31.5.2009

Luonnonkosmetiikka testing one-two

Olen nyt tutustunut muutaman kuukauden ajan luonnonkosmetiikkaan. Luonnonkosmetiikkahan tarkoittaa ylipäänsä eettisiä periaatteita noudattavan valmistajan tuottamia ekologisia kosmetiikkatuotteita, jotka ovat tehty puhtaista luonnon raaka-aineista ilman synteettisiä haju- ja väriaineita, ja joita ei ole testattu eläimillä. Sertifioituja merkkejä on tällä hetkellä saatavilla useita (Dr Hauschka, Sante, Logona, Lavera). On ihan selvää, että en aio koskaan enää palata normikaman pariin: ihon läpi imeytyy tajuton määrä kaikkea kosmetiikkaskeidaa, joten miksi hitossa en vaihtaisi kun hintataso sama tai jopa edullisempi, koska näissä ei tarvitse maksaa brändipreemiota. En ole millekään allerginen, joten todistukseni perustuu vain sille, että en näe mitään syytä olla käyttämättä luonnonkosmetiikkaa! Paitsi ehkä sen, että yhtä ainutta jälleenmyyjää ei ole mailla halmeilla.

Kosteusvoiteet, puhdistusaineet, shampoot ja saippuat olen jo korvannut 100%:sti ja meikit osittain ja aurinkotuotteita kokeilen nyt vähitellen. On kuitenkin tuotteita, joiden kemikaaleista en suostu tässä vaiheessa tinkimään: dödö, hammastahna ja hiusmuotoilu. Ei taida tarvita perusteluja. Näissäkin vaihdan mielelläni ekologiseen heti, kun luotan että se toimii. Lisäksi olen ripsivärifriikkinä testannut nyt about viittä eri ripsaria, mutta en ole löytänyt yhtäkään, joka yltäisi vähänkään vakimerkkini tasolle. Lancomella siis mennään toistaiseksi. Väitän, että perusmeikkaaja voi kuitenkin helposti vaihtaa 90% pussistaan luonnonkosmetiikkaan.

Omaan käyttöön soveltuvien tuotteiden löytäminen on tietenkin ollut työlästä (ja kallista, jos ei satu löytymään testeriä!) mutta vaivan voi suhteuttaa siihen, että aikaisemman arsenaalini löytämiseen olen investoinut parikymmentä vuotta ja epäilemättä hämmästyttävän määrän markkoja ja euroja. Listasin alle muutaman uuden suosikin (en tiedä kiinnostaako ketään, mutta jos näistä nyt joku saa kimmokkeen kokeilla niin hyvä!).

1. Logonan meikinpoistolaput
Riiippumatta siitä, suosiiko meikinpoistossa emulsiota vai geeliä, silmämeikkiä on vaikea saada pois kunnolla ja toisaalta taas monet aineet ärsyttävät silmiä (esim. Lumenen silmämeikinpoistoaine on täydellinen kirvelyfiasko). Siihen nää laput on ihan timanttisia, etenkin reissussa. Saman valmistajan Age Protection -sarja on myös kokeilun alla. Alustavasti ihan hyvältä vaikuttaa sekin.

2. Santen huulikiillot
Kuten sanottu meikkaan aika kohtuullisesti enkä käytä huulipunaa päivittäin, mutta huulikiilto löytyy aina veskasta. Santen pakkaukset ovat riittävän pieniä, mikä on hyvä juttu ajatellen sitä faktaa että kosmetiikallakin on viimeinen käyttöpäivä.. Santen tuotteita aion kokeilla lisää.

3. Dr. Hauschkan kosteusvoide
Diggaan tän sarjan voiteista ihan yleisesti, mutta toi kevyt litku on ihan loistava kosteuttaja läpi vuoden, jopa mun epäluuloinen mutsi alkoi käyttää sitä. Siihen voi sitten päälle töräyttää jotain paksumpaa jos tuntuu että ei yksinään riitä.

4. Weledan Tyrni-käsivoide
Täydellinen käsivoide papereita pyörittävälle konttorirotalle. Imeytyy nopeasti ja mikä parasta hyvä tuoksu!

Miinusta tulee kaikille merkeille siitä, että nähdäkseni yksikään merkki ei tarjoa refilliä tai palautusta. Eli kaikki muovi- ja lasiputelit menevät tyhjinä edelleen roskiin (tai siis kierrätykseen). Aika älytöntä.

Löysin nettisurffailulla myös suomalaisen luonnonkosmetiikkamerkin nimeltä Blueberry Living, jonka valikoimista löytyy erilaisia saippuoita ja voiteita. Nettikauppa aukeaa kuulemma kevään 2009 kuluessa - krhm.. Teen siis testitilauksen heti, kun shoppi on pystyssä, tässä merkissä olisi nimittäin vielä toi kotimaisuuskantti mukana.

