9.2.2009

Haluan ekopoliisin

Mua alkoi rankasti vituttaa tämän järkyttävän untuvauutisen jälkeen se, miksi aina tarvitaan joku hemmetin sissiryhmä näitä asioita selvittämään. Näillä asioilla viittaan siis eläinten oikeuksiin, kierrätykseen, luomutuotteiden aitouteen, raaka-aineiden alkuperään ja tuotantotapoihin, tuotteiden sisältämiin kemikaaleihin, yritysten etiikkaan - you name it. Miksi kaikki tiedon hankinta on aina kuluttajan vastuulla?! Miksi aina luotetaan ihmisten viitseliäisyyteen? Pitääkö aina pelätä pahinta? Voiko sertifikaatteihin ja sopimuksiin luottaa? Jos kerran suurin osa maailman untuvatuotannosta tulee elävistä hanhista niin miten ihmeesä kaikki yritykset pystyivät heti vakuuttamaan, että tämä kohu ei koske heidän tuotteitaan. Noista lausunnoista pitäisi antaa sakot kuluttajan harhaanjohtamisesta! Ikea joutuikin jo perumaan puhtaat paperinsa.

Jäin pohtimaan, miksei reiluille kuluttajille ole jotain verovaroin kustannettua virastoa? Siis sellaista tahoa, jonka nimenomainen tehtävä olisi tutkia taustoja, paljastaa epäkohtia ja pitää yllä sekä mustaa että valkoista listaa mieluiten Kauppalehdessä heti protestilistan alla. Ja oh, se voisi myös sakottaa noita leväperäisesti sopimustensa todenperäisyyttä valvovia firmoja! Lisäksi se voisi aktiivisesti levittää tietoa ekologisista valinnoista sekä yksilö- että yritystasolla. Ettei aina tarvitsisi itse pähkäillä inci-listojen ja alkuperämaaleimojen kanssa.

Mikä älyttömintä, meillä on jopa hallituspuolueena yksi ekoteemalla ratsastava puolue, joka ei saa mitään aikaan. Kuulkaas Vihreät - de Gröna. Teillä olisi nyt täydellinen paikka profiloitua oikeasti vihreiksi ja ottaa tässä asiassa kansallinen leadershippi. Aloittakaa vaikka sillä, että teette lakiehdotuksen jätteiden kierrätyksen pakollisuudesta. Nössöt.

13 kommenttia:

 1. mä haluan jokaiseen roskakatokseen lasinkeräyspisteen!

  VastaaPoista
 2. Niin ja tuomiolle ne idiootit jotka taloyhtiössä heittävät tavallisia roskia biojätteeseen..

  *ärrin murrin*

  VastaaPoista
 3. "Jos se ois helppoo oisin tehnyt sen jo..." Kolmatta naista siteeratakseni.

  Eivätkö lähes kaikki puolueet ole siirtyneet vihertävälle linjalle? Sekin on aika iso saavutus pieneltä puolueelta, eikö?

  Käsittääkseni monessa kunnassa jätteiden lajittelu on tehty taloudellisesti houkuttavaksi etenkin pientaloasukkaille.

  Ja kyllä, jokaisessa isommassa jätekatoksessa pitäisi ehdottomasti olla keräyspiste niin "muovijätteelle" kuin paperille, biolle kuin lasille ja maitotölkeillekin.

  VastaaPoista
 4. Näitä samoja kysymyksiä olen angsteillut pari vuotta, kun välillä muuttojen takia on joutunut taas heittämään esim. keräyskartongit roskikseen, mikä on hirveetä! Luojan kiitos muutin taloon, jossa on 5 eri laatikkoa (lasi ja metalli puuttuu, grr) mukaan lukien energiajae ja voin todistaa, että kierrätys on sekä helppoa että palkitsevaa; meillä tulee nykyään kahdelta hengeltä enää max yksi sekajätepussi viikossa-kahdessa. Kaikki muu menee erilaisiin kierrätysastioihin. Ja mieskin on oppinut lajittelun, kun liimasin ohjeet jokaisen astian kanteen! ;)

  Mutta joo: ennustan Mama, että mainitsemasi virasto on (lähi)tulevaisuutta ja ekopoliisiin mennään sitten kun on pakko - toivottavasti ennen isoa ekokatastrofia. Ei ihmiskunta kierrätä ja säästä luontoa riittävällä tasolla, jos ei ole pakko tai taloudellisesti kannattavaa, tässä suhteessa en usko hyvään ihmisessä, vaikka muuten kovasti yritän. Ekopower!

  VastaaPoista
 5. On meillä sentään jotain

  Olin ennen esikoiseni syntymää töissä Evira:ssa. Siinä yksi virasto joka valvoo mielestäni hyvin elintarvikkeita ja niiden turvallisuutta (pellolta pöytään). Nykyään tuotteet ja raaka-aineet liikkuvat niin monen maan ja väittäjän käsien kautta ennen määränpäätään, että varsinaista salapoliisin työtä se olikin.

  Voin kertoa, että hiton tiukkaa on ainakin luomuruuan valvonta suomessa. Ja on niillä siellä Eviran netti sivuillaan se eräänlainen 'musta listakin' saatavilla.

  Siinä työpaikka jossa sai tuntea tekevänsä jotain vähän kaikkien hyväksi. Vaikka tieto hiukan lisäsikin siellä tuskaa, yllättyin kuinka asialleen omistautunutta väkeä siellä työskentelikään, ja miten paljon kulissien takana asioiden eteen tehdään töitä.

