22.6.2009

Nauti elämästä, pakana

Olen odottanut kiinnostuneena juuri alkaneen Jumalaa tuskin on -kampanjan aiheuttamaa kohua.

"Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä" kehottaa Suomen humanisti- ja Vapaa-ajattelijain liittojen uusi mainoskampanja helsinkiläisten bussien ja raitiovaunujen kyljissä.

Turussa ja Tampereella mainosten viesti kuuluu "Iloitse elämästäsi kuin se olisi ainoasi, koska se on".

Mainoskampanja on Vapaa-ajattelijain liiton sekä Humanistiliiton yhteinen.

Uskonnottomuutta positiivisessa valossa mainostavan kampanjan esikuva on Lontoon busseissa ja metrossa toteutettu mainoskampanja. Kampanja toimii myös lähtölaukauksena uskonnotonta elämäntapaa käsittelevälle sivustolle.
(IS 21.6.2009)

On sääli, että tarvitaan kaupallinen markkinointiponnistus herättämään keskustelua näinkin perimmäisten kysymysten ääreltä, mutta piristävää kaikki tyynni. Ensireaktiot ovat olleet odotetun naiiveja: hartaan uskovaiset muslimibussikuskit ovat kieltäytyneet menemästä töihin ja Turun ja Tampereen kaupungit ovat sensuroineet mainokset pois. En ole yllättynyt, harvemmin provokatiiviseen mainontaan reagoidaan älykkäästi, mutta tästä saattaa seurata jotain kiinnostavaa - ehkä jonkun poliitikon kannanotto, Isä Metron lausunto, maybe?

Jäin itse miettimään, miksi kampanjalla halutaan tavoittaa ensisijaisesti tapakristittyjä (lähden siitä, että viesti on suunnattu uskovalle, kertokaa jos on muita tulkintoja?). Uuden elämänkatsomuksen kauppaaminen on nimittäin aika kunnianhimoinen hanke. Veikkaan, että peruspentti on lähinnä hämmentynyt: pitäisikö tässä nyt oikeasti pohtia elämän tarkoitusta - ja vielä lomalla?! Oman jumalasuhteen analysoiminen on sen verran raskas prosessi, että olisin itse lähtenyt hakemaan passiivisia uskonnottomia. Uskonnottomat alkavat olla verrattaen suuri ryhmä (eroakirkosta.fi palvelun tiedotteen mukaan sivuston kautta on jo eronnut kirkosta 150.000 ihmistä), joten heidän käännyttämisensä mukaan yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun voisi olla helpompaa. Vai onko niin, että tapakristityn ja uskonnottoman välinen ero kulminoituu vain viitseliäisyyteen: toinen on keksinyt muutakin käyttöä kirkollisveroprosentille. Sillä saattaa saada vaikka uuden mökkilaiturin.

Jumalattomuudessa on jotain hyvin suomalaista.

7 kommenttia:

  1. Ateismi tai voisiko sanoa jumalattomuus on jotenkin suhteutettu ihmiskuntaan ja uskontojen historiaan aika osuvasti Richard Dawkinsin sanoin: We are all atheists about most of the gods humanity has believed in, some of us just go one god further.

    Dawkinsin TED talk vuodelta 2002 (29:11):
    http://www.ted.com/talks/lang/eng/richard_dawkins_on_militant_atheism.html

    VastaaPoista
  2. Tästä saa kyllä niin herkullisen keskustelun aiheen, johon tämä blogin kommenttikenttä ei riitä enkä kuitenkaan saisi ajatuksia sellaiseen pakettiin että niitä voisi tähän laittaa... Mutta oletko lukenut Esko Valtaojan ja Juha Pihkalan völistä julkaistua kirjeenvaihtoa nimellä "Nurkkaan ajettu Jumala? Keskustelukirjeitä uskosta ja tiedosta"? Suosittelen sitä kaikille uskonasioista kamppaileville, ja kaikille muillekin ;) Esko on muutenkin mun idoli, mutta tuossa mun mielestä hän onnistuu tosi hyvin "kumoamaan" piispan argumentit ja antamaan kohrenttia selitystä siihen miksi jumalaan ei kannata uskoa.
    Muuten olen sitä mieltä, että uskokoon ken haluaa ja saahan siitä jonkinlaista lohtua elämäänsä varmaan, mutta uskonnon varjolla on tehty niin paljon pahoja asioita ja tehdään yhä, että ei sekään autuaaksi näemmä tee.

    VastaaPoista
  3. Mulla - tapakristityllä - tämä kampanja herättää lähinnä samanlaista ärtymystä kuin kirkon omat liity kirkkoon -kampanjat: spontaani reaktio on sama eli mitä hittoa se teille kuuluu uskonko vai enkö usko ja mihin kuulun ja mitä sitten??

