16.3.2009

EVVK-book

Bloggaajakollega Varahvontta käsitteli hyviä äitiysaiheita viimeisimmässään. Etenkin huvitti tuo facebook-ongelma, joka käsitteli (mikäli ymmärsin oikein) sitä, että statuspäivityksiinsä ei saisi laittaa mitään lapsiasioita. Hoh. Käsitelläänpä siis facebookin problematiikkaa hieman.

Facebookin suurin ongelmahan on se, että siellä on tasa-arvoisina "ystävinä" muutama lukiokaveri, duunikaverisi, sählyjengisi, pari exää ja paras ystäväsi. Nämä kaikki kontaktisi saavat samaa feediä, elleivät ole sitä aktiivisesti näkymättömiin määritelleet. Käytännössä kerrot siis elämästäsi ihmisille, joita se ei lähtökohtaisesti kiinnosta. Harhaanjohtava "friend" ei todellakaan tarkoita ystävää vaan kontaktia. Mä olin alkuun täysin järkyttynyt, kun sain ystäväpyynnön uudelta esimieheltäni. Olin motissa. Tajusin, että toisin kuin myyntipuhe väittää, ystäviin täällä ei ensisijaisesti voi pitää yhteyttä, mutta sen sijaan omaa imagoa pitää aktiivisesti ylläpitää. Facebook-presenssi on kuin pukeutumista: miltä tänään näytät? Joudut pohtimaan, mitä minäkin päivänä kerrot, mihin ryhmiin liityt, kuinka aktiivinen kehtaat olla ja kenen statusta kommentoit. Voi sen varmasti ottaa rennomminkin, mutta kun mä en ole kovin rento tyyppi niin tällainen aiheuttaa päänvaivaa. Nähdäkseni ainoa järkevä funktio on erilaiset ryhmät, jolloin intressit ovat yhteiset.

On siis selvää, että feedissä tulee omaksuttua turhaa tietoa. For sure. Jengi kertoo elämästään - koska se on tarkoitus - olivat he sitten kotona lapsen kanssa tai toimistossa. En oikeasti käsitä, millainen ihminen ärsyyntyy lasta koskevasta facebook-päivityksestä enkä ole itse törmännyt moiseen urpoiluun. Ymmärrän toki sen, että vain ja ainoastaan lapsestaan jauhava ihminen on ylipäätään tympeää seuraa, mutta facebook on vain facebook. Jos et halua tietää, tiedät mitä tehdä. Mä en itse ole kolmea statuspäivitystä enempää Maddesta laittanut, monestakin syystä. Äitiys on vain yksi osa mun elämää ja annan sille täällä ihan riittävästi mediatilaa, en näe mitään järkeä tuoda sitä enempää esille. Toiseksi mä en laita sinne mitään mikä mua oikeasti koskettaa. Se on kuitenkin vaan webbisovellus. Eikä edes erityisen käyttäjäystävällinen.

9 kommenttia:

 1. Feissaristaha saa tosiaan erittäin iisisti piiloon a) Newsfeedistä niiden ihmisten statukset keiden kuulumiset ei itseä kiinnosta (esim. ne 8 krt päivässä kuulumisiaan päivittävät pikkuserkut ja kumminkaimat, joiden frendirequestia ei vaan ole kehdannut ignoorata ja jotka täyttävät Newsfeedisi tylsillä kuulumisillaan ;) ja b) voi tehdä erittäin helposti rajatun profiilin, mihin ei sisällytä esim. omia statuksiaan - sitten "frendit", esim. pomot / asiakkaat tms., näkee sitten vaan statuksettoman version profiilistasi, eivätkä tiedä, että häneltä näkymättömissä updeittailet vaikka mitä syntyjä syviä - tämä on kätevä toiminto VAIKKA ei itsestään mitään henkilökohtaista kertoisikaan, jos statuksia haluaa käyttää yhtään niin ainakin henkilökohtaisesti pidän faktasta, että kaikenmaailman ala-astekaverit ja entiset asiakkaat eivät tiedä minusta yhtään enempää kuin tarve. :) :)

  VastaaPoista
 2. Se on aina yhtä ihmeellistä kuinka toiset jaksavat ärsyyntyä eivätkä osaa tehdä asialle mitään. Jos jonkun statuspäivitykset eivät kiinnosta, plokkaa koko tyypin tilapäivitykset = ongelma ratkaistu.

