20.2.2009

Kas, tissimainos

Ehdin tänä aamuna bussipysäkillä seisoskellessani perehtyä tähän Fisherman's Friend mainokseen.

Kamppiksessa promotaan tuoteperheen uutta sokeritonta lakritsanmakuista pastillia. Sloganiksi on väännetty "Se on lakuasia" (kylläpä on oivaltavaa) ja kuvassa on iloinen nainen, joka on sonnustautanut pelkkään tummaan puvuntakkiin ja kravattiin.

Uudessa makuvaihtoehdossa maistuu vahvasti lakritsin pehmeys ja pohjoisen puhurin raikkaus. Luonnetta antaa aavistus anista ja rahtunen mentholia.

Kertokaapa nyt mulle että mitä helvettiä tästä lakuasiasta pitäisi päätellä?

Että pastillit pistävät naisihmisen unohtamaan rintsikkansa ja pukeutumaan kummallisesti? Tai ehkä tällainen tissien vilauttelu kuvastaa "luonnetta". Voi myös olla, että tällä makuasia-teemalla halutaan tavoitella kuluttajasegmenttiä, joka pitää sekä lakun ja puolialastoman naisen yhdistelmästä. Vai muuttuuko pehmeä nainen kovaksi pohjoisen puhuriksi miesten vaatteissa? Ellei tämä "laku" sitten ole joku fallossymboli, josta päästäisiin etten sanoisi vähintäänkin uudenlaiseen viestiin.

Sitten voi tietenkin olla, että kyseistä tissipastillia mainostetaan miehille. Ja maku se on mauttomuuskin.

Ps. Lisäksi kamppiksessa kehotetaan: "Kysy sokeritonta lakua. Kaupasta." En tosiaan ajatellut niitä kirjastostakaan kysellä, mutta kiitos kuitenkin täsmennyksestä.

14 kommenttia:

 1. Tiedätkö, olen käyttänyt paljon (vapaa)aikaani näiden samojen suurten kysymysten pohtimiseen ja tullut siihen tulokseen, että nämä suurimmat käsittämättömyydet aiheutuvat siitä, että firmat suomentavat mainoksia suoraan. Senhän pitäisi olla ilmiselvää, että jos joku kuulostaa englanniksi nasevalta, kuulostaa se vähintäänkin typerältä suomeksi. Tässä nimenomaisessa tapauksessa on mielekästä uskoa siihen senkin takia, että tuo kuva ei näytä pätkääkään suomalaiselta tekeleeltä. Jos olen väärässä, johtuu se siitä etten halua uskoa suomalaisten mainostoimistojen ideoiden olevan todella NOIN lopussa.

  (Itse koen tuon mainoksen muuten niin, että nainen on FF:stä niin fiilareissa että haluaa kravattinsa kautta tunnustaa väriä, eikä fiilareissaan koe tarvitsevansa muita vaatteita.

  Jos nyt käsittämättömästä seksillä mainostamisesta puhutaan niin törmäsin taannoin lehdessä koiranruokamainokseen, jossa jotkut mimmit oli puettu tiukkoihin, koiranruokapakkauksista valmistettuihin minihameisiin ja korkokenkiin.)

  VastaaPoista
 2. Mä muuten hämmästelin aivan samaa mainosta viime viikolla - että mikä on se aasinsiltä rintojen ja pastillien välillä. Ja tohon KriSin mainitsemaan koiranruokamainokseenkin olen törmännyt - totesin vaan miehelle, että meillehän ei sitä safkaa eläinkaupasta kanneta! ;)
  Tohon kaupasta kysymiseen: apteekki voisi periaatteessa olla se toinen paikka kysellä pastillien perään.

