2.4.2009

Hyviä uutisia

Pörssikurssien ja tulosvaroitusten varjoon on jäänyt muutama positiivinen pikku-uutinen. Etenkin espoolaiselle.

1. Espoo on saanut Reilun Kaupan Kaupungin arvonimen. Olen ihan positiivisesti yllättynyt, mutta artikkelista heräsi pari kysymystä.

Jo nyt Espoossa käytetään paljon kehitysmaita tukevia reilun kaupan tuotteita. Esimerkiksi Espoon kaupungin omissa tilaisuuksissa reilun kaupan kahvia kuluu vuodessa noin 715 000 kupillista.

Siis anteeksi: 715.000 kupillista!? Mitäs jos mun verorahoilla ei vaan juotaisi noin vitusti kahvia?! Järjetöntä litkimistä! Olen aina ihmetellyt mikä ihmeen oikeus ilmainen kahvi on? Pyydän, että Espoo lopettaa heti tällaisen kahvinarkomanian ja jakaa vaikka kofeiinitabletteja jos joku ei pysy museon avajaisissa hereillä.

2. Espoo lopettaa natriumglutamaatin käytön kouluruoassa. Tämä on loistava uutinen ilman muttia. Toki päätös lisää entisestään kouluruokailun budjettihaasteita kun ruoka pitäisi saada maistumaan ilman lisäaineen aromeja vahventavaa vaikutusta. Onnea vaan. Natriumglutamaattiin eli E621:een osataan jo yhdistää muutamia oireita (oletteko koskaan Mäkkäri-aterian jälkeen tunteneet selittämätöntä kuvotusta vaikka ateria on periaatteessa aika pieni..?), vaikka sitä ei ole toistaiseksi luokiteltu ihmiselle vaaralliseksi. Olen itse jättänyt hiljalleen Aromatin (ja pikaruokaloidenkin) käytön kokonaan ihan vaan for the hell of it.

3. Alkolukkoa harkitaan pakolliseksi koulukuljetuksiin käytettävissä ajoneuvoissa. Niin. Tämän olisi tietysti jo voinut tehdä kolme vuotta sitten kun suositus julkistettiin, mutta hyvä idea kuitenkin. Ja mun puolesta sen vois saman tien asentaa kaikkiin menopeleihin vakioksi - olisi tämä rattijuoppomaa kerrankin jossain pioneeri.

4. Kuuden lapsen isän ajamassa huoltajuuskiistassa saatiin vihdoin edes puoliksi järjellinen ratkaisu: hän saa kaksi lapsistaan asumaan kanssaan. Taustoista kerrattakoon, että vanhemmat olivat eronneet, mutta heillä oli yhteishuoltajuus. Perheen äiti oli sittemmin sairastunut ja lapset otettu sen takia huostaan vaikka heillä on ihan kunnollinen isä. Espoon lastensuojeluviranomaiset olivat perustelleet huostaanottoa seuraavasti:

Oikeuden perustelujen mukaan työssäkäyvän isän elämäntavat ovat moitteettomat, hän rakastaa lapsiaan ja viihtyy heidän kanssaan. Muiden lasten osalta hallinto-oikeus katsoi, että heitä oli liikaa yhdelle ihmiselle.

Hetkinen? Miksi kuusi ei ollut liikaa äidille? Ja määritelläänkö tässä nyt sitten se, että perhekoko saa siis maksimissaan olla kaksi lasta per vanhempi? Mun puolesta ihan fine, mutta olisi kiva kuulla perustelut. Noin ihan vaan akateemisesta kiinnostuksesta.

5. Lintujen kevätmuutto alkoi ja ensimmäinen leskenlehti on bongattu. About time!

Onko muita mainitsemisen arvoisia hyviä uutisia?

14 kommenttia:

  1. Obama on edelleen hengissä ja Ruotsissa on uusi avioliittolaki.

    VastaaPoista
  2. Tuosta avioliittolaista mäkin olin tulossa tohisemaan! Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi 20 vuotta jäljessä joten kyllä tää tästä hiljalleen...

    JA mainitsemisen arvoista on myös Fortum-likapyykki. It's about time, sanon minä.

    VastaaPoista
  3. Ja huom! äidillä on KYMMENEN (4 edellisestä avioliitosta + tämän nykis.entisen kanssa 6 lasta) lasta, mutta isä ei pysty huolehtimaan ilmeisesti kuudesta....

    Toi Espoon sossu on käsittääkseni saanut näistä vastaavista tapauksista tuomioita ennenkin...

