13.7.2009

Pesupähkinää purtavaksi

Hesarin Hinta & Laatu teki mielenkiintoisen vertailun ekopesuaineiden ja perustuotteiden toimivuudesta. En saa linkitettyä digilehden puolelle, mutta juttu julkaistiin siis HS 8.7., joten kiinnostuneet voivat tsekata paperiversiosta. Tulokset olivat hyvin pitkälle samankaltaiset kuin omanikin: ihan kaikki lika ei valitettavasti pähkinöillä lähde, toisaalta jotkut tahrat eivät lähde kuin dynamiitilla ja toisaalta taas omasta mielestäni rasvatahrat lähtevät paremmin. Testitahrat eivät olleet kevyimmästä päästä:

Valitsimme testiin samanlaisia valkoisia puuvillapaitoja, joihin hierottiin pesua edeltävänä iltana mustikkaa, rasvaista tomaattipastakastiketta, sinappia ja sipaisu meikkivoidetta sekä violettia luomiväriä.

Lapsiperheessä on aina raskaasti likaisia vaatteita ja ainakin meillä tahroista suurin osa on ruokaa (ja äidillä lisäksi syrahia), ja sen takia arvostan ainetta, joka poistaa rasvan. En tajua, mikä helvetti pastakastikkeessa polttaa ikuisiksi ajoiksi oranssin läikän vaaleaan vaatteeseen, jos sitä ei poista kymmenen sekunnin sisällä vahingosta! Aika monta paitaa on siirtynyt mökkivaatteeksi kun rinnuksessa komeilee useammankin pesun jälkeen suttaajan leima.

Käytän itse kirjavaan ja mustaan pyykkiin, jossa ei ole erikoistahroja, Ruohonjuuressa myytävää pesupähkinänestettä, joka tosin ei ole ihan yhtä ekoa kuin pelkät pähkinät (eikä siinä ole refilliä!), mutta hyväntuoksuinen ja helppo käyttää pesupallossa (en jostain syystä voi kaataa sitä suoraan pyykin sekaan). Olen tuoksufriikki, joten en koskaan ole käyttänyt hajusteettomia pesuaineita, en edes Madden ollessa vauva, joten olen varmistanut puhtauden mielikuvan lähes poikkeuksetta huuhteluaineella. Siksi olinkin iloisesti yllättynyt että pyyhkeet, lakanat, farkut, t-paidat yms. yleensä peltisiksi kuivuvat tekstiilit jäävät tällä aineella sekä raikkaiksi että pehmeiksi, joten olen voinut luopua yhdestä kemikaalista. Huuhteluaineettomuus on tietty myös suositus elastaania sisältävien vaatteiden pesussa.

Suosittelen lämpimästi, että ekopesuaine on kaapissa tavisaineen rinnalla ihan senkin takia, että osa vaatteistahan pestään suht puhtaina, jolloin tehokas tahranpoisto ei ole pääosassa. Valkopyykki kannattaa kyllä säännöllisin väliajoin pestä jollain valkaisevalla tavisaineella, koska muuten se harmaantuu. Mökillä ja vapaa-ajan asunnoilla, joissa viemärivedet imeytyvät maaperään tai valuvat suoraan vesistöön, luontoystävällinen aine on ihan ehdoton.

Ps. Pyykinpesu ei ole muuten mun vahvin laji. Anekdootti elävästä elämästä muutaman vuoden takaa: halusin taannoin valkaista koneellisen pyykkiä, joten lorotin rumpuun suoraan pyykin päälle kloriittia ilmeisen reilulla kädellä. Huomasin siinä samalla, että pesukone oli ihan pölyinen, joten päätin pyyhkiä sen vielä samaan syssyyn ja käynnistin sitten ohjelman. Kun sitten parin tunnin päästä menin hakemaan pyykit oli lopputulos hyvin erikoinen. Ensinnäkin pyykissä seissyt kloriitti oli tehnyt päällimmäisistä vaatteista läiskikästä hippivärjättyä, toiseksi kaikki vaatteet olivat kaksivuotiaan kokoa, koska olin pyyhkäissyt rätillä lämpötilavalitsimen yhdeksäänkymppiin ja kolmanneksi pyykin mukana oli ollut yksi punainen sukka. Buu-fucking-huu ja kalliiksi tuli se koneellinen.

