5.7.2009

Muumien salatut elämät

Kävimme Muumimaailmassa. Taidokkaasti kaupallistettu konsepti, kertakaikkiaan, kuten nyt pehmoeläinten halailuun perustuva laskutus vaan voi olla. Kaksikymppiä per aikuinen on pirtsakka hinta, mutta takuulla ei yksikään lapsi lähde sieltä pettyneenä kotiin = worth it.

Muumit ei koskaan kuuluneet minun lapsuuteeni, joten itse en ihan ymmärrä laakson asukkaiden tenhoa. Osa hahmoista on jossain määrin sympaattisia, mutta osa taas on täysin hämäriä tapauksia. Ai miten niin? No, lyhyt esittely näin meidän kesken:


Muumipeikko: ainoa, jolla ei ole nimeä, mutta se ei tunnu tätä hyväntahtoista punkeroa häiritsevän. Itkee Nuuskamuikkusen perään, mutta viettää aikaa Niiskuneidin kanssa, joka kuitenkin esitellään vain ystäväksi. Päättäis jo.

Muumimamma: perinteinen heteronormatiivinen naishahmo, jonka päätehtävä on laittaa hilloa koko uusavuttomalle porukalle. Pokkaa tosin löytyy: mamma on ainakin kerran lähtenyt lätkimään ja jättänyt koko jengin itkemään peräänsä.

Muumipappa: tekotaiteellinen huithapeli, jonka työhuone karttapalloineen on IMHO pelkkää rekvisiittaa. Töitähän muumilaaksossa ei tee kukaan, joten oletan, että pappa jää kiinni nettipokerista minä päivänä tahansa. Ei epäröi piiputella lasten nähden.

Pikku Myy: äksyilevä taskuraketti, joka ei ole ihan niin fiksu kuin luulee. Tämä narsisti saa silti mun sympatiat, koska ylenkatsoo muita muumilaakson asukkaita estoitta. Nöyryyttää myös Nipsua minkä ehtii. Saa takuulla pippuriseen turpaansa joku päivä.

Nipsu: kaikkea mahdollista pelkäävä tolvana, joka lienee hiiren ja oravan rakkauden tulos. Päärynävartalosta muiden asukkaiden lailla kärsivä Pikku Myyn bitch, jota älytetään tekemään kaikkea debiiliä.

Nuuskamuikkunen: talveksi etelään "vaeltelemaan" pakeneva jengipetturi, joka rakastaa intin kledjuja, huuliharppumusaa ja vissiin nuuskaa. PHTG-renttu, joka ihan salettiin tarjoilee teltassaan metsän keskellä nokipannupäiväkahveja kaikille muille paitsi Muumipeikolle.

Hemuli: kukkia ja perhosia keräilevä takatukka. Pukeutuu violettiin kaapuun, vaikka muut on munasillaan. Vanha poika ja selkeästi laakson kylähullu.

Niiskuneiti: kimittävä pölvästi, joka tilaa lampun hengeltä vaivaisen kaulakorun kun voisi vaatia esimerkiksi kunnon aarretta. Myös nimiongelmainen: perheen tytölle ei vaivauduttu antamaan muuta erottavaa määritelmää kuin neiti. Myötähäpeää.

Niisku: perheen geeniarvonnan voittanut Niiskuneidin nikkaroitsija-broidi. Muumilaakson Instru lienee kiinni, koska nenällä (turvalla?) keikkuvat salorat on vähintään siltä vuodelta kun isä lampun osti. Niiskulla ja Niiskuneidillä muuten ei ole vanhempia. Jos ne ei ole viereisessä laaksossa komennuksella niin oletan että nämä kaksi ovat orpoja. Ja ilmeisesti kodittomia.

Haisuli: laakson ainoa normihahmo, vaikka tappipää kasvaa suoraan karvaisesta keskiruumiista. Keppostelee (laittoi Niiskuneidin hajuvesipurkkiin silakan!!), varastaa ja huijaa, koska eihän siellä muutakaan tekemistä ole. Toivoisin et Haisuli joku päivä tekis jotain sykähdyttävämpää, yrittäis Niiskuneitiä tai paskois Nuuskamuikkusen hattuun tai jotain.

Tuu-tikki: se onkiva tyyppi, joka asuu pukkarissa. Ei ole koskaan saanut kalaa tai sanonut mitään järkevää, mutta ehkä jokaiseen laaksoon tarvitaan joku täydellinen nollakin. Tyyppi saattaa olla wanna-be Nuuskamuikkunen, joten jos Nuuskikselle käy jotain niin ehdotan tsekkaamaan Tuutikin alibin.