  VastaaPoista
 6. Oo, go Evira!
  Saksassahan on tämäkin asia järjestyksessä (sääntöjen ja ohjeiden luvattu maa, Ordnung muss sein!) ja lähes kaikkiin asioihin löytyy Richtig machen -opaskirja. Siellä kierrätys pelitti jo yli 10 vuotta sitten ja jos sulla ei onnistunut, niin voit olla varma, että naapuri tuli neuvomaan - pyytämättäkin. ;)

  VastaaPoista
 7. meidän taloyhtiössä riittäisi kun saisi kiinni ne I D I O O T I T, jotka tiputtivat vanhan 40-tuumaisen tv:n sekajäteastiaan. Niiltä voisi mielestäni nyppiä ihokarvoja yksitellen pinseteillä. Mielellään intiimialueelta.

  VastaaPoista
 8. Rousku, mäkin! Ja mä haluan myös metallinkierrätyksen! Lähin on tällä hetkellä LAUTTASAARESSA.

  Mrs. Marple, todellakin! Meillä on onneksi jätekatoksen seinässä jättimäiset ohjeplakaatit joista tyhmempikin tajuaa.

  Susanna, sorry, mutta mä uskon että muiden puolueiden vihertäminen on täysin kuluttaja(=äänestäjä)lähtöistä. Vihreät eivät vaan saa ääntään kuuluville ja se on hitonmoinen sääli.

  Ina, mä aina silloin tällöin dyykkaan koti-insinöörin jäljiltä jotain pahvipakkauksia roskista mutta pääasiassa mies on oppinut uusia temppuja. ;)

  Nemi76, mulla sattuu olemaan siellä sukua töissä! On tosi mahtavaa että luomutuotantoa valvotaan edes jossain. Ruoan valvonta on titetysti ihmiskunnan kannalta aika tärkeää hommaa, kaipaisin myös niitä pyyteettömiä tahoja.

  Marikki, mulla on ollut ilo tutustua saksalaiseen kierrätysjärjestelmään muutamia vuosia sitten ja olin todella vaikuttunut. Siellä on myös energiajätteen kierrätys paljon pidemmällä.

  Anonyymi, olen huomannut että usein miehet ovat juuri niitä välinpitämättömiä, saamattomia ja laiskoja paskoja, jotka dumppaavat vanhan vuodesohvansa joko jätekatokseen tai jos se ei sinne mahdu niin viereiseen pusikkoon.

  VastaaPoista
 9. Naapureiden kierrättämättäjättämiset on kuitenkin pientä, kun vertaa YTV:n toilailuihin, tämä jos mikä edistää kierrätysasennetta myös insinööri- ym. miehissä: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Valtaosa+biojätteestä+läjitetty+sekajätteen+joukkoon+Ämmässuolla/1135243337658

  Suomessahan energiajätettä ei hyödynnetä, koska ei ole soveltuvaa polttokapasiteettia. Espooseen ei saa vihreiden vastustuksesta rakentaa jätteenpolttolaitosta. Kipataan kaikki vaan kaatikselle tuottamaan metaania ja haisemaan. Vaihtoehtona olis suodattaa sekä hajut, myrkyt ja muut kaasut, mitä polttoprosessissa jää tai syntyy. Kumpi sitten lie ympäristöystävällisempää...

  VastaaPoista
 10. Minäkin kaipaan objektiivista virastoa valvomaan esim. vaatteissa olevia kemikaaleja. Meillähän on jo kemikaalivirasto, mutta aina kun tulee joku kauhujuttu jostain, että Uudessa-Seelannissa on ihmiset saaneet kauheita iho-oireita kiinassa valmistetuista vaatteista, niin olis kiva kun joku viranomainen täällä kertoisi, että oikeasti meillä on tuo kemikaalie valvonta paremmalla tasolla kuin Uudessa-Seelannissa ja varmasti niissä Lindexin vauvanvaatteissa ei ole vaarallisia kemikaaleja. Tai että kaupoissa joku oikeasti osaisi sanoa, että siinä tehtaassa, jota me käytämme kiinassa, ei ole lupaa käyttää vaarallisia kemikaaleja.

  VastaaPoista
 11. Onhan olemassa kuluttajavirasto, vaikka en tiedä ajaako se ihan täsmälleen noita asioita mitä luettelit. Ainakin niiden julkaisemassa Kuluttaja-lehdessä on jatkuvasti mainioita testejä ja vertailuja milloin minkäkin tuotteiden alkuperästä ja reiluudesta ja ekoudesta ja kestävyydestä sekä myös isompia artikkeleita.

  VastaaPoista
 12. Mä peräänkuuluttaisin ehdottomasti edes sitä energiajae-paikkaa! Meillä ei koko Nurmijärvellä ole mestaa mihin viedä energiajaetta, ja lähintäpaikkaa (lue 30km säteellä) ei ole tullut vastaan. Meillä kierrätetään omakotitalossa erittäinkin vastuullisesti (tämän minulle opetti armas mieheni!!), mutta pisti korpeemaan kun ei enää saanut erotella kaatisromusta energiajaetta. Ja katso, huomasin että energiajakeen osuus siitä kaatisrojusta oli 2/3 meidän perheessä...

  Luru

  VastaaPoista
 13. Anonyymi, aivan totta! Tuosta pitäisi mun mielestä saada aivan hervottomat sakot!

  Karina, jotkut vaatteet haiseekin ihan hirveälle uutena!

  Anonyymi, hyvä pointti! Kuluttajavirastio voisikin olla hyvä taho jos se ottaisi proaktiivisemman roolin näissä.

  Luru, no johan nyt! Ei muuta kun valitusta vaan Vanhaselle, tehdään kuule joukkokanne. ;)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...