  Blogilandiassa on myös monesti törmännyt ihmisiin, jotka käyvät haukkumassa blogin kirjoittajaa ja hänen elämäänsä/ajatuksiaan. Ei ole pakko lukea!

  Ja niitä Mikkosiakaan ei ole pakko katsoa, näin digiaikana niitä kanavia on ilmeisesti muitakin kuin se yksi..

  *avautuminen loppu*

  VastaaPoista
 3. Joo mäkin olen aika tehokkaasti rajoittanut profiiliani puolitutuille ja muille, joiden friend requesteista ei ole kehdannut kieltäytyä. Olen myös itse laittanut asetuksia, joissa en näe tiettyjen ihmisten stauspäivityksiä. Miksi sitten pidän näitä ihmisiä kontakteissani? Hyvä kysymys - kai se on se, että ei vaan kehtaa poistaakaan ihmisiä, kun useimpia kuitenkin näkee esim. työpaikalla (mahtaisivatko edes huomata että ovat poistettuja). Statusta sitten itse käytän hyvinkin vapautuneesti, ikäänkuin omille hyville frendeille suunnattuna. Mua ei kiinnosta jos jotakuta toista ei kiinnosta ;)

  Tuli muuten tuossa syksyllä ajankohtaiseksi ongelma, että voiko alaisensa kanssa olla Facebook-kaveri. Noiden rajoitushommien takia päätin, että voi :)

  VastaaPoista
 4. Mä oon kai tosi kalkkis, tai muuten outo, kun en ole ollenkaan naamakirjassa ;)

  Joku mun ystävistä jo sanoi, että hoitovapaalla siellä olisi aikaa pyöriä (no, mä pyörin virtuaalimaailmassa mieluummin vaikka täällä!).

  Myönnän, että joskus olisi hauska vaikkapa ulkomailla opiskelun ajalta syntyneitä tuttavuuksia päivittää, mutta loppujen lopuksi kyse on enemmän luontaisesta uteliaisuudesta kuin oikeesti jostain yhteydenpidosta eli ei todellista tarvetta.

  VastaaPoista
 5. itse olen dissanut aika monen kolleegan ja ex-kolleegan friend requestit. en vaan halua olla niiden kanssa "ystävinä".

  toisaalta, olen myös harkinnut vakavasti profiilini deletoimista. vai pitäiskö rajoittaa ystävät ihan pelkästään niihin oikeisiin ystäviin.

  VastaaPoista
 6. Jos haluaa huomaamattomasti poistaa ystäviä listalta, kannattaa kokeilla ehkä tätä kikkaa: 1) Poistut FB:stä vähäksi aikaa (ehkä muutamaksi kuukaudeksi), 2) palaat sitten paikalle vähin äänin ja siivoat "ystävä"listasi. Itse toimin näin (en tosin suunnitellut tätä) ja olen tyytyväinen, kun sain karsittua listalta pois ihmisiä, joiden kanssa en oikeasti ole juuri tekemisissä.

  VastaaPoista
 7. Mä tuhosin joku viikko sitten reilun vuoden jälkeen FB-profiilini. Perussyy on että sitä kautta muhun kiinnittyi vain 3rd rate tutuntuttuja - kun keski-ikäinen kirjanpitäjäsi haluaa olla FB-frendisi, etkä kehtaa sanoa "ei", ja saat sitten häneltä lähes päivittäin intiimejä tilapäivityksiä, olet aika kusessa. En ole toistaiseksi kaivannut tuota nettipreesensin muotoa.

  VastaaPoista
 8. Prismastudiossa (YLE1) tänään "Facebook alentaa arvostelukykyä"...

  VastaaPoista
 9. Anonyymi, ilmeisesti aika harva jaksaa tuunata facebookia vaikka se olisi oikeasti todella järkevää..

  Mrs. Marple, AMEN!! :)

  Karina, mä olen kyllä kieltäytynyt ystävyydestä ei-toivottujen henkilöiden kanssa. Päättelin, että jos loukkaantuvat niin ei ole niin vöiksi. ;)

  Anonyymi, sorry, mutta kalkkikseksi tarvitaan muutakin facebookiton elämä. ;)

  Anonyymi, sama täällä, mutta facebookista eroaminen ei olekaan ihan helppoa!

  Anonyymi, tästähän tuli äärimmäisen hyödyllinen vinkkiosio. ;)

  Dona, jep, sitä tuppaa unohtamaan että oli ihmisillä elämää ennen facebookkiakin. ;)

  Anonyymi, argh, missasin. Mutta Areenasta löytyy!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...