  VastaaPoista
 3. Minusta tuntuu, että tuokin mainos on tehty ihan vain se mielessä, että siitä nousisi kohu. Luovuus on riittänyt juuri siihen asti, että jollekulle on "välähtänyt" tämä idea: "Laitetaan hei siihen mimmi ilman puseroa, saadaan keskustelua aikaiseksi, pääasia että saadaan paljon julkisuutta, eikä me saatana niitä femakoita tarvita asiakkaiksi vaan suomalaisii perusmiehii", ja muut palaverissa olijat ovat istuneet sinä päivänä jo parissa muussakin palaverissa eikä niissä missään ole ollut kunnon kahvitarjoilua saati muutenkaan mieltä, niinpä idea mennyt läpi. Tunnettuus nousee, noiden yäkspahojen pastillien myynti nousee ja (lähes) kaikki ovat tyytyväisiä.

  VastaaPoista
 4. Huu, aika pelottavaa. Ihmettelin itsekin kyseistä mainosta typerän sloganin osalta, mutta en edes huomannut naisen kekkuloivan ilman paitaa! En siis taida olla kohderyhmää, tai sitten tätä näkee jo ihan, ihan liikaa...

  Vihat nosti pintaan pari vuotta sitten mainos, jossa mainostettiin jonkun italiaanon suunnittelemaa hajuvettä, nimeltään Fetish. Mainoksen naisella oli päällään vain korkokengät. Tuli olo, että joku rasvainen äijä saa saattaa fetissinsä meidän kaikkien tietoon siitä ihanan yksinkertaisesta syystä, että massia löytyy.

  Sääli, en olisi halunnut liittää tuollaista halpaa huomionhakuisuutta Fishermans Friendeihin. Olisivat mieluummin laittaneet mainokseen karskin merikarhun, ja ihan täysissä pukeissa, kiitos :).

  VastaaPoista
 5. kriS, voit olla oikeassa. Mainosalalla oleva mieheni totesi, että puolet noista mainoksista tulee Suomeen valmiina käännettäviksi, ja osa muokataan isojen kansainvälisten kuvapankkien kuvista. Liian harvoin mainoksiin panostetaan rahallisesti teko vaiheessa. Mainosaikaa ja paikkaa kyllä ostetaan niille onnettomille, vanhoille ja mauttomille mainoksille, mutta laadukkaan mainoksen hankkimiseen ei sitten satsata.

  VastaaPoista
 6. Eikö olekin omituista että tätä nykyä kaikkea myydään enemmän tai vähemmän seksillä?

  VastaaPoista
 7. MissB, mun mielestä pelkkä omituisuus ei kyllä riitä selittämään sitä, että KOIRANRUOKAA myydään seksillä.

  Noin niinkun että tuskin Mustia nyt niin hirveästi kiinnostaa.

  VastaaPoista
 8. Vähän vierestä mutta samoilla tienoilla kuitenkin on myös jo muutama vuosi sitten lanseerattu Tehyn mainos, jolla ilmeisesti oli tarkoitus kannustaa ihmisiä liittymään liittoon. Mainoksessa on nuori nätti tyttö hiukset hulmuten, hoitajan asu (vähän elävää elämää paremmin istuva) päällä, ja tekstinä siinä ohessa "Miten olisi". Onhan siinä sitten asiaakin pienemmällä fontilla, mutta kuka niitä lukee ohi kulkiessaan? Joo. Ei ehkä ihan se mielikuva, jonka me sairaanhoitajat haluamme itsestämme kadunvarsimainoksissa välittää, ja tämä vielä ammattiliiton tuottamana.

  http://www.tehy.fi/@Bin/13382719/kuva3.jpeg

  VastaaPoista
 9. Heheh, en ollutkaan ennen nähnyt tota Tehyn mainosta... ehkä onkin onni, että meissä diplomi-insinööreissä kukaan ei näe mitään eroottista! ;)

  KriS: eihän se Musti sitä ruokaa osta vaan ilmeisesti mainostajan mielestä isäntä. Meidän perheessä kylläkin useimmin emäntä... *lihaksikkaita köriläitä serti-stringeissä odotellessa* :D

  VastaaPoista
 10. Luulin jo kaiken nähneeni tässä kaukaa haetuin tissimainos -osastossa, mutta meni kieltämättä myös itseltä pari tuokiota viime viikolla kelatessa, että mikä viima ja vilu tohon naiseen on iskenyt ja mikä yhteys sillä on mihinkään, ainakaan karkkiin (jota ei tarvitse ostaa enää tämän jälkeen). Jotenkin on vähän liian kauas merille nyt lähdetty siitä varsin uskottavasta ja myös naisiin uppoavasta merikarhu-mainonnasta. Ilmeisesti kaikesta kuluneisuudestaan huolimatta paljas pinta vaan edelleen myy tai puhututtaa (MOT ;), ei tätä muuten pysty järjellä tajuamaan.