13 kommenttia:

  1. Sitten on vielä semmoinen suomalainen firma kuin Soap factory. http://www.soapfactory.fi/ Mulla on ollut sieltä Violaa ja se on aivan ihanaa.

    VastaaPoista
  2. Mahtavuutta; juuri kun ajattelin että täytyy kysyä kuinka sulla tämä kosmetiikkapuoli toimii! Itse olin lähestulkoon riippuvainen Anna Lindin suihkusaippuoista ja kosteusvoiteista, kunnes ne katosivat kotimaisten kauppojen hyllyiltä. Niitä jos vielä sais Saksaa lähempää.. Toinen tuote jota voin suositella lämpimästi on Santen käsivoide.
    Saako udella minkämerkkisiä kasvojen puhdistusaineita käytät? Niiden (hyvien sellaisten) löytäminen on ollut jokseenkin haasteellista.
    Aurinkotuotteet pitää myös laittaa testiin kun etelän matka kutsuu (kun tää meidän helleaalto on ilm. ohimenevä).
    Aurinkoisia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Mama taas ajatuksia herättävästä postauksesta! On tosiaan harmillista että kosmetiikkatuotteissa ei tavallisesti ole täyttömahdollisuutta. Tämä johtuu yleensä siitä, että täyttövaiheessa purtiloon saattaisi päästä tuotteen pilaantumista edistäviä tekijöitä (ovatko ne mikrobeita, vai mitä...?). Tämä ongelma korostuu erityisesti luonnonkosmetiikan kanssa, jossa säilöntäaineita on kemiallista kosmetiikkaa vähemmän. Esimerkiksi Couleur Caramelin uudesta ihonhoitosarjasta löytyy kuitenkin täyttömahdollisuus. Ideana on, että asiakas ostaa vain kertaalleen puukantisen lasipurkin, ja itse tuotteen sitten aina kertakäyttöisessä pussissa, josta tuote siirretään purnukkaan. Uskoisin että monet luonnonkosmetiikan valmistajat painivat parhaillaan asian kanssa, ja parempaan suuntaan ollaan toivon mukaan pian menossa:)

    Ps. Couleur Caramelin ihonhoitosarjaa löytyy muistaakseni ainakin Ekolosta Hakaniemestä, sekä Hiusmuotoilua Edmodesta Raumalta!

    VastaaPoista
  4. Marikki: Ainakin Tampereen Ruohonjuuresta sai vielä viime viikolla Anne Lindiä.

    VastaaPoista
  5. Kemikaalicocktail mainosti Biothermin uutta sertifioitua dödöä. Itse vaihdoin hammastahnan tähän: http://www.kingfishertoothpaste.com/ - jos ei sertifioitua niin aika paljon parempaa kuin tavistahna.

    VastaaPoista
  6. Iina Kraak, noi palasaippuat on ihan mahtavan näköisiä!

    Marikki, Anna Lind ei ollutkaan tuttu, mitä tuotetta sieltä erityisesti suosittelet kokieltavaksi? Mulla on nyt ollut testissä Hauschkaa ja Laveraa, Logonan vaahdon otan seuraavaksi kokeiluun. Mutta mä en niitä silmälappuja parempaa tuotetta ole koskaan kokeillut joten pärjään niillä ja Hauschkan kasvovedellä mainiosti.

    SP (=kampaajani), niinhän se tietty on. Toi pussihomma kuulostaa hyvältä! En tiennytkään että Couleur Caramelilla on muutakin kuin meikkejä, eiks teillä oo niitä?

    Lintunen, luulisi että sitten kaikissa Ruohonjuurissa olisi..

    Kultareuna, Noora postaa niin julmettua tahtia että en pysy perässä.. :) Kiinnostava tuote tuo Kingfisher! Aikamoinen kynnys vaan kokeilla - tästä Suomen hammaslääkäriliiton aivopesusta on hiton vaikea päästä yli!!

    VastaaPoista
  7. Hih, sattumoisin mulla on hyviä kokemuksia juurikin eko-hammastahnasta ja dödöstä. Minun lisäkseni myös äitini ja siskoni vannovat Forever living productsin aloe-dödön nimeen (http://www.foreverliving.com/). Tärkeinpänä ominaisuutena alun perin oli se, ettei tuote sisällä alumiinijohdannaisia (niitä kun ei kauheasti huvita päivittäin tunkea kainalossa olevien imusolmukkeiden läheisyyteen...). Mutta arjessa ilostuttaa tietysti eniten se, että tuote oikeasti pitää odöörit kurissa! Jälleenmyyjää saattaa joutua metsästämään, mutta uskoisi Etelä-Suomesta löytyvän, kun sitä Pohjois-Savostakin saa.

    Hammastahnoista loistava on Frantsilan yrttihammastahna, sekä UrteKramin tahnat. Kannattaa kokeilla varsinkin jos kärsii aftoista, niitä nimittäin saattaa aiheuttaa tavan tahnoissa oleva "vaahtouttamisaine".

