista leipää, mansikkakaakaota (kyllä) ja perunalastuja, vaikka minun perheessäni ei eineslihaa mitenkään järjettömästi kulutettu. Artikkeliin haastateltu Suomen syöpäjärjestön pääsihteeri Hannu Vertio ei katso, että kehotusta voi sellaisenaan soveltaa Suomeen ja pitää suomalaislasten suurimpana syntinä rasvan osuuden ja energiamäärien nousua.

Olen nyt hiukan eri mieltä. Näin maallikon näkökulmasta kyseessä on kaksi eri asiaa: energiamäärien nousu aiheuttaa lihomista, josta seuraa vakavia terveysongelmia, mutta ei sentään suoraan syöpää - kuten näistä huonolaatuisista nitraateilla, suolalla, säilöntä- ja lisäaineilla kyllästetyistä eineslihavalmisteet. Lisäksi einesliharuoat ovat myös hyvin rasvaisia, senhän takia niistä on kevytversioita. Lisäksi en voi mitenkään uskoa, etteivätkö suomalaislapset söisi mittavia määriä eineslihaa. Kyllä teollisesti valmistetut nakit, makkarat, lihapiirakat, lihapullat, jahelihapihvit, leikkeleet ja kinkkusuikaleet ovat ihan yleisiä lastenruokien aineksia - etenkin ennen kouluruoka-aikoja. Ja kouluruoankin terveellisyys on hyvin pitkälti kiinni siitä, syökö siellä lounaalla mitään vai ei.

Kuten sanottu, toivottavasti olen väärässä ja erityistä huolenaihetta ei ole. Ja toivottavasti tämä artikkeli herättää nyt ainakin sen verran keskustelua, että päiväkotien ja koulujen ruoan laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Ps. Huomasitteko, että artikkelissa ei mainita sanallakaan kasvisruokaa..

5 kommenttia:

 1. Briteissä on kyllä tehty kouluruuan eteen paljon sitten 15 vuoden. Jamie Oliver on esim. ollut tekemässä isoa muutos Britannian lasten ruokailun suhteen. Tämä projekti alkoi muistaaksi 2003 tai 2004. Nopeasti löysin tällaisen linkin
  http://www.superchefblog.com/2006/09/jamie-oliver-betters-british-school.html

  VastaaPoista
 2. Tosiaan vähän ihmetyttää, että suomalaislasten eineksissä ei muka olisi mitään vikaa, ja kasvisruoasta ei pihaustakaan. Mutta toivotaan keskustelun syntymistä ainakin!

  VastaaPoista
 3. Hanna, Jamie Oliver on siis tehnyt hyvää työtä! Kouluruastahan mulla ei ole käsitystä, koska hoidin 2,5 ja 4-vuotiasta poikaa, viittasin siihen mitä yhden perheen kotona annettiin.

  Buuri, nyt kun tuli vielä tämä lihatiskien julkinen salaisuus ilmi, niin todella näkisin mielelläni keskustelua ensinnäkin siitä tuotetaanko lihaa liikaa ja toiseksi siitä miten ihmisiä opetettaisiin tekemään aksvisruokaa.

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti myös koulujen ruoka alkaa olla entistä useammin einestä, ainakin niissä kunnissa, joissa on isot keskuskeittiöt.

  VastaaPoista
 5. Mikä liha oikeastaan ei ole einestä? Periaatteessa kai vain kypsentämätön liha, vai mitä? Eli ois pakko luopua leivän päälle pantavista lihoista, ellei ala sitten paistaa kinkkua itse, pah. Tääkin on tämmönen asia, jossa toivois, että ne samperin lihanvalmistajat kasvattais omantunnon, ettei tarttis pelätä mitä suuhunsa pistää.

  Saako Suomessa luomueineksiä (siis lähinnä leikkeleitä tarkoitan, muita eineksiä ei pahemmin tartte ees miettiä, kun ne maistuu pahvilta)? Mä asun Saksassa, jossa luomua saa useista siihen erikoistuneista liikkeistä kyllä hyvin, mutta perusruokakaupoista ei ainakaan saa valmislihoja luomuna. Eikä meidän lähellä oo mitään luomukauppaa fiksulla etäisyydellä... :/

  Kiitos informatiivisesta postauksesta, kun en tota uutisjuttua ollut huomannut. (Kaikissa lihoissa, missä vaan pystyn, oon jo siirtynyt luomuun tai alkanut vähentää lihan käyttöä, mutta tää oli hyvä uus tieto siihen lisäksi.)

  Maaria

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...