    Mari

    VastaaPoista
  4. Ei hyvänen aika! Ei-pääkaupunkilaisena en ollut aiemmin lukenut tuosta huoltajuustaistosta.
    En mitenkään pysty ymmärtämään, että 4 lasta on huostaanotettuina, jos kunnollinen isä heidät haluaisi kuitenkin itse hoitaa!! Siinä riistetään lapsilta oikeus kasvaa oman, selvästi rakastavan, vanhemman kanssa ja vanhemmalta oikeus kasvattaa omat lapsensa, vaikka siihen tässä tapauksessa kykyä on. Eikö noita huostaanottoja ole ihan riittävästi ilman tällaista mielivaltaista käytöstäkin.

    Tässä käytetään kyllä verorahoja täysin järjettömästi, ei pelkästään huostaanoton kustannuksiin, vaan vielä eri oikeusasteissa taistelemiseen. Huh.

    -Annis-

    VastaaPoista
  5. Tuosta alkolukosta... Ylpeänä voin kertoa, että asun ja vaikutan sellaisessa kunnassa, joka vaatii alkolukon koulukuljetuksiin (45 minuuttia-ohjelman mukaan näitä kuntia on Suomessa kaksi). Olisi todella hienoa, jos se tulisi pakolliseksi. Vaikka kaikkiin autoihin. :)

    Samoin tuosta Fortum-kohusta, ihan oikein tyypeille, erotkoon koko porukka! Energiayhtiöt muutenkin mässäilee kansalaisten rahoilla ihan liikaa!

    Ja sitten vielä eilen radiouutisista bongattu uutinen: Ilkka Kanerva kiistää lähettäneensä 200 viestiä J.T:lle ja syyttää mediaa kohusta... Voi että, olisi jo hiljaa!!!

    tiipi

    VastaaPoista
  6. Madonna ei saanut adoptiolupaa. :)

    VastaaPoista
  7. Onhan noita hyviä uutisia aika paljon!

    Olen samaa mieltä m:n kanssa että Obama on jo nyt saanut isoja asioita aikaan pienillä teoilla.

    Myös Fortumin ja hallituksen välistä marailukisaa on ollut hauska seurata. ;)

    Kris, multa meni vähän ohi toi Ruotsin avioliittolakiuudistus! Itse en kuulu kirkkoon noiden kaikkien epäkohtien ja kaksinaismoralismin takia, joten jätän kaikki hyvätkin uutiset siltä rintamalta näköjään noteeraamatta..

    Annis & Mari, aivan. Tämä on selkeää isän syrjintää ja aliarviointia. Miksi hänen ei anneta edes yrittää!

    Tiipi, mahtavaa edistyksellisyyttä! Kerrankin jossain toimitaan eettisesti oikein ilman pakkoa.
    Pilami, there is justice!

    VastaaPoista
  8. Tosta isäparasta... ton jutun takana olevat seikat on meiltä piilossa, salassapidettäviä juttuja. Huostaanotto on kuitenkin iso, kallis ja hankala prosessi, joten ihan heppoisin perustein sitä ei lähdetä toteuttamaan.

    Kuitenkin, noissa perusteluissa on aukkoja; JOS se isä nyt olisi (ollut) jollain mittapuulla kykenemätön huolehtimaan lapsistaan, niin miksi sille nyt palautetaan vain osa lapsista? Joutuuko ne joksikin kokeilukappaleiksi, joiden kanssa katsotaan, luonnistuuko touhu ja päätetään, annetaanko loputkin? Minen tajuu.

    VastaaPoista
  9. Ai niin, ne hyvät uutiset: opintotukeen on tulossa lapsikorotus, vielä ihan huomattava suhteessa opintotuen määrään.
    Hurraa ja hallelujaa!

    VastaaPoista
  10. Ruotsin uusi avioliittolaki ei liity kirkkoon mitenkään. Ruotsin kirkon kirkolliskokous keskustelee asiasta ensi syksynä ja jos kirkolliskokous on myötämielinen saattaa se muuttaa vihkikaavaa sitten joskus ja näin samaa sukupuolta olevien avioliitto voitaisiin vihkiä kirkossa. Nyt hyväksytty laki siis sallii siviilivihkimisen samaa sukupuolta oleville pariskunnille. Näin heillä on kaikki samat oikeudet ja velvollisuudet, kuin eri sukupuolta olevilla aviopareilla. (meinasin kirjoittaa, että heteroilla, mutta kaikki eri sukupuolisissa avioliitoissa olevat eivät ole heteroita..)

    VastaaPoista
  11. Huostaanotto-asiasta: kuten Annaheti jo kommentoikin, sosiaaliviranomaiset eivät voi näitä asioita (kovin tarkasti jos ollenkaan) julkisuudessa kommentoida, koska heillä on tiukka salassapitovelvoite. Siksi julkisuudessa on yleensä vain sen vanhemman versio tarinasta.