    En tajua kampanjan sanomaa tai pointtia ylipäänsä ja siitä tulee mulle ihan vastakkainen reaktio: oon harkinnut monesti kirkosta eroamista (mutta onneksi en eronnut, koska tuli taas yksi kummilapsi ;), mutta kun kirkosta eroamista aletaan tuputtaa kadulla silmille, niin totean, että en eroa.

    Itse asiassa oon tosi ärsyyntynyt myös kampanjan egoistisesta sanomasta, johon jotenkin tuntuu sisältyvän nykymaailman hällä väliä muista ihmisistä ja ympäristöstä, pääasia, että mulla on kivaa -teema. Pidän itse Jesseä suurena humanistina ja filosofina, jolla oli hieno sanoma ja vaikken sen uudelleensyntymään uskokaan, niin musta nykymaailma EI tarvitse lisää vastuutonta nauttimista, vaan ympäristöstä ja muista ihmisistä huolehtimista.

    Pitäkää kiskanne siis. Olen puhunut. ;)

    VastaaPoista
  4. Mä en ole noita mainoksia vielä livenä nähnyt, mutta noi sloganit herättää minussa melkoista kummastusta.
    1. "Iloitse elämästäsi kuin se olisi ainoasi, koska se on" Kristinuskoon ei kuulu jälleensyntyminen, joten tämä maanpäällinen elämä on ainoamme luterilaisen opinkin mukaan.
    2. "Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä" Murehtimisen voi nähdäkseni lopettaa helpommin, jos uskoo, että Jumala kantaa.

    Joten what's the point??

    -Annis-

    VastaaPoista
  5. Tota pointtia mäkin mietin ja ensi reaktio oli samanlainen kuin Inalla. Sitten mietin just tota että kuinka paljon sellanen, miksikä sitä nyt sanotaan, fundamentaalinen usko on tehnyt pahaa maailmassa, niin ehkä se on se niiden pointti? Tai sitten niitä ärsyttää ihmisten uskoon käännyttäminen ja ne on halunneet tehdä sille vastaiskun tyyliin "hähhää".
    Mutta jos ketään ei satuta, niin edelleen olen sitä mieltä, että jokaisen usko on henkilökohtainen juttu ja uskoo ken haluaa ja mihin haluaa.

    VastaaPoista
  6. Mua häiritsee noissa vapaa-ajattelijoissa se että ne tyrkyttää ateismia samalla innolla kuin jehovat lehtisiään. Siis että uskonnottomuudesta on tullut uskonto. Mua tuo kampanja ärsyttää, joku siis holhoaa mua jo tollakin asialla - etten vain vahingossa maksaisi "turhaan" kirkollisveroa? Ja lisäksi mua ärsyttää se että ne kutsuvat itseään eufemistisesti humanisteiksi. Musta humaania on uskoa kaikenlaiseen - jumalaan, horoskooppeihin, tonttuihin, ihan oman preferenssin mukaan - epähumaania on tuollainen ihmeellinen jääkylmä äärirationaalisuus :D

    VastaaPoista
  7. m, olipas hyvä määritelmä.

    Karina, kiitos vinkist, kuulostaa juuri sopivan kevyeltä kesälomalukemistolta! ;) Mä olen niin hirveän vähän kiinnostunut uskonnosta kun en itse näe uskossa mitään muuta kuin myötähäpeää, että en ole perehtynyt vaikka universumin ymmärtämisen nimissä pitäisi.

    Ina, ärsyynnystä tässä varmaan haettiinkin, jotta asiasta jää muistijälki. Kampanjassa sorkitaan niin syvälle juurtuneita tapoja, että niiden kyseenalaistaminen on aina tikkujen työntämistä kynsien alle. Mutta huom. mä olen kolmen lapsen kummitäti ja iloinen pakana - sitä veroa ei siis tosiaan tarvii maksaa jos kummiksi haluaa. :)

    Annis, mä olisin myös lähtenyt vähän eri linjalle ton kospetin kanssa. Mä olisin nimenomaan nostanut esille asioita joita todella TIEDETÄÄN eli Nizzan kokouksen järjettömät päätökset yms.

    Karinalle vielä uudestaan että mä näen tässä kampanjassa sen pointin että nostetaan uskonnottomuus esiin. Muistavat sitten perususkiksetkin että tässä maassa on aika monta tyyppiä jotka eivät pidä Jesseä faijansa kanssa minään ja jotka eivät halua lapsensa lukevan ruokarukousta.

    Dona, tämä onkin mielenkiintoinen pointti: miksi vapaa-ajattelijat eivät saisi tyrkyttää elämänkatsomustaan? Tyrkytetäänhän uskontoakin ja hyvin voimallisesti yhteiskunnan rakenteissa vieläpä? Uskonnostahan täytyy nimenomaan aktiivisesti kieltäytyä (ei kastetta, uskontotunteja, joulukirkkoa, rippileiriä etc) jotta siitä pääsee eroon.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...