11.3.2009

Tappajalaminaatti

Maikkarin 45 minuuttia -ohjelma käsitteli tänään mielenkiintoista aihetta: sukkia järjettömästi kuluttavaa lattiaa.

Lattia on kaunis, kestävä ja ei-liukas, mutta siinä on erittäin kiusallinen ominaisuus: lattia kuluttaa sukkiin reiät parissa päivässä ja aiheuttaa konttaaville lapsille lieviä palovammoja. Yksistään perheen äidiltä kului vuodessa 173 paria sukkia.

Kappas kepposta. Meillä on nimenomaan Pergon laminaattilattia vintage-vaahtera ja laattajäljitelmäkuoseilla - ja hirvittävä sukkaongelma. Olen pohtinut monta kertaa, että miten voisi uusiokäyttää sukkia, jotka ovat muuten priimakunnossa, mutta pohjassa on parin käyttökerran jälkeen reikä. Villasukat kärsivät eniten, mutta jopa paksut vaellus- ja urheilusukat kuolivat kuukaudessa. Ja nyt kun muistelen Madden konttausaikoja: kaikki housunpolvet olivat heti puhki ja polvet punaisina hankauksesta. Mummi paikkaili niitä minkä kerkesi. Minä pidin tätä kaikkea normaalina ilmiönä, kunnes huomasin, että omat vaatteet eivät ole yhtään sen enempää turvassa: farkut menevät kerrasta kamalan näköisiksi persuksista ja polvista kun riehuu ipanan kanssa lattiatasossa.

Lapsi- ja koiraperheelle laminaatti on loistava pintamateriaali. Kestää erilaisia iskuja, hakkaamista, jyräämistä, kynsiä ja jopa hieman kosteutta, sekä on helppo puhdistaa pelkällä vedellä. Mutta laminaatti on muovia, se on nimenomaan kovaan kulutukseen suunniteltua materiaalia. Ja mattamallina todellinen tekstiilien raastinrauta. Meillä on tietysti mattoja joka puolella ja olen oppinut vaihtamaan kotivaatteet heti päälle, mutta olen samaa mieltä kuin Kuluttajavirasto: tällaisesta ominaisuudesta täytyy kertoa etukäteen! Lattianvaihto on paitsi kallis, myös käytännön kannalta helvetillinen urakka. Vaihtoehtona on ravata joka viikko sukkaostoksilla ja heittää roskiin hyväkuntoisia, mutta reikäisiä sukkia.

Selvittelenkin nyt mahdollisuksia elämäni ensimmäiseen ryhmäkanteeseen. Kyllä kait jokaisella itseään kunnioittavalla naiskuluttajalla yks oikeusjuttu tarttee olla menossa?

15 kommenttia:

 1. ihan totta? tappajalaminaatti?

  aika uskomatonta, totta helv. tollasesta pitäisi infota etukäteen.
  siinä tulee laminaatille aika kelpo neliöhinta, kun laskee paljonko se syö vaatteita:/

  VastaaPoista
 2. Aika huikeaan tahtiin meni sukkia.
  Meillä tehtiin lattia kuumakäsitellystä koivulaudasta ja siinäkin joko reunat taikka reunat plus karkeahko pinta kuluttaa tekstiilejä. Feikkikroksit rules, ja siltikin tuntuu sukat kuluvan, ihan palovammoja ei sentään ole tullut...
  Mutta kyllä: tuollaisesta KUULUISI informoida!

  VastaaPoista
 3. Mama, kyllä niitä sukkia kuluttaa myös rättinä toimiminen (viittaus aikaisempaan postaukseesi ja omaan tunnustukseesi...)

  Meillä on parketti ja kuitenkin sukat on koko ajan rikki. Samaa valitti ystävä. Olisiko vikaa myös sukkien valmistajissa?

  Mutta, että ihan palovammoja. Niitä ei parketilla tullut äidille eikä lapselle ;)

  VastaaPoista
 4. Oho. Minulla sukkia kuluttaa eniten vaan kengät, koska jätän ne aina solmimatta tiukalle ja ne lompsuvat jalassa - reiät sijaitsevat tuolla akillesjänteen kohdalla.

  Toki tuollaisesta pitäisi infota etukäteen, mutta jos ei heti jaksa lattian vaihtoon ryhtyä kun vahinko on jo käynyt, niin investoisin joihinkin ihaniin kotitossuihin/kenkiin? Tuohan on loistavan hyvä syy hankkia kenkiä...? :)

  VastaaPoista
 5. Olenkin jo pitkään ihmetellyt, miksi sukkani ovat aina reikiä täynnä, mutta nythän se selvisi!