    Jostain syystä julkisuudessa on täysin vääristynyt kuva huostaanotoista. Tai johtuisiko se juuri tuosta "marttyyrivanhemmat-ilmiöstä". Marttyyrivanhempien avulla voidaan myös myydä roskalehtiä, saada myyviä lööppejä ja harrastaa halpahintaista populismia.

    Huostaanotto on erittäin kallis toimenpide ja yleensä kunnilla ei ole niihin varaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lapsia elää mitä hirvittävimmissä olosuhteissa, vaikka lastensuojeluilmoituksia olisi tehty ja asiat olisivat viranomaisten tiedossa. Huostaanotosta yleensä luistetaan kunnassa milloin milläkin verukkeella, koska rahaa siihen ei ole. Yleensä huostaanottoon päädytään, kun lapsi on jo niin huonossa kunnossa, että hänelle täytyy järjestää paikka psykiatriselle osastolle.

    VastaaPoista
  12. Annaheti, joo niin sinisilmäinen mä en ole että uskoisin suoraan tota juttua, mutta mun mielestä nimenomaan toi korkeimman hallinto-oikeuden perustelu on käsittämätön.
    Ja onnittelut korotuksesta. ;)

    m, mä olen käsittänyt että "avioliitto" on Jumalan tai jeesuksen tai minkä lie mooseksen asettama pyhä sakramentti eli siihen liittyy aina kirkko? Vai onko Ruotsissa valtio ja kirkko niin erilliset järjestelmät ja avioliitosta voidaan puhua ns siviilivihkimisenä? Onhan Suomessakin parisuhteen rekisteröimisoikeus - miten tämä eroaa siitä? Eli jos kirkon siunausta ei saa, mitä hyötyä on sananmukaisesti avioliiton solmimisesta? Olen käsittänyt että ihminen - homo tahi hetero - haluaa sen aina uskosyistä.

    Anonyymi, tuo huostaanotto tapahtui käsittääkseni siksi, että äiti ei ollut enää mitenkään kykenevä huolehtimaan itsestään, joten se todella oli pakko tehdä. MUTTA jos siis isässäkin on jotain vikaa, miksi hän n ytsaa kaksi lasta takaisin? Ja jos ei, miksi ei saa kaikkia? Kuten jo totesin, en tosiaan ota tätä tarinaa sellaisenaan, mutta tuo KHO:n perustelu on todella kummallinen.

    VastaaPoista
  13. Mama, kyllä vaan maistraatissa suoritetussa siviilivihkimisessäkin vihitään pari avioliittoon (nimim. avioliitossa ilman kirkon siunausta). Nimellä vihkiminen. Ihan Suomessakin. (Tarkista vaikka Maistraatin sivuilta.) Samaa sukupuolta olevat sitten "vain" rekisteröivät parisuhteensa. Eli eri nimi, vaikka minun mielestä olisi kyse ihan samasta asiasta (mitä sillä sukupuolella siinä oikeasti on tekemistä). Kirkko sitten saa itse päättää siunaako vaiko ei. Mutta avioliitto sinänsä ei sanana ja nimityksenä liity pelkästään kirkolliseen vihkimiseen. Tosin suuri osa silti näin kuvittelee, ja siitä johtuu usein julkisissa keskusteluissakin nähtävä sekaannus...

    VastaaPoista
  14. Kuten Tiina jo kirjoitti, niin avioliitto on myös lakitermi, johon ei kirkko liity. Rekisteröity parisuhde on muuten laissa samanarvoinen kuin avioliitto, jollei toisin säädetä. Toisin on säädetty pykälässä 15 .."rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta avioliittoa, lapseksiottamista ja holhousta koskevia kansainvälis-yksityisoikeudellisia määräyksiä sisältävää Suomen, Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kesken Tukholmassa tehtyä sopimusta (SopS 20/1931) eikä sopimuksen hyväksymisestä sekä sanotun sopimuksen täytäntöönpanosta annettua lakia (413/1931).

    Eli ei perheen ulkoista tai sisäistä adoptiota. Sisäinen adoptio tosin tullee menemään läpi istuvan hallituksen aikana. Ainakin se on kirjattu hallitusohjelmaan.

    Suomessa on asiat sikäli hyvin, että monessa lomakkeessa on vain yksi ruksi kohdalle avioliitto/rekisteröity parisuhde. Näin ei joudu joka kerta esim. kirjastokorttia hakiessaan leimautumaan homoksi :) (no oikeesti siinä lomakkeessa ei taideta kysyä siviilisäätyä)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...