12 kommenttia:

 1. mä vähennän sun mökkipaitoja tulevaisuudessa kertomalla, että käsitiskiaineella saa sen pastakastikkeenkin pois.
  tahralle tiskiainetta ja likapyykkikoriin odottamaan pesua. sitten vaan koneeseen. joskus saa tehdä kaksi käsittelyä, mutta yleensä yksikin auttaa.

  VastaaPoista
 2. Rousku, siis pestäänkö vaatetta sillä tiskiaineella vai ainetta vaan laitetaan tahralle odottelemaan pesua...?
  T. Uusavuton lukija

  VastaaPoista
 3. ainetta vaan laitetaan tahralle odottelemaan pesua.sen jälkeen normaali pesuohjelma pesuaineineen käyntiin.

  VastaaPoista
 4. Entä Maison Bellen pesuaineet? Kertovat ainakin niiden olevan valkaisuaineettomia ja fosfaatittomia. Maallikko on uskonut nämä väitteet ja pesee niillä surutta puhdasta ja raikasta pyykkiä (joskin vaikeisiin tahroihin käytän kyllä myrkyllisiä tahranpoistoaineita). Maison Belleltä löytyy myös kasvipohjainen huuhteluaine, jota olen myös käyttänyt puhtaalla omallatunnolla. Pullot on lisäksi 100 % kierrätettäviä eikä tuotteita ole testattu eläimillä.
  Olenko mennyt lankaan?

  VastaaPoista
 5. Jaha, kiitämme Rouskua kaikkien uusavuttomien lukijoiden puolesta! KÄykö ihan mikä tahansa tiskiaine?

  Anonyymi, Hessun testissä oli ymmärtääkseni vain pesupähkinöitä ja jotain ekopalloja, muihin ei otettu kantaa!

  VastaaPoista
 6. kyllä kyllä kaikki käy ..tähän astiset tiskiaineet ovat kaikki toimineet.

  VastaaPoista
 7. Mulla on pesupähkinöitä käytössä, mutta tuo litku kuulostaa kätevämmältä. Olen käyttänyt myös Maison Belle -aineita, ainakin niiden huuhteluaine on aika kivan tuoksuista, mutta pesuaine ei mielestäni pese kovin tehokkaasti. Täytyypä kokeilla seuraavaksi nestemäisiä pesupähkinöitä ja ehdottomasti tuota tiskiainevinkkiä! //H&M, kesäsalkku tiukasti kourassa

  VastaaPoista
 8. Älä nyt missään nimessä käytä tavispesuainetta kun haluat valkoisista valkoista. Itse käytän mm. valkoisten pyyhkeiden ja lakanoiden pesussa joko Ecoverin tai Sonetin valkaisuainetta. On huomattavasti ympäristöystävällisempi ja ajan kanssa halvempi vaihtoehto. Sitä voi lisätä minkä tahansa ekopesuaineen sekaan etkä tarvitse värillisille ja valkoisille eri aineita.

  VastaaPoista
 9. H&M, mistä sä ostat Maison Belleä? Kesäsalkku alkaa varmaan olla aika hikinen.. ;)

  Lintunen, täh onko olemassa tehokasta ekovalkaisuainetta?! Otan heti testiin!

  VastaaPoista
 10. Kaikkein ekoin valkaisuaine on ruokasooda. Itse laitan sitä n. 1-2rkl valkopyykin sekaan. Ainakin Ecoverin valkaisuaine on ihan samaa, eri hinnalla tosin.

  VastaaPoista
 11. Täytyypä kokeilla tuota ruokasoodaakin :) Mama, ostan Maison Belleä Stockalta, mistäs muualta. Sitä saa myös Granista yhdestä pikkubutiikista, näin kuulin. Kesäsalkku on keventynyt ja kohta alkaa loma! //H&M

  VastaaPoista
 12. Tiesitkö, että pesupähkiöistä voi keittää myös itse liuosta? 5-6 kpl pähkiönöitä litraan vettä, kiehautus ja haudutus 7-10 min jonka jälkeen pullotetaan (mulla käytössä tupperin tiivis mehukannu) ja laitetaan jääkaappiin. Säilyy 1-2 vkoa.
  Löysin tänään sun blogin ja mielenkiinnolla tässä töitten ohessa lueskellut, oon itsekki kohta 3 vuotiaan tytön (jonka toinen nimi on muuten by the way Matilda :) ) ja innostunu luomuilusta :)

  -linda

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...