19.4.2009

Ajatuksia tomaateista

Hesarissa oli tänään hyvä juttu tomaattien ekologisuudesta. Jutun otsikko ei tullut yllätyksenä: suomalaisen luomutomaatin hiilijalanjälki on ylivoimaisesti suurin verrattuna tavanomaisesti tuotettuun tomaattiin. Jutussa sivuttiin hiukan asiaa josta olen marissut aikaisemminkin:

"Tavanomaisen ja luomun vertailu kestävyyden kannalta on poliittinen ja arvostuskysymys", sanoo vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:stä. "Tarvittaessa tutkimuksista pystyy hakemaan kumman tahansa vastauksen."


Politiikka ei kuitenkaan ota tähän mitään kantaa, vaan kaikki jätetään kuluttajien päätettäväksi. Tiedon hankkiminen on täysin oman viitseliäisyyden varassa. Tomaatit ovat mainio esimerkki, sillä niiden tuotantoa voi tarkastella monelta eri kannalta: mikäli kannatetaan suomalaista tuotantoa, tuotanto-olojen laatua, lisäaineettomuutta ja monimuotoisuutta, luomu on luonnollisesti voittaja. Mausta puhumattakaan. Mikäli taas arvostetaan pientä hiilidioksidijalanjälkeä ja hyötysuhdetta (espanjalainen tomaatti kasvaa nopeammin pienemmällä alueella ja kuormittaa siten vähemmän ympäristöä per tuote) ei ole lentotomaatin voittanutta. Lisäksi voidaan vielä nostaa pöydälle se, että Espanjassa tarvitaan tehokkaammat kastelujärjestelmät (Suomessa on erittäin hyvät vesivarat) ja niiden tuotannon eettisyys on työntekijänäkökulmasta arveluttava. Tosin: uskon, että siirtolaistyöntekijät ovat helvetin tyytyväisiä saadessaan edes jotain toimentuloa, vaikka sitten selkänahastaan. Päätä tässä sitten mikä on oikein ja reilua!

Tästä voidaan johtaa myös mielenkiintoinen sivujuonne: suureksi osaksi vuotta kylmässä ja pimeässä Suomessa eläminen ylipäätään aiheuttaa ison hiilijalanjäljen. Tämä asettaa energiantuotannolle suuria paineita. Näillä leveyksillä sähköntuotannon ekologisuuteen pitäisi kiinnittää huomiota, mikä väkisinkin tarkoittaa, että se näkyy laskussa: investoinnit ovat kalliita ja toistaiseksi vaihtoehtoja on vähän. Tästä päästäänkin siihen, että miten reilua kauppaa on se, että kuluttajat maksavat tämän kaiken samalla kun valtiojohtoinen energiayhtiö tuottaa voittoa ja jakaa jumalattomia bonuksia johtajilleen, jotka eivät edes joudu tekemään mitään palkkansa eteen (hei kamoon: eihän siinä ole mitään uhkia kuten kilpailua tai pelkoa tuotteen elinkaaren päättymisestä - Liliusta ei edes tarvita mihinkään!).

Kotimaisten talvitomaattien hiilijalanjälki pienentyisi jopa kymmenesosaan, jos tilat siirtyisivät vihreään sähköön ja niiden lämpö tuotettaisiin bioenergialla.

Niin. Onneksi tulee taas kesä ja voi hetkeksi lopettaa tämän pähkäilyn.

8 kommenttia:

  1. Onneksi mä en voi sietää tomaatteja! ;)

    VastaaPoista
  2. Mä oikeesti kaipaisin sitä, että valtiovalta/viranomaiset/joku ylempi taho ottais asiakseen pelastaa maailman mun puolesta. Mulla ei oikeasti ole varaa. Eilen kauppareissulla ostin kaiken maailman reilun kaupan tuotetta ja luomua, ja lasku oli sen mukainen. Ja tosiaan, täällä pakkasessa ja pimeässä asuminen ei todellakaan ole ekologista ja ei meiltä mun mielestä pidä odottaa sitä, että ostetaan kalliilla ekosähköä kun ostovoima on muutenkin hyvinvointivaltioiden huonoimmasta päästä (ainakin tuntuu siltä - en nyt alkanut googlettamaan).

    Muuten ne suomalaiset luomutomaatit on kyllä aika hyvän makuisia.

    VastaaPoista
  3. Ystäväni olivat 1990-luvun lopulla fennovegaaneja. Muistaakseni Närpiön tomaatteja ei laskettu suomalaisiksi :D Erityisesti talvinen ruokavalio muodostui aika helpoksi ratkaista: lanttua, lanttua ja lanttua. Suosittelen elämänmuotona jos valinnat ahdistavat, päivitetty versio tuosta trendistä on lähiruoka, "lähi" voi määritellä vaikkapa 50 km sisällä kotoa ;)

    VastaaPoista
  4. Naulan kantaan! Eiköhän jostakin löytyisi jo joku taho (jonka työntekijät on joku toinen firma pannut pihalle), joka voisi kertoa suoraan mitä tuotteita kannattaa ostaa! Näitä "mutta-kuitenkin-epäilemättä-toisaalta" -tutkimuksia on jo aivan tarpeeksi, eikä työssäkäyvän ihmisen aika riitä tekemään kovin syvällisiä tutkimuksia aiheesta lentotomaatti vs. kotimainen luomutomaatti (jotka jälkimmäiset ovat kyllä ehdottomasti maukkaampia).
    Ehkä olis parasta, että siirretään Suomi tuonne Keski-Euroopan lämpimämmille leveyspiireille.. ;)

    VastaaPoista
  5. Marikki: mut Suomihan siirtyy just noille Keski-Euroopan leveyspiireille ihan just kohta, kunhan hiukan jaksetaan odottaa, että vielä vähän päästetään ilmakehään kasvihuonekaasupäästöjä. Eli hei, tässähän käy niin, että yksi ympäristöongelma ratkaisee sen toisen... ;)

    VastaaPoista
  6. Tai no, ei mitään toista siis... mut jotain kuitenkin! :D

    VastaaPoista
  7. Hesari vaihtaa pulkan suuntaa vauhdissa: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomalainen+luomutomaatti+ei+olekaan+ilmastorosvo/1135245351509?ref=rss

    Näköjään jokainen kilowatti suomalaisesta ekoenergiasta käytetään Närpeksessä. On se hienoa.

    Jättekul.

    VastaaPoista
  8. Amende, on tätä samaa ongelmaa muissakin vihanneksissa. ;)

    Karina, I hear you. En käsitä miksi tätä halpa+tavanomainen ja kallis+luomu vastakkainasettelua ei pyritä lieventämään. Laitetaan vaikka viinalle sitten lisää veroa, mutta terveellisen ruoan ostajaa ei saisi rangaista.

    Anonyymi, kiinnitin huomiota aikamuotoon: olivat? Siis kuolivatko he vai siirtivät tavisvegaaneiksi? :D

    Marikki ja pilami, EU luokittelee kuitenkin Suomen vielä tomaatille elinkelvottomaksi alueeksi joten mä luulen että meidän sukupolven ongelmat ei ratkea hetkeen. ;)

    Markus, luulen että joku taho on hiukan tökkässyt HS:n toimitusta tuosta artikkelista. ;) Var i helvete är Närpes.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...