Sitten siellä on vielä paskajäykkä Vilijonkka perheineen (lapsilla ei ymmärrettävästi ole isää), Hosuli ja Sosuli, jotka meni naikkariin ja siirtyi asumaan purkkiin (upeaa symboliikkaa!), Tiuhti ja Viuhti, joista ei kukaan tajua mitään sekä puumalla ratsastava taikuri, noita, mörkö, poliisi, hattivatteja (ehkä Muumilaakson ymmärrettävin kansanryhmä) sun muita statisteja. Tove diggailee valkoviinistä, luulen ma.

Mutta ei hätää, mä pidän mölyt mahassani ja käyn muumilaaksoon hymyssä suin myös ensi vuonna.

18 kommenttia:

  1. Mä kehtasin vasta kypsässä 35-vuoden iässä tunnustaa ääneen etten voi sietää Muumeja. Eihän suomalainen voi vihata suomalaiskansallista kulttituotetta? Siitä huolimatta minäkin lähden ensi kesänä hymyssä suin Muumimaailmaan jos tarvitsee. Onneksi meidän kaksivee ei ainakaan vielä ole muumeista pahemmin innostunut

    VastaaPoista
  2. Päivän naurut, kiitokset. Tonne kai on mentävä, jos joku jossain vaiheessa kertoo pojalle että tuollainen maailma on olemassa. Mä aattelin olla vaan hiljaa, eihän vaikeneminen ole valehtelua, eihän?

    VastaaPoista
  3. Meinasin ensin kovaan ääneen tulla huutelemaan että kyllä Niiskulla ja Niiskuneidillä on talo! Kas kun tv-sarjassa he asustelevat keltaisessa, monikerroksisessa tönössä. Mutta asiaa enemmän googletettuani (ah, tuo ensiluokkainen tiedonlähde) selvisi, että näin oli todellakin vain tv-sarjassa, ja kirjoissa ja sarjakuvissa Niiskuneiti asustelee Muumitalossa (minne lie veljensä lemppasi Muumilaaksoon tultuaan?). Koti siis löytyy ja ei löydy, kertojasta riippuen.

    VastaaPoista
  4. Muumeista ei oikeuden nimissä saisi muodostaa minkäänlaista mielikuvaa japanilaisen tv-tuotannon perusteella... ne ovat niin eri maailmaa alkuperäisten romskujen kanssa. Kehotan tutustumaan jälkimmäisiin!

    VastaaPoista
  5. Muumimaailmaa ovat monet kehuneet! Eikös tuo jonkin palkinnonkin pokannut muutama vuosi takaperin?

    Animaatio on ihan ok muksuille, mutta kaukana kirjoista. Ja kirjoja- sikäli mikäli et vielä ole lukenut- kannattanee edes kokeilla! Itse tulen palanneeksi niihin säännöllisin väliajoin, mutta muukin Janssonin tuotanto, esim. novellit, ovat hienoja.

    VastaaPoista
  6. Minäkään en koskaan lämmennyt muumeille vaikka romaanejakin nuorempana luin ja lapsena pakollisen Kuinkas sitten kävikään. Lapsi jostain syystä on hänkin, ikäistensä tavoin, innostunut hahmosta, vaikka sarjaa ei ole katsonut. Joskus kun olemme kylässä (kun ei ole Myyrä-DVDtä mukana) ja yrittäneet saada Bellaa katsomaan muumeja niin ei ole kiinnostanut. Nyt kesällä lun olimme laivalla ja siellä oli Muumipeikko ja Pikku Myy, niin tyttö oli ihan täpinöissään. Naantali varmaan sitten ensi kesänä - tämä loma on jo buukattu täyteen :-/

    VastaaPoista
  7. ekaa kertaa muumilaaksossa vieraillessa poliisi talutti haisulia putkaan. mun kohdalla haisuli kaivoi nenää ja pyyhki ne mun hihaan o_O. poliisi pamputti sen jälkeen kyllä haisulia, mutta siitä lähtien oon ollu haisuli fani.
    haisuli rocks.