  Suututtaisi, jos jaksaisi vaivautua - nyt se on musta vaan tosi kökkö mainos.

  VastaaPoista
 11. kriS, olen kyllä samaa mieltä, ads do not travel well. Mutta tuota sertimainosta en ole huomannutkaan. Ehkä parempi niin. O_o

  Pilami, apteekki on mulle karkkikauppana vähän tuntemattomampi, mutta jos niin sanot niin uskon sitten tähdennyjksen olevan aiheellinen. :D

  BeckySharp, voin nähdä tämän hahmottelemasi skenaarion silmissäni! ;)

  Sohvi, kun ideat on lopussa, ne on lopussa. Mutta strippaava merikarhu olisi ehkä saanut mut jopa ostamaan kyseisiä pastilleja!

  Nemi76, en tiennytkään että tilasto on NOIN karu. Onneksi itse en ole lokalisointibisneksessä.

  MissB, tässä olisi jollekin miesasiamiehelle hyvä paikka puuttua siihen, miten miehiä aliarvioidaan kuluttajaryhmänä.

  kriS, :D Mustia sen sijaan EI aliarvioida kuluttajaryhmänä.

  Eija, voin hyvin ymmärtää miksi ei naurata!

  Pilami, samaa voin sanoa account ihmisistä. ;)

  Ina, amen, sister, amen.

  VastaaPoista
 12. Mä oon ihmetellyt ihan samaa. Intin miehelle monta kertaa, että mitä helv* tekemsitä tuolla puolialastomalla naisella on noiden lakunamien kanssa. Emme löytäneet yksimielistä (tai minkään laista) vastausta.

  Mainoksen pitää olla aika pureva, että minä mennessäni teho-osastolle lapseni luo jaksan siitä ärsyyntyä. Tai sitten tämä on very seriouuus ceissi öf baby blues.
  (ja laps on jo pois teholta!)

  VastaaPoista
 13. Apteekista saa just tota kurkkupastilli-osastoa. Tsekkaa ens kerralla. ;)

  VastaaPoista
 14. Tämmöinen mainonta tosiaan perustuu juurikin Sigmund Freudin teorioihin/tutkimuksiin psykologian saralla, jotka osoittavat, että ihmisen käytöstä ohjaavat pinnan alla olevat alkeellisemmat mielihalut. Tässä tapauksessa toki herätellään ihmisen seksuaaliviettiä, halua lisääntyä, yhtä vahvimmista alitajuntaisista haluistamme. Mainos yhdistää jonkin tuotteen, tässä tapauksessa, no, kurkkupastillin, tähän alitajuntaiseen käytösmalliin. Tämä on ihan perusasioita kulutusyhteiskunnalle markkinoimisesta, ja yllättävää kyllä toimii erittäin hyvin. Mainos kuitenkin epäonnistuu suuresti siinä, että se on liian päällekäyvä, viestit eivät ole harkittuja ja piiloteltuja, vaan heitetään suoraan naamalle. Muutenkin tämänlainen mainos edustaa mielestäni kovin mukavasti sitä, miten Freudin oppeja ei tulisi väärinkäyttää. Freud itsekin oli sitä mieltä, että nämä ihmismielen pohjimmaiset käytöstä ohjaavat voimat ovat erittäin vaarallisia. Ihmismieli on mielenkiintoinen asia, niin hieno ja monimutkainen, täynnä kauniita mysteerejä ja suuria ajatuksia, silti sitä tuntuu eniten kiehtovan tissit.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...