    Ja jos sävyttelee tukkaansa kotona, niin loistavia ovat Herbatint-hiusvärit. Paljon sävyjä ja helppo levittää.

    Huonoja kokemuksia mulla on oikeastaan vain shampoosta (ja tiskiaineesta). Kiva olis käyttää ekoa ja täyttöpulloa, mutta kun ei lähde puhtaaks :(. Sopii varmaan niille, jotka eivät shampoon lisäksi käytä mitään hiustuotteita.

    Tän sun postauksen ansiosta rohkaistuin kyllä suuntaamaan seuraavan kerran meikkiostoksilla Ruohonjuureen :).

    VastaaPoista
  8. Olen käyttänyt Anne Lindin suihkusaippuoita ja body lotioneita, molemmat mahtituotteita; pakattu kauniisti, tuoksut ihania ja niitä on monta! Tein eilen ristiretken Helsingin Ruohonjuureen, jossa kuulin, että maahantuoja on lopettanut AL:n tuonnin ja he etsivät nyt uutta. Toivon ja rukoilen, että löytävät pian uuden. Muuten lähden Saksaan kesällä ja tuon Lindiä matkalaukullisen.
    Hö.

    VastaaPoista
  9. Itse olen havainnut hyviksi tuotteiksi omalle atooppiselle iholleni jo ainakin: Weledan mantelikasvoöljyn (niin riittoisaa, että sopii köyhemmällekin), Weledan manteli tehokasvovoiteen, Loconan en-muista-minkänimisen-yleiskasvovoiteen (jota saa riitoisassa 100ml purkissa ja joka on koostumukseltaan kermaistakin kermaisempaa) ja Vividan deodoranttikiven.

    Nämä kaikki tuotteet toimivat itselläni ihan yhtä hyvin (ehkä jopa paremmin) kuin peruskosmetiikka, ja ainakin tuo deodorantti ja ihoöljy pieksevät vielä riittoisuutensa ansiosta jopa markettikosmetiikan edullisuudessa.

    Edullisia luomukosmetiikan ostopaikkoja ovat ainakin Verkkoapteekki ja Silencia shop.

    VastaaPoista
  10. Sohvi, hyvä, sinne vaan meikkipussia uudistamaan! :) Mä olen muuten erittäin tyytyväinen nimenomaan shampooseen ja hoitoaineeseen, lähinnä varmaan koska niissä ei ole lätistävää silikonia. Mun ohuet mutta piikkisuorat hiukset on paljon tuuheamman näköiset. Mitä olet kokeillut?

    Marikki, niillä ei sit ole verkkokauppaa? :(

    Anonyymi, Silenciasta en ollut kuullutkaan, kiitti vinkistä! Kuten sanottu toi dödö-puoli on haastava jos on taipumusta rekkamieshikoiluun, antiperspirantit on ainoat jotka mulla toimii. Se ei siis ole mikään ongelma jos on vähän hikoilevaa sorttia.

    VastaaPoista
  11. Shampoo taisi olla Elokuuta, niin kuin tiskiainekin. Jälkimmäisen ostaminen alkoi tuntua hölmöltä kun huomasi, että ainesosat olivat vesi, merisuola ja kookosöljy. Oma sekoitus vaan kehiin!

    Eilen uskaltauduin ekoshampoo-ostoksille uudestaan. Kreikkalaiset Korres-tuotteet ovat himottaneet jo pitkään ihanien pakkausten takia. Ilokseni kuitenkin huomasin tuotteiden meriitiksi myös sen, etteivät ne sisällä mm. mineraaliöljyjä, silikoniyhdisteitä tai muita haitallisiksi todettuja synteettisiä ainesosia. Suihkautin jo hiuksiin jätettävää mantelihoitoainetta latvoihin, ja tuoksu sai leijailemaan pilvissä. Jospa shampookin olis hehkutuksen arvoinen :).

    Annankadulla on kuulemma kokonainen putiikillinen firman tuotteita. Seuraavaa Helsingin reissua odotellessa...

    VastaaPoista
  12. Sohvi Forever living productsin deodorantti sisältää tiomersaalia antibakteerisena aineena. Itse käyttäisin melkein mieluummin alumiinideodoranttia kuin sitä.
    Olen käynyt kyseisen firman kutsuilla, koska sukulaiseni myy niitä. Myyjä on vakuuttanut tuotteiden turvallisuutta. Kuitenkin niissä on mm. Aloe Vera Gellyssä, jota mainostetaan erityisen "puhtaana", INCIssä Triethanolamine, Diazolidinyl urea, Disodium EDTA(!), Methylparaben.

    Aloe Vera on tehokasta ainetta mm. palovammoihin ja käytänkin sitä tarpeen vaatiessa, mutta mielestäni tuotteiden markkinointi on harhaanjohtavaa.

    VastaaPoista
  13. Moi! Tilasitko koskaan tuolta Blueberry Livingistä mitään? Nettisivu näyttää epäilyttävältä ja epäammattitaitoiselta...

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...