  I'm in! Tuossa ryhmäkanneasiassa meinaan ;-)

  VastaaPoista
 6. Selvisipä eilen minullekin mikä meidän perheen sukkia riivaa... Kahdessa kuukaudessa mennyt roskiin 4 villasukat ja tavallisiakin huomattavasti normaalia enemmän, myös lasten sukat kuluneet reille vaikka ennen moista ei ole tapahtunut... Kaksi kuukautta siis ollut uusi mattalaminaatti.

  VastaaPoista
 7. Kuluttaja-asiamieheen vain yhteyttä, ryhmäkannetta kun ei taida voida vielä Suomen maassa muuten ajaa?

  VastaaPoista
 8. Kerran oli kodissani laminaattilattia, enpä huomannut sukkien kulumista, mutta koiralle valitsemani laminaatti ei osoittaunut hyväksi. Raukka pelkäsi kävellä sillä, kun tassut luisti niin paljon. Ja juuri koiran takia sitä laminaattia silloin laitettiin! Uuteen kotiimme laitettiinkin laadukas parketti ja aivan loistava on ollut.
  Kyllä muakin ottais päähän jos sukat kuluis puhki tota tahtia. Mulle riittää, että pesukoneemme syö niistä osan;)

  VastaaPoista
 9. Meilläkin on Pergon laminaatti ja sukkia kyllä kuluu, mutta ei todellakaan tuohon tahtiin! Eikä konttaavalla lapsella ole tainnut kulua kuin yksistä hiusuista polvet rikki.. Mutta laminaatti on kyllä hyvin kitkainen, eikä siis liian liukas - koirallekaan! :) Me ollaan oltu tyytyväisiä.

  Sanna

  VastaaPoista
 10. Nimpparionnittelut Matildalle! :)

  VastaaPoista
 11. Rousku, ihan totta. Tulee muuten kalliiksi päällystää myös jokainen neliö matoilla että sukat säästyy.

  äiti-puffa, joo, täytynee siirtyä sisätossuihin! Kaikille vaan samanlaiset nahkaiset kerhosliparit ku Maddella. ;)

  Anonyymi, en mä nyt sentään työkseni näitä lattioita sukalla hinkkaa! :D

  Tiina, mä en osaa käyttää mitään tohveleita tai sisätossuja. Ja hitto, nyt en edes tiedä mistä tähän ekoshoppausdirektiiviin niitä löytäis..

  Heidi, hyvä, I'll keep you posted. ;)

  Anonyymi, en tajua miks just villasukat tuntuu menevän pilalle alta aikayksikön.

  Anonyymi, mä olen ymmärtänyt että Suomessa olisi jo ryhmäkannemahdollisuus? Täytyypä tarkistaa.

  Nemi76, mä paiskasin kerran kaukosäätimen täysiä kirsikkaparkettiin ja siihen tuli sellanen jälki, että päätin siirtyä laminaattiin. Olen ollut tosi tyytyväinen ton kestävyyden suhteen.

  Sanna, se on ilmeisesti se pintarosoinen mattamalli, joka on pahin - kaikki Pergon mallit ei siis ole paskoja.

  Elli, heh, matilda kiittää tarkkasilmäistä onnittelijaa! ;)

  VastaaPoista
 12. Hei me katsottiin myös tuo ohjelma ja tuijotettiin toisiamme hetki sen jälkeen. Mä olen nimittäin valittanut jo useamman kuukauden että mun sukat on puhki kahden-kolmen käyttökerran jälkeen syyttäen siitä raskauden aikana noussutta painoani. Miehellä myös sukat alkaneet mennä nopeasti huonoon kuntoon, muttei yhtä hurjaa vauhtia kuin perheen päivät kotona viettäville jäsenillä. Myös meidän taaperon käsintehdyt, laadukkaat nahkatossut kului varpaista puhki kun alkoi nousemaan seisoma-asentoon. Lieko sitten syynä Pergon laminaatti vai aktiivinen varvasliikkuminen...

  Täytyy silti sanoa, että ikinä ei tähän tahtiin ole sukkia kulunut - ei parketilla eikä muun merkkisellä laminaatilla.

  Luru

  VastaaPoista
 13. Voiko tästä keskustelusta vetää siis sen johtopäätöksen, että kaikilla tätä blogia lukevilla on samanmerkkinen lattia?! Arvaa kuka ei kuulu joukkoon... ;)

  VastaaPoista
 14. Meillä myös Pergon laminaatti ollut lattiassa kohta 3 vuotta ja nythän se syykin selvis miksi hemmetissä sukkia palaa. Muksulla on housunpolvet auki ja sukkia ostetaan ainakin joka kolmannella kauppareissulla. :/

  VastaaPoista
 15. Meillä ei oo laminaattia, vaan laattalattia ja yhden-kahden käyttökerran jäljeen ovat sukat roskiskamaa. Todella kiusallista! Ja tulee hemmetin kalliiksi!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...