    VastaaPoista
  8. Muumisarjakuvat. Siis v.1954 lähtien Englantilaisessa Evening Newsissä ilmestyneet, Tove ja Lars Janssonin yhdessä ja erkseen tekemät neljän ruudun stripit, joista muodostuu käsittämättömän happoisia, anarkistisia ja yhteiskuntakriittisiä seikkailutarinoita. Niitä on koottu albumeihin WSOY:n toimesta, joskin nyt uusintapainosten ottaminen on lopetettu, mutta kirjastosta löytyy ja kai kirjakaupiistakin jotain juhlapainoksia vielä.

    En vain suosittele, vaadin lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TÄMÄ. Mua ei pentuna se sarja kiinnostanut yhtään, mutta jostain syystä sain luettavakseni näitä mun mummolta (of all people). Erityisellä lämmöllä muistan sitä jotain Riviera-retkeä, jolla Niiskuneiti hurahtaa uhkapeleihin, Muumipeikko yrittää runoilijanuraa, ja Muumipappa lähtee vetämään rommikännit jonkun satunnaisen tyypin kanssa, heittää kuvernöörin patsaan jokeen, ja koko perhe pakenee satamaan veneen alle maksamatonta hotellilaskua ja pappaa etsiviä poliiseja. Good times.

      Poista
  9. Nyt oli kyllkä niin hyvää luonnekuvausta, että oksat pois!!!! Nauroin oikein ääneen. Onneksi meidän vekara ei vielä varmaan vuosiin ymmärrä muumien päälle mitään ja jos ymmärtääkin,voidaan aina väittää, että Suomessa käydessämme muumilaakso on kii...

    VastaaPoista
  10. P.O-W, parivuotiaat onneksi innostuu just siitä mistä vanhemmatkin eli toistaiseksi ei tartte syventyä laakson tapahtumiin tämän enempää.

    Hanna, most definitely not! Ethän sä sille mistään pyjamabanaaneistakaan puhu.

    Pikkusisko, niiltä puuttuu silti vanhemmat.. ;)

    Maria, mä tutustun sitten jos noista tulee jonkinlainen hitti meidän perheessä. Toistaiseksi vielä pidän ennakkoluuloni. :)

    Polly, suosittelen kohdetta lämpimästi, kyllä ipana siellä viihtyi. Mutta en tosiaan aio tutustua tämän enempää tähän teemaan, Janssoniin kyllä.

    Karina, uh - laivalla? Perhana, me ollaan menossa kohta risteilemään ja mä kuvittelin että pallomeri riittäisi!

    Rousku, :D Haisuli on niin.. inhimillinen.

    Annaheti, what the heck. Kuulostaa kiinnostavalta!

    Emppa, muumeihin törmää joka puolella ja mainonta on varsin agressiivista, mutta toivotan onnea. ;)

    VastaaPoista
  11. Katja, meettekö Siljalla? You're so screwed... ;)

    VastaaPoista
  12. HAAHAHA! Nauroin ääneen, kiitos!

    Japskien piirrettyä katoin pienenä, mutta heti kun opin lukemaan niin opin, että kyllä ne Alkuperäiset Muumi-sarjakuvat vie voiton 6-0! Suosittelen.

    Näillä pääset alkuun;)

    http://kirjani.vuodatus.net/blog/520286/kaamu/

    http://kirjani.vuodatus.net/blog/606437/kaamu-part-2/

    VastaaPoista
  13. Karina, kyllä, mutta webissä mainostettiin vain Ice Agea!! Huijausta! :D

    agridulce, kiitokset itsellesi linkeistä, olipas avartavaa! ;)

    VastaaPoista
  14. "Toivoisin et Haisuli joku päivä tekis jotain sykähdyttävämpää, yrittäis Niiskuneitiä tai paskois Nuuskamuikkusen hattuun tai jotain."

    tuli vaan mieleen, kun alkuperäisissä tolleen ois voinuki tapahtua:D

    VastaaPoista
  15. Mun ja tyttöni Ansan (2v 3kk) mielestä ihan paska paikka. Yltiökaupallinen ja muutenkin tylsä ja jotenkin jyrän alle jäänyt. Ei mitään toiminnallista lapsille.

    Lienen ainoa joka jättää *thumbsdown* -kommentin paikalle. Naantalin vanhakaupunki on paljon parempi.

    VastaaPoista
  16. Voi Mama! Kuvani muumeista(kaan) ei enää ikinä ole sama :D

    VastaaPoista
  17. Meidän perheelle jäi aika p*skan maku koko muumilasta. Tuskin käymme toiste. :(
    Kirjoitin blogiinkin aika selväsanaisesti..

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...